Vanmiddag ben ik als test wat slagroomsoesjes met muisjes gaan maken voor mijn kraamfeest. Heel soepel verliep dit echter niet. Ik had een chocoladereep in stukjes gemaakt, in een kommetje gedaan en het kommetje in een pan heet water op het vuur geplaatst. De chocolade smolt en de eerste paar soesen gingen perfect. Echter ging de chocolade al snel stollen, kwamen er klontjes in en werden het later bonken. Wat doe ik verkeerd?
zolang je de chocola warm houd blijft het vloeibaar... wat voor chocola heb je gebruikt? puur , melk, wit?
De chocola niet te heet laten worden... Langzaam laten smelten, en de temperatuur gelijk houden wanneer het gesmolten is.
Kom niet ín t water hangen, maar erboven. Wrs is je choco te heet geworden. Ik doe het trouwens altijd in de magnetron.
Hoe hou je de temp gelijk dan??? Want als je het vuur uit doet dan word het koud, en als je het vuur aanlaat dan word het te heet... In beide gevallen word het hard.
Ik liet het water net niet koken en de pan er boven houden, het water moet je kom niet raken en niet te vergeten zo nu en dan even goed doorroeren. Ging op deze manier bij mij altijd erg goed.
kom heb ik wel altijd in het water, chocolade gewoon in stukjes in de kom dan wanneer water bijna kookt vuur uit en pan op het aanrecht.. dan pas roeren en smelt de rest... kom niet van de pan halen dan blijft temperatuur constant en koelt het langzaam af ipv te snel waardoor het te snel stolt. dit geeft je de kans om ermee te doen wat je wilt.
Ik verwarm altijd ongeveer de helft van de chocolade in de magnetron, zover dat het goed gaat smelten. En dan de andere helft van de chocolade erbij, om de temperatuur weer omlaag te krijgen. De beste verwerkingstemperatuur van chocolade is ongeveer 36 graden, dus als je een klein beetje op de lip doet, moet het "koud" aan voelen. Op die manier moet het goed gaan, en als je chocolade opdroogt, krijg geen witte "waas" over de chocolade. Zo heb ik het van mijn schoonvader geleerd, en die is patissier geweest.
Dat is helemaal de juiste manier... Mooiste is eigenlijk als je de chocolade temereerd op een marmeren plaat mooie glans en breekt zo lekker als een magnunreclame
echt waar? is dat smelt chocolade dan? ik kreeg er helemaal stress van vanmiddag haha. maar ik heb de kom in het water gezet en op het vuu r laten staan dus hetbzal te heet zijn geworden
ja het zit in een zak en het is al gesmolten zeg maar... vriendin het gehaald bij de xxl appie toen we high tea hadden! errug handig hoor hahaha