hond laten steriliseren of juist niet?

Discussion in 'De lounge' started by evelien69, Jan 11, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. evelien69

    evelien69 VIP lid

    Sep 16, 2007
    5,531
    3
    38
    verzorgende
    Onze hond is net 1 jaar ( 15 december) en is nu voor het eerst loops. Onze fokker is een felle tegenstander van steriliseren.... maar de dierenarts adviseert het juist.... vanwege verhoogde risico's op sommige soorten kanker en baarmoederontsteking...
    onze fokker is het daar niet mee eens, die zegt sterileseren geeft ook risisco's voor bepaalde ziekten en de hond verandert van karakter ( sullig, minder pittig) ze worden veel sneller dik en een lelijker vacht.....

    Hoe denken jullie er over.....
     
  2. nanni1996

    nanni1996 Fanatiek lid

    Jul 23, 2008
    3,640
    322
    83
    Zelf ben ik tegen sterrilersen mits het niet medisch noodzakelijk is!
    Waarom gaan snijden in een gezonde hond? De meeste dierenartsen adviseren het want ja het brengt ook weer geld in het laatje :)
    Als je hond er echt last van heeft, of met de schijnzwangerschap zal ik het wel laten doen, omdat je hond er mee in de weg zit.
    Zelf zou ik dat wel pas doen na 2 jaar, dan is je hond ongeveer uitgegroeid (ook in het koppie) en merk je meestal qua gedrag niet heel veel verschil..

    Maar goed iedereen denkt er anders over en je moet uiteindelijk de keuze maken..
     
  3. Kleine Muis

    Kleine Muis Actief lid

    Dec 20, 2011
    362
    0
    0
    NULL
    NULL
    ik ben voor steriliseren om meerdere redenen.

    het is echt niet leuk om een hond af te moeten geven aan kanker of baarmoederontstekingen. en die kans is vrij rieeel als de hond in kwestie nooit zal werpen.

    schijnzwangerschappen zijn heel zwaar voor een hond, ze kunnen er echt depressief van worden.

    het is niet wenselijk dat een hond een ( per ongeluk) nestje krijgt en zijn al heel veel honden.

    ik ben het er ook niet mee eens dat het karakter veranderd, bij vrouwtjes vind ik dat best meevallen. bij mannetjes heb je dat wel wat meer, maar goed dan is het karakter juist vaak ook 1 van de redenen om het te doen.

    maar goed iedereen heeft zijn persoonlijke redenen natuurlijk, ikzelf zie geen reden om voor niet te kiezen eigenlijk. ik vind niet niet eens een optie.

    ik zou wel wachten tot ze minimaal 2 keer loops is geweest vanwege de groei.
     
  4. nanni1996

    nanni1996 Fanatiek lid

    Jul 23, 2008
    3,640
    322
    83
    per ongeluk een nestje krijgen is een kwestie van goed opletten!
    Hier vaak een teef en een reu in huis gehad en dat ging prima!

    Om eventuele baarmoederonstekingen tegen te gaan heb je ook wat van VSM ervoor, even uit me hoofd heet dit utrovetsem, dit reinigt de baarmoeder! Is speciaal voor honden trouwens!
     
  5. Kleine Muis

    Kleine Muis Actief lid

    Dec 20, 2011
    362
    0
    0
    NULL
    NULL
    ben ik met je eens nanni, maar dat goed opletten schort het nogal eens een keer aan in de praktijk hé.
     
  6. AnneThamar

    AnneThamar Niet meer actief

    Wij hebben wel gekozen om te steriliseren, omdat we niet het risico wilden van een nestje, (we hebben ook nog een reutje)
    En je hoort vaak dat teefjes op latere leeftijd vaak last krijgen van bm kanker, ontstekingen enzovoorts, die dan fataal kunnen zijn, icm met operatie, wat dan toch alsnog moet.

    De mogelijke bijwerkingen zijn idd: veranderingen van vacht, karakter, hongergevoel bij de hond..

    Ik zou idd ook nog eventjes een jaartje wachten, ivm het uitgroeien en volwassen worden van de hond.
    Ik hoorde van onze DA, dat als je het wilt, het beste tussen 2 loopsheden in kan, omdat dan de bm het kleinste en minst doorbloed is.

    Onze teef heeft 2 dagen last gehad, eerste dag was ze suf, tweede dag was ze niet zo lekker.
    De enige bijwerking die wij merken is dat ze erg veel honger heeft. Als je dus meer eten gaat geven, krijg je een dikke hond. Maar dat heb je zelf in de hand. Wij geven 2 keer per week sperziebonen bij dr vlees, dat schijnt goed op te vullen.

    Succes met je beslissing.
     
  7. evelien69

    evelien69 VIP lid

    Sep 16, 2007
    5,531
    3
    38
    verzorgende
    oke, maar ik ler echt goed op hoor.... heb geen behoeft aan een nest.... maar zoals nannie het verwoord dats is ook de denkwijze van de fokker.... waarom snijden in een gezonde hond? en steriliseren geeft weerr een verhoogd risico op andere kankersoorten..... maar ja... ik wacht dan een 2e keer sowieso maar even af.... tegenwoordig steriliseren ze al heel vroeg.... wachten ze de 1e loopsheid niet eens meer af, terwijl dat toch gangbaar was.... zo veranderen ze steeds van inzichten.....

    Tot nu toe valt het loops zijn me mee..... malou laat haar broekje goed zitten....'s nacht ligt ze zonder broekje in de bench en houd ze zich zelf goed schoon! Ze was de eerste week wel wat hangerig en sippig er door....
     
  8. sandraske

    sandraske VIP lid

    Jul 23, 2010
    14,043
    0
    0
    Noord-Brabant
    Bij onze.hond hebben we het direct na de eerste loopsheid laten doen. Ze had wel een schijnzwangerschap en baarmoederontsteking... Was dit niet gebeurd dan.hadden we het later laten doen..
     
  9. nijntje1984

    nijntje1984 VIP lid

    Sep 15, 2008
    15,693
    1
    0
    Wij hebben wel gekozen voor sterilisatie na de eerste loopsheid. Reden: onze hond was dadelijk al heel goed schijnzwanger en had er zelf veel last van.

    Onze fokker raadde ons af een nestje te kweken met woefer, want ze komt eigenlijk uit een pech nestje. 1 hondje gestorven bij de bevalling (hazenlip en open rugje) en 1 hondje blind. Dus ze wilde die combinatie van ouders sowieso niet meer doen en fokken met de teefjes durfde ze niet om te voorkomen dat er meer pechnestjes gingen komen.

    Dus daarom gekozen voor sterilisatie.
     
  10. Kleine Muis

    Kleine Muis Actief lid

    Dec 20, 2011
    362
    0
    0
    NULL
    NULL
    heb je al van de engelse methode gehoord. ( deze passen soms toe in belgié) die is veel minder intensief, omdat de buik niet open hoeft. het gaat via een kijkoperatie via de zijkant. er is alleen een driehoekje haar weg en 3 gaatjes. onze poes is op deze manier gesteriliseerd.ze hoeven op deze manier ook geen kap om.
     
  11. blike1987

    blike1987 VIP lid

    Aug 14, 2010
    6,656
    263
    83
    Dierenartsassistente
    Friesland
    Het is verstandig om je hond wél te laten steriliseren!!
    Iedere loopsheid van je hond, verhoogt de kans op baarmoederontsteking of mammatumoren (borstkanker). Ik ben zelf dierenartsassistente en we zien dit echt heel vaak, bij oudere, niet gesteriliseerde teven.

    Het mooiste is om tussen de eerste en tweede loopsheid te steriliseren, maar het kan ook prima vóór de eerste loopsheid hoor.
     
  12. blike1987

    blike1987 VIP lid

    Aug 14, 2010
    6,656
    263
    83
    Dierenartsassistente
    Friesland
    @kleinemuis:
    Deze operatie wordt alleen bij poezen toegepast omdat de anatomie heel anders is.

    Bij honden wordt er ook steeds meer gesteriliseerd via een kijkoperatie (laparascopisch) hierbij krijgt de hond dus geen grote snee meer in de buik, maar twee kleine sneetjes van ongeveer 0,5 cm.
     
  13. Skye

    Skye Niet meer actief

    Ik ben voor steriliseren! En waarom??? Omdat duidelijk is gebleken dat teven die alles nog hebben grote kans op baarmoederontsekingen ed hebben, maar nog vaker zie je de mammae tumoren! En dat is dan vaak weer op een leeftijd dat de narcose weer meer risico met zich meebrengt! Zie het hier vaak genoeg in de praktijk!

    Overigens ben ik weer tegen steriliseren voor de eerste loopsheid!

    Maar dan nog, tis wat je zelf wilt! Als jij het prima vind om elk half jaar in de troep te zitten en de kans om tumoren ed! Je moet de positieve dingen gewoon tegen de negatieve afwegen en dan voor jezelf een keus maken wat je wilt!

    En dat dierenartsen dit adviseren om geld in het laatje te brengen, slaat natuurlijk weer helemaal nergens op! Het is gewoon bewezen dat het lichamelijk gewoon beter is om te steriliseren!!
     
  14. AnneThamar

    AnneThamar Niet meer actief

    En daar verschilt onze DA dan weer van mening met jou.
    Zoals zij het vertelde mis je dan hormonen die belangrijk zijn voor de groei, waardoor er eerder botproblemen ed voorkomen.
    Zij zegt: lekker wachten tot je hondje helemaal stabiel en volwassen is.

    Maar ja, ik denk dat daar altijd meningen over zullen verschillen.
     
  15. Skye

    Skye Niet meer actief

    En grotere kans op incontinentie, als je het voor de eerste loopsheid laat doen!!
     
  16. evelien69

    evelien69 VIP lid

    Sep 16, 2007
    5,531
    3
    38
    verzorgende
    er zijn ook andere onderzoeken die anders bewijzen... das heel vaak zo... bepaalde kankersoorten en andere ziekten komen juist weer vaker voor bij gesteriliseerde teven.....

    ik vind het laten uitgroeien zoals oa tamar beschrijft op zich wel een heel logische gedachte.....

    Is het ook nog ras gebonden... komen die onstekingen en kankersoorten bij bepaalde rassen meer of minder voor... of bij grote of kleine honden?
     
  17. Rono

    Rono Niet meer actief

    Castreren of steriliseren, de feiten op een rij
    Bij diverse rasverenigingen doen op dit moment de wildste verhalen de ronde over het castreren of steriliseren van een hond. Gesuggereerd wordt dat het advies van een dierenarts om een dergelijke operatie wel of niet uit te voeren gebaseerd zou zijn
    op winstbejag. Hoogste tijd dus om de feiten eens op objectieve wijze op een rij te zetten.


    Terminologie

    Het woord sterilisatie komt in feite uit de humane geneeskunde en wordt in de diergeneeskunde veelal eigenlijk foutief gebruikt. Steriliseren is het onderbinden van de eileiders of zaadleiders, waarbij de eierstokken respectievelijk de teelballen
    behouden blijven, met als doel onvruchtbaarheid van de patient te bewerkstelligen. Bij honden en katten wordt eigenlijk altijd een castratie uitgevoerd: de eierstokken respectievelijk de teelballen worden geheel verwijderd. Hiermee is het dier dus niet alleen steriel geworden, maar ook de productie van geslachtshormonen wordt stilgelegd. Bij teven en poezen hangt het van de chirurg af of de baarmoeder ook verwijderd wordt bij castratie. Als de baarmoeder afwijkend (bijv. ontstoken) is, moet deze altijd verwijderd worden.


    Voordelen van castratie van een teef

    1. Loopsheid preventie
    Na een castratie zal een teef niet meer loops worden. Hoewel natuurlijk in de meeste gevallen de ongemakken van het hebben van een loopse teef overkomelijk zijn, is het voor een aantal eigenaren een lastig iets; de uitvloeiing van de teef en de opdringerige reuen bij het uitlaten en om het huis.
    Loopsheid preventie kan ook door middel van een medicamenteuze behandeling bewerkstelligd worden (anti loopsheid injectie). Deze behandeling brengt echter mogelijk een aantal bijwerkingen met zich mee. Het is dan ook niet aan te raden om dergelijke preparaten langdurig te gebruiken.

    2. Verlaging van het risico op tumoren van melkklieren
    Indien de castratie vroeg in het leven plaatsvindt, in ieder geval voor de tweede loopsheid, zal de kans op het ontstaan van melkkliertumoren aanzienlijk kleiner worden. Honden die voor de tweede loopsheid gecastreerd worden hebben zeven maal minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren dan honden die niet of op latere leeftijd gecastreerd zijn.

    3. Voorkomen van een baarmoederontsteking
    Een baarmoederontsteking bij honden ontstaat onder invloed van hormonen uit een zogenaamde Cysteuze Endometrium Hyperplasie (CEH). Onder invloed van progesteron (= geslachtshormoon) dat na elke ovulatie (= eisprong) door de eierstokken geproduceerd wordt, kan het baarmoederslijmvlies (= endometrium) zich gaan verdikken (= hyperplasie) en cysteus worden. Als dit veranderde slijmvlies ontstoken raakt, dan ontwikkelt zich hieruit een baarmoederontsteking. Dit kan een gevaarlijke situatie opleveren voor de teef, vooral als de baarmoedermond gesloten is waardoor de pus niet weg kan (= pyometra). In dit geval is zelfs een aantasting van de nieren of het ontstaan van een buikvliesontsteking mogelijk. De kans op een baarmoederontsteking wordt groter naarmate de teef vaker loops is geweest vanwege de herhaalde invloed van progesteron.

    4. Voorkomen van suikerziekte
    Het reeds genoemde geslachthormoon progesteron kan het lichaam ongevoelig maken voor insuline. Hierdoor heeft een niet gecastreerde teef een grotere kans op suikerziekte.

    5. Schijndracht
    Het schijndrachtig worden van een teef is in de natuur een compleet normaal fenomeen. In een roedel wolven of wilde honden worden de zogenaamde alfa teven gedekt en de andere teven worden schijndrachtig (eigenlijk schijnmoeder). De schijndrachtige teven voeden ook daadwerkelijk de pups van de alfa teven en dragen zo bij aan de verzorging van het nageslacht.
    Bij onze gedomesticeerde huishond is het schijndrachtig worden van de teef vervelend voor de baas en zo mogelijk nog vervelender voor de hond zelf. Daarnaast bestaat de indruk dat honden die regelmatig schijndrachtig zijn een grotere kans hebben op het ontwikkelen van kwaadaardige melkkliertumoren.


    Nadelen van castratie van een teef

    Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan een castratie.


    1. Onomkeerbaarheid
    De ingreep is onomkeerbaar, dat wil zeggen: eenmaal uitgevoerd is een castratie niet meer terug te draaien.

    2. Gewichtstoename
    Na een castratie heeft de teef sneller de neiging zwaar te worden. Een vermindering van de hoeveelheid voeding is in veel gevallen noodzakelijk en het is aan te raden het gewicht van de hond na castratie regelmatig te controleren.

    3. Incontinentie van urine
    Bij ongeveer 10-20% van de gecastreerde honden kan een hormonaal geinduceerde urine incontinentie optreden. Vooral bepaalde rassen blijken gevoelig en er lijkt een verband te bestaan met staartamputatie (gecoupeerde staart). Er bestaat een verhoogd risico op onwillekeurig urineverlies na castratie bij de volgende rassen: Boxer, Dobermann, Dwergpoedel, Old Englisch Sheepdog (Bobtail), Bouvier, Weimeraner, Riezen-Schnauzer en de Ierse Setter. De incontinentie is in het algemeen vrij goed te behandelen, maar de behandeling zal de rest van het leven van de teef nodig zijn.

    4. Verandering van vachtstructuur
    Bij vooral langharige honden blijkt na castratie de vachtstructuur te kunnen veranderen. De vacht wordt dan dikker, meer krullend en moeilijker te onderhouden. Dit komt voor bij o.a. de Cocker Spaniel, Afgaanse Windhond en de New Foundlander.


    Het beste tijdstip voor een castratie van een teef

    Leeftijd
    Het mooiste tijdstip is voor de 1e loopsheid op ongeveer op 6 maanden leeftijd (ons advies bij de laparoscopische benadering) of in ieder geval voor de 2e loopsheid. Na deze loopsheid gaan namelijk een aantal van de genoemde voordelen, met name de verkleinde kans op melkkliertumoren, minder zwaar meetellen. Wel kan het uitwendige geslachtsapparaat onderontwikkeld blijven bij een te vroege castratie, de hond houdt dan een zogenaamde infantiele vulva, hetgeen het ontstaan van ontstekingen van de huid rond de vulva met zich mee kan brengen.
    Moment in de cyclus

    Het meest ideale is om in de rustfase van de cyclus de teef te castreren. Dit is tussen twee loopsheden in. Preciezer gezegd komt dit neer op 3 maanden na het begin van de loopsheid. Rond de loopsheid is de doorbloeding van de baarmoeder en eierstokken relatief beter, waardoor meer kans is op bloedingen tijdens of na de operatie. Wanneer een teef wordt gecastreerd in de eerste 2 maanden na een loopsheid, is er een grote kans op schijndracht na de castratie.
    In bepaalde gevallen zal van de bovengenoemde ideale tijdstippen moeten worden afgeweken om medische redenen. Deze medische redenen kunnen zijn: suikerziekte bij een intacte teef, baarmoederontsteking, tumoren van de geslachtsorganen en
    prostaatproblemen bij reuen.
     
  18. Kleine Muis

    Kleine Muis Actief lid

    Dec 20, 2011
    362
    0
    0
    NULL
    NULL
    ow, dat wist ik niet. ik vond het echt ideaal voor poes zelf. ze was zo opgeknapt.

    ze passen dus bij honden wel een variant toe.
     
  19. missymaaike

    missymaaike Fanatiek lid

    Feb 8, 2011
    3,738
    8
    38
    Female
    flevoland
    hier ons hondje ook laten helpen .... dit was een van de eisen die de stichting uit spanje af gaf .
    zo ie zo ben ik voor sterelisatie ik vind dat er al genoeg hondjes op de wereld zijn zonder baasjes en toch blijven we met ze alle gewoon nestjes krijgen.

    mijn dierenarts steraliseert voor de eerste loopheid omdat dan het borstweefsel nog niet is aangemaakt en je minder kans hebt op borstkanker maar hier in verschillen de meningen
     
  20. evelien69

    evelien69 VIP lid

    Sep 16, 2007
    5,531
    3
    38
    verzorgende
    die kans op incontinentie is er ook bij volwassen teefjes.... komt ook best veel voor.... vind ik ook een nadeel, dan heb ik liever 3 weken die troep (malou is een golden, dus zal er wrs wat meer tijd tussen de loopsheden zitten) dan een blijvend incontinente hond.
     

Share This Page