Oke, heb een discussie met manlief. Ik ben er van overtuigd dat je spinazie gewoon nogmaals een keer kan opwarmen, mijn man zegt dat dit absoluut niet mag. Op internet lees ik ook veelal dat het gewoon kan. Wat is jullie mening ?
Heb geleerd dat dit niet mag, omdat de spinazie iets bevat (nitraten) dat bij heropwarmen giftig/ongezond wordt (nitrieten)...
Ik heb voor anders gekozen. Als de spinazie door het eten heen is bereid dan warm ik het wel op. Maar gewoon alleen spinazie doe ik niet.
Liever niet. Het zit hem er in dat de nitraten die erin zitten nitrieten worden (of zo iets in die aard) en deze zijn iet heel gezond. Die nitra/ieten is ook de reden waarom je babies geen ongecontroleerd putwater of veel nitraatrijke groenten mag geven. Daar krijgen ze de blauwziekte van (te weinig zuurstof in hun bloed waardoor ze blauw worden). Maar goed, voor volwassenen kan een keer opwarmen zoveel kwaad niet, maar voor hetzelfde geld maak je beter iets anders klaar
In spinazie zit nitraat en dat word omgezet in Nitriet.. Voor gezonde mensen kan dit weinig kwaad als je de spinazie snel terugkoelt (koelkast, vriezer) Dus dan zou het kunnen.. Maar bij jonge kinderen/baby's, zwangere vrouwen of (oudere) mensen met een slechte gezondheid zou ik het niet doen.. nitriet kan veel schade aanrichten.. vroeger stond het op de verplakkingen dat je het niet opnieuw mag opwarmen, maar dit is al een tijdje niet zo.. Tijdens mijn opleiding (kok) mocht het niet ook al zeiden ze dat het officieel wel weer mocht.. Dus ik zou er toch mee oppassen..
Maar die verpakte pakketten die in de vriezer liggen, zijn die ook niet eerst gewoon gekookt voordat ze de vriezer in gingen ? Dan verwarm je het toch ook weer opnieuw op ? Ik heb ook altijd geleerd om het niet te doen maar ik kijk nogal veel kook programma's en daar hoor ik steeds vaker dat het inderdaad een taboe is dat het niet kan.
Het Voedingscentrum, wat mij betreft een betrouwbare bron, zegt dat het kan mits je het snel hebt laten afkoelen Kan ik spinazie opnieuw opwarmen? | Voedingscentrum
Klopt, maar de manier van terugkoelen/invriezen ligt dan iets anders.. Dat gaat zo ontzettend snel (die temperaturen liggen een heel stuk lager dan de huis tuin en keuken koelkast/vriezer) dat de bacteriën geen kans krijgen.. Thuis terugkoelen gaat een stuk langzamer waardoor dit wel gebeurd (of kan gebeuren)
Het mag, maar wel met mate. Dus niet vaker dan eens per week. En snel afgekoeld inderdaad. En ook niet voor kinderen, zieken, zwangeren etc..
Ja die nitriet is een gemeen ding. Zo'n 50 jaar geleden kregen de babies putwater. Zo ook mijn oom (toen een baby wat hij kreeg poedermelk met putwater), maar er zat teveel nitriet in (komt van akkerbemesting en mest van varkens) en mijn oom is toen opgenomen geweest omdat hij blauw zag en er niet genoeg zuurstof in zijn bloed zat waardoor hij enorm benauwd was
doe het wel, bv (verse) spinazie stamppot, snel af laten koelen en de volgende dag opbakken. zou gewone gekookte spinazie dan weer niet opwarmen. zolang je dit niet heel vaak doet, kan het volgens mij geen kwaad...
Het mocht vroeger niet, maar ze hebben het herberekend en er bleek vroeger een rekenfout te zijn gemaakt. Het mag nu dus met nieuwe normen weer wel, maar omdat er nog steeds geen duidelijke gegevens zijn voor risicogroepen, zijn ze daar nog wat voorzichtig voor.
Ook al zou het nu wel mogen ben ook op gevoed met spinazie warm je niet nog eens op. Van mij mag je het proberen ik doe het niet