Koken zonder pakjes

Discussion in 'De lounge' started by Juul75, Jan 25, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. lieselot84

    lieselot84 Fanatiek lid

    Oct 11, 2008
    4,362
    0
    36
    Adm. mw.
    Overijssel
    Abbo :D

    met maizena kun je ook je jus binden.

    Hier een spruitjesrecept:

    Gegratineerde spruitjesschotel
    ******************************

    400 a 500 gr. aardappelschijfjes
    500 gr spruitjes
    250 gr gehakt
    1 ui
    50 gr boter
    50 gr bloem
    300 a 400 ml melk
    geraspte kaas

    garde
    ovenschotel
    oven

    * Maak de spruitjes schoon en maak een kruis in het kontje. kook ze in 10 a 15 min. gaar.
    * Rul het gehakt, kruiden peper-zout, en voeg de gehakte ui toe.
    * giet de spruitjes af in een vergiet en vet de ovenschotel in. leg een laagje aardappelschijfjes in de ovenschotel
    * laat de 50 gr boter uitbruisen en voeg al roerend de bloem toe. laat het mengsel een paar minuten garen
    * voeg langzaam, al roerend de melk toe zodat er een glad mengsel ontstaat. al roerend aan de kook brengen en een paar minuten laten doorkoken op zacht vuur. kruid met peper-zout en nootmuskaat.
    * voeg de kaas toe aan de bechamelsaus.
    * doe de spruitjes op de aardappelschijfjes en daarop het gehakt/ui mengsel.
    * giet daarop de bechamel-kaassaus
    * doe er geraspte kaas op (of paneermeel/beschuit met klontjes boter)

    * zet 20 min in een oven op 220 graden (hete lucht: 200 graden)

    -> bemerking: deze tijd kan ingekort worden door vooraf gaten in het zakje aardappelschijfjes te prikken en 1 a 2 min in de magnetron voor te garen. (bij zelfgemaakte aardappelschijfjes laat je de aardappelen dan net iets langer koken)
     
  2. Uk80

    Uk80 Fanatiek lid

    Ken je mensen die geen spruitjes lusten , maar wel de schotel??
    Zo ja, dan wil ik hem wel eens proberen :cool::D
     
  3. Juul75

    Juul75 VIP lid

    Apr 8, 2010
    12,092
    7,843
    113
    Hmmm ziet er lekker uit, die spruitjesschotel. Toevallig vanmorgen net spruitjes gekocht (1+1 actie bij de C1000 ;)) en wou er spruitjesstamppot van maken.....misschien verander ik wel gedachten nu ik dit gelezen heb :D
     
  4. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Wat ook heel lekker is:

    Geroerbakte spruitjes met spek en krieltjes

    Maak de spruitjes schoon en kook kort in de stoominzet (dan worden ze niet zo nat).

    Bak ondertussen de spekjes aan in het eigen vet in een pan met anti-aanbaklaag. Als het vet loskomt, doe je er de krieltjes bij (mits voorgekookt, anders eerst even koken -1/2 van de kooktijd). En als de krieltjes goudbruin zijn, roerbak je de spruitjes nog even mee.
    Kruiden met peper en kerrie (zout heb je al van het spek).

    Extra lekker met een stukje rookworst.
     
  5. Noosa

    Noosa Fanatiek lid

    May 24, 2011
    4,082
    0
    0
    NULL
    NULL
    Super al die ovenschotels!!

    Ik ga vanavond pasta eten en zelf mijn saus maken. Ik ben benieuwd!
     
  6. Uk80

    Uk80 Fanatiek lid

    Wat is dat? :(
     
  7. kalli

    kalli Niet meer actief

    Ik heb ze laatst al in een topic gezet, maar zal ze hier er ook nog een keer bijzetten (ik had ze toevallig opgeslagen ;) )


    Ingrediënten
    - Kalkoen filet, snij in blokjes
    - Verse bladspinazie of een robuuste sla-mix
    - Cherry tomaatjes, snij in kwartjes
    - Groene asperges, snij in kleine stukjes
    - Spaanse ui (Of bosui als je geen Spaanse ui kunt vinden), snij deze verticaal in reepjes
    - Pijnboompitten
    - Penne (klein beetje maar)
    - Parmaham (of een dergelijke rauwe ham)
    - Worchestershire sauce
    - Naar smaak gemalen peper

    Penne met asperges

    Penne
    Kook deze naar eigen voorkeur, giet af in een vergiet en om ze minder te laten plakken kun je een drupje olijfolie gebruiken (dus geen olie in het water toevoegen!), als je geen olie wilt gebruiken laat dan even wat koud water over de pasta stromen, dit helpt ook.

    Pijnboompitten
    Bak de pijnboompitten bruin zonder olie in een pan. Doe ze in een bakje.

    Groenten
    Gebruik dezelfde pan om de asperges te bakken. Op een laag vuurtje en afgedekt. Gooi even later ook de ui erbij met een scheutje worchestershire sauce. Laat dit alles gaar worden. Op het eind gooi je nog even de tomaatjes erbij.

    Kalkoen
    Als je voldoende ruimte heb op je fornuis, bak je ondertussen ook de kalkoen gaar, anders gebruik je daar weer de eerste pan voor. Het is een lauwwarm recept, dus er is geen haast bij ;)

    Ham
    Ondertussen leg je vier plakjes rauwe ham op een stuk keukenpapier. Leg het met papier en al in de magnetron. De tijd moet je zelf een beetje uitvogelen, want het is per magnetron verschillend. Begin met 30 sec. Je kunt het altijd nog iets langer doen. Het doel is dat de ham krokant wordt, het papier gebruik je zodat het vet eruit getrokken wordt.

    Opmaak van het bord
    Een klein beetje penne op de bodem, met de spinazie of sla daarop. Daarop weer de kalkoen en dan de groenten, op deze manier kan de sap van de groenten naar beneden "lekken". Als finishing touch de gemalen peper en de pijnboompitten erover en "verpulver" de ham met je handen zodat je kleine stukjes over het geheel krijgt. Dit geeft een beetje een zoute smaak aan het gerecht, dus in principe hoef je verder helemaal geen zout te gebruiken.
     
  8. kalli

    kalli Niet meer actief

    Kippen-groenten soep met een Mexicaans accentje, 4 personen

    Ingrediënten
    - 4 Kippenbillen
    - 2 Wortels of 1 grote winterpeen, snij in plakken
    - Pastinaak, snij in plakken
    - Prei, snij in hele dunnen plakjes
    - Maïs kolf, hak in vier stukken. Eventueel een blikje.
    - Jalapeño (als je van pittig houdt), snij in hele fijne plakjes en haal de pitjes eruit!
    - Rijpe avocado, snij in blokjes
    - 1 limoen
    - 2 Vegetarische bouillon blokjes
    - Zwarte peper korrels
    - 4 Laurierbladeren

    Kook een grote pan water en gooi de bouillonblokjes erin. ALs het water kookt de kippenbillen erin, een theelepel peperkorrels en de laurierbladeren. Zodra het water weer kookt zet je het vuur laag, zodat het heel zachtjes doorkookt. Laat dit minimaal anderhalf uur staan, maar het liefst een hele middag.

    Haal de kippenbillen uit de pan en laat ze afkoelen. Neem een andere grote pan of schaal en zet daar een vergiet in. Leg in de vergiet een schone theedoek. Giet de bouillon over in de theedoek, zodat het goed gezeefd wordt. Breng de gezeefde bouillon weer aan de kook. Voeg de prei, wortel, pastinaak en maïs (niet wanneer je maïs uit blik gebruikt) toe en laat dat gaar worden.

    "Ontleed" de kippenbillen, dus haal al het vel, vet en bot weg en pluk het vlees uit elkaar zodat je kleine stukjes krijgt. Dit gooi je in de pan.

    Als je voor maïs uit blik hebt gekozen gooi je dit op het laatst er was bij, ze het een beetje krokant blijven.

    Serveer de soep. Nu kun je naar eigen smaak wat jalapeño, avocado en limoensap toevoegen.
     
  9. kalli

    kalli Niet meer actief

    Zalm lasagne, 4 pers.

    Ingrdiënten
    - Zalm moot, snij deze in fijne plakjes. Voor gemak zou je plakjes gerookte zalm kunnen gebruiken, maar dan overheerst de smaak van de zalm soms.
    - Courgette, rasp de hele courgete
    - Verse bladspinazie
    - Pijnboompitten
    - Hüttekäse, grote verpakking
    - Gerapte parmezaanse kaas, het liefst vers
    - 1 Bol mozzarella, snij in dunne plakjes
    - 1 theelepel dille, gedroogd
    - Lasagne bladen

    Verwarm de oven voor (zie pak van de lasagne bladen hoeveel graden)

    Rooster de pijnboompitten bruin.

    Meng de Hüttenkäse, met de parmezaanse kaas, de geraspte courgette (inclusief vocht wat eruit is gekomen), de pijnboompitten en de dille.

    Neem een lasagne schaal en ga laagjes maken. Begin een dun laagje kaasmengsel of een bedje spinazie, maar begin niet met de lasagne bladen of de zalm. Dan een laagje bladen, laagje spinazie, plakjes zalm, kaas-mix, bladen, spinazie.... etc. Eindig met zalm. Bovenop de plakjes mozzarella.

    Plaats de schaal middenin de oven. Ik laat hem meestal 20 minuten in de oven staan, maar kijk even op het pak van je lasagne bladen, want dat kan verschillend zijn. Als je het eruit haalt, check even of je bladen zacht zijn, anders moet hij er nog even terug in.

    Let wel, dit is voor 4 personen, dus als je het voor 2 wilt maken, halveer de hoeveelheden, je kunt het namelijk niet meer de volgende dag opwarmen i.v.m. de spinazie. Je kunt uiteraard met de ingrediënten variëren, maar zorg ervoor dat je wel wat sappige groenten gebruikt, anders wordt het erg droog. Meestal wordt er een bechamel saus gebruikt voor lasagne, maar dit is een mega "dik-maker", vandaar de hüttenkäse-combi. Je zou zelfs de mozzarella weg kunnen laten, in dat geval dek de schaal af met aluminium folie zodat je zalm niet helemaal uitdroogt.

    Tip: De hüttenkäse mix jun je ook gebruiken voor lasagne bolognese!
     
  10. kalli

    kalli Niet meer actief

    Ik ben zelf niet zo van de complete ovenschotels, maar wel vaak groeten ovenschotels. Bijvoorbeeld:

    Ingrediënten:
    - Courgette, snijd in dikke plakken
    - Aubergine, snijd in dikke plakken
    - Paprika, snijd in grote stukken
    - Grote ui, snij in schijven
    - Verse parmezaanse kaas, rasp of snij dunne flinters
    - Olijfolie, evt. zelf op smaak brengen

    Olijfolie
    Ik maak vaak zelf olie op smaak. Bijvoorbeeld een goede fles olijf olie, daar doe je een paar teentjes knoflook in en wat thijm. Laat dit een aantal dagen staan, dan trekt de smaak van de knoflook en de thijm in de olie. Dit is heel lekker bij pastas of groentenschotels.

    Leg in een ovenschaal de plakken aubergine, courgette en uit om en om. De paprika stukken ertussendoor. Een klein beetje olie over de groenten (als de olie een sterke smaak heeft gekregen, denk dan echt aan druppels, anders gaat het overheersen), als laatste een beetje kaas erover, dit geeft de zoute smaak aan het gerecht.

    20 minuutjes in de oven (200 graden). De eerste 15 minuten bedekt met aluminium folie (glimmende kant naar binnen), de laatste vijf minuten haal je die eraf.
     
  11. kalli

    kalli Niet meer actief

    Paprika uit de oven

    Ingrediënten:
    - Drie grote paprika's, snijd in twee helften en haal de pitjes eruit
    - Olijfolie
    - Peper/zout naar wens
    - Balsamico creme of azijn

    Leg de paprika helften in een ovenschaal met het velletje naar boven. Giet ruim olie over de paprika's. Ik gebruik dan altijd nog een kwastje om de paprika's goed in de smeren.

    Zet de schaal in de oven (210 graden) voor 30 minuten. Na 30 minuten zet je de oven uit en half open en laat je de schaal nog 30 minuten in de oven staan.

    Dan haal je de schaal uit de oven en laat het nog iets verder afkoelen, zodat je niet je vingers verbrand. Als ze afgekoeld zijn (wacht ook niet te lang...) trek de vellen van de paprika's af, die gooi je weg. Snijd of trek de "naakte" paprika's in reepjes en doe ze in een schaaltje. De olie die is overgebleven in de schaal, meng je met een klein beetje balsamico crème of azijn en naar wens met zout en peper. Meng dit goed en neem de hele schaal mee. Het mengsel giet je bij de paprika reepjes.

    Dit is een lekker bijgerecht, bij allerlei gerechten. Ik serveer het vaak bij salades, pastas, paella, of gewoon op een stukje brood.
     
  12. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Het stoommandje van je stoompan en als je dat niet hebt je vergiet.
     
  13. Uk80

    Uk80 Fanatiek lid


    heurlijk!!!
     
  14. Uk80

    Uk80 Fanatiek lid

    I say YES to the recipe! :D Lekker zeg!
     
  15. Uk80

    Uk80 Fanatiek lid

    Oh bedankt!
    Ik heb geen stoompan.. Had er echt nog nooit van gehoord :)
     
  16. kalli

    kalli Niet meer actief

    Ja die is echt goed!!! Succes verzekerd ;)
     
  17. kalli

    kalli Niet meer actief


    Altijd handig zo'n lijstje! Thanks!
     
  18. kalli

    kalli Niet meer actief

    Er is trouwens nog een recept waar ik zelf naar op zoek ben. Een echt goed en relatief gezond recept voor worteltaart. Heeft iemand dat?
     
  19. Islah

    Islah Niet meer actief

    Eigenlijk kook ik bíjna nooit zonder pakje. Misschien 4x per jaar ofzo, maximaal. Het is niet moeilijk om zonder pakjes te koken, als je maar de goede kruiden hebt... Dat is in het begin wel even een investering, maar je doet er ook lang mee.
    Zo maak ik bv. dingen als nasi, moussaka, ajam pangang, tikka massala, sajoer boontjes, pastasaus e.d. (en nog veel meer) waar anderen dan misschien een pakje van knorr of conimex voor zouden gebruiken.
     
  20. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Mijn man kan heel goed buitenlands koken waaronder Indiaas, Thais en Mexicaans.

    Ik zou graag een kruidenmix voor nasi willen.
     

Share This Page