ervaring overslaan groep 2

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door rodelief, 15 mrt 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. rodelief

    rodelief Fanatiek lid

    14 feb 2008
    1.527
    0
    0
    Op school zijn ze erg bezig met dat mijn zoon groep 2 zou moeten overslaan. Hij zit nu vanaf september op school in groep 1.
    Hij weet al een heleboel en is erg inteligent voor zijn leeftijd. School stelt voor om hem volgend jaar naar groep 3 te doen.
    Maar wij twijfelen daan heel erg aan.
    Heeft iemand hier ervaring mee??
     
  2. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Hmm bij ons ligt dat "idee" er ook.

    ik stuur je even een pb :)
     
  3. Yolanthe

    Yolanthe VIP lid

    doet hij dan nu al mee met groep 2? vriendinnetje van dochter heeft ook groep 2 over geslagen, maar ook weer niet helemaal. Ze heeft van sept. tot maart groep 1 gedaan en toen van april tot juli groep 2 en zit nu dus in groep 3. En dat gaat hartstikke goed.
     
  4. mamamaaike

    mamamaaike Actief lid

    18 jan 2008
    153
    0
    0
    Heel lang geleden, toen ik zelf op de kleuterschool zat, werd dat ook voorgesteld aan mijn ouders. Zij hebben het niet gedaan. Ik had het qua leren vast wel aangekund, maar tussen oudere kinderen zitten was vast niks voor mij geweest, ik was al niet zo vroeg met puberen bijvoorbeeld, dus ik denk dat het wel goed was. Ook om nog een jaar eerder op kamers te gaan, was wel jong geweest. Ook was ik sowieso al wel erg het stuudje van de klas, als je een klas hebt overgeslagen wordt dat er niet beter op, vrees ik. Wel was het qua leerstof af en toe erg makkelijk, zeker op de basisschool, helaas hadden ze toen nog niet de mogelijkheden om echt extra werk of verdieping aan te bieden, dat is tegenwoordig wel anders volgens mij. Juist voor dit soort situaties hebben wij gekozen voor MOntessori waar kinderen veel meer hun eigen tempo kunnen volgen, langzamer of sneller, en waar ze veel meer moeite doen om verdieping en verbreding aan te bieden. En als ze echt heel snel gaan, kunnen kinderen op een montessorischool een klas overslaan zonder dat het echt erg opvalt (omdat er altijd 3 jaren bij elkaar in de groep zitten).
     
  5. pinguin72

    pinguin72 VIP lid

    7 jan 2006
    7.832
    1
    38
    De zoon van Pluk hier op het forum heeft ook groep 2 overgeslagen en zit nu in groep 3.
     
  6. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Het hangt ontzettend van het kind af.. voor de ene is dit wel een goed idee en voor de ander niet. Kijk goed naar de sociale ontwikkeling van een kind, kan je kindje mee komen (ook buiten het leren om) met oudere kinderen (ook de kinderen die dus al 6 zijn!)...
    Weeg het ook af... hoe erg is het om nog een jaartje te kleuteren? En hoeveel voordelen biedt het om door te gaan en hoeveel nadelen kleven daar aan (ook op de langere termijn)

    Het is trouwens wel erg vroeg om nu al te beslissen (het is pas medio maart).. ik zou het in ieder geval nog even aankijken.. 3 maanden zijn erg veel op een kinderleven.
     
  7. mexicang

    mexicang Fanatiek lid

    1 okt 2008
    4.345
    85
    48
    Ook hier een verhaal over mijzelf...
    Mijn ouders is dit voorstel ook gedaan, en die gingen akkoord.
    Gevolg was dat ik mijn hele basisschooltijd tussen oudere kinderen heb gezeten, niet al te makkelijk mee kon komen, veel gepest ben en erg onzeker werd.
    Ik bleef niet zitten op de basisschool en ging dus erg jong naar het voortgezet onderwijs. Ook daar had ik moeite met aanpassen, de toch al vrij snel rijpe meiden begreep ik niet en ook hier erg onzeker.
    In 3 MAVO kreeg mijn mentor dit in de gaten en heeft toen mijn ouders en mij gevraagd om mij te laten blijven zitten.
    Dit was DE oplossing. Het jaar daarop zat ik bij leeftijdgenoten EN die jonger dan mij waren (!ook weleens leuk!), begreep ik de al eerder gekregen lesstof supergoed, bleek dat ik echt wel goed kon leren en kreeg ik zelfvertrouwen en wist ik dat ik wel wat waard was en wel wat kon!

    Ik werk zelf in het onderwijs en persoonlijk vind ik dat een kind de tijd moet krijgen om te kleuteren. Die leeftijd en ontwikkeling is van groot belang voor zijn latere ontwikkeling, omdat de kans bestaat dat hij basale dingen kan gaan missen.

    Ik merk nu aan mijn dochter van 2, dat de kans bestaat dat dit ook nog weleens aan ons voorgesteld kan gaan worden. Zij is erg pienter en voorlijk, maar juist dan vind ik het belangrijk dat zij moet kunnen zijn wat zij is: kind.

    Succes met het maken van je keuze, volg je gevoel!!
     
  8. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.265
    6.790
    113
    Hebben ze bij jullie niet een plusklas?
     
  9. rodelief

    rodelief Fanatiek lid

    14 feb 2008
    1.527
    0
    0
    Bedankt voor jullie reacties.
    Hij zit op dit moment ook in een plusklasje maar dit is er bij. Een half uurtje elke maandag.
    Hij krijgt al veel stof van groep 2 aangeboden. Hij zit in een combi klas 1/2.

    Mexicang: Bedankt voor je verhaal.Dit is juist waar ik bang voor ben. Ook omdat hij dan idd steeds een vol jaar jonger zal zijn.
     
  10. mexicang

    mexicang Fanatiek lid

    1 okt 2008
    4.345
    85
    48
    Graag gedaan!
    En weet je, JIJ kent je zoon het beste! En natuurlijk is het hartstikke leuk om zoiets positiefs te horen over je kind, maar hoe positief pakt het voor hem uit, nu en in de toekomst? Die garantie krijg je trouwens met niets hoor, maar de beslissing geldt wel voor zijn verdere leven.
    Je neemt niet een beslissing voor nu, maar ook voor op langere termijn. En, het is hier al eerder gezegd: hoe erg is het om nog een jaar te kleuteren?
    Mijn ouders zeggen achteraf dat ze mij langer hadden moeten laten kleuteren, want ik wás nog een kleuter.
    Het heeft mij denk ik ook gevormd tot wie ik nu ben, ondanks dat die beslissing van die mentor echt een hele goede beslissing was. Bepaalde onzekerheden komen op conflictmomenten nog veel naar voren, waardoor ik 'wegloopgedrag' vertoon. Veel van mijn vrienden zijn jonger, ik vraag mij nu ineens af of dit toeval is of een 'gevolg van'. ;).

    Willen ze het al snel weten of niet?
    Nogmaals, volg je gevoel en luister naar je zoon, daar zit het antwoord! Ik zeg weleens: "lees je kind, dan komt het vanzelf!"
     
  11. Luuz

    Luuz VIP lid

    16 aug 2008
    23.842
    2.610
    113
    Hier
    Mijn kinderen zijn nog niet zo oud, maar ik heb zelf groep 3 overgeslagen.. Mijn zus is krap 2 jaar ouder en als zij iets had geleerd in groep 3, deed ze het mij voor.. Als test hebben ze me in groep 2 regelmatig laten voorlezen en werk van groep 3 gegeven.. Ging allemaal hartstikke goed. Bij de schoolarts moest ik een stukje uit de krant voorlezen en als dat goed ging mocht ik naar groep 4 ipv groep 3.. Ging goed, dus mijn ouders hebben besloten om dit te doen..

    Volgens mij heb ik een maand of 3 's ochtends meegedaan in groep 2 en 's middags bij groep 3.. Na de zomervakantie dus naar groep 4 gegaan..

    En mijn ervaring is juist positief.. Had wel moeite met het feit dat iedereen in mijn klas een jaar of anderhalf jaar ouder was maar kon goed meekomen.. Op het vmbo ook.. Dit was voor mij de beste keuze die mijn ouders toen hebben genomen..

    Kijk naar je kind en overleg veel met school.. Misschien kan hij af en toe meedraaien met groep 3 en kijken hoe dat gaat?
    Lastige beslissing hoor, het is altijd maar afwachten of het de juiste keuze is.. Het ligt heel erg aan je kind. Succes!
     
  12. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.246
    4.479
    113
    Klopt, Kylian (wisten we dus toen we de beslissing moesten nemen nog niet) heeft Asperger (vorm van autisme) met een verhoogt iq (voornamlijk in het taal gebied scoort hij erg hoog).

    Hij voelde zich niet thuis in groep 1, vond geen aansluiting bij de andere kindjes (komt dus ook deels door de Asperger), toen hij in groep 1 starte kon hij het hele alfabeth al en hij telde tot 100. Halverwege groep 1 leerde hij zichzelf lezen (vorig jaar februari begon hij met lezen en hij leest nu op AVI-M4 niveau- dat is dus midden groep 4).
    Door zijn asperger heeft hij behoefte aan structuur en regelmaat en dat vond hij dus niet in groep 1.

    Na heel veel gesprekken (en nog zonder diagnose) was het wel duidelijk dat zowel wij als de leerkrachten hem meer op zijn plek vonden in groep 3 als groep 2.

    Na de vakantie is hij gestart en hij mocht meteen zijn verjaardag vieren. De koppie's van de rest van de klas toen ze dus zagen dat hij 5 was geworden (ipv 6 of zelfs 7). Maar hij wordt volledig geaccepteerd in de klas, hij speelt nog niet echt met zijn klasgenootjes maar we weten nu dat we dat ook nog even niet hoeven te verwachten.
    Maar we hebben er zo'n ander jongentje voor terug gekregen, weg frustratie en hallo ontspannen kind.

    En het leuke is, hij zit nu al op het niveau wat er nodig is om van groep 3 naar groep 4 te gaan.
    Rekenen vind hij wel moeilijk maar ik hoorde van een andere moeder dat ze al de sommen uit een verhaaltje moeten halen. Voor Kylian dus wat moeilijk omdat lezen en sommen bij hem in 2 verschillende hokjes staat. Maar goed mama vraagt wel om extra materiaal want hij wil het graag thuis met mij samen oefenen.

    Tja en als hij elke keer netjes over gaat dan zal hij net een weekje 11 zijn en naar het voortgezet onderwijs "moeten"
    Maar we weten nu al dat , voornamelijk door de grootte van de klassen op dit moment in het voortgezet onderwijs, dit voor hem erg moeilijk zal worden en we dus zullen moeten gaan kijken naar speciaal voortgezet onderwijs.
     
  13. raspberry

    raspberry Niet meer actief

    Ik zou mezelf vooral de vraag stellen hoe het zit met de sociale ontwikkeling en weerbaarheid van je kind, versus de vraag of het voldoende uitdaging heeft als het die klas niet overslaat.
    De meester/juf kan mogelijk, vanwege het feit dat je zoon in een combinatieklas zit, goed aangeven hoe het contact is met de kids van groep 1 en die uit groep 2 en of je op basis daarvan dan een keuze kunt maken..?
     
  14. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    @rozemarijke: dat lijkt me de belangrijkste vraag...
    Tenzij hij nu al bij kan lezen/rekenen enzo...

    Maar zitten al z'n vriendjes in grp1.. Dan is het maar de vraag of grp3 de beste keuze is.
    Gedraagt hij zich nu al als een groep2-er dan is het een ander verhaal misshien.
    Maarja.. Dat weet TS zelf het beste denk ik dan.
    Daarentegen zou hij niet het eerste kind zijn dat juf of ouders of beiden compleet voor het lapje houdt wat betreft kennis en kunde :)
     
  15. Wondertjes1114

    Wondertjes1114 Bekend lid

    1 feb 2011
    519
    0
    16
    Een kind wat maar 1 jaar kleutert lijkt me niet verstandig. Ik sta nu zelf 12 jaar voor de kleuters en wij houden de 1 oktober grens aan. Dus er zijn bij ons meer kinderen die bijna 3 jaar kleuteren. De kinderen die bij ons op schoool "versnellen" zijn over het algemeen kinderen die geboren zijn tussen oktober en januari. Een kind van september versnellen gaat bij ons op school niet gebeuren. Ze moeten er namelijk niet alleen klaar voor zijn qua kennis (cognitief) maar ook moeten ze klaar zijn om de hele dag op een stoel te zitten. Ze hebben in groep 3 veel minder oefentijd voor hun sociale vaardigheden. Dat moeten ze dus ook geheel beheersen. Als het mis gaat in groep 3 dan heeft het kind een faalervaring en kom daar maar eens over heen. Je hebt dan een kind ook een jaar spelen afgenomen die je nooit meer terug kan geven.
    De keus is aan jou maar mijn kleuterjuffenhart zegt:"Niet doen!!"
     
  16. Bri

    Bri Niet meer actief

    In het algemeen ben ik er helemaal geen voorstander van, en vind ik het eerlijk gezegd een zwaktebod van de school om een kind een klas over te laten slaan.
    In mijn ogen kan een goede school in het reguliere programma goed overweg met verschillen tussen leerlingen. Zeker bij kleuters kunnen die enorm zijn. Het ene kind kan al een beetje lezen als het naar groep 1 gaat, terwijl een ander kind geen letter goed kan benoemen. Het lijkt mij de essentie van de school dat ze beide kinderen goed begeleiden in hun ontwikkeling.

    Maar goed, er zijn vast altijd uitzonderingen, waarbij het echt beter is om een kind wel te laten overslaan, terwijl dit geen tekortkoming van de school is.

    Persoonlijk zou ik wel even kijken of er geen school in de buurt is die zich meer naar het individuele kind richt, ipv naar het gemiddelde van de groep. Want ook bij groep overslaan, zal je kind een specifieke benadering nodig hebben, al was het maar omdat hij dan ineens de jongste van de groep is.

    Zelf ben ik altijd blij geweest dat mijn ouders mij geen klas hebben laten overslaan. Ik vond het wel lekker om altijd de slimste van de klas te zijn :)
     
  17. Salapio

    Salapio VIP lid

    15 jan 2007
    13.917
    0
    0
    Zuid-Holland
    Eens! Groep 3 is best heftig namelijk, zowel wat cognitieve ontwikkeling betreft (echt school, veel minder spelen, veel meer moeten) en ook wat sociale ontwikkeling betreft.

    Hier gelukkig een school met een 1/1+ klas en dan groep 2/3 samen. Dus kinderen die voorlopen, kunnen aanschuiven / meedoen / meeluisteren met groep 3 zonder dat het echt moeten is ...
     
  18. Salapio

    Salapio VIP lid

    15 jan 2007
    13.917
    0
    0
    Zuid-Holland
    Het vervelend van altijd de slimste zijn is dat je eigenlijk niet wordt geleerd dat fouten maken of iets minder goed weten helemaal niet zo erg is. En dus onzekerheid op latere leeftijd in hand werkt. Bijvoorbeeld als je op eens tussen allemaal van die slimmerikken in gymnasium 1 zit ...

    Dus hoe dan ook een moeilijke beslissing, waarbij je vooral heel erg goed moet kijken naar je kind en de mogelijkheden die vanuit school worden geboden ...
     
  19. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    @salapio: dat klinkt ideaal

    aan de andere kant schuift mijn groep1-er nu vrolijk aan bij groep 2.
    en is dat de enige manier op het moment om dr met plezier naar school te laten gaan. dat zou op jouw school weer moeilijker zijn.
    maarja. nu is het afwachten wat er volgend jaar gaat gebeuren als ze niet kan aanschuiven bij de oudsten.

    @jufchantal: er zijn heus kleuters die het wel kunnen.. maar het lijkt me verstandig om dat heel kritisch te bekijken..

    en er zijn een hoop mogelijkheden om het in een kleuterklas leuk te houden voor een slimme/vlotte/voorlopende leerling.
    dus wellicht is het handig om te vragen wat ze allemaal al hebben gedaan voordat ze besluiten dat hij beter een klas kan overslaan.
    zeker als al zn vriendjes komend schooljaar nog niet naar groep 3 gaan en hij zelf net zo lief nog lekker kleutert.
     
  20. Bri

    Bri Niet meer actief

    Ik ben het deels wel met je eens. Maar mijn conclusie is dat je vooral naar het totaalplaatje moet kijken, of de omgeving een kind stimuleert om te laten zien wie hij is, en zich niet dommer hoeft voor te doen dan hij is.
    Het is nét zo vervelend om in een klas met kinderen van 1 jaar ouder te zitten die jou een rare stuud vinden (omdat je nu eenmaal sneller leert dan de meeste anderen, ook al zijn die anderen een jaar ouder - ik vermoed dat de meeste kinderen die een klas overslaan daarna evengoed voor gaan lopen op de kinderen uit hun nieuwe klas) die hun grapjes niet snapt (omdat je in sociaal opzicht of qua seksuele ontwikkeling toch echt een jaar jonger bent); als om in een klas met klasgenoten te zitten die dingen gewoon minder snel oppikken dan jij doet.

    Sorry, ingewikkelde zin met veel toevoegingen, maar m'n gedachten hierover buitelen nogal door elkaar.
    Ik wil maar zeggen: groep overslaan zal veel 'problemen' van een kind met voorsprong niet oplossen. Als je echt slimmer bent dan het gemiddelde, zul je ook in die andere groep voorop komen te lopen, qua cognitief leren dan. Ben je ook daar weer een buitenbeentje, als de school er niet goed mee om kan gaan.
     

Deel Deze Pagina