Onze jongen loopt sinds een paar weken. En het valt me op dat mensen in onze omgeving de neiging hebben om tegen hem te zeggen "koetsjiekoetsjie kun jij al stappen?" Sowieso, hou je koetsjie dinges bij . Maar waarom heet het bij een baby nou ineens stappen en niet gewoon lopen?? Wij zeggen tegen hem dat hij al goed loopt, dat hij zo goed kan eten, enzovoort. Niet dat hij stapt en hapt en meer van dat. Is mijn familie nou zo kleinerend of is dit normaal?
Een kind zet zijn eerste stapjes, dus het zal daar wel van afgeleid zijn Erger vind ik het; doe maar lachen, doe maar.....
Herkenbaar. Ik haat alle verkleinwoordjes die mensen gebruiken omdat het een dreumes/peuter is. schoentje, handje, mondje, broodje, stoeltje, jasjeOVER THE TOP!!!!
mijn kinderen kwamen laatst ook thuis van een dagje bij pake en beppe...en Rubin had het ineens over drinkies....iiieeeuuuw vreselijk hahaha
Herken ik! Mijn schoonmoeder had het vaak over stappen.. en dat irriteerde zo erg! Een tijdje terug zei ze; Esmée ga maar stappen! ( ze stond aan tafel) waar ik op reageerde; stappen voorlopig nog niet, dat doet ze maar als ze 16 is! laat dr nu maar even lopen! het is goed aangekomen want ze heeft het nooit meer gezegd..
En dan voor het gedeelte 'doe maar' vind ik zo afschuwelijk! Dat is geen Nederlands. 'Doe maar zwaaien' wat is dat nou voor taal. 'Zwaai maar.. met je handje' kan er ook nog achter.
ik gebruik het woord "stappen" ook bij mijn meisje Ze zet heel woblywobbly wat stapjes langs de tafel etc. Dan zeg ik ook "ben je weer lekker aan het stappen?" Want lopen kan ik dat nog niet noemen Dus ik denk dat dat woord bij mensen gewoon een beetje blijft "plakken" als ze eenmaal wel echt lopen.
aaah ja die verkleinwoorden!! Mijn moeder werd altijd boos als ik vroeg om dit aub niet meer te doen! Maar ik hou er ook niet van! Het is gewoon een boterham en geen bammetje hahaha Geen kaasje maar kaas.....om gek van te worden hihi... En idd hier dus ook nu dat dochter loopt en dan hoor ik het ook vaker hoor dat stappen......maar dat vindt ik minder erg dan die kaasje enz
euhm, moet eerlijk bekennen dat ik ook wel eens zo praat. 'Gaan we lekker broodje eten Sven' of Gaat Sven lekker slapie doen Of Sven, happie hap tijd. En dan gaat hij zelf in zijn kinderstoel zitten.
IK had gelezen dat het belangrijk is "gewone" zinnen te maken, net als wanneer je tegen een volwassen persoon praat, daar leren ze juist heel veel van. MAAR ik merk dat ik soms wel automatisch in de koetschie koetschie mode ga, en automatisch een hogere stem op zet en koedie koedie koedie, mooooooiii he???? Maar ik probeer zoveel mogelijk tegen hem te praten alsof we op 1 lijn zitten
Een hogere stem is niet erg, dat "horen" ze nou eenmaal beter. En idd goede zinnen maken is belangrijk, maar als ze echt nog niet praten is soms terugpraten in hun eigen taaltje ook belangrijk, voor de herkenning en de erkenning dat ze dus echt communiceren en niet tegen de muur praten met hun gebrabbel Over mensen die zo raar praten, ik zou het direct afkappen en zeggen: praat maar gewoon hoor, daar leert ze het meest van ....
Ik zeg wel tegen mijn dochter `gaan we je jasje aantrekken?` is toch ook een jasje maatje 74 kan ik geen JAS noemen dat is die van mij. Maar ik zeg bv niet ga je mee naar huisje, dan zeg ik weer ga je mee naar huis. Ik zeg wel weer ga je lekker slaapie doen, heb je lekker slaapie gedaan. Ik denk dat ik toch wel verklein woordjes tegen haar gebruik maar geen koetsjiekoetsje gebeuren....dat vindt ik echt vreselijk dat is toch geen taal. Doe maar zwaaien,....is toch ook geen nederlands ook dat vindt ik mega irritant. Mijn schoonmoeder zet wel altijd een heel raar stemmetje op tegen mijn dochtertje......vindt dat ook zo maf, vroeg laatst aan mijn man of zijn moeder ziek was ze klonk zo raar hahaha. ach, aan de ééne kant irriteerd het me en aan de andere kant als ik zie dat mijn dochtertje het leuk vindt denk ik weer ach zij is gelukkig ermee....laat maar gaan dan.
Zo erger ik me aan het woord 'vleesje', wat is dat eigenlijk? Mijn eetlust vergaat dan spontaan. @goede zinnen maken: ik praat ook altijd in de eerste persoon over mezelf en zeg dus dingen als "zal ik het even doen?" of "kom maar bij mij" in plaats van "dat doet mama wel even voor je" of "kom maar bij mama". Ik voel me daar lekkerder bij.
haha nou ik zeg ook nooit koeschie koetschie maar ik bedoel dus daarmee dat ik af en toe wel verklein..., maar inderdaad niet huisje o.i.d maar ik zeg ook niet HAND tegen hem, dan zeg ik handje
doe ik ook hoor.. hoe moet je het anders zeggen broodje eten? ga je brood eten vind ik zo raar klinken.. hier ook altijd slaapie slaapie doen.. en happie happie maar het is niet dat ik met 1 of andere piepstem overal tie achter ga zeggen.. maar somige dingen zeg je gewoon in het klein..