Jep, zoveel mensen zoveel meningen. Maar heb je ooit in Nederland gewoond? Want ik moet wel zeggen dat bovenstaande dingen mij ook nooit opgevallen zijn totdat ikzelf in Nederland woonde en via "Nederlandse" ogen naar België keek. Als je meedraait op een bepaalde manier is dat "normaal", ik heb het eerst zelfs ontkent tegenover mijn man dat België/ Belgen zo in elkaar staken. En nogmaals, ik bedoel het ook allemaal niet zo zwart-wit en negatief als dat ik het schrijf hoor. Plus dat het er waarschijnlijk ook enorm vanaf hangt waar je precies terecht komt, zowel in België als in Nederland.
Nee maar mijn zus woont daar wel dus kom er wel eens. Er is een mentaliteitsverschil ja. Maar nu ook weer niet zo drastisch in mijn beleving. Maar goed, die beleving is niet helemaal objectief hé . Ach ja, TS zal het zelf wel ondervinden hé als ze de stap zet.
Nou, ik woon en werk dicht bij de Belgische grens en ik zie wel degelijk het mentaliteitsverschil dat Karoke aanhaalt. De Belgen met wie ik werk zijn beleefd op het "vervelende" af. Wij Ollanders zijn (misschien iets te ) recht voor z'n raap soms, maar het is echt moeilijk om te weten wat mijn Belgische collega echt vind. Desalniettemin zullen ze je altijd willen helpen, dat kan ik altijd wel waarderen. Ik denk gewoon dat TS een afspraak met een emigratie expert/bureau moet maken om echt uit te zoeken hoe alles nu zit. Op internet staat zoveel verschillende verhalen, verschillende tips dat je door de bomen het bos vaak niet meer ziet. De keren dat het fout gaat namelijk met een emigratie en namelijk vele malen groter dan de keren dat het echt goed gaat, en bijna altijd is een slechte voorbereiding of er te makkelijk over denken de oorzaak.
Wiens mening is wel objectief he. Ik ben gewoon een van de Belgen die veel beter in Nederland passen, net zoals er een hoop Nederlanders beter in België passen. Het grootste deel van het slagen hangt af van hoe je zelf bent en wat je verwacht/ wilt. Ooit heb ik trouwens gelezen dat, ongeacht van waar naar waar je verhuist, je de eerste 5 jaar de mensen oppervlakkig vindt. Dit omdat mensen een mentaliteitsverschil al snel oppakken als oppervlakkigheid. Dus TS, ook al voelt het de eerste 5 jaar misschien zo, Belgen zijn niet oppervlakkig(ger).
Volgens mij moet je wel een verblijfsvergunning aanvragen, omdat je langer dan 3 maanden wilt blijven. Moest ik tenminste wel toen ik er tijdelijk woonde. Als je je gaat inschrijven bij de gemeente kunnen ze je daar zeker meer over vertellen. Of kijk op de website van de gemeente waar je je wilt vestigen, daar staat vast stap voor stap uitgelegd wat je moet doen en welke documenten je eventueel nodig hebt. Over verzekeringen ed kun je ook veel informatie op internet lezen. Gewoon even googlen. Ik moest trouwens wel erg lachen om je opmerking dat je geen wijs kon uit informatie op internet omdat dat allemaal in het Belgisch is Dat wordt wat dan
Deels kan ik je mening delen omtrent de mentaliteit. Ik heb voor een Belgisch bedrijf gewerkt, met dus ook enkel Belgen. Tevens een aantal kennissen die in Belgie wonen, 1 koppel daarvan wordt absoluut niet geaccepteerd echter is de reden daarvan heel duidelijk: mondige en in Belgische visie asociale mensen. In het bedrijfsleven heb ik ondervonden dat de regels een heel stuk strengen zijn dan in Nederland. Dan heb ik het bijvoorbeeld over (plas)pauzes, te laat komen, niet kunnen komen ivm ziek kind e.d. Zeg je daar tegen iemand: Hey schele hoeist? (bijvoorbeeld he) Wordt dat echt niet geaccepteerd en kun je je hele 'status'verliezen. Belgie hoeft overigens niet bang te zijn dat ik zomaar op de koffie kom, heb er zelf een gruwelijke hekel aan Uiteraard zal het aanpassen zijn, maar dat was ook toen ik in Brabant kwam wonen! Ik kom zelf uit de Randstad en daar heerst ook weer een totaal andere mentaliteit. Voor ons zit het voordeel in de opvang, het onderwijs, het ruimtelijk wonen, de zorg zowel kwalitatief als de kosten (hoewel het remgeld ook aan zal tikken indien je een flinke kwaal onder de leden hebt, maar daar zullen wij ook zeker een hospitalisatieverz. voor afsluiten). Ik zie Belgie absoluut niet als paradijs, maar wel een vooruitgang op bepaalde gebieden.
Ik had van de ambassade vernomen geen verblijfsvergunning nodig te hebben gezien het vrij verkeer is binnen de EU. Wel moeten wij ons melden bij de vreemdelingendienst en zullen wij een bezoek krijgen van de wijkagent indien ingetrokken in het huis. Hierna (als ik het goed begreep) zullen we alsnog een vergunning krijgen. Die vergunning is een formaliteit en wordt automatisch gedaan. Iets anders als azielzoekers. Deze vraag had ik omdat een Belgisch koppel (Nederlanders), waarvan de man zelf uit Gent komt zelfs, ook een verblijfsvergunning moest aanvragen en dat dit zeker een jaar geduurd heeft. Ik heb deze vragen allemaal omdat er veel tegenstrijdigheid is. Op gemeentelijke websites en die van arbeidszaken in Antwerpen las ik dat wij, ongeacht EU-lid, een arbeidskaart B nodig hebben die na een jaar wordt omgezet naar een arbeidskaart A. Maar de ambassade zegt weer anders. In ieder geval bedankt voor je antwoord!
een emigratie expert lijkt me inderdaad een goed idee. Doch zijn alle ervaringen en tips van harte welkom!
Strijkkraal, maar dat kan ook verschillen met waar je in België woont volgens mij. Precies zoals TS ook zegt: Brabant is ook anders dan randstad. Maar algemeen genomen heb je wel gelijk denk ik. Alhoewel, als je het netjes en op de man afvraagt je in principe ook wel een 'echt en eerlijk' antwoord krijgt. Maar "wij" zullen ongevraagd meestal niet spontaan iets uitspreken wat ons stoort ofzo. Remgeld valt wel mee. Er is ook zoiets als de maximumfactuur: Maximumfactuur Hospitalisatieverzekering is echt voor (dag)hospitalisatie en de kosten die daaruit voortvloeien. Moet je naar de kiné voor een behandeling komt de hospitalisatieverzekering niet tussen. Wel als je die behandeling nodig hebt owv een operatie bijvoorbeeld. Zo is de algemene regel toch volgens mij.
Trouwens hier een stukje uit een link die ik reeds gepost had (http://www.belgium.be/nl/huisvesting/verhuizen/naar_belgie/buitenlanders/): Inschrijving bij gemeente Als u als buitenlander langer dan drie maanden in België wilt verblijven, moet u zich binnen de acht dagen na uw aankomst melden bij de gemeente waar u verblijft. U moet er zich laten inschrijven in de bevolkingsregisters; daarvoor moet u wel over een reële verblijfplaats in deze gemeente beschikken. Ivm met werken vind je hier misschien een antwoord: Komen werken in België - Werk - Portaal Belgische Overheid
Of deze: Tewerkstelling van werknemers die onderdaan zijn van de nieuwe Lidstaten - Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Zeg het maar als ik moet stoppen hoor. Misschien heb je al die websites al doorgenomen .
Oh trouwens hier op het forum is ook iemand die van NL naar B verhuisd is en al gewerkt heeft in B. Ik zal haar via pb vragen of ze meer weet hierover.
Van Maasmechelen. Dus vlak bij de NL grens . Maar oorspronkelijk van de Antwerpse kempen. Heb zelfs in een deelgemeente van Beerse gewoond .
Beerse ligt ook in het gebied waar we naar toe willen. We hebben nu een huis op het oog in Arendonk, midden tussen de weilanden!!! Maasmechelen, waar de Belgische Bataviastad ligt (Maasmechelen dus)
Dan hebben we het in elk geval wel over ongeveer dezelfde mentaliteit, want ben van oorsprong van Zandhoven.
Wondertje, weet ik vandaar de " ". En goh zowel de Antwerpse Kempen als Maasmechelen zijn geweldig volgens mijn bescheiden mening dus in Arendonk zit je wel goed . Waar woon je nu ongeveer Karoke? Mijn familie langs vaders kant is trouwens afkomstig van Bouwel en ik heb daar ook nog efkes gewoond en da's vlakbij Zandhoven hé.