Ik lees de laatste tijd steeds vaker hier in de lounge dat mensen willen gaan koken zonder pakjes, hetzij vanwege bezuinigingen, hetzij vanwege een gezondere samenstelling van de voeding, maar dat ze niet weten hoe je dingen moet koken zonder kant-en-klare toevoegingen. Nu hebben we hier een aantal kookliefhebbers op het forum die goed kunnen koken en goede recepten hebben. Het leek me wel leuk om de deames op gan g te helpen die graag willen koken zonder pakjes, maar niet weten hoed. Dus, zet je recepten hier maar neer, en zet er svp ook bij (als je dat weet) of het bijvoorbeeld vrij is van bepaalde e-nrs (sommige lezeressen willen graag bepaalde e-nrs vermijden).
Ik bijt het spits wel af met een paar dingen die hier al eerder gepost waren. Deze zijn allemaal zonder de e-nrs aspartaam en e261. Een link naar een topic over soep en bouillon maken zonder e-nrs. http://www.zwangerschapspagina.nl/de-lounge/325600-soeprecept-zonder-e621.html
Van Nikita23 een heel goed recept voor spaghettisaus Recept van mijn spaghetti is eigenlijk niet zo ingewikkeld. Ik pekel flink wat rundergehakt (groene slager) in zout en peper en nog een beetje paprikapoeder en laat dat even in de koelkast staan. Dat is de zoutige basis van de saus. Dit bak ik vervolgens (in olijfolie!) rul met een uitje erbij en wat knoflook. Als de gehakt bijna gaar is gaan er anderhalve prei in, twee kleuren paprika in kleine stukjes, minstens zes tomaten, en soms een courgette, fijngesneden wortel of wat ik er dan ook in wil stoppen. Soms ook wel gewoon een kant en klare zak groente maar dan wordt ie lang zo lekker niet (geen idee waar dat door komt eigenlijk). Vervolgens gaat er een heel bakje champignons in. Alle groentes en toevoegingen heel klein gesneden. Zelfs met al deze groente overheerst de gehakt, daar doe ik echt genoeg van in. dat maakt de saus lekker en smaakvol en dat is de basis van de smaak. De tomaten voeg ik trouwens als laatst toe omdat het anders teveel gaat sudderen en ik liever wil dat het eerst een beetje wokt/bakt (soms doe ik de gehakt met ui en knoflook wel eens in een andere pan want dan is dat wokeffekt groter en de saus lekkerder). Daarna blus ik af met wat water en gezeefde tomaten. Vervolgens een blikje tomatensaus. Dat laat ik eerst een minuut of tien/vijftien sudderen om de zoute gehaktsmaak door de hele pan te laten trekken (anders wordt het zo tomaterig). Dan check ik wat ik nog mis aan smaak. De ene keer voeg ik dan wat creme fraich toe en een andere keer alleen een beetje basilicum en nog wat zout. Net wat ik in huis heb. Soms nog een beetje ketjap van de bioloog als de tomaat erg overheerst (beetje zurig). Ik heb altijd teveel door de verse ingredienten dus vries dan de helft in voor als mijn schoonmoeder oppast tijdens etenstijd of ik alleen met de kinderen eet
Tomatensoep van Trees: Mijn favoriete soep is tomatensoep met geraspte pecorino en verse basilicum. 1 rode ui 4 tenen knoflook 1 rode peper 1 liter groentebouillon (zelf maken of een blokje) 500 gram trostomaten 1 pakje passata di pomodoro Klein blokje pittige pecorino Verse basilicum Uitje fruiten met wat olijfolie. Vervolgens de knoflook licht aanbakken. Bouillon, tomaten in stukjes gesneden, peper in stukken en passata di pomodoro toevoegen. Aan de kook brengen, 1 minuut koken en daarna ongeveer 30 minuten laten doorpruttelen. Op het einde de staafmixer erin en serveren met geraspte pecorino en wat blaadjes basilicum. Simpel, maar lekker en met minder bouillon ook goed als pastasaus te maken. Ook goed in te vriezen. Ik maak zelf altijd meerdere porties.
Ik heb net maandag lekkere pastasaus gemaakt: Voor een grote braadpan vol (dan kun je ook nog invriezen evt) 500 gram rundergehakt rul bakken 4 teentjes fijngehakte knoflook, Italiaanse kruiden naar smaak (vers of uit een potje), 1 grote fijngesneden ui, 1 gesneden paprika, 2 winterwortels fijngesneden toevoegen en even laten bakken. 2 blikjes tomatenpuree erdoor roeren en 300 ml rode wijn en dan aan de kook brengen. 2 blikjes van 400 gram tomatenblokjes erbij goed doorroeren; Peper en zout naar smaak toevoegen en 1 uur laten sudderen op laag vuur zodat de smaken goed intrekken. Liefst nog 1 nacht bewaren in de koelkast voor de smaken. Volgende dag helft invriezen (evt) en rest op laag vuur opwarmen, pasta erbij, kaas eroverheen, en het smaakte heerlijk! evt nog andere verse groente naar smaak te te voegen zoals champignons, courgette etc.
Groente-/rundvleessoep van zogelukkig: 250 gram verantwoorde runderriblappen wrijf deze in met peper en ruim zout (we maken deze soep zonder blokje) snijd deze in repen braad aan in de roomboter voeg ruim 2 liter water en een bouquet garni toe (met kruiden uit eigen tuin: tijm, laurier, peterselie, salie, rozemarijn) laat een uurtje sudderen snijd de repen vervolgens in flintertjes voeg groente naar smaak toe (ik gebruik sowieso wortel, prei en bleekselderij en dan kan je verder paprika, courgette, venkel, kastanjechampignons, tomaten, doperwten, boontjes etc. toevoegen, 't is maar net wat van het seizoen is of te betalen is) ik snijd de groente grof dan nog zo'n 20 minuten door laten pruttelen voor een stevige maaltijdsoep kan je ook aardappel of volkorenpasta meekoken ev. op smaak brengen met zeezout
Indische nassi van Alessandro2011: ingrediënten: 400 gr rijst 400 gr resten van vlees, kip, ham of garnalen 2 eieren olie 300 gr groenten (taugé, kool en prei) 200 gr fijngesneden uien 2 teentjes gesnipperde knoflook 1 eetl gehakte selderij 1 eetl gehakte bieslook 2 theel sambal trassie 2 eetl ketjap zout
E-nr vrije basisbouillon van veldmuisje: Nodig: Grote pan(hoe groter hoe beter;ca. 10 liter.) ca. 1 kilo verse runderbotten(event. aanvullen met vers rundvet/vliezen/pezen) 2 hele preien 2 hele uien bosje selderij, peterselie 2 winterwortels 10 laurierbladeren 10 kruidnagels bouillon kruiden (zelf samenstellen of zo'n tuiltje) 20 peperkorrels Werkwijze: Breng een halve pan water aan de kook. Zodra het water kookt al de runderbotten en resten ca. 2-5 minuten in het kokend water leggen; water moet blijven koken. Daarna het water door een vergiet weggooien en de botten ed. opvangen in het vergiet . Eventueel schuim afspoelen. Pan omspoelen en de botten ed. weer terug in de pan leggen. Pan moet ca. ¾ gevuld zijn met botten ed. De groente wassen of afborstelen en in hele grove stukken snijden/hakken. Uien en winterwortellen niet schillen. Alles bij de botten in de pan doen. Rest van de ingrediënten (kruiden enz) in de pan doen en de pan afvullen met koud water tot ca.4 cm. onder de rand. De pan op een klein pitje zetten zonder deksel en heel langzaam naar de kook laten komen. Mag absoluut niet koken,maar tegen de kook aan houden. De pan een hele dag op de pit laten staan; hoe langer hoe beter (als het kan 2 dagen). Daarna de bouillon door een fijne zeef laten lopen. Eventuele vleesresten apart houden voor de soep en de rest weggooien. Zet de bouillon een dag koud weg in de schuur of koelkast. Eventueel vet wordt dan hard en kan dan verwijderd worden als u van de bouillon een magere soep wil gaan maken of gaan invriezen. Zo heeft u een magere bouillon zonder E-nummers!! Nu kunt u van de bouillon soep gaan maken. Voeg verse groenten en eventueel vlees toe en maak de soep op smaak met zout (aanbevolen: zeezout) en kruiden (zoals peper ,kerrie,ed.). Maak soep altijd een dag van te voren; dan kan de smaak zich beter verdelen. Wel goed koud bewaren. U kunt ook variëren met botten van andere dieren of een oude soepkip(liefst biologisch). Maak zoveel mogelijk bouillon tegelijk en vries een gedeelte in. Kan ook in een ijsblokjeshouder als u kleine porties bouillon nodig heeft om een saus of iets dergelijks af te maken. Gebruik ook bouillon voor de hachee of en andere stoofpot ipv. water
Groentebouillon van Trees: Ingredienten 2 uien 1 bos bleekselderij 1 venkel 10 tenen knoflook verse kruiden (bijv. tijm, rozemarijn, oregano etc.) half rood pepertje beetje zout eventueel ander groentes wat je lekker vindt of over hebt zoals paprika, brocoli, courgettes, paddenstoelen etc. Ongeveer 1,5 kilo groentes op 3 liter water. Snijdt de groentes in grote stukken, gooi het in een pan met 3 liter water. Laat het 1.5 uur pruttelen en schep het door een fijne zeef. Klaar is je groentebouillon!
Rode kool vers bereiden van Alessandro2011: Rode kool klein snijden appeltje klein snijden en koken. ik doe er kaneel bij Edit Juul75: Ik doe er ook nog een fijngesnipperd uitje bij.
Rode kool vers bereiden van zogelukkig: Het geval in stukken hakken (kl*tewerkje, want alles wordt paars), grote witte stukken eruit halen. Dan met een bodempje water, een grote appel in stukjes, scheut appelazijn, paar kruidnageltjes, blaadje laurier en handje rozijnen een uur laten pruttelen. Af en toe even checken of het vocht niet te snel gaat. En dan genieten!!! Heerlijk met verse aardappelpuree en sudderlap.
Cake van Eylem: Cake (basisrecept) 200 gram bloem 200 gram (room)boter 200 gram (witte basterd)suiker 1 zakje vanillesuiker beetje zout 4 eieren Boter, suiker, vanillesuiker en zout 10 minuten mixen tot een romig mengsel. Eieren 1 voor 1 toevoegen, de volgende pas toevoegen als de vorige helemaal in het mengsel is opgenomen. Daarna beetje voor beetje de bloem aan het mengsel toevoegen. In een ingevette bakvorm gieten en op 150 graden (heteluchtoven) ongeveer 1 uur en een kwartier bakken (de cake is gaar als een sateprikker er droog uitkomt). Evt. kun je aan de helft van het beslag twee eetlepels cacaopoeder toevoegen voor een marmercake.
Hachee Ik doe er meestal veel uien in, dat bindt ook al, en het hacheevlees haal ik eerst door bloem voordat ik het aanbraad. Kruiden erbij (verse rozemarijn, een beetje tijm, laurierblad, kruidnagel en jeneverbes en soms wat van die gedroogde chilipepers als ik zin heb in pittig) en dan water en in de oven. Na een uurtje of 3 even kijken of het al lekker dik is geworden en anders een beetje indikken met een roux van bloem en boter. En als je helemaal voor ouderwets gaat lekker een borrelglaasje kruidenbitter erbij in, deed mijn oma ook altijd
Kaassaus 40 gram bloem 40 gram boter 400 ml melk 10 tot 15 plakjes belegen kaas Pannetje Garde Peper en/of nootmuskaat Smelt als eerste de boter in een klein pannetje op laag vuur. Zorg ervoor dat de boter helemaal vloeibaar wordt, maar laat deze niet droog koken of bruin worden! 2.Voeg de bloem toe Als de boter helemaal vloeibaar is, dan voeg je in één keer alle bloem toe. Roer de bloem en de boter door elkaar, zodat er een gladde massa ontstaat. Laat deze massa drie minuten op laag vuur garen. 3.Voeg de melk toe Als je je mengsel drie minuutjes hebt laten garen, begin je met het toevoegen van de melk. Dit doe je niet in één keer, maar gelijdelijk. Voeg eerst een scheut toe, zet het vuur wat hoger en roer het mengsel totdat het bindt. Voeg dan weer wat melk toe, wacht weer tot het bindt, enzovoorts. 4.Laat de kaas smelten Haal nu de pan van het vuur en laat de kaas in de saus smelten. Als alle kaas gesmolten is, dan kun je de saus verder op smaak brengen met peper en/of nootmuskaat. Eet smakelijk Deze is erg lekker, ik heb m trouwens zelf ook van internet. Dus ook even het recept gekopieerd. Maar lekker en zonder kunstmatige toevoegingen.
Goed idee . Ik zal mijn recepten even nalopen. Sowieso heb ik heel veel Turkse recepten voor mezelf uitgeschreven waar absoluut geen enkel pakje of E-nummer aan te pas komt, dus mocht daar behoefte aan zijn, kan ik die hier ook plaatsen.
Verschillende soorten jam (basisrecept) Je kunt kiezen voor gewone suiker of geleisuiker. Bij pruimen hoeft er geen geleisuiker bij, dan kook ik de pitten mee voor de pectine, en soms schrap ik er een zuur appeltje bij door of wat citroensap zodat er ook veel pectine in zit. Dus meestal maak ik het met gewone suiker en iets zuurs. Ik ben trouwens niet ouderwets in hoe ik jam maak want dan zou ik een verhouding half/half moeten doen. Ik doe meestal 3/4 fruit en 1/4 suiker, en dan pectinehoudend fruit erin of geleisuiker. Ik hou niet zo van zoete jam. Alles in de pan en koken, of in de broodbakmachine met het jamprogramma. Gewone potten met draaideksels van groenten even goed afwassen (ik gooi ze meestal op het heetste programma in de afwasmachine). Daar na met ene klein laagje water erin in de magnetron doen met het deksel er half opgelegd. Magnetron aan tot het water kookt, zo steriliseer je het. Leg een wit schoeteltje of bord in de koelkast. Doe af en toe een klein lepeltje jam op het bordje, als het stolt en dik wordt wanneer je het scheef houdt is de jam klaar. Als de jam klaar is de hete jam het water uit een pot gooien, de hete jam erin doen, tot de rand toe vullen, deksel erop en op de kop zetten tot het is afgekoeld.
Hete bliksem (lekker ouderwets ): Je hebt twee varianten (tenminste, ik ken er twee ) Mijn favoriet is een beetje een zure. Daarvoor neem je 1 deel aardappels, 1 deel zure appels (bv grannies) en 1 deel zoete appels. Alles in nde pan met een heel klein beetje water (de appels koken ontzettend veel water los, dus je moet het bijna droog opzetten) Als alles gaar is stampen als een gewone stamppot en kruiden naar smaak, ik doe er meestal alleen een beetje zout bij. De andere variant (van mijn schoonmoeder) vervang je de zure appels door peertjes. Ik vind zelf speklapjes ontzettend lekker erbij, of een beetje vettige varkensribbetjes. Vooral de zure variant smeekt om vet vlees