Heb mijn kolf uitgekookt en daarna (dom, dom) niet meteen uit het water gehaald, maar er een halve dag in laten zitten... Nu zit er overal een soort van witte aanslag op, net zoals je wel eens hebt op glazen die vaak in het afwasmachine hebben gezeten. Nog een keer uitgekookt maar zonder resultaat. En nu? kan ik hiervoor azijn gebruiken? Of zou het geen kalk zijn? Of heeft er iemand misschien een andere tip?
Borstelen met een zachte tandenborstel. Verder altijd na gebruik kolf eerst met KOUD water omspoelen en daarna pas met warm water. Vaak is aanslag op een kolf namelijk gestold eiwit uit je melk.
Ik denk kalk, ik had het ook een keer. Voor de kalk-aanslag kan je een heel klein scheutje natuurazijn in het pannetje gooien. Dan voelen ze daarna niet zo stroef aan.
Ik kookte altijd uit met een scheutje azijn, spoelde het liefste ook voor met wat afwasmiddel want had ook de melkafscheiding inderdaad en daar hielp afwasmiddel dan weer beter tegen.
Ik werd ook gek van de kalk op mijn kolfonderdelen, het water is hier blijkbaar erg hard, en ik liet de boel wel eens wat langer in het kokende water zitten. Goed afdrogen met een schone en heet gewassen doek hielp wel wat. Toch maar een magnetronsterilisator gehaald (mp), en dat scheelt alles. De boel komt er goed heet uit, je schudt het uit en laat het aan de lucht drogen tussen twee schone doeken, en voila, geen kalk meer.
ik heb van de kraamhulp ook de tip gehad om de kolf uit te koken met een scheutje azijn. na 2 weken deed ik dat niet meer en ging ik de magnetronsterilisator gebruiken. voordat de kolf erin gaat spoel ik het af met heet water, dan de sterilisator in en hij komt er super schoon uit!
@Petra, was je het niet af met sop? Dat lijkt me toch wel aanbevolen hoor, uitkoken doodt wel de bacteriën die zijn achtergebleven, maar met alleen heet afspoelen krijg je echt niet alle (onzichtbare) restjes melk eraf lijkt mij!
Klopt, voor je gast steriliseren moet je de kolf goed schoonmaken. Zachte (tanden)borstel, zeep, en vooral eerst met koud water d eiwitten wegspoelen en dan met heet water om het vet weg te krijgen! Met stoomsterilisator heb je ook geen kalkaanslag.
dat dacht ik ook maar volgens de kraamhulp en cb is dat niet nodig als je het met kokend heet water afspoelt. gebruiken jullie gewoon afwasmiddel?en doen jullie de flesjes/kolf in de vaatwasser? ik begreep dat ze dit ook wel eens doen
Afspoelen is goed genoeg tussen twee of meerdere kolfbeurten op een dag. Eerst koud, dan heet, dan goed uitschudden en in een zakje in de koelkast tot je volgende kolfbeurt. 's Avonds goed afwassen en steriliseren voor de volgende dag. Misschien hadden ze het daarover? Lijkt mij absurd als de kraamhulp zou adviseren dat afwassen van je kolf uberhaupt niet nodig is ?! Stel je voor wat er gebeurt als je wekenlang dag na dag je koffie met melk en suiker uit het zelfde kopje drinkt zonder die ooit af te wassen, die wordt echt wel vies hoor! En je zegt kokend heet, doe je het dan ook met kokend water? Het water dat uit de gemiddelde kraan komt is 60 graden, das nog lang geen 100. En dan zou je er je kolf ook niet mee kunnen afspoelen want je zou je enorm branden. Dus die snap ik niet helemaal. Als je kolft om weg te gooien of om direct aan je kindje te geven is de mate van hygiene die is vereist natuurlijk wel wat minder dan als je de melk wilt invriezen en misschien wel 3 maanden wil bewaren. Ik gebruik gewoon afwasmiddel, een flesseborstel, en spoel uiteraard na het afwassen nog goed na voor de restjes afwasmiddel. Flesjes worden idd wel in de vaatwasser gedaan. Ik heb het ook wel eens gedaan, maar alleen toen dl al wat groter was. Sowieso steriliseer ik alle bewaarflesjes en bakjes, als je melk daarin wil bewaren moet het natuurlijk super schoon zijn, en dat gevoel heb ik bij de vaatwasser toch niet echt.
Flesjes hoef je niet meer te sterileseren maar je kolf en bewaarbakjes etc. zou ik wel doen. Speentjes gaan hier ook nog even regelmatig in de magnetron.
Water moet minimaal 60 graden zijn. Vaatwasser ook op minimaal 60 graden. Maar hier ook altijd alles afgewassen met afwasmiddel en daarna in de magnetronsterilisator.
heb het nagevraagd bij de kraamdeskundige hier op het forum en zij geeft aan dat je het idd even in een sopje kunt doen maar dat ze daarna de vaatwasser in kunnen. Sterilisator of uitkoken is niet meer nodig schrijft ze omdat kinderen veel te veel ziek zijn door de overdreven hygiene. zo ga ik het dus ook maar doen. @babel44, afspoelen met kokend water (uit de waterkoker) gaat prima hoor. ik heb zo'n speciaal tangetje die bij de sterilisator zat (geen idee waar het voor was dus gebruik het hiervoor) en daar hou ik de kolf mee vast als ik het afspoel. geen zere handen dus.
Dat vind ik ook logischer ja, ik zou het afwassen nooit overslaan, eerder nog het uitkoken ja. Handig zo'n tangetje! Wist niet dat dat bestond.
Kinderen worden NIET ziek van overdreven hygiene hoor! Dat vind ik eerlijk gezegd een vrij rare opmerking. Kinderen worden niet ziek omdat gelukkig onze maatschappij redelijk 'schoon' is. Maar toch, er zijn zat babies die flink last kunnen hebben van een darminfectie, dus hygienisch te werk gaan bij het eten van je kind lijkt me niet meer dan logisch Wel van vieze flessen. waarin restjes melk bederven of beschimmelen. Daarom is goed schoonmaken ook zo belangrijk. Als een kind alle voedingen uit een fles krijgt dan is uitkoken inderdaad niet zo nodig, in een vaatwasser (wel instellen op 70 graden!!!) worden ze gepasteuriseerd en dat is bij dagelijks gebruik en schoonmaken wel voldoende om de bacteriën te lijf te gaan. Schimmels niet: als je kind spruw heeft moet je alles elke dag uitkoken! Kinderen die niet aan de borst zijn hebben vaker spruw dan veel mensen denken. Vaak denkt een moeder alleen maar dat kind moeilijk doet vanwege een sprongetje of zo, maar omdat kind niet aan de borst drinkt voelt zij niet aan haar tepels dat er sprake is van spruw. Eigenlijk, zodra kind last heeft van luieruitslag die niet met een dag weg is kun je spruw vermoeden. Bij kolven ligt het toch wat anders qua steriliseren. Als je kolft om melk langer dan een dag of twee te bewaren, of voor de vriezer, dan moet je apparatuur gewoon goed schoon zijn. En naast schoonmaken hoort uitkoken er dan echt bij.
helemaal mee eens, rare opmerking hoor!! BIj de aanschaf van mijn kolf, meldde de lactatiekundige die hem verkocht, dat inderdaad het dagelijks uitkoken van alle onderdelen niet meer noodzakelijk is. Echter ik heb geen afwasmachine, dus kookte de eerste 4mnd de onderdelen wel uit na gebruik. Nu maak ik het huishoudelijk schoon dagelijks en kook 1x per week /2 wkn uit. Ondanks dit, heb ik wél een keer schimmelaanslag gehad aan de rubbers binnenin! wrs. 1x niet goed afgespoeld. Nou, daar wil je je kindje geen melk van geven, dus liever een keer extra uitkoken als dat, want je ziet, het groeit / broeit snel!
Het komt nu een beetje over alsof ik dat zelf denk maar ik bedoelde dat de kraamdeskundige op dit forum dat schreef. Je kunt het terugzoeken in haar deel van het forum.