Ervaringen democratische school

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Arti13, 29 feb 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Arti13

    Arti13 Niet meer actief

    Wieowie heeft ervaring met democratisch onderwijs.
    We zijn ons aan het verdiepen hierin en ik kan me hier erg in vinden, manlief iets minder.
    Maar je hoort nogal eens negatieve verhalen over de democratische school.
    Wie heeft er ervaring met dit onderwijs en wil dat delen? Alvast hartelijk dank!
     
  2. chrystel73

    chrystel73 VIP lid

    9 jan 2009
    6.302
    2.572
    113
    huh,

    daar heb ik nog nooit van gehoord maar als ik me er een voorstelling van maak gaat er veel in overleg met de kinderen.

    ( waarvan ik me afvraag of dat altijd goed is)
     
  3. Salapio

    Salapio VIP lid

    15 jan 2007
    13.917
    0
    0
    Zuid-Holland
    Mijn schoonzus vertelde vandaag iets over zo'n school waar zij op bezoek is geweest (voor haar werk), was niet heel negatief erover. Ze vertelde dat een kleutertje in haar eentje buiten haar boterhammetje zat te eten zo rond half 10. Dat zou me wel tegen de borst stuiten: eten is een sociale bezigheid én nu heeft ze alles al op en moet ze nog de hele dag!

    Ik denk dat je verder goed moet nadenken over wat jij het hoofddoel vindt van onderwijs. Wat mij betreft is dat het leren/overdragen van kennis van generatie op generatie. Vaardigheden (samenwerken, actief burgerschap, democratisch burgerschap, sociale vaardigheden etc), zijn niet onbelangrijk, maar niet hoofddoel. Maar goed ... dat is dus iets waar je samen uit moet komen.

    Ook belangrijk: wat voor een soort kind is jouw kind?
     
  4. Arti13

    Arti13 Niet meer actief

    Dat is grappig, want ik vind precies die vaardigheden belangrijk. :)
    De kennis doe je op in de praktijk, dan leeft kennis voor mij pas, dan kan ik het plaatsen. Maar goed, ik heb nooit gepast binnen het reguliere onderwijs.
    Ik kan het natuurlijk alleen nog maar bij Evy inschatten. Ik weet het ook nog niet hoor. Er wordt ook best veel van een kind verwacht.
     
  5. Salapio

    Salapio VIP lid

    15 jan 2007
    13.917
    0
    0
    Zuid-Holland
    Ik denk dat je bij de keuze voor een schooltype moet waken voor het te veel meenemen van jouw eigen schoolervaringen. Het is idd moeilijk in te schatten wat het beste is voor je kindje, bovendien is er nog een klein broertje en het is nog maar de vraag hoe die zich gaat ontwikkelen ;).

    Als jijzelf niet paste binnen het reguliere onderwijs is het ook maar de vraag of je wel zou hebben gepast binnen dit type onderwijs: er wordt namelijk nogal wat van je gevraagd mbt zelfstandigheid. Ook omdat je wel degelijk mee moet draaien met het reguliere programma (of doen ze ook niet mee aan citotoetsen ed?). Maar ook dan zijn er de normale kerndoelen waar alle scholen in Nederland zich aan moeten houden. Ook (erg) belangrijk bij het vervolgonderwijs.

    Ik heb zelf lesgegeven op een wat bijzondere school, waarbij ook heel veel werd gevraagd van de zelfstandigheid van leerlingen. De hele slimme draaien prima, maar juist de 'zwakke broeders' hadden heel erg veel moeite met het gebrek aan structuur en duidelijkheid. Dus het is maar de vraag in hoeverre kinderen die moeite hebben binnen het reguliere onderwijs, hier wel tot hun recht komen.

    Dit gezegd hebbende. Als hier in de buurt een dergelijke school zou zijn, zou ik er zeker langs zijn gegaan om rond te kijken en een gesprek voeren met de directeur ed. Als ik naar mijzelf als leerling kijk dan past dit heel goed bij mij. M lijkt heel erg op mij, dus ook voor haar zou het goed passen. Maar ja ... past het ook bij T (zou ik nog niet durven zeggen).

    Wij hebben uiteindelijk gekozen voor Jenaplan, dus ook met behoorlijk wat zelfstandigheid en zelf kiezen wat je wil doen (binnen heldere kaders). Maar er is ook duidelijke structuur en aandacht voor het leren zelf (M is ook erg cognitief, nu al bezig met lezen en schrijven ed, maar alleen thuis hoor).

    Dus ik zou vooral een keer langsgaan en de sfeer proeven en dit soort vragen stellen:
    - welk type kinderen passen het beste bij dit systeem
    - wat doen jullie met kinderen die heel veel structuur en sturing nodig hebben
    - wat is de rol van de kerndoelen / het cognitieve
    - hoeveel vrijheid hebben ze werkelijk: werken ze wel met weektaken of mogen ze het echt zelf weten? (wat doen ze dan met kinderen die een hekel hebben aan taal of rekenen en dat dus altijd voor zich uitschuiven)
    - werken ze helemaal niet met centrale instructies of wel en is dat dan wel/niet verplicht? Als geen instructies: hoe geven ze dan instructie (ik ben docent en uitleg/instructie van een professioneel iemand is echt noodzakelijk)? Als niet verplicht: hoe gaan ze om met wegblijvers?
    - hoe gaan ze om met kinderen die sociaal moeilijk aansluiting vinden

    etc. ;)

    Wat vindt je man trouwens?
     
  6. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Waarin onderscheidt dit type onderwijs van Vrije School, Montessori, Dalton en Jenaplan?
     
  7. Salapio

    Salapio VIP lid

    15 jan 2007
    13.917
    0
    0
    Zuid-Holland
    Bij Vrije School is er geen sprake van democratisch onderwijs: juist hele duidelijke structuur en veel klassikale instructies.

    Bij DO gaat het er juist om dat kinderen hun hele dag zelf indelen, zoals bijvoorbeeld dus ook hun eetmoment zelf uitkiezen. Mijn schoonzus had het over een grote gang waar kinderen zelf bepaalden waar ze gingen zitten en wat ze gingen doen.

    PDS - Platform Democratische Scholen | Main / HomePage
    Nederlandse Montessori Vereniging
    Nederlandse Jenaplanvereniging - introductie
    Nederlandse Dalton Vereniging
    Vrijeschoolonderwijs - Vereniging van vrijescholen
     
  8. Arti13

    Arti13 Niet meer actief

    Salapio, dank voor je reactie!
    Het zijn goede vragen die je stelt. Wat ik dus een grote kanttekening vind, is het 'vrijblijvende' karakter en geen toetsmomenten. Alles gaat op basis van het sociacratisch model. Ik kan me vinden in dat een kind zijn eigen dagen bepaald, zijn eigen schoolloopbaan creeert. Spelen staat centraal, en spelenderwijs leren de kinderen. Kinderen doen samen projecten gebaseerd op interesse en niet omdat het moet of omdat ze toevallig even oud zijn. Het is een school waar basisonderwijs en middelbaar onderwijs wordt gegeven. Het is erg kleinschalig, de docenten zijn breed geschoold met allen een specialisme, er is veel aandacht voor het individuele leerproces en met name de kwetsbaren krijgen veel begeleiding. Dus de jonge kinderen, of de kinderen met een bepaalde zorgbehoefte. Er werken ook mensen die in het bedrijfsleven hebben gewerkt, maar de overstap naar het onderwijs hebben gemaakt. De resultaten geven aan dat de kinderen die uitstromen prima aansluiting vinden bij mbo/ hbo / wo.
    Een hele boeiende presentatie is te vinden op you tube, changing education paradigms.
    Een praktisch voordeel is dat het 4 dagen onderwijs van 8:30 tot 17:00 zijn.
    Manlief vindt het te vrijblijvend voor zijn gevoel. En te duur ;). Dat vind ik minder belangrijk.

    Maar ik denk dat de onderwijsconcepten die jij noemt in meer of mindere mate wel overeenkomsten heeft met dit onderwijs. We hebben evy nu ingeschreven staan op een andere school. Een bijzonder neutrale school, die de humanistische grondslag volgt. Het is een hele prettige school, waar we ons direct thuis voelde. Ook de uitgangspunten van het onderwijs zoals ze staan beschreven kunnen we ons erg in vinden. Dus daar Evy naar alle waarschijnlijkheid gewoon heen.

    ZG, het verschil zit met name in dat het kind zelf bepaald wat hij wil doen en de besluitvorming. Dit gaat met kringen volgens het sociocratisch model. Het klinkt misschien gek dat een kind zelf alles bepaald, maar ik geloof in de achtergrond daarvan. Als je googled op natuurlijk leren bijvoorbeeld, kan je een hoop info vinden. En daarbij krijgen ze geen subsidie, omdat ze niet de overheidsregels volgen voor het reguliere onderwijs.
     
  9. Bri

    Bri Niet meer actief

    Dan lijkt mij de hoofdvraag: sluit het aan bij de manier waarop je de dingen thuis doet?
    Het zelf kiezen van eetmomenten is natuurlijk maar één onderdeel, maar ik gruwel ervan. Eten doen wij samen, en niet ieder alleen voor zich. Ik zou het raar vinden als ik thuis zo bezig ben met samen eten aan tafel, als mijn kind op school dat zelf maar moet uitzoeken.
    De term democratisch vind ik misleidend; in een democratie doe je waar de meerderheid voor kiest. Hier lees ik dat ieder voor zich doet waar hij/zij voor kiest. Is eerder individualistisch onderwijs in mijn ogen. Hoeft niet verkeerd te zijn hoor, het is maar wat je belangrijk vindt.

    Verder ben ik best een voorstander van veel eigen keuzes in het onderwijs, daarom gekozen voor 'Natuurlijk leren' als ontwikkelvisie. 4 keer per jaar maakt het kind met de leraar en de ouders een leerplan, waarin wordt afgesproken waaraan hij/zij gaat werken. Per dag zitten enkele verplichte elementen, en elementen waar hij/zij zelf kiest wat en hoe hij/zij gaat doen.
    Juist de mix van structuur en vrijheid spreekt mij aan. Zo wordt er ook per individueel kind gekeken waaraan gewerkt wordt, en hoe.

    Ik zie dat jij ook verwijst naar Natuurlijk leren.
    Hier in de buurt zit een openbare school die deze methode gebruikt. Niks dure ongesubsidieerde privéschool, gewoon een gemeenteschool. En er is niks vrijblijvends aan, misschien spreekt dat je man ook aan?
     
  10. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Interessant, ik had er alleen nog niet van gehoord.

    Wij gaan voor Dalton. Ook veel vrijheid, maar wel in gebondenheid. Ook speerpunten zelfstandigheid en samenwerking sprak ons erg aan.
     
  11. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.893
    1.390
    113
    Het klinkt een beetje als Iederwijs scholen (bestaan die nog?). Ik heb er altijd een beetje twijfels bij. Wat ik me vooral afvraag is dit: als ze dan alles aan de kinderen overlaten wat leren betreft hoe zorgen ze dan toch dat die kinderen een eindexamen kunnen maken? De dingen die daarvoor geleerd moeten worden zijn redelijk specifiek namelijk. En als alles uit de kinderen moet komen, hoe worden dan dingen geintroduceerd waar kinderen geen weet van hebben? En wat als een kind gewoon nooit intresse toont in iets basis als rekenen oid?
    Het zou niet voor mij zijn :)

    Ik vind samenwerking en sociale vaardigheden wel erg belangrijk, bij ons op school is daar ook veel aandacht voor. Ze werken met cooperatief leren waardoor dus veels samengewerkt moet worden. Daarnaast heeft de school een set duidelijke regels die breed uitgedragen en besproken worden.

    Wat ik verder ook erg belangrijk vind, is dat Thijmen leert dat sommige dingen gewoon moeten omdat ze belangrijk zijn en dat dingen niet altijd leuk zijn om te doen maar dat je er wel resultaat van kunt hebben. Het is natuurlijk fijn als kinderen nog zelf dingen kunnen bepalen, maar wanneer leren ze dan dat dat niet zo werkt in de echte wereld? Als je werkt kun je niet altijd (vaak zelfs niet) bepalen wanneer je gaat eten of wat je gaat doen. Je kunt ook niet alleen die dingen doen die je het leukste vindt.
     
  12. Salapio

    Salapio VIP lid

    15 jan 2007
    13.917
    0
    0
    Zuid-Holland

    1. Ik denk dat onderdeel van leren ook is, dat je soms dingen doet die je misschien niet zo leuk vindt, maar die wel belangrijk zijn

    2. Dit zou voor mij al een breekpunt zijn. Ik heb op een school gewerkt waar in de onderbouw les wordt gegeven door een basisdocent, geen specialist dus. Ik vind dat echt een slechte zaak. Niet alleen is het docentschap een baan op zich waarvoor je bepaalde kennis, vaardigheden en capaciteiten moet hebben, maar ook vakkennis is van gigantisch groot belang wil je boeiend, inspirerend en diepgaand les kunnen geven. Misschien in BO niet zo belangrijk (die specifieke diepgaande vakkennis), maar in het VO wel degelijk!

    3. Tja. Op basis waarvan zijn die cijfers? Welke resultaten? En wie zijn die leerlingen eigenlijk. Je zegt zelf al dat het een dure school is, dus waarschijnlijk zullen er geen 'achterstandsleerlingen' te vinden zijn. Als kinderen van huis uit veel meekrijgen (cultureel, sociaal kapitaal) dan zullen ze sowieso beter aansluiting vinden bij vervolgonderwijs.

    Maar goed ... dat laatste betekent ook dat het dus juist voor die leerlingen niet zoveel uitmaakt waar ze naar school gaan ;) (mits er maar genoeg leerlingen zijn met eenzelfde mate van cultureel kapitaal)
     
  13. debby82

    debby82 VIP lid

    18 nov 2008
    25.903
    1
    0
    Hypotheekacceptant
    zaandam
    zogelukkig ik heb op een dalton school (middelbaar) gezeten. Ik vind het een fantastische manier van onderwijs. Helaas was de school waar ik op zat minder fantastisch.

    Het nadeel van alternatief onderwijs vind ik dat er ook gewoon veel alternatieve mensen op af komen. Op zich niks mis mee. Maar ikzelf voelde me helemaal niet thuis in het alternatieve circuit en voelde me heel anders omdat ik wel vaak het reguliere pad bewandel. Alhoewel ik nu tegenwoordig wel wat alternatiever ben haha...

    Beetje stom uitgelegd, hoop dat jullie begrijpen wat ik bedoel.
     
  14. tulip

    tulip Niet meer actief

    democratisch onderwijs kende ik helemaal niet.

    Ik heb zelf dalton onderwijs gehad en vond het een ontzettende prettige manier van onderwijs.
     
  15. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Dat leek mij erg leuk tulip... Maar hier vlakbij is het gewoon niet en ik wil niet dagelijks heel de stad af.
    Uiteindelijk kwamen we bij adaptief onderwijs geïnspireerd op zowel dalton als montessori. Gericht op zelfstandig leren, zelf plannen en met diverse niveaus per (jaar)klas.
    Weektaken, dagtaken en dergelijke worden vanaf kleuterklas langzaam maar zeker opgebouwd.

    Tot nu toe super dus erg blij met onze keuze :)
     
  16. SandraSchonig

    SandraSchonig Nieuw lid

    4 mrt 2012
    1
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik werk als leerkracht al heel wat jaren in democratisch onderwijs en ik heb er al heel veel kinderen in meegemaakt. Het zijn scholen waarbij mensen vertrouwen op de kracht in een kind, vertrouwen dat een kind zelf weet wat het nodig heeft om zichzelf te ontwikkelen. Kinderen volgen hun natuurlijke ritme (wat ze eigenlijk vanaf jongs af aan al heel goed kunnen). Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een kind ervoor kiest om even alleen te eten (zoals iemand in dit forum benoemd). Grote kans dat het de hele tijd al samen heeft gespeeld en dat het nu goed voelt om even alleen te zijn en rustig te eten.
    Ik merk dat kinderen heel goed bij zichzelf blijven en sterke persoonlijkheden hebben en daarnaast zich juist ook goed in kunnen leven in anderen. Als ze iets willen bereiken gaan ze ervoor en regelen dat ook zelf, ze zijn echt gemotiveerd. Ik heb kinderen in hele korte tijd leren rekenen en schrijven. Lezen leren ze zichzelf meestal aan.
    Overigens is het niet zo dat kinderen hier de baas zijn en dat ze alles zelf mogen bepalen. Ze nemen juist de verantwoordelijkheid over alle belangrijke zaken die in de school spelen vanuit een verstandig oogpunt. Ik adviseer je om eens te gaan kijken op een school in je buurt, de deuren staan voor je open en dan merk je meteen of het wat voor je is. Er zijn ook goede Nederlandse actuele boeken te koop waarin ook vele ervaringen worden beschreven.
     
  17. Arti13

    Arti13 Niet meer actief

    Bedankt Sandra!
    Wat is eigenlijk de reden dat het zo duur is? Voor ons is dat wel een ding. Voor twee kinderen zouden we € 9000 per jaar betalen. Heeft dat te maken dat er geen overheidssubsidie wordt gegeven?
    Binnenkort is inderdaad een open middag. Daar gaan we heen.
     
  18. Salapio

    Salapio VIP lid

    15 jan 2007
    13.917
    0
    0
    Zuid-Holland
    Met 9000 euro per jaar heb je natuurlijk geen achterstandskinderen ... wel kinderen met een thuissituatie waar ruimschoots aandacht is voor bijvoorbeeld lezen ed. Ik kan me voorstellen dat dit soort kinderen dit type onderwijs wel aankunnen en idd de 'verantwoordelijkheid' aan kunnen.

    Wel vraag ik me af hoe deze kinderen omgaan met het leven in de echte wereld. Ik heb zelf op een (middelbare) school gewerkt waar de kinderen toch wel een manier van doen hadden die ze niet altijd in dank zal worden afgenomen (hoewel dit wellicht ook meer te maken had met de ligging van de school ... ergens in het Gooi)
     
  19. Arti13

    Arti13 Niet meer actief

    Salapio, ik denk idd dat dat meer het de locatie te maken heeft. ( ik spreek uit ervaring ;):))
     
  20. Salapio

    Salapio VIP lid

    15 jan 2007
    13.917
    0
    0
    Zuid-Holland
    Ben wel benieuwd wat jullie uiteindelijk gaan beslissen :), succes met het maken van een keuze!
     

Deel Deze Pagina