hoi meiden! mijn vriend heeft een dochter van 4 jaar, ze komt om het weekend bij ons. nu zit zij net op school en zouden wij het erg fijn vinden als ze in de schoolvakanties ook bij ons is, waar heeft mijn vriend recht op? en is dit verstandig om te regelen via een advocaat? mijn vriend zegt dat ie daar geen zin in heeft want hij heeft geen poot om op te staan zegt ie. nu geloof ik dit niet, het moet toch mogelijk zijn om het meisje hier wat vaker te hebben? ze heeft hier ook haar broertje en opa&oma en meer familie die ze ook maar weinig ziet.
Dan zijn een paar dingen van belang. Is dit een officiële regeling, vastgesteld in een convenant of bij de rechter? Of hebben ze dit onderling geregeld. Heeft je vriend zijn dochter erkend en heeft hij gezag? Het is héél gebruikelijk dat schoolvakanties gedeeld worden. Als de omgang nu goed gaat, heeft hij een grote kans dat een rechter dat verzoek zal inwilligen. Ik zou het alleen eerst bij de ex zelf aankaarten. Gewoon even een informeel gesprekje. Niet geschoten is altijd mis toch, en het is in dit soort zaken veel fijner om niet naar de rechter te hoeven...
het is niet vastgesteld bij de rechter. ex doet de laatste tijd erg moeilijk vandaar dat wij graag duidelijkheid willen. vriend heeft al tegen zijn ex gezegd dat het hem verstandig lijkt om het vast te stellen.
Heeft hij zijn dochter erkend? Dat is ten eerste wel heel belangrijk, anders moet hij het vaderschap door de rechter laten vaststellen. Gevolg van erkenning: Juridische band tussen vader en kind, recht op omgang en onderhoudsplicht. En elkaars wettelijke erfgenaam. Als jullie een laag inkomen hebben, kan je vriend een advocaat 'op toevoeging' krijgen, dat houdt in dat je maar een heel klein bedrag moet betalen, en dan gaat de advocaat aan het werk. Dat hij geen poot heeft om op te staan is gewoon niet waar. Er is nu al een omgangsregeling, het enige wat hij wil is een uitbreiding naar de schoolvakanties, toch? Dat is gewoon een heel gebruikelijk verzoek, en zijn ex zal met hele goede argumenten moeten komen om dat hem te weigeren. Je kan bij het juridisch loket een advocaat vragen, of je kan gewoon zelf op internet zoeken. Op www.advocatenorde.nl kan je op je woonplaats zoeken. Dan moet je bij uitgebreid zoeken kijken, en dan kan je 'gefinancierde rechtshulp' aanvinken. Dan vind je de advocaten die met 'toevoeging' werken, dus met een kleine eigen bijdrage. Reken er wel op dat de ex hier niet blij mee zal zijn. Ik zou dan ook goed met je advocaat bespreken hoe dit aan te pakken. Probeer bijvoorbeeld eerst een mediation-achtig gesprek op het kantoor van de advocaat. Er samen uitkomen is ALTIJD beter voor de verdere verhoudingen, dan een gang naar de rechter. Succes!
Gezag staat - in principe - los van omgangsregeling. Gezag gaat over het nemen van beslissingen over de kinderen. Door erkenning (dus: Juridisch vaderschap) ontstaat recht op omgang met het kind, en onderhoudsplicht van het kind.
Mijn vriend heeft dat ook met z'n ex. Is bij de rechter met advocaat gewoon vastgelegd wie wanneer het kind heeft.. Is wel fijn hoor! Misschien kan je vriend voorstellen aan zn ex dat te doen, al is het alleen al omdat het handiger is voor jullie zelf..