Beste dames, Wij hebben vooral het probleem dat onze man niet wil slapen als we hem wakker in bed leggen. We hebben een vast ritueel, verschonen, voeden, boeren, knuffelen, spelen (box) en naar bed. Als hij echter na de fles nog gaat spelen en dan zijn eerste gaapje heeft of begint te mopperen dan pak ik hem op en breng hem naar bedje, gordijn half open in de dag. Dan wilt hij niet slapen en blijft hij jammeren. Als hij moe is na de fles, waardoor dus in de box leggen geen zin meer heeft, slaapt hij wel, soms al tijdens de fles en soms er net na. Wat kan ik nu het beste doen, eruit halen heeft geen zin want dan raakt hij toch oververmoeid? Hij is nu twee weken oud en weegt vier kilo en krijgt zes voedingen van 90 + 3 (105ml dus). In de nacht slaapt hij redelijk, alleen tussen de laatste fles van acht uur en twaalf wilt hij ook echt niet slapen.
Hey meis, O wat herkenbaar dat niet willen slapen tussen 8-12 in de avond! Hier ook zo'n avond spookje.. Overdag laat ik hem soms echt even jammeren, mij werdt verteld dat ze zich over moeten geven aan de slaap en dat 20min jammeren geen kwaad kan (geef het toe ik moet mezelf dwingen hem niet te gaan halen) dus dit doe ik nu regelmatig en meestal sukkelt hij inderdaad is slaap, en de enkele keer dat het niet zo is pak ik hem maar weer en dan slaapt hij meestal in de box nog even.. Succes!
Ik legde mijn kinderen in principe altijd slapend in bed (gaf BV, ze dronken zich in slaap) en dat beviel prima. Bij zoon bleef dat ook zo, dochter zat anders in elkaar. Zij had het echt nodig om even in haar eentje te jammeren (echt huilen was het niet, maar stil was ze ook zeker niet). Als ik bij haar bleef, of nog erger: haar uit bed haalde, werd het alleen maar erger. Terwijl ze binnen 5-10 min in slaap viel als ik haar alleen liet. Maar dit was pas toen ze een maand of 3-4 oud was. Met 2-3 weken knuffelde ik ze in slaap, of ik bleef ze (liggend in hun wieg) aaien tot ze in slaap vielen. Qua volgorde deden wij niet spelen na de voeding, maar vrijwel gelijk erna slapen. Van een warm vol buikje word je moe, van spelen word je wakker.
@Bri: Maar speelde je dan helemaal niet met ze in het begin? Wanneer gingen ze dat dan wel doen en wanneer lag je ze dan in bed en wilde ze dan wel slapen?
Hier ook ook altijd slapend weggelegd. Lekker je kindje overdag bij je houden joh.. in bedje slapen leren ze heus wel. Hier werkte dat rond 3 maanden ook veel beter. Onrustige uurtjes horen er s avonds ook bij, was hier met 4 maand weer over.
Ja natuurlijk wel! Hier was het dan: wakker worden, voeden, verschonen (want na drinken meteen een poepluier), als ze dan wakker waren even spelen/knuffelen/rondkijken, en als ze moe werden nog wat drinken en dan slapen. Ik snap dat 'nog wat drinken' misschien lastig is als je fles geeft ipv borst, maar misschien zou je de voeding kunnen splitsen, in een groter deel als voeding, en dan nog een beetje om op in slaap te vallen? Dochter was een enorm wakker meisje, dus soms bleef die gewoon op tot de volgende voeding.
Toen ze hier 2 weken oud was, deden we nog niet aan spelen; een half uur na de fles was ze alweer moe en ze kon nog niet zoveel prikkels hebben. Kindjes van deze leeftijd hebben nog geen dag-nacht ritme en weten dus niet zo goed wat er van ze wordt verlangd als ze in bed worden gelegd. Ze sliep hier overdag nog niet in haar bedje maar in de box, wandelwagen of in mn armen, gewoon wanneer ze moe was. Pas met 6 weken is ze overdag naar haar bedje verhuisd omdat ze niet meer kon slapen door mijn gerommel. Toen zijn we ook het slaapritueel gaan invoeren met als vast ritueel voor het slapen gaan een muziekdoosje aan. Dit doen we nu nog. Je kan ook nog een draagdoek proberen. Zo'n bedritueel/slaapritme komt vanzelf wel! Lekker bij je houden
Natuurlijk wil een kind niet wakker in bed gelegd worden en dan in slaap vallen! Zo zijn kinderen biologisch gezien nou eenmaal niet geprogrammeerd. Mensenbabies hebben veel behoefte aan veel lichamelijk contact, en dat maakt je zoon je nu duidelijk. In de avond willen veel jonge babies 'clusteren', veel mensen denken dat dat alleen bij babies aan de borst gebeurt, maar babies op de fles hebben die behoefte even goed. Gewoon mamahonger en huidhonger. Installeer je op de bank, en blijf lekker de hele avond zitten (of in bed liggen) met je baby tegen je aan gekroeld. Laat je maar bedienen, je bent kraamvrouw! Van wakker wegleggen raken kinderen oververmoeid en gedemotiveerd. Ze vertellen mama dat ze haar nodig hebben en mama gaat weg! Van nature hebben de meeste babies de behoefte om drinkend in slaap te vallen. Aan de borst komen in het lichaam van de moeder ook allerlei hormonen vrij die er voor zorgen dat mama en kind lekker doezelig worden. Maar ook een kind dat fles krijgt maakt die doezelhormonen (CCK) aan als het buikje lekker vol is. Pak je kind op, en koester het!
Lekker tegen je aannemen en wiegen en kroelen. Hij is nog zo klein. Ik heb mijn dochter de eerste 3 maanden 's avonds in slaap moeten wiegen. Met 3 weken moest ik haar inbakeren omdat ze zich wakker mepte in haar bedje, maar zelfs ingebakerd moest ik haar in slaap wiegen. Lekker kroelen en als ze sliep legde ik haar in haar bedje. Beviel prima zo. Je kleintje heeft 9 maanden bij je gezeten en je stem gehoord en is gewiegd in je buik. Natuurlijk wil hij dat nog even volhouden
Afhankelijk van je kind........ Elise slaapt dus niet als ze op de arm ligt overdag.. Dan gaat ze wakker in haar ledikant (in kinderwagenbak wil ze niet slapen) Wel ingebakerd omdat ze zichzelf wakker maakt.. Binnen 5 minuten slaapt ze en blijft slapen tot de volgende voeding. 's Avonds heeft ze een huiluurtje (of 2) en dan ligt ze op mijn borst op de bank.. Filmpje erbij, drinken binnen handbereik en klaar.. Na 1.5 uur valt ze in slaap en leg ik haar in bedje.. Lekker bij je nemen en knuffelen..
Wij hebben ook geprutst met slapen in het begin (en soms nog wel, maar minder...), Het consultatiebureau adviseerde wakker in bed leggen, zodat ze leren dat het bedje is om te slapen. Dan werkte bij onze kleine totaal niet, maar slapend wegleggen ook niet want dan werd hij direct wakker. Sinds we hem inbakeren gaat het een heel stuk beter. Eerst alleen 's nachts, nu ook overdag. Hij weet: inbakeren=slapen. Als hij toch gaat huilen, ga ik eerst nog een of twee keer zijn speen terugstoppen, daarna laat ik hem maximaal 10 minuten huilen. Negen van de tien keer valt hij dan vanzelf in slaap. Aan zijn huiltje hoor ik of dat wel of niet gaat lukken: bij zacht gejengel lukt het wel (dat heeft hij blijkbaar nodig om in slaap te komen), bij hard huilen lukt het niet en dan pak ik hem eerder. Even kijken of er iets aan de hand is: toch nog een beetje honger (dan borst), een vieze broek, een boertje. Als er niets aan de hand is (voor zover ik kan beoordelen) knuffel ik hem even tot hij weer rustig is, en dan probeer ik het opnieuw. Meestal lukt het zo, en als het niet lukt pak ik hem lekker bij me en slaapt hij bij mij op de borst tot de volgende voeding. Aan de ene kant vind ik: hij is nog zo klein, hij moet lekker bij mama kunnen liggen als hij dat nodig heeft. Aan de andere kant werd ik het op een gegeven moment ook zat om de hele dag (letterlijk!) met die kleine aan me vastgeplakt te zitten. Dus vandaar dat we het nu zo doen. Maar misschien gaat het ook wel beter omdat hij gewoon ouder wordt (nu 8 weken) In ieder geval veel succes en sterkte!
Daar zijn draagdoeken zo handig voor! Ik ben geen voorstander van inbakeren. Het heeft teveel nadelen, vooral bij borstvoeding. Mijn ervaring is dat er heel wat andere manieren (niet volgens de CB-regeltjes) zijn om kind genoeg slaap te geven zonder het alleen te laten.
Mijn kleine slaapt zoveel beter nu hij ingebakerd wordt! Als hij de lappen ziet begint hij al te lachen Problemen met de borstvoeding heb ik niet; als je slaapt kun je niet drinken! Als m'n zoon wakker wordt pak ik hem weer uit, ik mis dus niet de hongersignalen.
Inbakeren heeft hier ook uitstekend gewerkt. Al vanaf 2 weken oud. En ik gaf ook BV en had hier geen problemen mee. En, vind ook dat wakker in bed leggen kinderen oververmoeid maakt niet voor alle baby's geld. Hier was het echt andersom. Als ik haar slapend in bed legde werd ze snel weer wakker en was dan in paniek omdat ze mama niet meer voelde. Legde ik haar wakker in bed sliep ze prima, want ze wist al snel; in de zak (puckababy) en in bed = slapen. Bij ons was het 's nachts, 's ochtends en 'smiddags prima slapen, einde van de middag en avond wilde ze echt niet en legde ik haar in de draagdoek en sliep ze daarin. Draagdoek vind ik ook inderdaad een geweldige uitvinding. Baby lekker bij je, slapend, en jij de handen vrij. Ik at, kookte, rommelde en ging zelfs naar de wc met de draagdoek om. Echt een aanrader! Succes!