Zelf patat maken

Discussie in 'De lounge' gestart door Emjay, 5 mrt 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Emjay

    Emjay Bekend lid

    17 jan 2012
    993
    0
    16
    In het buitenland
    Oh ik heb zo'n zin in patat! Maar geen patat meer in de vriezer, nog wel 10 kilo aardappels.. hoe lossen we dat op? Zelf maken!

    Wie van jullie maakt wel eens zelf patat, en hoe doen jullie het? Voorbakken - afbakken? Of gewoon in één keer? Ben erg benieuwd!
     
  2. charity2010

    charity2010 Fanatiek lid

    29 mrt 2011
    4.322
    0
    36
    Fulltime huismama :D.
    Overijssel.
    Wij bakken eigenlijk altijd de patat zelf! Vinden we veeeel lekker dan diepvries patat! Gewoon lekker de aardappels schillen en ook met de hand snijden (niet met zo'n machientje). Hoe we bakken is eigenlijk verschillend. De ene keer in één keer en de andere keer bakken we ze even voor :).
     
  3. Naomi86

    Naomi86 Bekend lid

    28 nov 2011
    805
    0
    16
    fulltime mama en huisvrouw
    gemeente Buren
    kijk even op google. volgens mij moet je de patat eerst voorbakken op 160 graden, en dan afbakken op 180 graden.
     
  4. Emjay

    Emjay Bekend lid

    17 jan 2012
    993
    0
    16
    In het buitenland
    D'r staan zoveel verschillende recepten op google... daarom was ik benieuwd hoe jullie het doen, en wat natuurlijk het lekkerst is! :D
     
  5. Trees

    Trees Niet meer actief

    Wij maken het ook bijna altijd zelf. De aardappels in lange repen snijden, even voorbakken in de pan in de olijfolie en dan met 180 graden in de frituurpan in de zonnebloemolie. Zelf vind ik het lekker om ze met schil te bakken, maar dat hoeft niet.

    We doen het ook weleens zonder voorbakken, maar dan worden ze minder knapperig. Nog steeds lekker trouwens!
     
  6. Anno niem

    Anno niem VIP lid

    28 okt 2007
    34.502
    3
    0
    Ik doe het vaak met schil. Soms ook als aardappel schijfjes.
    En dan 2x in de frituur pan, 1e keer bakken (tot ze "gaar" zijn), dan uit lekken en aflaten koelen. En dan nog een keer bakken op 180 graden.
     
  7. angiebaby

    angiebaby Fanatiek lid

    12 jan 2010
    3.872
    0
    0
    hmmm maak t ook veel zelf meestal bak ik alles voor en daarna nog afbakken
     
  8. Romy1979

    Romy1979 Niet meer actief

    Wij hebben geen frituurpan, dus ik doe ze dan in de oven.
    Eerst alles 5 min voorkoken, afkoelen en in een grote bak, dan beetje olijfolie erdoor en wat lekkere kruiden en dan schudden maar.
    Dan alles op de bakplaat en wat zeezout eroverheen en dan nog zo'n 20/25 min in de oven.

    Halverwege effe omkeren.
    Lekker hoor!
     
  9. Emjay

    Emjay Bekend lid

    17 jan 2012
    993
    0
    16
    In het buitenland
    Romy, klinkt idd erg lekker! En volgens mij ook gezonder dan frituur-friet!

    Doen jullie met frituren nog eerst wassen enzo? Want ik las ergens dat de aardappels anders te "nat" zijn of dat ze gaan plakken..
     
  10. macy77

    macy77 Fanatiek lid

    28 dec 2009
    3.239
    1
    0
    Voor het (voor)bakken even in de griesmeel rollen, worden ze extra krokant!

    En frituren in schoon zonnebloemolie
     
  11. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.267
    6.796
    113
    Gewoon schillen en afspoelen en daarna in de zonnebloemolie

    Verder niks...

    Heerlijk. Eten wij vanavond ook.
     
  12. Gerbera

    Gerbera Niet meer actief

    Ik vond de zelfmaak patat van de Weight Watchers erg lekker, dus die maak ik nu nog wel eens. (En is dus nog light ook).

    800 gram aardappels schillen en in reepjes van 1cm dik.
    Afspoelen en droog deppen.
    In een kom doen met 4 koffielepels olie en 1 koffielepel paprikapoeder.
    Husselen zodat overal olie is opgenomen.
    Op bakpapier op een plaat in de oven, 20 min op 240 graden, halverwege even keren en met zout bestrooien.

    Eet smakelijk!

    (dit zou voor 4 personen zijn)
     
  13. bengeltje86

    bengeltje86 VIP lid

    6 jan 2007
    8.553
    0
    36
    renkum
    howe doen julian dan patat met de acty fry?
     
  14. lenka

    lenka Bekend lid

    13 aug 2009
    754
    0
    0
    NULL
    NULL
    Wij maken onze frietjes ook altijd zelf
    schillen, snijden, goed afdrogen (in keukenhanddoek rollen), voorbakken en dan bakken hmm lekker
     
  15. Jvtje

    Jvtje Fanatiek lid

    Hier maken we ze ook wel eens zelf, vind ik echt het lekkerst, maar wel een werk (vanwege de hoeveelheid friet die we dan gelijk maken)...
    Aardappels schillen en in reepjes snijden (lekker dik :D). Schoon spoelen en dan goed droog deppen. Voorbakken in de frietpan op 160 graden, daarna uit laten lekken in een vergiet waar keukenpapier inligt en vervolgens afbakken op 180 graden. Heerlijk :)
     
  16. Emjay

    Emjay Bekend lid

    17 jan 2012
    993
    0
    16
    In het buitenland
    Bedankt voor alle tips en recepten! Jullie hoeven niet te raden wat wij vanavond gaan eten! :D
     
  17. Zomerrr

    Zomerrr VIP lid

    5 jun 2011
    5.097
    503
    113
    Dit ga ik binnekort maar een keer proberen:D
     
  18. Skatje

    Skatje VIP lid

    10 dec 2008
    9.026
    165
    63
    Vrouw
    Gastouder
    Arnhem
    Hoe lang moeten ze voorbakken op 160, ongeveer?
     
  19. Daydreamy

    Daydreamy Fanatiek lid

    7 sep 2007
    3.945
    42
    48
    Vrouw
    Onderwijsassistent
    Ergens in de Polder
    geloof dat ik wel weet wat we vanavond gaan eten :)
     
  20. Gerbera

    Gerbera Niet meer actief

    :)

    Ik heb ze trouwens zelf wel eens wat langer in de oven gelaten geloof ik, dan die 20 minuten die ervoor staat. Ff uitproberen denk ik.

    OH JEE en natuurlijk even kort voorkoken! Nog niet gaar koken, iets van 10 minuutjes voorkoken en dan dus daarna snijden.
     

Deel Deze Pagina