wie kan mij hier iets meer over vertellen? het zit zo: mijn zoontje eet geen gepureerd eten, geprakt en stukken heel goed. Zelf koken en prakken of zo in stukken aanbieden gaat heel goed, maar wij zijn wel regelmatig op pad, en dan is het toch wel handig dat hij een potje lust. Dat hij nog geen potje van 12+ maanden mag snap ik ivm toegevoegd zout en kruiden....maar zou hij al wel potjes voor 8+ en 10+ (bestaan die?) mogen? Hij is net zeven maanden... wat maakt dus dat er verschillende leeftijden op die potjes staan? Hetzelfde vraag ik me af voor fruit, want bij veel potjes worden al citrusvruchten en aardbei etc gedaan voor de leeftijd waarop je het normaal zou geven. en wat betreft het introductieschema (van borstvoeding.com): wat maakt dat je bepaalde dingen nog niet aanbiedt? Bijvoorbeeld kool en prei pas na 1,5 jaar? Zijn die producten zo allergeen? OF gaat het om het risico op darmkrampen? Ik zie namelijk wel al bij 6 maanden appel, paprika en tomaat staan en dat waren juist de dingen waarop mijn dochter toendertijd reageerde met eczeem en waar ik nu dus liever even mee wacht.... ik hoop op iemand die mij wat meer wegwijs kan maken, alvast bedankt groetjes S
Ik zou dan liever zelf prakken, weet je precies wat er in gaat. Eventueel kun je vooraf wat maken en invriezen. Die potjes zijn gewoon vloeibaar, soms met klontjes erin als de leeftijd groter is. Prakken heeft veel meer textuur dan die potjes, ook 12+. (al schijnt het te verschillen per merk). Kolen geven snel darmkrampjes. Ander voedsel zoals aarbeien zijn allergeen.
Als wij op pad waren aten ze meestal gewoon mee van mijn bord, de dingen die ze hebben konden. Of ik nam dingen als brood en crackers mee, en crudit'es en fruit.
Wij hebben er bij de 2e expliciet voor gekozen om 2-3 x per week een potje te geven zodat zij leerde dit te eten. Mijn zoontje had nooit potjes gekregen en weigerde deze dus te eten. Hartstikke onhandig op vakantie. Voor uitjes van één dag zou ik persoonlijk sneller een zelf gemaakt maaltijdje mee nemen maar ik snap dus wel de behoefte om potjes te willen geven. Potjes zijn op leeftijd gesorteerd vooral op basis van de textuur / structuur en wat op basis van de ingrediënten. Maar.. in de 12+ potjes zit nog altijd geen zout en kruiden mag je kindje gewoon hebben vanaf 6 maanden. Wel is het even uitkijken met bepaalde voedingssoorten maar die zijn behoorlijk doodgekookt in een potje. Naar mijn idee kan je met gemak 8+ potjes geven en in het aanbod van 12+ eens goed bekijken. Het voedselintroductieschema op www.borstvoeding.com is een aardige richtlijn maar het zal voor het ene kind beter passen dan voor het andere. Gebruik het dus ook als zodanig.. een richtlijn. Het schema gaat trouwens uit van verse bereiding.
Bedankt voor alle antwoorden. Als we ergens heen gaan met koelkast kan ik idd iets zelfgemaakt mee nemen ja. Maar wij gaan ook regelmatig wandelen, fietsen, per trein etc en straks weer kamperen en ik kan toch niet ongekoeld die hapjes bewaren....... Zal idd potjes voor oudere leeftijd eens bekijken. Nadeel is alleen dat er in heel veel potjes appel of appelsap zit, en ik juist geen appel wil geven ivm appelallergie van mijn oudste. Zal eens zien, maar zie mijn zoontje van zeven maanden voorlopig geen rauwkost eten Dirksmama, als je dat bedoeld.
Maar waar wil je op die locaties dan een potje opwarmen? (op camping snap ik, maar op de fiets/trein/bos enz)
ja een klein (heel klein maatje) koeltasje met element is idd wel een idee. En overal waar we zelf gaan eten is meestal wel een magnetron of in een restaurant, snackbar of iets dergelijks willen ze ook nog wel eens wat opwarmen, dus dat is het probleem niet. maar ik wil hem nog geen patat enzo gaan voeren en de snackbar is toch meestal wel de plek waar wij na zo'n dag belanden....
Maar als het maar om af en toe een dag gaat dan ka hij toch gewoon wat meer brood en fruit eten? En als groente stukjes tomaat en paprika? Hier aten ze met 7 maanden qua vast voedsel nog zo weinig dat een dag warm eten overslaan nou niet direct tot grote rampen leidde. Trouwens, in schoon vet gebakken frietjes zonder zout een heel enkele keer is ook niet erg, is gewoon aardappel hoor, dus gewoon een groente. En als het vet niet schoon is zou ik de friet als volwassene ook niet eten.
dat is een persoonlijke keuze. je kan er ook voor kiezen ergens te gaan zitten waar ze iets gezonders op tafel zetten. langs de weg, op luchthavens; overal kan je tegenwoordig groente of een salade krijgen. fruit kan je zo in je tas stoppen en onderweg bereiden. ik denk dat je blij mag zijn met het feit dat je kind geprakt en stukken eet. ik snap dus echt niet waarom je een gladgpureerd potje zou willen aanwennen dat ook nog eens onhandig is om op te warmen, de rest te bewaren etc.
Als je toch voor die potjes gaat: je kunt best al potjes geven vanaf 8 maanden en als je even kijkt naar de ingrediënten misschien ook al sommigen vanaf 12 maanden. Maar hier gingen/ gaan we ook regelmatig een dagje weg en dan at ze gewoon mee van ons bord! Stokbroodjes, komkommer, tomaat etc, net wat we besteld hebben en krijgen. Kozen er dan wel voor om niet bij een (simpele) snackbar te gaan eten, maar dan eerder bij een cafetaria of zo. Daar kun je vaak ook andere dingen krijgen dan alleen friet met snacks. Voor 1 dagje is dat geen ramp! En fruit kun je inderdaad altijd meenemen in je tas...
Potjes gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn.. gemak! is geen zonde hoor! Kijk anders eens bij de peuterbordjes.. daar zit wat meer structuur in en dat zijn pasta's ed.. oftwel eenpansgerechten.. dat is de structuur die aardig overeenkomst met hoe je het zelf zou eten.
Ik kan mij voorstellen datvals je thuis bent en geen tijd of zin hebtbom te koken een potje makkelijk is. Maar leg mij eens uit wat het gemak is van potjes als je midden op de hei of in de trein zit. Dit kindje eet stukken, dus dan is een stuk brood of fruit veel makkelijker. Paprika, komkommer en cherrytomaat kan je ook lekker koud eten, misschien is 7 mnd nog wat jong daarvoor, maar ik nam weleens al dente gekookte broccoli mee, die is koud ook heel lekker. En een dagje geen groente is natuurlijk ook geen ramp, zeker niet op die leeftijd!
Ja, dat geloof ik, maar ik snap het gemak van een potje -als je op vakantie bent- gewoon niet. Dat moet je opwarmen en de eventuele rest gekoeld bewaren. Een magnetron en koelkast is niet altijd binnen bereik.
Ahh ik snap je punt. Als ik niet wist of ik ergens iets verantwoords kon vinden voor mijn zoontje nam ik een tomaat mee (gewoon rauw, was hij vanaf het begin gek op), en/of een banaan. Ik geloof dat het ook erg per merk verschilt wat de structuur is, maar heb ze nooit gebruikt dus geen idee. Volgens mij is Olvarit bijvoorbeeld erg glad??
Ik vond het gemakkelijk om mijn kind om een -voor hem - normale etenstijd een maaltijd voor te kunnen zetten terwijl wij conform spaans gebruik pas na 21:30 gingen eten. Hij sliep dan al allang. In onze B&B hadden we wel gelegenheid om iets op te warmen maar niet iets te bereiden. Niet dat hij die potjes at... maar goed, dat had hij ook niet geleerd. Voor de goeie orde.. een banaan is geen maaltijd in mijn optiek en sommige potjes hoef je trouwens niet te verwarmen. Het is toch aan de ouder zelf om te bepalen wat gemak is? Dat is dus ook voor iedereen anders en dat hoef je ook niet van een ander te snappen.
Voor een ouder kind/volwassene inderdaad niet nee, maar voor een baby van 7 maanden? Die denkt toch helemaal niet in hokjes van groente/fruit/brood/tussendoortje etc? Daarvoor vind ik banaan met komkommer net zo goed avondeten als spinazie met aardappel
Hangt natuurlijk van de ontwikkeling van je kindje af. Mijn zoon zat met 7 maanden nog op 2 flessen dus die wilde wel graag ergens op de dag een normale maaltijd. Waarom zou je GEEN potjes gebruiken? Daar zijn ze voor?