Koken zonder pakjes

Discussie in 'De lounge' gestart door Juul75, 25 jan 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Saz667

    Saz667 Fanatiek lid

    24 nov 2008
    4.841
    177
    63
    Prei met gedroogde tomaat en Mon Chou
    Hoofdgerecht 2 personen, vegetarisch
    Ingrediënten
    5 dunne preien
    6 gedroogde tomaten op olie
    100 gram Mon Chou
    1 eetlepel olijfolie
    3 eetlepels pesto
    Zout, (versgemalen)peper
    Bereiding
    Verwijder het lelijke blad van de prei en snijd de stengels in smalle ringetjes. Was de ringetjes in een vergiet en laat ze goed uitlekken.
    Snipper de gedroogde tomaten en snijd de Mon Chou in kleine blokjes
    Verhit de olie in een wok of hapjespan en roerbak de prei ca. 3 minuten. Roer de pesto erdoor.
    Voeg de tomaat en de blokjes kaas toe en laat de kaas, al omscheppend, smelten.
    Breng de prei op smaak met zout en peper.
    TIP
    Lekker met aardappelpuree, bonen of pasta.
     
  2. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Potje pesto zit ook vol troep.


    Pesto a la Genovese:

    Vul de keukenmachine flink met verse basilicum (heel makkelijke plant)
    Doe daarbij:

    pijnboompitten
    parmesan
    flinke teen knoflook
    snufje peper
    goede olijfolie extra vergine

    En dan maar draaien tot je een mooie lekkere verse pesto hebt!

    Maten en gewichten doe ik niet aan; gewoon even uitproberen hoeveel van alles.
     
  3. Saz667

    Saz667 Fanatiek lid

    24 nov 2008
    4.841
    177
    63
    Broccoli-courgettetaart met pijnboompitten
    Ovengerecht 4 personen, vegetarisch
    Ingrediënten
    150 gram broccoli
    1 courgette
    50 gram pijnboompitten
    6 plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
    100 gram geraspte oude kaas
    4 eieren
    2 dl slankroom
    3 eetlepels pesto
    Zout, (versgemalen)peper
    Bereiding
    Verdeel de schoongemaakte broccoli in kleine roosjes, verwijder de schil van de stelen en snijd de stelen in plakjes. Snijd de courgette in plakjes. Kook de groenten, in ruim kokend water, in ca. 3 minuten beetgaar; laat ze goed uitlekken in een vergiet.
    Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een taartvorm of springvorm (ca. 24 cm) in.
    Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan met antiaanbaklaag goudbruin; laat ze op een bord afkoelen.
    Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze, op een met wat bloem bestoven werkblad, uit tot een ronde lap van ca. 27 cm.
    Bekleed de vorm met het bladerdeeg, prik met een vork enkele gaatjes in de deegbodem en strooi 1/3 van de kaas over de bodem.
    Verdeel de courgette en de broccoli over het deeg. Strooi hier weer 1/3 van de kaas en de helft van de pijnboompitten over.
    Klop de eieren los met de room en de pesto en voeg naar smaak zout en peper toe.
    Schenk het eimengsel over de vulling en bestrijk ook de deegrand met het eimengsel. Strooi de rest van de kaas en de pijnboompitten over de vulling.
    Afwerking
    Bak de taart, op een rooster in het midden van de oven, in ca. 45 minuten bruin en gaar. Snijd de taart in punten.
    TIP
    Lekker met een salade.
     
  4. Uk80

    Uk80 Fanatiek lid


    Dit ga ik zeker een keer maken! Mjam!
     
  5. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.092
    7.843
    113
    Die pindasoep met prei lijkt me super lekker, ga ik binnenkort maken!
     
  6. Elmo

    Elmo Niet meer actief

    Ah, ik had eerder al van alles geprobeerd..maar het bleef van die waterige zooi.
    Dat zetmeel, dat is het hem dus (keukenprinses).
    Tnx!

    Ik zie nu zoveel voorbij komen..denk dat ik vrijdag even aan het printen sla, op mijn werk :D

    Mango/rijst Pindasoep / kip/tomatenpuree/prei .. ben net van tafel maar jammmm
     
  7. Mayon

    Mayon Niet meer actief

    Ik braad vlees/gehakt in 50 graam boter, voeg water toe als het bruin is en laat het dan gaar worden. Heerlijke jus voor 2 dagen. Super simpel. Jus hoort toch dun te zijn??
     
  8. Elmo

    Elmo Niet meer actief

    Wij zijn niet zo van het in boter bakken...dus dan heb je een waterige substantie :D
     
  9. Mayon

    Mayon Niet meer actief

    Aha oke. kan het me niet voorstellen, mjam, aardappels met jus ;)
     
  10. Elmo

    Elmo Niet meer actief

    We gebruiken dus wel jus..maar dan een beetje van mezelf..en een beetje van Maggie :D
     
  11. Mayon

    Mayon Niet meer actief

    Ja ik snap het, maar jus uit zakjes enzo ( maggiflesje) vind ik erg nep ;)
     
  12. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Nee hoor; ook als je je sudderlappen aanbraadt in de olie houdt je prachtige vleessappen over, dat is jus. Met een laurierblaadje, kaneelstokje, kruidnageltjes, mmm zo lekker!:)
     
  13. Elmo

    Elmo Niet meer actief

    Die met uitjes...vinden wij echt lekker!

    (Natuurlijk kan je dat zelf ook maken)
     
  14. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.092
    7.843
    113
    Vlees marineren:

    Het valt me op dat de meeste pakjes voor kant en klare maaltijden ook enige vorm van marinade hebben. Bij deze een korte uitleg over waarom we marineren, en de meest voorkomende soorten, zodat je het lekker zelf kunt doen.

    Waarom marineren? Twee redenen. De eerste is om 'oud' vlees sappig te maken. Dat hebben we tegenwoordig bijna niet meer nodig omdat al ons vlees speciaal voor consumptie wordt gebruikt, maar als je iets wilt grillen, op de BBQ wilt doen of wilt wokken is mairneren vaak een goed idee, dan 'kook' je het al wat voor. Het verkort de kooktijd dus ook. Ten tweede: een lekker smaakje aan vlees geven.

    Het sappig maken gebeurt door zuren. Als je dat wilt doen moet je dus een of ander zuur gebruiken in je marinade. Mogelijkheden zijn o.a.:
    - Citroen (lekker fris)
    - Yoghurt (gebruik ik vaak bij witvis)
    - Azijn (gebruik ik vaak bij wild)
    - Wijn (gebruik ik vaak bij rund)
    - Kanemelk (gebruik ik vaak bij kip)

    Als je marineert om sappig te maken is een nachtje in de marinade wel erg lekker.

    Het lekker maken van het vlees kun je op alle manieren doen. Als je marineert met een combinatie (dus zuur en kruiden) kun je alles bij elkaar ingooien. Ik doe de marinade altijd in een plastic zak en gooi daar het vlees bij. Lekker door elkaar husselen en in een ovenschaal of op een bord een nachtje in de koelkast zetten.

    Kruidencombinaties die lekker zijn, afhankelijk van het soort eten:
    -Vis: Dille, mosterdzaad, zout, peper
    -Vlees: teentje geplette knoflook, beetje rozemarijn, tijm etc
    -Vlees, pittig: teentje geplete knoflook, zout, peper, chilipepertje (of pul biber)
    -Vlees, beetje noors/duits (lekker bij koolgerechten): Zout, peper, knoflook, karwijzaad of komijn (zuinig mee zijn, heel sterke smaak). Marineren in wodka is dan ook lekker.

    Hopelijk heb ik hiermee een beetje ideetjes gegeven!
     
  15. Mayon

    Mayon Niet meer actief

    super Juul! Ben je kok? :)
     
  16. Uk80

    Uk80 Fanatiek lid

    Bedankt voor je marinade-uitleg! Krijg helemaal zin om te koken :D
     
  17. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.092
    7.843
    113
    Nee, maar wel hobbyist. Samen met mijn beste vriendin hebben we ooit twee dagen in de keuken gestaan om helemaal vanaf de basis een thaise en indische maaltijd te koken voor 8 vrienden. En mijn oma was ook dol op koken en heeft me de basis geleerd. Dus inderdaad dingen als: hoe werkt marineren? Welke smaken passen bij elkaar? Wat zijn de basistechnieken om te gebruiken? En als je je maar wat zekerder voelt in de keuken ga je ook meer experimenteren, omdat je toch wel een redelijk gevoel hebt voor wat bij elkaar past. En dat gun ik iedereen zo, want dan kun je eindeloos gevarieerd eten!
     
  18. Mayon

    Mayon Niet meer actief

    leuk zeg. ik merk wel dat ik meer ga experimenteren ja, nu ik van de zakjes af wil.

    Maar ben zelf grootste afnemer van aardappels en groente terwijl vlees ook niet echt mijn ding is. weinig keus dus ;) manlief lust wel graag een keer iets anders maar het blijft wle bij de standaard dingen hier. Het smaakt nog elke keer anders als je zelf kruid :)

    had laatst wel een lekkere van internet, gehaktballetjes in tomatensaus. Had ik spaghetti bij gedaan.
     
  19. tulip

    tulip Niet meer actief

    ovenschotels las ik he??

    Nu weet ik niet of er in de kookroom of de slagroom ook zooi zit, maar anders moet iemand daar maar een alternatief voor typen

    preischotel:

    500 gram aardappelen koken
    - 3 grote preien in ringen snijden
    500 gram rundergehakt rul bakken met kerriepoeder, dan de prei erbij bakken tot het slinkt. Dan de hoeveelheid van een half zakje geraspte kaas erdoor heen scheppen.
    Een ovenschaal invetten, de helft van de aardappelen prakken en over de bodem verdelen, dan het gehaktpreimengsel erover en daarbovenop de andere helft van de geprakte aardappelen. Helemaal bovenop de andere helft van het zakje kaas. Dan een klein pakje slagroom erover heen en met een vork prikken zodat het erin zakt/kan ook met melk.
    Dan 20 minuten op 180 graden in de oven, ik gooi hem de laatste 2 minuten onder de grill, dan krijgt de kaas een krokant korstje.
     
  20. tulip

    tulip Niet meer actief

    fussili/spinazieschotel

    2 halve kipfilets in blokjes snijden en bakken.
    300 gram fussili koken en ongeveer 600 gram verse spinazie slinken. Als de pasta gekookt is kan je de spinazie er doorheen scheppen en daarna de kip. Dan nog een klein pakje slagroom er door roeren.

    Alles in een ovenschaal scheppen een een laag geraspte kaas erover. Dan 20 minuutjes op 180 graden.
     

Deel Deze Pagina