Hallo meiden, ik heb in oktober mijn leidinggevende verteld zwanger te zijn.... Kort daarna hebben we besproken dat ik een 16uurs contract verlenging zou krijgen op basis van een 4e verlenging (omdat ik onder de 27jaar ben mocht dat in 2011 namelijk) Ik ben ziek thuis gekomen vanaf november door de zwangerschap ivm extreme misselijkheid, ik zit nu nog in de ziektewet.... Eind januari werd ik gebeld dat mijn contract toch niet verlengd gaat worden ivm het niet meer 4x mogen verlengen en dat het slecht zou gaan met het bedrijf (grote landelijke organisatie) Het geen wat ze me mondeling had toegzegd was niet rechtsgeldig dus kon ik niet tegen ze gebruiken enz. Ze zou me nog informeren binnenkort over het hoe en wat enz. maar nu is vandaag mijn contract officieel verlopen en ik heb er nooit meer wat van gehoord. Is dat telefoontje dan wel rechtsgeldig? Of is dit nou het "stilzwijgend verlengen?" Wat is mijn recht hierin? Waar kan ik met zo'n vraag naar toe? Wat is jullie advies? Liefs, bbtje!
Een mondelinge overeenkomst kan wel bindend zijn, maar is meestal heel lastig te bewijzen. Zie ook het onderstaande stukje: Toezeggingen Het komt regelmatig voor dat een werkgever de toezegging doet dat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd bij gebleken geschiktheid zal worden zal worden opgevolgd door een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (een vast contract). Wat nu als uw werkgever deze toezegging (of een andere soortgelijke toezegging) naderhand niet nakomt? In feite mag u de werkgever aan zijn toezegging houden. In de praktijk is het vaak de vraag of u deze toezegging nog kunt bewijzen. Als de toezegging bijvoorbeeld alleen mondeling gedaan is en door de werkgever naderhand ontkend wordt, zal het lastig zijn om een rechter duidelijk te maken dat uw werkgever zijn afspraken niet nakomt. Het is daarom verstandig om een toezegging door uw werkgever op schrift te laten stellen of een mondeling gedane toezegging eventueel zelf schriftelijk (of per e-mail) aan uw werkgever te bevestigen. Een duidelijke en bewijsbare toezegging kan namelijk tot gevolg hebben dat uw arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet automatisch eindigt. Mogelijk is uw werkgever op basis van de toezegging verplicht om de arbeidsovereenkomst met u voort te zetten. Artikel: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt automatisch
Meestal krijg je een officiele ontslagbrief. Ik zou er wel om vragen want de brief heb je nodig om je ww aan te vragen. Ik denk niet dat het stilzwijgend verlengen is, aangezien ze jou telefonisch verteld hebben dat je contract niet wordt verlengd.
Het wordt nu stilzwijgend verlengt Mits het telefoongesprek van januari schriftelijk is bevestigd of per mail dat je contract niet wordt verlengt, bel de JUZA van UWV maar deze telefoonnummers kun je vinden op de website van werk.nl. Bij vragen pb me maar.
Het lijkt mij idd ook als je niets gehoord heb ( schriftelijk/email) dat je contract stilzwijgend is verlengt. Erg dom van het bedrijf maar ze zitten gewoon nog aan je vast.....
ik geloof alsje morgen niks hebt gehoord het verlengd moet worden aangezien je anders vandaag je ontslagbrief moet hebben zou effe uwv ofzo bellen
Wel, zoals ik het lees heeft haar werkgever alles mondeling gedaan. Zowel de toezegging (niet gunstig voor ts) als opzeggen (niet gunstig voor werkgever), beide is niet goed. Nu is het zo dat na 3 contracten zonder schriftelijke opzeggen automatisch overgaat in een contract voor onbepaalde tijd.
Keten van arbeidsovereenkomsten Onder de volgende voorwaarden kan een werkgever driemaal een tijdelijke arbeidsovereenkomst aanbieden zonder dat hij gebonden is aan de bepalingen die gelden voor opzegging: 1. de drie arbeidsovereenkomsten moeten elkaar opvolgen binnen drie maanden; 2. de totale duur van de arbeidsovereenkomst mag niet meer dan 36 maanden bedragen. Wanneer de termijn van 36 maanden wordt overschreden, ontstaat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dan geldt de laatste arbeidsovereenkomst als een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd op het moment dat de 36 maanden voorbij zijn. Dit is bepaald in artikel 7: 668a BW. Afwijking bij cao In de cao kan worden afgeweken van de regel dat een werkgever maximaal drie arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd mag aangaan. In sommige cao's is bepaald dat een werkgever meer dan drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd mag aangaan. Functiewijziging Wanneer een werknemer in dienst treedt voor een bepaalde functie en hij na afloop van de arbeidsovereenkomst bij dezelfde werkgever een arbeidsovereenkomst krijgt voor een andere functie, dan blijft de keten in stand. Stel dat een werkgever een werknemer drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten van een halfjaar aanbiedt om te kijken of hij goed functioneert. De werkgever is na afloop van het derde arbeidsovereenkomst tevreden en biedt de werknemer een hogere functie aan binnen het bedrijf met andere arbeidsvoorwaarden. De werkgever moet de werknemer dan een contract geven voor onbepaalde tijd. Stilzwijgende voortzetting Vaak zal de werkgever tegen het einde van de arbeidsovereenkomst aangeven of deze wordt verlengd of niet. Het komt ook voor dat de werkgever niets zegt en de werknemer na afloop van de arbeidsovereenkomst doorwerkt. In deze situatie wordt de arbeidsovereenkomst stilzwijgend verlengd voor dezelfde periode als die van de vorige arbeidsovereenkomst. Wel geldt hierbij een maximum voor een jaar. Stel dat de werknemer voor een periode van zes maanden in dienst is getreden en hij werkt na afloop van de arbeidsovereenkomst door, dan is zijn arbeidsovereenkomst stilzwijgend verlengd met zes maanden. Deze stilzwijgende verlenging geldt alleen bij de eerste en tweede arbeidsovereenkomst. Werkt de werknemer door na afloop van de derde arbeidsovereenkomst dan treedt hij in dienst voor onbepaalde tijd.
jeetje wat lullig, ben je lid van de vakbond of heb je een rechtsbijstand verzekering, dan zou ik daar even informeren.
Lijkt me dat de mondelinge toezegging evenals het telefonische gesprek beide niet echt de juiste manier van handelen is. Want jij kan niet bewijzen wat er in het mondelinge gesprek is gezegd en je leidinggevende kan niet bewijzen dat hij je gezegd heeft dat je contract niet verlengd wordt (misschien belde hij/zij wel om te vragen hoe het gaat nl. ). Pfoe.. Lastig.. Zou eens informeren bij de rechtsbijstand of je vakbond..
Telefoonnummer (ik zie dat je namelijk in gelderland woont) Telefoon 026 751 70 00 Arbeidsjuridische dienstverlening UWV WERKbedrijf District Oost
Op de einddatum van je contract wordt het contract automatisch beeindigt. Of er moet een nieuw contract verleend worden, maar je hebt al te horen gekregen dat dat niet gaat gebeuren. Dat je na 3 contracten automatisch een vast contract hebt geld alleen op het moment dat je baas je een nieuw contract aanbied. Je mag geen 4e contract achtereen krijgen,dus zou het dan een vast contract worden, dat is hier niet het geval. Dat ze je mondeling heeft toegezegt dat je mag blijven kun je tegen haar gebruiken, maar dan moet je dat wel kunnen bewijzen en meestal is dat niet mogelijk. Helaas heb je dus geen poot om op te staan. Ik zou nu het UWV bellen om zo snel mogelijk een ww-uitkering aan te vragen zodat je niet zonder geld zit straks. En mocht je toch nog twijfelen, dan kun je ook je vraag daar stellen, zij weten precies wat wel en niet mag. Heel veel succes.
heb met het uwv gebeld, ze twijfeld over deze situatie... ik hang nu in de wacht bij juridische loket
O ja, en een contractbeeindiging mag gewoon mondeling omdat er een einddatum op staat hoeft dat niet schriftelijk.
ik ben ook benieuwd, vermoed je dat ze je buiten zetten omdat je zwanger bent en in de ziektewet zit??
ik heb geen rechten helaas.... er staat waarschijnlijk een einddatum in mijn contract ( Wat olgens mij ook klopt) en dan mag het zo gedaan worden... helaas... gelukkig (nou ja de reden is niet fijn) zit ik in ziektewet dus mijn loon word door uwv 100% doorgedaan tot aan mijn verlof... daarna verlof en dan dus 1aug de ww (pas) in als ik dan niks anders heb...
Nee hoor, het wordt niet verlengd. Een tijdelijk contract heeft altijd (uitzonderigen daargelaten bij bijv. projectmatig werk) een einddatum. Dat loopt gewoon af als die datum is verstreken. Er hoeft dan geen opzegtermijn of wat dan ook te worden aangehouden, er hoeft zelfs niet te worden gezegd, dus je hebt idd helaas geen poot om op te staan. Die mondelinge toezegging zou in dit geval bovendien net zo rechtsgeldig zijn als de mondelinge mededeling dat het niet door zou gaan.