Hallo, Mijn zoontje van (bijna) 25 maanden praat nog steeds niet, geen woordjes, geen zinnetjes niks. Zelf geen mama of papa gewoon echt helemaal niks. Ik dacht elke keer het komt vanzelf wel. Ben wel met hem naar Logopedie geweest maar die wou nog wachten tot hij 2.5 jaar is. Naar KNO arts geweest oortjes niks mee aan de hand. Ik heb ook niet het gevoel dat er verder iets met het is, hij speelt gewoon, als je hem roept luistert hij, hij begrijpt alles wat wij zeggen en vragen. Maar ik begin me nu toch wel zorgen te maken, hij is al 2 jaar nu en nog geen 1 woordje. Hij wordt wel 2-talig opgevoed. Wie heeft er hier ervaring mee?? Wie zijn kindje praatte ook pas na zijn 2 jaar en hoe is het verder gelopen.
Wat appart. Hier had ik nog nooit van gehoord. Wil je wel sucses wensen. Want tips kan ik je tot mijn spijt niet geven. Groetjes Janna
Mijn zoontje (3) praatte met 2 jaar ook nog niet. Heeeel langzaam komen er wel wat woordjes bij, maar dit is niet genoeg voor zijn leeftijd. Ook bij logopedie weggestuurd omdat ze niks met hem konden :s. Wij zijn bij een audiologisch centrum terecht gekomen. Binnenkort mag hij naar een speciale peutergroep voor kindjes met spraak/taal moeilijkheden. Kennissen van ons voeden hun kindjes ook 2 talig op en het valt mij op dat bij hun kindjes de spraak wat langzamer op gang komt.
Ik werk met peuters van 2,5 jaar. Misschien heb je iets aan mijn ervaringen. Maar ik ben natuurlijk geen experte op vlak van taalontwikkeling. Sommige kindjes nemen eerst lange tijd alles in hen op en praten niet. Eens ze beginnen praten hebben ze ook ineens een grote woordenschat en zijn er geen problemen meer op vlak van taalontwikkeling. Sommige peuters zijn ook gewoon wat minder snel op vlak van taalontwikkeling. De ene is goed in praten, de andere in logica, de ander is motorisch sterker... Het kan inderdaad zijn dat de taalontwikkeling niet even snel gaat als z'n ontwikkeling op een ander vlak. Voor Logo is het idd nog te vroeg. Maar weet dat als het een probleem blijft, er altijd mensen zijn om hem te helpen. Ik had in september bijv. een peuter die niet praatte, enkel geluiden maakte. En nu, 4 maanden verder praat ze wel en zelfs in 4-woordzinnen. Ik merk ook dat sommige kindjes die 2 talig opgevoed worden een taalachterstand hebben de eerste jaren dat ze naar de kleuterschool gaan. Maar uiteindelijk komt dat (voor de meesten) allemaal goed. het is niet gemakkelijk om 2 talen aan te leren. MAAR een kind leert het beste talen voor z'n 5de. Dus er is niets mis mee om een kind 2talig op te voeden. Het is echter wel belangrijk dat dezelfde personen altijd dezelfde taal spreken. Bijv: mama praat Altijd Nederlands en papa Altijd Frans (bij wijze van voorbeeld hé) Dus niet beginnen mengen. Mama moet niet soms Frans praten en soms Nederlands. Snap je?
oeiiii, wij proberen onze zoon ook tweetalig op te voeden. Ik spreek Nederlands en mijn man Turks, maar soms praten we per ongeluk door elkaar. Dus dat mijn man ook Nederlands tegen hem praat en ik ook af en toe Turks. Ik weet dat dit verkeerd is maar het komt omdat wij ook tegen elkaar door elkaar praten. Hoe goed we ons best doen consequent te zijn lukt het ons niet altijd in dezelfde taal tegen onze zoon te spreken. Is dit zo erg dan en wat kunnen de gevolgen zijn, spraakstoornis bijv.
Kinderen die tweetalig worden opgevoed gaan in de regel wat later praten. Maar sowieso zijn er kinderen die met 2 jaar nog geen woord spreken. Heb je wel het idee dat hij jou begrijpt? Kan hij op andere manieren wel goed communiceren? Neefje was ook pas ruim 2, maar sprak wel direct in zinnen ... die heeft gewoon gewacht tot hij het echt goed kon
Bedankt voor je reactie, ik had ook al gevraagd om een doorverwijzing naar een audiologisch centrum maar dat doen ze hier pas na 2.5 jaar. Wat was er bij jouw zoontje uitgekomen bij dat centrum? Praat je zoontje nu wel of nog steeds maar een paar woordjes.
Maar dat kindje dat laat ging praten was dat ook al 2 jaar geweest? Mijn zoontje ''zegt''' bij alles dieee dieee en ik zie niet echt een vooruitgang qua woordjes maken ofzo. Soms denk ik van zou er wat met hem zijn, maak me er toch best zorgen over.
Ja hij begrijpt écht alles, zelfs wat moeilijkere zinnetjes. Alleen praten probeert hij maar niet. Als hij bijv. dorst heeft komt die naar me toe doet de koelkast open en wijst het drinken aan en dan zegt die dieee dieee
mijn zoontje kon met 2 jaar papa mama opa om oma tantie zusje hoi en dag dag, ja en nee verder was het dieeee dieeee dieee en dan wij maar alles pakke, bedoel je dit ? NEE... bedoel je dit dan ? neeee diieeeeee ! wij hebben op de leeftijd van 2 jaar in overleg met het kdv besloten een vast plan te maken, zowel thuis als op het kdv zouden we het zelfde doen, veel boekjes, alles benoemen wat we zien en wat we gaan doen en niet meer zeggen, bedoel je dit? of dat dan ? als hij wat wil moet hij het PROBEREN, het hoeft er niet klakkeloos uit te komen, als hij het maar probeert, als hij dieeeee zei dat gaven we het hem pas als hij het dus probeerde te zeggen. met 2 jaar en 3 maanden, 27 maanden dus, kon hij nog steeds alleen maar dezelfde woorden, dachten wij tenminste....... ! ik kwam in de ochtend op zijn kamer en zo opeens, hoi mama, ik honger, nenen toe ? (beneden toe ! ) en zo opeens kon hij praten als brugman ! hij kon het dus wel... maar wou er de moeite niet voor nemen want papa en mama pakten immers alles voor hem als hij maar wees, maar toen dat niet meer het geval was MOEST hij wel praten om duidelijk te maken wat hij wou,
Het is enkel zo dat voor het kindje zelf moeilijk wordt om te weten welk woord bij welke taal hoort. Het zal zelf ook beginnen 'mengen'. Het is dus niet zoo erg, want uiteindelijk zal hij de 2 talen ook wel kunnen. Het bemoeilijkt het alleen een beetje. Maar dat dit een spraakstoornis veroorzaakt zou ik niet zeggen. Dat kindje was al 2,5 jaar. Ik begrijp dat je je zorgen maakt. Het kan ook wel zijn dat hij een probleem heeft, maar het hoeft niet per se zo te zijn; (is nogal onduidelijk omdat hij nog zo jong is) Denk je misschien dat hij op andere vlakken ook niet zo snel is in de ontwikkeling. Of gaat het enkel over z'n taal?
Het is bij hem idd alleen zijn taal. Met lopen was die weer vroeg (12 maanden). Ik denk dat ik het dan nog maar moet afwachten. Ik zit alleen een beetje met het feit dat wij binnekort naar het buiteland gaan verhuizen en het voor hem dan nog moeilijker zal worden aangezien hij die taal helemaal niet kent dus krijgt die 3 talen mee. Ik hoop dat het allemaal goed komt.
Ik herken me zoontje hier wel in haha wat een wijsneusjes zijn het ook he. Maar hoe deed je het dan precies als hij iets wou hebben hoe liet je het hem proberen? Ik zeg nu bijv. al een tijdje als die zijn drinken wil, wil je je drinken en dan zegt hij ehhhh en dan zeg ik nog een keer drinken en dan geef ik het, als ik het negeer zijn ehhh word die boos. Ik denk dat voor mijn zoontje een psz wel zal helpen hij komt weinig in contact met kleine kindjes van zijn leeftijd nouja eigelijk helemaal niet (geen neefjes en nichtjes ook in de familie helaas).
Samia, even boos worden is niet erg. Net zoals met kruipen en lopen hoort frustratie bij het leerproces. Wat ze denk ik bedoelt met proberen is dat jij open vragen stelt: 'wat wil je?' En niet 'wil je drinken?'
Er is uitgekomen dat hij een ernstige spraak/taal achterstand heeft. Er is ook een niet verbale inteligentietest gedaan (soort iq test) Die heeft hij prima gedaan en zit op gemiddeld tot hoog in de score. Dus dom is hij niet, maar kan/wil op de een of andere manier maar niet praten. Nu gaat hij binnenkort naar speciale peutergroep om het praten nog meer te stimuleren. Toen mijn zoontje 2 was zei hij mama en diee. Nu kent hij een stuk of 20 woordjes. De laatste weken begint hij geluiden na te doen, dus er zit weer een klein beetje voorruitgang in. Misschien kan je zelf contact zoeken met een audiologisch centrum en je probleem voorleggen. Wij zitten bij kentalis zij doen ook vroegbehadelingen (vanaf 1,5 jaar) Ons cb wilde ook niet veel actie ondernemen en hebben toen aangeklopt bij intergrale vroeghulp. Zij hebben ons naar kentalis doorgestuurd.
Mijn zoontje is net 2 geworden en zegt ook maar vijf woordjes. Hij wordt ook 2 talig opgevoed. Ik maak me er absoluut geen zorgen om en ben ervan overtuigd dat het goed komt. Op eh eh eh reageer ik niet en dat weet hij. Als hij iets wil kan hij dat aangeven door mama te zeggen. Want dat woord kan hij nl prima uitspreken. Uit gemak zegt hij het echter liever niet. Soms zeg ik een woord en vraag ik hem het te herhalen en dan kan hij het meestal nog redelijk zeggen ook. Uit zichzelf zegt hij echter niets.
indd is het zoals adi al zegt ook veel open vragen stellen, maar ook bijv voor keuzes stellen, zo mocht hij bij de lunch bijv kiezen smeerkaas en appelstroop, hij wees dan steeds gewoon, maar nu moesten we gewoon zeggen, ik weet niet wat je bedoelt, bedoel je de smeerkaas of appelstroop, dit is smeerkaar, en dit is appelstroop... en dat werd later voor hem smmmmkaas en appstoo het ging echt niet meteen goed, maar dat hij probeerde toen de klanken wel.en dat is al heel goed. als hij naar de koelkast liep om daarmee duidelijk te maken dat hij wou drinken prima, maar ik kies uit 2 dingen wat hij mag, dus bijv diksap of melk en moest hij daar weer uit kiezen en hardop zeggen wat hij wou.
Hier ook een jongentje dat ruim 2 was voor hij eens wat ging zeggen. Hoorde prima, begreep ook alles.. Maar gewoon te lui, denk ik,haha!! Maak je niet te druk, komt vanzelf goed!
Aan dit antwoord begin ik een beetje een hekel te krijgen. Soms komt het niet vanzelf goed en heb je echt wel professionele hulp nodig. Beetje jammer van dit soort goed bedoelde adviezen.