kerstdiner

Discussie in 'De lounge' gestart door Anias, 7 dec 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Anias

    Anias Bekend lid

    25 mei 2011
    855
    0
    0
    Zuid-Holland
    Hallo meiden,

    Ik maak altijd jaarlijks het kerstdiner voor mijn gezin en ouders (5 personen). Hebben jullie al ideeen wat je gaat maken dit jaar?
    Een beetje inspiratie is altijd goed. :D
     
  2. Daydreamy

    Daydreamy Fanatiek lid

    7 sep 2007
    3.945
    42
    48
    Vrouw
    Onderwijsassistent
    Ergens in de Polder
    Dit jaar zal het ook bij ons zijn, en ben ik al druk aan het bedenken wat er op tafel moet komen.
    Ik lees dus even mee :)
     
  3. winniethepoeh

    winniethepoeh Niet meer actief

    als nagerecht: brownies... verder ben ik nog niet.
     
  4. Supi

    Supi Fanatiek lid

    12 sep 2011
    1.523
    8
    38
    Noord-Holland
    Wij hebben het vorig jaar gewoon simpel gehouden en gaan dat dit jaar weer doen denk ik, altijd leuk en lekker ook!

    Wij gaan weer chinees fonduen (dat is met bouillon), de tafel rondom versieren met doppinda's dan heb je wat te eten tijdens het wachten.

    De dag(en) erna heb je ook lekker soep ervan als je er wat groente en vermicelli bij gooit als je helemaal klaar bent. Ook het vlees wat je teveel hebt gooi je lekker bij de soep.

    En als je nog een dessert lust, is bij ons de vanilla vienetta favoriet:D
     
  5. Lovely2011

    Lovely2011 Fanatiek lid

    2 aug 2011
    3.407
    1
    0
    Ik vind zelf iets van varkenshaas in bladerdeeg altijd wel lekker rond deze dagen :D

    Maar, wij zijn met 9 personen 2e kerstdag hier... (waarvan 3 grote kinderen tussen 12-14jaar) en ik durf het toch niet aan om te gaan koken, ben al niet zo'n keukenprinses...

    Dus ik ga voor 'veilig' en ga gourmetten :D
    Maak er dan wel wat moois van op tafel enzo...

    Successs
     
  6. syrae

    syrae Fanatiek lid

    14 mei 2011
    2.685
    1
    0
    professioneel oppasser (ben activiteitenbegeleidst
    Haarlem
    ik wacht normaal gesproken zowiezo de allerhande en de boodschappen af, dan daar inspiratie uit opdoen en ff door de oude jaargangen allerhande kersteditie bladeren en dan langzaamaan samenstellen ;)

    Dit jaar kook ik lekker niets :D
     
  7. Darlagirl

    Darlagirl Niet meer actief

    Dit jaar is onze zoon jarig op 1e kerstdag dus ik heb de fam ook uitgenodigd om in de avond te blijven eten, ik maak dan een soort buffet met allemaal kleine hapjes, ik heb amuses ( grote lepels ) met carpacio ( en alles wat erbij hoort ) kleine cupjes met knoflook garnalen met een lekker vissausje, cheese cake, meloen met ham, bladercupjes met prei mengseltje, zalm salade, huzaren salade, stokbrood, turkse gehakt balletjes, filodeeg met fetta en mozarella, en qua toetjes ga ik chocolade bakjes maken met zelfgemaakt ijs en voor mijn oma een lekker glas met advocaat en slagroom.. Yummie
     
  8. syrae

    syrae Fanatiek lid

    14 mei 2011
    2.685
    1
    0
    professioneel oppasser (ben activiteitenbegeleidst
    Haarlem
    klinkt goed!
     
  9. Saja87

    Saja87 Niet meer actief

    Ik ben zelf jarig 1e kerstdag

    En doe er niks aan :D
    Gaan lekker bij vrienden goutmetten ipv het hele kerstdiner wat ik eerst van plan was en heb er onwijs veel zin in :D
     
  10. Daydreamy

    Daydreamy Fanatiek lid

    7 sep 2007
    3.945
    42
    48
    Vrouw
    Onderwijsassistent
    Ergens in de Polder
    Wij zijn er uit! dit wordt em:

    Amuse – Carpacciolepel
    Warm voorgercht – Gebakken Brie
    Koud voorgerecht – Zalm wraps
    Spoom - Citroenijs met mousserende wijn
    Soep – Tomatenroom soep
    Hoofdgerecht – Hertenbiefstuk met paddestoelen
    Nagerecht – Creme Brulee
    Koffie – Irish Coffee

    Mochten jullie recepten willen weten dan hoor ik het wel :D
     
  11. Triskele

    Triskele Niet meer actief

    Ik wil een echt typische amerikaanse kerstmaaltijd maken

    maar tot nu toe ben ik alleen bij gevulde kalkoen haha dus moet nog even wat bijkomen.. Dus ik kijk even mee...
     
  12. Bosuiltje

    Bosuiltje Actief lid

    15 jul 2010
    354
    0
    0
    Brabant
    Wauw!!!!! Ik ben nog ideeën aan het op doen, maar dit klinkt al wel echt fantastisch! En ik maak dan ook graag gebruik van de recepten-aandbieding :) Zou je me die van de hertenbiefstuk en die van de spoom willen sturen? Klinkt echt super jummmmmmmmmmmmm!!! :D

    En alvast veel plezier met kokerellen!
     
  13. clauzoe

    clauzoe Actief lid

    10 okt 2011
    433
    0
    0
    NULL
    NULL
    M'n kinderen en man hebben voor 1e kerstdag besloten dat we patat moeten gaan eten hahahah
    en ik heb zoiets van weet je wat is prima misschien dat ik nog wel even ga kijken voor een lekker stukje vlees ofzo
     
  14. Anakin

    Anakin VIP lid

    17 mrt 2006
    6.694
    301
    83
    Ik ben ook al druk aan het bedenken...

    Ik wilde het vrij simpel houden, lekker ouderwets en lekker.
    Sowieso:

    - carpaccio / ham & meloen

    - soepje

    - beenhammetjes (honing mosterd) uit de oven
    - zelfgemaakte appelmoes en stoofpeertjes
    - lekkere salade
    - sperzieboontjes gerold in ontbijtspek
    - frietjes en aardappeltoefjes

    - ik zoek nog een lekker en makkelijk dessert

    - als afsluiting een lekkere koffie met likeurtje
     
  15. Daydreamy

    Daydreamy Fanatiek lid

    7 sep 2007
    3.945
    42
    48
    Vrouw
    Onderwijsassistent
    Ergens in de Polder
    @Bosuiltje; dank je! :D
    Hier zijn de 2 recepten die je wilde hebben:

    Spoom – Citroen met mousserende wijn

    Ingredienten
    · Citroenijs
    · Mousserende witte wijn
    · Suiker
    · Citroensap

    Voorbereiding
    Suiker op een schoteltje doen, de randen van de champagneglazen nat maken met
    de citroensap.
    Vervolgens de drinkrand van de glazen dopen in de suiker.


    Bereidingswijze
    Per besuikerde glas een bolletje citroenijs er in doen.
    Hier de mousserende witte wijn overheen gieten.

    Serveren met een rietje en een lange dessertlepel.


    Hoofdgerecht – Hertenbiefstuk met paddenstoelen

    Ingredienten
    · 500 gr (grot)champignons
    · 1 ui
    · 1 eetlepel groene peperkorrels uit potje
    · 100 gr blokjes spek
    · 120 gr boter
    · 100 ml rode wijn
    · 4 hertenbiefstukjes
    · Zout
    · 125 ml slagroom
    · 4 eetlepels fijngeknipte bieslook

    Voorbereiding
    Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Snipper de gepelde ui. Spoel de peperkorrels af.

    Bereidingswijze
    Bak de spekblokjes in een koekenpan zonder boter toe te voegen in ongeveer 8 minuten op een niet te hoog vuur knapperig en lichtbruin.
    Voeg halverwege de baktijd de uisnippers toe.
    Verhit 20 gram boter in een tweede koekenpan en bak hierin de champignons in enkele minuten lichtbruin en knapperig. Roer de wijn en de peperkorrels door de gebakken champignons.
    Roer de spekblokjes en champignons door elkaar. Verhit 100 gram boter in een koekenpan en bak hierin de hertenbiefstukjes even aan beide kanten.
    Temper de hittebron en bak de biefstukjes nog eens ongeveer 4 minuten per kant.
    Dan zijn ze rosé gebakken.
    Breng op smaak met zout.
    Schep de biefstukjes uit de pan, dek ze af met aluminiumfolie om ze warm te houden en laat ze 4 minuten rusten.
    Roer de aanzetsels los van de bodem en voeg het champignonmengsel toe.
    Verwarm dit mengsel en roer de room erdoor.
    Verdeel de hertenbiefstukjes over de borden.
    Schep het champignonmengsel met de romige saus over de borden.
    Bestrooi met de bieslook.
     
  16. Bosuiltje

    Bosuiltje Actief lid

    15 jul 2010
    354
    0
    0
    Brabant
    @Daydreamy: dankjewel!! :D dat ziet er errug goed uit zeg! Ik weet nu al zeker dat jouw spoom bij ons ook een heerlijk tussengerechtje gaat worden!!! De biefstukjes moet ik nog even de strijd over aangaan met mijn moeder (we koken met kerst altijd samen) maar ik ga er een lans voor breken :D
    Jummiepummie! *kwijl!*



     
  17. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    #17 Cygnet2, 9 dec 2011
    Laatst bewerkt door een moderator: 9 dec 2011
    PLOF! lekker hoor! Het is trouwens gebruikelijk om de soep tussen het koude en het warme voorgerecht te serveren en de spoom te gebruiken als 'opfrisser' voor het hoofdgerecht.
     
  18. femmy

    femmy Fanatiek lid

    1 jan 2006
    4.061
    0
    0
    Administratie
    wow hoelaat moeten we er zijn :D nee ziet er super uit ik ga denk ik de spoom gebruiken! kan dat ook in champagneglazen?

    dit jaar komt mijn familie met 1e kerstdag bij ons, maar we doen allemaal wat, mijn ma maakt hartige taart en ik doe er denk ik nog wat van vlees uit de oven bij (die kant en klare pakketten) en ik zag een recept staan van advocaat daarop sterke koffie en slagroom erop als toetje ik weet niet of dat goed gaat met koffie uit de senseo?.
     
  19. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Ideetjes...

    apple cider
    boiled custard
    candy canes
    Champagne, or sparkling apple cider
    chicken and dumplings, primarily in the southern states.
    Christmas cookies
    cranberry sauce
    Dungeness Crab, primarily in California
    eggnog
    fruitcake
    gingerbread, often in the form of a gingerbread house or gingerbread man
    Christmas Ham
    hot buttered rum
    hot chocolate
    lutefisk (among those with Scandinavian ancestry)
    mashed potato
    mixed nuts
    oyster stew, composed of oysters simmered in cream or milk and butter.
    persimmon pudding
    pieapple pie
    mince pie
    pecan pie
    pumpkin pie
    sweet potato pie
    Prime Rib
    plum pudding
    Russian tea cakes
    Tamales
    roast turkey, less often roast duck, goose, or pheasant
    Smithfield ham, often served on a biscuit or a roll
    stuffing, also known as dressing, particularly in the Southern U.S.
    lefse rolled with butter and sugar, particularly in Northern Wisconsin and Minnesota
     
  20. Triskele

    Triskele Niet meer actief

    thanks voor alle ideeen...
     

Deel Deze Pagina