Misschien dat daar ook beter een apart topic voor geopend kan worden. Ik heb daar ook wel interesse in. Koken zonder zakjes en pakjes vind ik best een kunst om het dan toch nog lekker op smaak te krijgen. Zeker met een beetje simpele recepten.
dat zeggen ze ja, maar heb je die dingen wel eens vergeleken, bllllllll slappe donkere drellige slierten en dan naast een fris groen knapperig boontje. De aanblik vind ik toch zeker gezonder en zeker lekkerder
Zelf maken moet te doen zijn. Ik gebruik wel eens een zakje kruidenmix af en toe maar als ik het vergeet te kopen dan meng ik zelf wel wat. Meestal benadert het wel goed de samenstelling van de kruidenmix. Maar zo'n zakje kant en klare mix is dat dan zoveel erger dan het zelf te maken? (is oprechte interesse want ik heb eigenlijk nog nooit zo op E nummers gelet en dus ook niet op kruidenmixen) Koken zonder zakjes of pakjes valt nog redelijk mee qua doenbaarheid. Ik maak ook zelf kaassaus en witte saus, maak mijn eigen puree. Maak ook wel eens zelf allerlei bouillon (groente, vlees, kip) die dan weer als basis voor soep dient of een ingekookte variant voor sauzen. Nu spendeer ik af en toe wel een namiddag in de keuken om zo'n dingen te doen. Ook groenten bereiden om in te vriezen enzo. Eens om de zoveel tijd offer ik er een namiddag voor op, alhoewel met een glaasje wijn erbij en een leuk muziekje is het niet zo'n grote opoffering. En mijn man weet ook dat hij dan echt uit de keuken moet blijven haha Oh nog eentje die me te binnen schiet, meestal maak ik het op het moment zelf als ik aan de saus begin, maar heb ook altijd een potje zelfgemaakte roux in de kast staan. (boter met bloem al gemengd) Aangezien ik het meest met olie bak en braad durf ik wel eens boter vergeten, daarom altijd een potje in de voorraadkast.
Patat en snacks kopen Frituurpan aan zetten, man erachter zetten en laten bakken En zelf met kinderen en vrienden vast aan tafel gaan zitten.
Het staat je vrij zelf een gezonde variant te bedenken hoor en ik vind 2 kipfilets niet veel voor 3 personen...En ik ben zelf ook niet erg van de pakjes en zakjes maar in de kruidenmixen van Casa Fiesta zit erg weinig troep, zeker geen E-nummers dacht ik zo, gewoon kruidenmixen, maar goed, je kan er net zo goed zelf cajunkruiden ofzo doorheen gooien, wat jij lekker vindt.
Er is trouwens ergens een topic over E-nummers en daar staan ook veel tips in om zonder pakjes en zakjes te koken. Mijn tip; typ de naam van het gerecht wat je wil maken in op Google en gegarandeerd dat je 100en recepten vindt, allemaal zonder pakjes en zakjes.
ook lekker, Pasta pesto Ingrediënten: 2 bakjes kip pesto salade 2 kipfilets in blokjes naar smaak roerbakgroenten (bijv. rode ui, paprika, courgette, champignons) pasta (farfalle of penne) geraspte kaas event groene pesto Bereiden: kook de pasta Bak de kipfilet en daar doorheen de roerbakgroenten. Als de pasta gaar is meng je dit door het kip-groentenmengsel. Vervolgens voeg je bakjes kip pesto toe, even doorverwarmen. Voeg naar smaak nog zout, peper en/of pesto toe. Lekker met wat geraspte kaas
Dit wekt mijn interesse. Kun je dit uitleggen hoe je dit precies doet en bewaart? Ik maak mijn (blonde) roux altijd op het moment zelf from scratch.
Deze is ook lekker: (zonder pakjes en zakjes) Pasta met champignon room saus (voor 4 personen) Ingrediënten: 1 ui 1 teentje knoflook 250 gr hamblokjes of spekjes 250 gr champignons 1 kruidenbouillon tablet 200 ml creme fraiche 400 ml water maizena 300 gr pasta Werkwijze: Snij de ui in stukjes. Fruit de ui in olijfolie en pers het teentje knoflook er boven. Voeg de hamblokjes/spekjes toe en bak even mee. Snij de champignons in plakjes. Doe ze bij het ui mengsel. Verkruimel het bouillontablet hier boven. Voeg 200 ml creme fraiche toe. Voeg 400 ml water toe. Om het te laten binden voeg je 3 eetlepels maizena en 6 eetlepels water toe. Kook de pasta beetgaar. Eetsmakelijk! 300 gr pasta
Ik weet niet hoe droog jij je roux normaal maakt maar deze wordt dus echt droog. Ik gebruik wat meer bloem dan ik normaal doe zodat het korreltjes worden. Die laten afkoelen en in een bewaardoosje doen. Hoe lang je er precies mee kan doen weet ik niet, degene die ik nu heb staan is ongeveer 2 maand geleden gemaakt. Ik maak er ook geen grote hoeveelheden van hoor. Misschien genoeg voor 3 porties kaassaus (aangezien dat bij mij de saus is waar de meeste roux ingaat) omdat ik soms wel eens iets anders maak waar ik ook roux voor nodig heb. Tegen de volgende keer heb ik dan alweer boter gehaald.
Hé dat is slim, nooit aan gedacht dat dat kon. Ik begrijp dat je dan meer bloem gebruikt als boter. Normaal gesproken is het toch dezelfde hoeveelheid? (bijv 200gr van allebei)
snijbonen schotel, ergens ooit in kookboekje gelezen aardappelpartjes (voorgekookt) snijbonen spekblokjes gehakt blikje tomatenpurree zout/peper knoflook spekjes bakken, gehakt erbij, snijbonen (rauw erbij) in een wok, goed doorbakken, zout/peper en knoflook erbij, aardappelpartjes(aardappelpartjes kant en klaar effe paar gaatjes erin prikken en paar minuten in magnetron of effe voorkoken) erbij en dan naar smaakt tomatenpurree erbij. en 20/25 min op zacht vuur laten staan.
Ja ik gebruik dan inderdaad wat meer bloem dan ik normaal zou doen als ik wel gelijk verder ga met saus maken. Heb toch al een paar keer mijn noodvoorraadje gebruikt.
Dat blijft gewoon goed zo lang? En krijg je het dan ook weer mooi glad als je het later gebruikt? Hoe verwerk je het dan? Ik maak roux altijd op een heel laag vuurtje zodat het heel langzaam verwarmd wordt en doe er zodra het zich tot een pasta vermengd de melk bij. Dat doe ik zo om de klontjes te voorkomen.