Ik heb het al in wat andere topics gelezen maar eigenlijk begrijp ik het niet helemaal en aangezien ik het absoluut niet verkeerd wil doen; kan iemand mij stap voor stap uitleggen hoe ik groente en fruit voor mijn dochter klaar maak? Verse groenten kopen en die in een laagje water koken en eventueel met een staafmixer fijnmalen? Zo simpel? En met fruit gewoon bv een banaan helemaal rijp laten worden en moet je daar dan nog water oid bijmengen of gewoon zo geven? Oftewel, ik wil graag een stap voor stap uitleg *voelt zichzelf beetje dom*
Kijk eens op keukenkikker.nl daar staan veel recepten met leeftijden waarop je het kunt geven. Fruit gaat idd door de staafmixer bij mij. Inmiddels prak ik het met een vork. Ik combineer vaak verschillend fruit. Maar je start met 1 soort per keer en herhaalt dit een aantal keer. Zo kan je kleintje wennen aan de smaak van ieder fruit afzonderlijk. Appel doe ik altijd eerst ff in een bakje met een laagje water in de magnetron, dan wordt het zachter. En bij groente is het idd een kwestie van koken zonder zout. Ik zet een pan aardappelen in kleine stukjes gesneden op en daarnaast 2-3 pannetjes met groenten. Dan in de keukenmachine. In eerste instantie alleen de groente zonder aardappel. En nu meng ik de groente. bv. bloemkool, broccoli en aardappel bij elkaar. Ik bewaar altijd even kookvocht. Zodat ik dat erbij kan doen om het iets smeuiger te maken. Dit kan ook met borstvoeding of opvolgmelk. Succes en veel plezier..
Wij deden het zo: uitklapbaar stoommandje (paar euro bij Blokker of kookwinkel) in de pan en daar de aardappelen en groente voor de hele familie in stomen, of als we iets anders aten, groente voor de baby. Aardappelen en groente kookte ik toch altijd al zonder zout. Voor de baby liet ik het soms iets gaarder worden zodat het zachter was. De baby kreeg gewoon stukken groente (afgekoeld) om zelf te pakken. Pureren is nergens voor nodig hoor. Maar als je liever prut geeft, dan kan dat prima met een staafmixer.
Dat prut valt wel mee, je moet gewoon die staafmixer geen half uur laten draaien . Voor de rest gewoon groente, aardappels, rijst en pasta koken zoals je voor jezelf zou doen, alleen zonder zout. je kunt ook verschillende groentes gaan combineren. Appels en peren raspen of een goede rijpe peer prakken, banaan prakken enz. Gewoon je creativiteit erop los laten.
Stap voor stap: Doe de groente in een pannetje water, kook die gaar en klaar! Daarna kun je heel even met de staafmixer mixen als je wilt pureren, en een beetje kookvocht erbij doen. In het begin 1 groente per keer, simpeler kan niet. Fruit: Zachte, rijpe fruit snijden en met de staafmixer pureren. Niks anders. Fruit is fruit, en rijpe fruit is zoet, zacht en sappig genoeg.
Metbeen staafmixer wordt het al snel te fijn. Prakken met een vork is al fijn genoeg bij veel groente.
Ik heb de Avent Stoom / Blender en vind het super fijn! Gebruik hem elke dag. Groente/fruit/aardappels en vlees alles kan er in, paar minuten stomen, kan omkeren en dan met de blender zo fijn maken als je wilt en klaar is kees! Je maakt altijd te veel (vaak 2 of 3 porties) je stopt het in de vriezer en je hebt voor de rest van de week genoeg. Verder heb ik het boek 'opperdepop' van Albert Heijn, hier staan heel veel recepten in met een geweldige uitleg speciaal vanaf 6 maanden t/m 4 jaar.
Jeetje is het zo makkelijk.. Ik gaf mijn dochter potjes omdat ik dacht dat ik dat nooit zelf klaar kon maken! Ik vond de groentepotjes van olvarit zo erg stinken, ik durf er zelf niet eens van te eten, dus ik ga het ook niet meer aan mijn kleine meid geven. Bedankt allemaal voor de uitleg, vanmiddag maar eens even op pad voor wat groenten en fruit
Niet altijd hoor, mijn zoontje kokhalst zich een ongeluk als er ergens nog een microscopisch stukje te bekennen is
haha was hier ook tot 12 maanden (!!) soms moet je wel staafmixen, is allemaal goed gekomen, want nu eet hij met gemak mee met de poten wbt de hapjes: als het fruit te sappig was, deed ik er een schepje rijstebloem doorheen: kun je beter scheppen met het lepeltje
Voor geprakt eten sowieso, kindjes zijn pas ong 6 maanden zover dat ze het eten op de juiste manier kunnen kauwen en naar achter werken. Daarvoor proberen ze het op te zuigen, en dan kunnen stukjes gevaarlijk zijn. Ik weet ook niet vanaf welke leeftijd kokhalsreflex begint te werken. Zuigreflex verdwijnt zo rond de 5 maanden.
Daarom pureer ik het dus ook, en dat vind hij heerlijk. Ik moet zeggen dat het tot nu toe nog vooral proeven is hoor, af en toe een paar hapjes, zodat hij alvast een beetje gaat wennen aan andere smaken en texturen. Maar als er dus ergens een korreltje in zit, dan is hij not amused. Kan je zeggen dat de kokhalsreflex dan goed werkt. Maar TS: zelf maken is dus supermakkelijk, ik heb inmiddels ook een vriezer vol groente liggen. En ik moet zeggen, er wordt vaak een beetje oneerbiedig over 'prut' gesproken, maar ik vind ze zelf erg lekker eigenlijk.
*sorry er begint hier iemand hard te lachen en 'Geniaal' te roepen* @ TS: Je wilt een stappenplan? Ik zou je graag dit stappenplan willen adviseren: 1. Check deze lijst eens --> http://www.borstvoeding.com/files/introductieschemaV7.pdf 2. Wacht tot je kindje oud genoeg is voor voeding naast de melk. Dat wil zeggen: pas voeding naast de melk geven als je kindje 6 maanden is. 3. Kies het eten uit wat je je kindje wilt geven en kook of stoom het goed gaar, laat het afkoelen en geef het je kindje lekker uit het handje. Niets niet prut pletten. Ik doe het inmiddels 2 weken op deze manier en het is zo leuk! Én heel goed voor de coördinatie van de handjes. Je kindje heeft zn hele leven nog om te eten. Ik snap niet waarom mensen er zo vroeg mee willen beginnen.
Bedankt voor je reactie en meedenken Maartje, ik voel er weinig voor om de zoveelste discussie aan te gaan over het wel of niet bijvoeden voor 6 maanden dus daar ga ik liever niet op in. Zodra ze 6 maanden oud is ga ik haar geen prutje meer geven maar mag ze de groenten en het fruit 'gewoon' eten, lijkt me ook erg leuk.
Prima hoor. Het is dan wel zo dat uit heel veel onderzoeken is gebleken dat het beter voor je kindje is om niet voor de zes maanden te starten. En ook de Wereld Gezondheids Organisatie adviseert dit, maar als jij het desondanks op een andere manier wilt doen is het idd jouw besluit. Maar vind je het niet lastig dat je eerst je kindje laat wennen aan prut en daarna aan stukken? Tis een andere techniek van eten/slurpen. Daar ben ik wel nieuwsgierig naar. Het lijkt mij zo lastig voor het kindje
Ik heb geen flauw idee hoe ze op stukjes gaat reageren, wat ze daarmee gaat doen.. Zolang ze geen tandjes hebben is het eigenlijk toch meer sabbelen dan echt eten? Ik vind het best eng om straks echt stukjes te gaan geven vooral omdat ze dus (nog) geen tandjes heeft.