Sinterklaas is nog steeds in het land maar ik ben alvast benieuwd wat er bij jullie op de tafel komt met kerst! Kan ik meteen wat inspiratie opdoen want meestal komt het er hier op neer dat we alleen maar aan het gourmetten zijn haha
pfff daar ben ik nou echt nog niet mee bezig. weet nog niet eens wie er komt of waar we heen gaan. maar zeker geen culinaire hoogstandjes hier. of gewoon aardappelen, groente vlees, of een lekkere pan macaroni, of friet of chinees. we zien wel. gourmetten doe ik niet. heb pas een nieuw huis en vind dat veel te vet en met mn peuter van bijna 3 ook niet handig
Ik denk dat wij dit jaar van de bakplaat eten. Maar in de voorgaande jaren heb ik een keer tappas gemaakt, en een keer een stuk vlees en een stuk vis met salade en aardappeltjes. Voor mij hoeft het nooit zo ingewikkeld te zijn, als we maar een gezellige avond hebben waarbij ik niet teveel in de keuken sta.
wij hebben met mn ouders en zusje en zwager besloten om allemaal een gang van het diner te maken. Ik maak het dessert en ga iets doen met wentelteefjes, slagroom en ijs.
1ste kerstdag gaan we bij iemand gourmetten en laat ik gourmetten nou vreselijk vinden haha, maar goed, het gaat om de gezelligheid, niet? 2e kerstdag maak ik wel wat, een rollade ofzo, met wat ovendingetjes, boontjes in spek gewikkeld ...
bij mijn ouders hebben we een soort buffet met verschillende soorten vlees, salades enz bij mijn schoonvader is het vaak 3gangen: garnalencocktail of gerookte kip met peer vooraf, sperziebonen met spek eromheen, witlof rolletjes, aardappelkrieltjes met kruiden, sla, stukje vlees en na vaak mona toetjes dit jaar gaan we "3e kerstdag" bij de schoonouders van mijn schoonzus eten dus geen idee wat we daar krijgen en 1dag met zijn tweetjes en daarvoor moet ik ook nog iets bedenken
Hier ook geen culinaire hoogstandjes Patat, Chinees van mijn part een stampot haha ik zie wel wat het wordt dit jaar dus
Eerste Kerstdag eten we bij mijn sfamilie. Twede Kerstdag: Thaise tom kha kai soep Varkenhaas en croute met champignonsaus, aardappelgratin en salade cheesecake met frambozen Ik ga alles bij La Place bestellen
dit jaar laat ik voor me koken (zie onderschrift) Maar vorig jaar heb ik alles uit de kast gehaald voor een speciale kerst voor oma... mijn opa is vorig jaar november overleden dus ik wilde het met de familie vieren in mijn (ons) nieuwe huisje en er iets speciaals van maken. Dit was het menu: Amuse: Zalmtartaar geserveerd in een coctailglas Koud voorgerecht: Lauwwarme salade met gerookte eendenborst en balasamico dressing Soep: Ossenstaart soep "en croute" (moeilijk woord voor bladerdeeg dakje) Warm voorgerecht: Broodbakje met bospaddenstoelen melange en franse kaas Tussen om de papillen te legen Spoom van prosecco met champagne sorbetijs Hoofdgerecht: Geroosterd everzwijn haas op een bedje van wintergroente (met saus van eigen vocht) Bijgerechten Haricots vert gerold in parmaham met parmezaanse kaas en pijnboompitjes Stoofperen (gemaakt door oma ) Kleine gratin dauphinoise en krieltjes met rozemarijn en zeezout Dessert vers gebakken fondant au chocolat met een bolletje roomijs (moest nog warme vanille saus bij maar dat werd een soort korrelige vla....) Speciale koffie(met likeur) Op zich lijkt het heel erg veel, maar ik had bijvoorbeeld het vlees op 24 dec. al gebakken, net als de gratin en de champignons, spekjes en de soep ook die dag al, die haricots verts, kan je ook heel goed al voorbereiden, die rol je alvast in, op de dag zelf even kaas en pijboompitten erover en een halfuurtje in de oven op 180 graden, klaar! Broodbakjes precies hetzelfde, die alvast bakken, goed in een trommel doen en op de dag zelf vullen met kaas, al gebakken paddenstoelen en wat spekjes en weer even opwarmen in de oven. 1e kerstdag zaten we bij mijn schoonouders, 2e kerstdag de rest overdag allemaal klaargemaakt op de taart bij het dessert na, ik hoefde dus alleen de dingen voor te verwarmen in de oven, beetje plannen en alles goed gelukt. Mijn ouders hadden al het drinken meegenomen en het zwijn betaald, de rest hebben lief en ik gedaan. Mijn tip dus, doe vooral veel gerechten die je in zijn geheel, of in onderdelen alvast 2 tot 3 dagen van tevoren kan klaarmaken, dan heb je op de dag zelf niet zo heel veel keuken tijd nodig en heb je zelf ook een leuke en gezellige kerstdag. Wij hebben uiteindelijk van ongeveer 5 uur tot half 10 aan tafel gezeten met zijn 6en, was ontzettend gezellig en speciaals, precies zoals ik het bedoeld had. ohw, en als je zo veel eten klaarmaakt, zorg dan dat het kleine porties zijn! bij ons is uiteindelijk alles netjes opgegaan en niemand ging met buikpijn naar huis!
wij houden het dit jaar simpel en gaan gourmetten of fonduen. maar wij vieren het dan ook al een paar dagen voor kerst. ons zoontje wordt 21 december opgenomen voor een buikoperatie en is dus of niet eens thuis met kerst of hij is er wel maar is dan niet zo fit dat wij gezellig aan tafel lekker uitgebreid kunnen eten en onder de boom cadeautjes kunnen uitpakken. vorige jaar had ik rolade, stoofpeertjes en iets van aardappelkroketjes ofzo en als toetje zo'n vieneta boomstam
Wij gaan waarschijnlijk naar mijn smoeder en hier in dit land is het standaard kalkoen, ham en groentes erbij enzo. Daarna eten we meestal nog een week kalkoen .
Voor jaar hadden we bij mijn ouders een kalkoenborst uit de oven en een rosbief met rodewijnsaus uit de oven, met sperziboontjes met spekjes, gebakken aardappeltjes, stoofpeertjes en dat soort dingen erbij vooraf hadden we 2 gerechtjes, garnalen mouse en bospaddestoelensoep. Achteraf hadden we een sorbet of een stukje tiramisu. Bij mn schoonouders hadden we 2 kreeften en hazenbouten. Salades, gebakken aardappeltjes. Soepje vooraf in een klein glaasje met breekbrood erbij. Achteraf vruchtencoctail. Dit jaar zijn we nog niet overuit, bij mn schoonouders gourmetten en bij mijn ouders weer een culinair hoogstandje hihi
Eerste gaan we dineren met mijn familie en we nemen allemaal een gang mee, 4 gangen dus. Moet alleen nog bedenken welke gang ik wil en wat ik wil maken. Denk dat ik voor eem koud voorgerecht ga. Tweede weten we nog niet..
Ondanks dat ik vrij ben en dus eindelijk eens niet in de keuken zou staan(werk als kok) moet ik alsnog koken voor moeders en tante :S Hahaha... Wordt waarschijnlijk iets in de richting als: Voorgerecht Coquilles Tussen Gamba's op boerenkoolstamppotje met limoen(yummie!! dit is zo gruwelijk lekker.. En aangezien ik niet kon kiezen tussen coquilles en gamba's komen ze beide maar op het menu) Hoofd Konijn(nog geen idee hoe, miss gekonfijt of het ruggetje gerold in spek) met risotto en cantrarellen Dessert Petit grand dessert met onderandere een mini creme brulee, witte chocomouse en nog wat kleine lekkere dingetjes.. Hoe alles precies gaat worden weet ik nog niet hahaha.. Heb gelukkig nog eventjes..
wij gaan denk grillen. Alleen nog even kijekn of zwagertje dat ook leuk vind. Maar weet nog niet wat ik er allemaal voor koop/klaar maak.