Koken zonder pakjes

Discussie in 'De lounge' gestart door Juul75, 25 jan 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. PenK

    PenK VIP lid

    20 jan 2006
    6.275
    521
    113
    Zou je alsjeblieft wat lekkere mexicaanse gerechten willen plaatsen???
    Ik ben er dol op, alleen de kruiden komen hier altijd uit een zakje:cool:
     
  2. Luun

    Luun Bekend lid

    24 mrt 2007
    875
    0
    0
    SAHM (Stay at home mom)
    deventer
    Quesadilla Casserole


    2 theelepels chili poeder
    1 theelepel gemalen komijn, ook wel bekend als “djinten”
    1 theelepel knoflook in kleine stukjes
    ½ theelepel oregano
    ½ theelepel rode peper (optioneel)
    1 pond gehakt
    1 kleine ui
    220 g tomatensaus
    425 g zwarte bonen, afgegoten
    1 blik mais (250 g), afgegoten
    1 blikje (125 g) groene chilis in stukjes
    6 tortilla’s
    Geraspte kaas

    Braad het gehakt en de ui. Voeg de tomatensaus, bonen, mais en chilis toe. Even bakken en daarna de kruiden toevoegen, behalve de rode peper. Laat het koken, draai het vuur zachter en laat het 5 minuten sudderen. Daarna eventueel de rode peper toevoegen.

    Verdeel de mix in 3 delen, 1/3 ervan in een ovenschaal doen. Daaroverheen leg je 3 tortilla’s, die mekaar overlappen. Daar bovenop weer 1/3 van de mix en de helft van de geraspte kaas. Weer 3 tortilla’s en de laatste 1/3 van de mix en het laatste van de kaas erover. Oven op 175 graden, 15 minuten erin.
     
  3. PenK

    PenK VIP lid

    20 jan 2006
    6.275
    521
    113

    Oei, dat klinkt goed!

    Die blikjes pepers, staan die gewoon bij de groente. Of kan ik ook jalapeno's uit een pot (bv. van casa fiesta) gebruiken? (dan wel een stuk minder neem ik aan?)
     
  4. kalli

    kalli Niet meer actief

    Mexicanen doen veel met:
    - verse koriander
    - zoete paprikapoeder
    - heeeeeeeel veel verschillende soorten chili's, maar degene die je in NL wel kunt verkrijgen zijn chipotle en jalapeños, die worden ook het meest gebruikt
    - limoen wordt standaard overal bij geserveerd

    Ik moet wel zeggen dat de gerechten die ik ken voornamelijk uit de staat Veracruz komt, in het noorden en het zuiden wordt weer heel anders gekookt. Mijn man komt uit deze regio, vandaar...

    Iets wat heel makkelijk te maken is "pico de gallo", dit staat standaard op tafel bij een familie diner, en een must-have bij taco's:
    - Twee rijpe tomaten, haal de zaden eruit en snij vervolgens in hele kleine stukjes
    - Klein uitje, heel fijn gesneden
    - 1 of 2 jalapeños (afhankelijk van hoe sterk van smaak hij is en van hoe pittig je zelf houdt), haal de zaden eruit (!!!!!) en snijdt in hele kleine stukjes
    - Verse koriander blaadjes, fijn gehakt
    - Een beetje limoensap
    - Zout en peper naar wens
    Alles bij elkaar, klaar!
     
  5. Uk80

    Uk80 Fanatiek lid

    Ohhh die klinkt ook zeker goed! Die vraag over de pepers had ik ook. :D
     
  6. Uk80

    Uk80 Fanatiek lid


    Dit heb ik afgelopen zomer gemaakt en het was heerlijk! Ik wist niet meer hoe het heette en kon het niet meer vinden. Dank je wel!
     
  7. PenK

    PenK VIP lid

    20 jan 2006
    6.275
    521
    113

    Whaaa, dit ken ik (vanuit een restaurant welteverstaan), en nu kan ik het zelf maken. Jippie! Ik zal aan je denken als we dit bij de taco's serveren;)

    Nog een 'brutale' vraag; wij hebben een paar jaar geleden in Mexico (P. Vallarta) overheerlijke tortilla's gegeten, met een soort draadjesvlees vulling. Zooo zalig, we hebben het er nog regelmatig over!
    Ik heb al gegoogled, maar dit recept nog niet kunnen vinden.

    Weet jij ms. wat ik bedoel??
     
  8. kalli

    kalli Niet meer actief

    Als je jalapeños uit blik koopt, dan de beste zijn van het merk Hernandez. Voor chipotle geldt San Marco. Mocht je dat nergens vinden dan kun je ook wel Casa Fiesta gebruiken, maar die vind ik zelf erg van de originele smaak afwijken.

    Vers kun je vaak jalapeños gewoon bij de groenten vinden en gedroogde chipotle vind je bij een groenteboer of een winkel waar ze veel kruiden en specerijen verkopen.
     
  9. kalli

    kalli Niet meer actief

    Ik denk dat dat de Mexicaanse vorm van kebab is, maar ik zal het zo eens even aan mijn man vragen... en uiteraard of hij weet hoe je dat klaar moet maken ;). Probleem is alleen wel met taco's dat ze daar gegrild worden aan zo'n draaispies (denk aan de Nederlanse kebabzaken), dus dat is heel moeilijk om zelf thuis te maken.
     
  10. PenK

    PenK VIP lid

    20 jan 2006
    6.275
    521
    113
    Het zat in een zachte tortilaa. En het vlees leek te smelten in je mond, zo mals:):):) O, echt waar een van de lekkerste dingen die ik ooit gegeten heb!
    Toen ik de tortilla openvouwde leek het echt op wat wij kennen 'draadjesvlees'.

    Het was die avond Mexicaanse avond in ons hotel. Het was all inclusive, dus je kon bestellen wat je wilde. Wij hebben niets anders besteld dan dit, ik denk ieder wel 5.
    Owwww....ik wil terug;):D:)

    (sorry, ik ga wel heel erg off topic)
     
  11. kalli

    kalli Niet meer actief

    Haha, wat eten wel niet met je doet!! Ik heb ooit gelezen dat wanneer je iemand vraagt hoe de vakantie is geweest, dat ze dan bijna altijd over het eten beginnen :D. Maar ik begrijp dat wel hoor, volgens mij hoor ik ook bij die groep hihi
     
  12. PenK

    PenK VIP lid

    20 jan 2006
    6.275
    521
    113
    ;);):) Tsjaa, we zijn er dol op!

    Ik hoop trouwens dat je man weet wat ik bedoel.....
     
  13. kalli

    kalli Niet meer actief

    "Tacos de barbacoa"!! En ja, hij weet hoe je het klaar moet maken! Namelijk in een oven in de grond met rotsen en hout, verpakt in bananenblad............. :( Dat gaat 'm dus niet worden, tenzij jij, buiten koken, ook van graven en metselen houdt en toevallig een bananenboom in de tuin hebt staan ;). Ik heb wel meteen even gegoogled en daar staan wel heel veel recepten. Je zou er eens een kunnen proberen en wanneer het succesvol is hier door geven ;). Hihi.

    Ik heb trouwens net nog even een recept van een echte Mexicaanse lasagne vertaald (ik had 'm alleen in het Spaans), hebben?
     
  14. Islah

    Islah Niet meer actief

    Typfout, ik bedoelde natuurlijk: bijna nooit mét pakje. Was vast ergens anders met m'n gedachten... : P
    Voor nasi gebruik ik meestal: korianderpoeder (niet verse, dat smaakt heel anders!), snufje kaneel, snufje kruidnagelpoeder, gemberpoeder, kurkuma, komijn, citroengras. Eventueel nog peper (zwart of wit).
     
  15. Mayon

    Mayon Niet meer actief

    Dacht ik al ;)

    Nasi blijft bij mij ook vrij smakeloos, ik heb het recept van Dinneke vd Dikkenberg, 'koken zonder e-nummers'.

    ik ga het weer eens proberen!
    Welke satesaus hebben/maken jullie?
     
  16. Islah

    Islah Niet meer actief

    Dat doe ik er niet altijd bij, maar als ik het maak is dat: water/melk, pindakaas, sambal, ketjap, bruine basterdsuiker.
     
  17. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Ik weet wel wat je bedoelt en dat is idd met zacht gestoofd rundvlees (absoluut geen kebab!). Gerecht uit Yucatan, van de Maya's: zachte maïstortilla gevuld met rundvlees en pittige tomatensaus en gegratineerde kaas, geserveerd met zure room, rijst en bonen. Staat vaak op de kaart als "Echilada's Merida".

    Mijn man heeft zelf een heerlijke droge kruidenmix voor fajita's ontwikkeld. Zal hem proberen dit weekend te plaatsen.
     
  18. PenK

    PenK VIP lid

    20 jan 2006
    6.275
    521
    113
    En laat ik nou net in mijn achtertuin......;)
    Uh, nee, dit gaat 'm idd. niet worden!

    Dan heb je me wel nieuwsgierig gemaakt naar je lasagne:)
     
  19. PenK

    PenK VIP lid

    20 jan 2006
    6.275
    521
    113
    Mmmm...ik ga gauw eens google-en. Had de hoop al bijna opgegeven.....
    Zo moeilijk zou het toch niet moeten zijn, toch?!:)

    Mocht je zin en tijd hebben.....ik zou heel graag het recept van je kruidenmix willen hebben!
     
  20. kalli

    kalli Niet meer actief

    LOL!! :D

    Hier komt ie dan... en ON topic, het is pakjes-vrij :D


    Mexicaanse lasagne
    (Aztec Cake)

    Ingrediënten:
    - 1 Pond tomaten
    - 1 Ui
    - 1 Knoflookteen
    - Maïsolie of zonnebloemolie
    - Zoete paprikapoeder
    - Oregano
    - Zout en peper naar smaak
    - +/- 15 Kleine maïstortillas (liefst zelfgemaakt)
    - 2 Kippenborsten, gebakken of gekookt en “trek” dan kleine reepjes
    - 3/4 cup Zwarte bonen (als je de gedroogde bonen gebruikt, vergeet ze dan niet een halve dag in het water te zetten!)
    - 3/4 cup Maïskorrels (liefst vers, wel even koken dan)
    - Geraspte kaas
    - 1 bekertje zure room

    De saus
    Doe de tomaten, ui en knoflook met een beetje water in een blender (of gebruik een staafmixer) en maak het fijn.
    Verwarm een klein beetje olie in een pan en voeg dan de mix toe, samen met wat paprikapoeder, oregano, zout en peper. Laat dit op een medium vuurtje staan, totdat de saus wat donkerder kleurt (+/- 10 minuten)

    De tortillas
    In een andere pan, verwarm je een laagje olie, zodat je de tortillas erin kunt dippen. Dip de tortillas zo’n 5 seconden en leg ze vervolgens op een stuk keukenpapier.
    Omdat ik zelf niet zo van vettigheid hou, verwarm ik de tortillas zonder olie in de pan.

    In de ovenschaal
    Bedek de bodem eerst met een laagje saus en maak dan een laag met tortillas. Vervolgens wat kip, zwarte bonen, maïs, (kaas) en een klein beetje zure room. Blijf op deze manier stapelen en eindig met saus en kaas.
    Volgens het originele recept doe je bij iedere laag kaas ertussen, zelf doe ik dit alleen aan het einde.

    Doe de schaal in de oven (190 graden), totdat de kaas gesmolten is (+/- 15 min).

    Serveer het eventueel met nog een klein scheutje zure room en peterselie blaadjes.
     

Deel Deze Pagina