Ze zeiden aan de telefoon dat ze al iemand hadden met een kindje dat ietsje zwaarder was, bij mij hebben ze wel iets meer gevraagd, naar mijn idee wel omdat ze een bepaald type zochten. Het had me leuk geleken als ze langs waren gekomen, want ik ben natuurlijk ook trots op mijn mini-reusje, maar zo vind ik het ook goed hoor haha, ik ben vooral erg benieuwd naar de reportage, waar het hun nou precies om gaat.
ooh sandro, ik vind het wel cool hoor! ik ga vanavond zeker kijken (als het vanavond is tenminste) en maak je geen zorgen, je gaat er practhig uitzien!
Ja ze hebben hier ook wel heel veel gevraagd maar eigenlijk niet over mij Ben ook erg benieuwd. En achja al zullen ze me niet positief omschrijven ben blij dat ik het mag doen
Maar dat verkeerde voedingspatroon word net zo vaak zo niet vaker door ouders van dunne kinderen aangehouden, alleen is het daar niet zichtbaar omdat ze een stukje aanleg om te zwaar te worden missen.... maar voor die kinderen is het net zo ongezond, en veel kinderen worden later pas zwaarder of in hun vilwassen jaren... als je dan een fout voedingspatroon heb t aangeleert is het zeer moeilijk om nog te veranderen.... ze zouden zich beter eens kunnen focussen op een gezonde levensstijl voor kinderen, en dan het overgewicht weglaten.... dat ropet minder verzet op denk ik en is dus effectiever..... hoeveel kinderen gaan er niet zonder ontbijt naar school en dat zijn echt niet alleen dikkere kinderen.... Ouders van dunnen kinderen gaan er meestal prat op dat hun kinderen goed eten, maar vaak is het gewoon een kwestie van geluk dat ze niet dike worden door hun aanleg ze eten even ongezond, misschien wel ongezonder omdat meestal het idee leeft dat het dan geen kwaad kan....
dat is per ouder verschillend hoe je ermee omgaat. Ik ben mama van een dun/slank meisje en voor zover geen aanleg heeft om dik te worden, ook niet van ons, beide ondergewicht. Maar mijn kind krijgt weinig slechte dingen, snoep doen wij op deze leeftijd niet aan en eten sporadisch vet eten. Ik kan met een gerust hart zeggen dat onze dochter een gezonde basis krijgt. Ouders van kinderen met aanleg zullen toch beter op moeten letten dan andere ouders.
Over bovenstaande, mn Tamale... Tsja, mijn baby is inderdaad "te dik", of althans, hij viel een tijdje buiten de curve, nu zit ie ergens +2 qua gewicht, +1 qua lengte. En ja, ik voel me ergens wel aangesproken. Niet omdat ik slechte eetgewoonten heb of mijn kinderen slechte voeding geef (en ja, de oudste krijgt echt wel eens een snoepje). Beide kindjes hebben nl vrijwel dezelfde start gehad, ongeveer hetzelfde geboortegewicht, daarna 5 maanden bv en daarna begonnen met dezelfde soort bijvoeding. En toch groeit mijn zoontje echt zoveel harder. Moet er wel bij zeggen dat ik zwangerschapsdiabetes heb gehad, en ik maak me soms wel eens zorgen dat hij zo'n dikkerd is om die reden...
maar.. over het algemeen vind ik dat alle ouders wel wat bewuster van voeding mogen worden, voor zichzelf en voor de kinderen. Elke week een vette hap is in mijn ogen niet normaal.
Mee eens Tulip, hoeveel mensen denken dat een boterham met kaas gezond is voor je kind. Kaas is niet zo gezond als men denkt, en heel vet. Was laatst ook een programma over bij de EO, mensen weten het veelal niet. In de eerste 4 jaar van een kinds leven worden de vetcellen aangemaakt, hoe meer suiker en vetten (chocopasta's, kaas, friet en andere vette dingen) er gegeven worden hoe meer kans op overgewicht later. Ik wist dat niet van die cellen maar ben maar wat dankbaar dat ik WEL een goed CB heb hier en dat ze me herhaaldelijk folders over gezond eten en bewegen met peuters hebben meegegeven van het voedingscentrum in Den Haag. Heb dan ook wel een 4 jarige met aanleg maar goed.... C.
Helemaal mee eens.. Ze zouden eens een tv programma moeten maken puur ter info van alle soorten voeding en levensstijlen enzo.. Maar ja, cholestorol is echt niet af te zien aan het gewicht. En dat is toch gevaarlijk als het te hoog is. Dus als ouders hun slanke kinderen (zonder aanleg om dik te worden) van alles geven wat slecht is kunnen die vele malen ongezonder zijn dan 'mollige' kindjes die gezonder eten. Ik zelf ben als normale baby geboren (wel te vroeg dus wellicht was ik groter geweest bij normale termijn) maar ben als kind altijd een dikkertje geweest. Niet rond, maar had gewoon een boller buikje. Mijn moeder zette mij altijd samen met haar op dieet. Hielp natuurlijk niks want ik was niet te dik door slecht eten. Ook niet door te weinig bewegen. Dat was gewoon wie ik was. Na een flinke groeispurt aan het begin van de pubertijd was het ook ineens weg. Nog altijd heb ik een stevige bouw (en dan letterlijk de botten dan he) en ik zal ook nooit maatje 36 kunnen passen. Hoe weinig vet ik ook zou hebben. Zou de broeken niet eens over mijn heupen heen krijgen. Mijn zussen waren als kind graatmager. Konden alles eten en kwamen geen gram aan. En nu... nu hebben we alle 3 dezelfde aanleg om aan te komen (helaas beide ouders ook dus wij ook heel erg) en moeten we alle 3 opletten op wat we eten. Dus ja, ik vind het persoonlijk erg vreemd als er een link gemaakt wordt tussen de bouw als baby/kind en obesitas. Als het niet door ziekte komt dan is het gewoon puur door slechte eetgewoontes. Hier ben je als ouder verantwoordelijk voor zolang je kind thuis woont. Maar vaak uit het zich pas erna. En ja, de ene kan veel slechter leven dan de ander zonder aan te komen.. Maar die zullen ongetwijfeld ongezonder zijn. Terwijl het niet aan ze af te zien is.
Een boterham met kaas is gewoon gezond eten voor een kind. Kleine kinderen krijgen massaal te weinig vetten binnen. Koek, snoep, chips en junkfood, dát is eten dat je niet te veel moet geven aan een kind.
Precies! Dat vetten zoals in kaas niet goed voor je zijn is echt achterhaald. Je kunt beter dat soort vetten eten dan suikers/koolhydraten, dat zijn de echte boosdoeners. Geen mens wordt dik van boterhammen met kaas, maar wel van te veel suikers/koolhydraten en junkfood (dat gewoon heel veel suikers/koolhydraten bevat en waarvan vet nog het minste probleem is)
Ieder mens maakt tot zijn 20e vetcellen aan. Als je je kind structureel te veel en te ongezond eten geeft, zal het meer vetcellen aanmaken. Deze mensen zullen altijd last blijven houden met hun gewicht, want vetcellen gaan niet weg; ze kunnen wel leeg zijn, maar net zo makkelijk weer vol raken. Dan heb je het over 'aanleg' om dik te worden; dan moet je oppassen met alles wat je eet. Zoals Oprah; die heeft te veel vetcellen, een verkeerd eetgedrag (emotie-eter) en die jojoot dus haar hele leven al. Die heeft gewoon levenslang en zal moeten blijven sporten om niet weer heel dik te worden. Dankzij een privekok en personal coach lukt dat aardig. Een kind met twee obese ouders heeft een genetische aanleg om dik te worden. Die moet je al helemaal geen koek, sap en pyamapap geven, maar gewoon een stuk fruit, een beker thee en een boterham met kaas. Als je je kind gezonde dingen voor zet en je hem een gezond eetgedrag aanleert en voldoende laat bewegen, komt het allemaal wel goed.
Precies; bovendien bevat kaas eiwitten en calcium en vitamines die een kind in de groei gewoon nodig heeft. Beter kaas op brood dan vette vleeswaar. Kaas bevat weliswaar verzadigd vet, maar dat werkt in een kinderlichaam heel anders dan dat dat bij volwassenen doet.
Wilde eigenlijk helemaal niet reageren, maar nu doe ik 't toch, haha! Maar ik heb begrepen dat kindjes juist wél af en toe met mate moeten snoepen, zodat ze weten dat dat met mate kan, en het niet helemaal weghouden, omdat dat juist interessanter wordt... Geen idee of dit waar is natuurlijk! Overigens is dat natuurlijk wel pas vanaf een bepaalde leeftijd, mijn kleine krijgt wel veel te eten (ontbijt en luncht met 2 boterhammen met margarine en een half flesje melk, tussendoor een of anderhalf stuk fruit en 's middags een warme maaltijd, 250/300gram en een half flesje en 's avonds voor het slapen nog een fles melk), maar beweegt zó ontzettend veel, dat ie gewoon bijna dun is! Daar ligt dus ook heel veel aan!
helemaal mee eens, en ik zeg niet dat je nooit eens iets lekkers mag eten, maar hoevaak ik op het kdv waar ik werkte op donderdag of vrijdag hoorde: friet vanavond, donderdag/vrijdag is frietdag. Tja, wij eten zoiets dus echt niet elke week he, niet eens 2 wekelijks.
daar heb je op zich wel een punt, maar zeker niet op de peuterleeftijd vind ik en ook in bepaalde mate. Ik ken zoveel peuters die elke dag een snoepje mogen.
Ik denk zelf dat de grootste boosdoener van het groeiende aantal dikke kinderen niet het eten is. Uren computeren, tv kijken, 'hangen'... Wij deden vroeger buskruit en verstoppertje enzo buiten.. Voetballen met de buurtkinderen enz.. Ik ben zelf niet iemand die een max aantal uren tv gaat voorschrijven aan mijn kinderen. Maar ik let wel op. Gelukkig is mijn dochter nog klein en houdt van tv maar is ook erg hyper. Ze krijgt hier in huis nog genoeg beweging. Zodra ze ouder wordt zal ze toch regelmatig naar buiten moeten (vanaf een verantwoorde leeftijd pas alleen natuurlijk) om echt te spelen. Dan is 1 keer per week sporten ook niet genoeg.
Tja en hier kan ik dus geen kwaad in zien he.. Elke dag 1 snoepje... Gelukkig hier geen zoetekauw, die houdt van gewone biscuitjes.. Maar ik zelf vind 1 keer per dag een snoepje wel normaal. En dan ligt het er natuurlijk aan wat voor snoepje.. Ik denk bij peuters dan aan tum-tum formaat..
Nou meiden ze zijn net weg! Het was een hele ervaring! Erg leuk om te doen! Mijn indruk klopte precies! Hun vonden het ook een raar onderwerp! Ze hebben veel gefilmd niet alles komt natuurlijk op TV. ( Op Sandro zijn kamer staat onze oude tv ivm gebrek aan ruimte ) die hebben ze ook gefilmd hahahaha. Sandro heeft zich voorbeeldig gedragen heeft veel gelachen en later een beetje gehuild omdat hij moe was. De vragen waren simpel. Waarom hij te dik is. Krijgt hij te veel voeding? Krijgt hij Extra'tjes? Nee wat denk jij ervan? Nou simpel vind het een vreemde uitspraak omdat je nu nog niet kan zeggen of een baby te dik is of niet. Vaak kruipen/lopen ze het er af. Maar vanavond om half 8 allemaal kijken Dan word t uitgezonden en kom ik met mn mannetje op TV!