Zwangere vrouwen vaker en vroeger doorverwezen naar gy

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door SushiLover123, 17 mrt 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    #1 SushiLover123, 17 mrt 2012
    Laatst bewerkt: 17 mrt 2012
    AMSTERDAM - Zwangere vrouwen zijn in de afgelopen jaren vaker en vroeger doorverwezen naar een gynaecoloog.

    Van alle zwangeren die hun controles begonnen bij de verloskundige werd in 2004 nog 32 procent doorverwezen, vier jaar later was dat 43 procent.

    Dat blijkt uit onderzoek van het ND op basis van gegevens van de Perinatale Registratie Nederland.

    In dezelfde periode dat gynaecologen meer zwangerschappen en bevallingen zijn gaan begeleiden, daalde de babysterfte in Nederland drastisch. Uit een eerder onderzoek bleek dat tussen 2001 en 2010 minder kinderen overleden binnen vier weken na hun geboorte.

    Thuis
    De oorzaak van die daling is niet duidelijk. Naast het feit dat er vaker werd doorverwezen naar een gynaecoloog, daalde volgens de krant het aantal vrouwen die tijdens de bevalling met spoed werden overgedragen aan een ziekenhuis. Ook bevielen tussen 2004 en 2008 tien procent minder vrouwen thuis.

    Gynaecologenvereniging NVOG noemt de cijfers 'interessant', toch overlijden er nog teveel baby's, vindt een woordvoerder. "We hopen dat bij iedereen het urgentiebesef blijft bestaan om de sterfte verder te verlagen. Dan zijn dit zeker trends om daarbij te betrekken."

    'Zwangeren vaker doorverwezen' | nu.nl/binnenland | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl
     
  2. EdN

    EdN VIP lid

    27 mei 2011
    8.830
    3.627
    113
    Tja, en nu allemaal weer roepen dat het massale thuis bevallen echt niets met de hogere babysterfte hier te maken heeft......
     
  3. Purk

    Purk Niet meer actief

    Haha tja.... maar wel mooi dat die baby sterftecijfers eindelijk dalen, en mooi dat zwangere vrouwen blijkbaar sneller serieus genomen worden of sneller serieus worden behandeld
     
  4. Mime28

    Mime28 Fanatiek lid

    24 nov 2008
    4.050
    1
    0
    Ja vond het frappant dat toen die cijfers een paar jaar terug naar buiten kwamen er al meteen de conclusie bij stond dat het vooral niet aan de thuisbevallingen hier ligt.

    Mijn ideaal is ook een voorspoedig bevalling in mijn eigen huisje hoor, maar toch ;)
     
  5. Tord

    Tord VIP lid

    26 okt 2009
    7.304
    299
    83
    43% wordt doorverwezen! Jee, dat is echt veel meer dan ik dacht.
    Interessante cijfers.
     
  6. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Is daar ooit een rechtstreeks verband gelegd dan?

    Denk dat een grotere rol speelt, dan veel allochtone vrouwen pas veel te laat naar een vk gaan, of niet voldoende op controle gaan, niet dezelfde adviezen opvolgen m.b.t. eetgewoontes en een gezonde leefstijl, en dat ze vaak niet alleen thuis willen bevallen, maar ook nog eens op de manier die bij hun eigen cultuur hoort. Hoe heet die column in de WIJ ook alweer? Bevallen in de Bijlmer? Daar lees is vaak dingen die in mijn ogen ook bij kunnen dragen aan een hogere babysterfte. Oja en niet te vergeten dat er in Nederland relatief meer allochtonen zitten dan in de andere West-Europese landen...
     
  7. nelta

    nelta VIP lid

    28 apr 2009
    18.625
    9.137
    113
    Vrouw
    Rotterdam
    Heel veel ook tijdens de bevalling denk ik.
     
  8. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Aja... als die ook meetellen, dan is er een andere reden voor. Begin 2009 zijn er afspraken gemaakt tussen vk's, gyns en anesthesisten, met als gevolg dat er te allen tijde een gyn en anesthesist beschikbaar moet zijn bij een bevalling. Dus ook nachtdiensten i.p.v. uit bed bellen indien nodig.

    Bij mij kwam er ook een gyn kijken, maar bleek achteraf niet nodig. Ja, als die ook meetellen....
     
  9. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.792
    18.980
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Wat jij zegt speelt zeker een rol. Het is bekend dat de babysterfte bij allochtone vrouwen hoger is dan bij autochtone vrouwen. Ook opleidingsniveau schijnt een rol te spelen. En de gedachte bij die cijfers is inderdaad dat de 'gemiddelde' hoger opgeleide, autochtone vrouw wat braver naar de controles gaat dan de 'gemiddelde' lager opgeleide allochtone vrouw.
    Ik denk trouwens dat de 'gemiddelde' hoger opgeleide, autochtone vrouw ook wat meer haar op de tanden heeft dan de 'gemiddelde' lager opgeleide allochtone vrouw. Dus die NL vrouwen zullen ook eerder op een doorverwijzing staan (en hun zin krijgen) dan een vrouw die de taal niet voldoende beheerst of minder geëmancipeerd is.

    Los daarvan, is het natuurlijk wel opvallend dat Nederland het enige westerse land is waar de thuisbevalling zo populair is en dat we vervolgens ook het westerse land zijn met de hoogste babysterfte. En nu blijkt ook nog eens dat als het aantal thuisbevallingen afneemt, dat dan ook de babysterfte daalt. Ook weer een opvallend feitje natuurlijk.

    En even helemaal los van de statistiek; ik ben een hoger opgeleide autochtone vrouw met haar op de tanden. Ik ben dus tegen het pleidooi van de verloskundige in, toch poliklinisch bevallen. (Laat ik het geluk hebben dat wij de eigen bijdrage wel kunnen betalen.) Onze verloskundige vond het niet nodig, na een voorbeeldige zwangerschap. Ook de ontsluitingsweeën en de eerste persweeën gingen goed. (Wel wat te langzaam naar mijn zin, haha. Maar niks opvallends verder.)
    Maar vervolgens bleek wel dat ze in haar eentje niet in staat was om onze zoon te halen. Ze heeft heeft hulp nodig gehad van een verloskundige en kraamverpleegkundige in het ziekenhuis. Hoe had ze dat bij ons thuis willen doen? Dat was dus niet gelukt. Hoe had mijn zoon het er vanaf gebracht als ik nog in een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd had moeten worden, terwijl hij klem zat in mijn geboortekanaal? Ik weet niet of hij een 'statistiek' was geworden wat betreft babysterfte. Maar ik vraag me af of hij gezond ter wereld was gekomen.
    Moraal van dit verhaal: de hoge babysterfte ligt in mijn ogen echt niet alleen maar aan het relatief hoge aantal allochtonen vrouwen, dat misschien niet netjes op controle gaat. Verloskundigen maken ook verkeerde inschattingen bij normale zwangerschappen van autochtone vrouwen. Ze kunnen nu eenmaal van te voren niet weten hoe een bevalling verloopt. Maar dat is reden te meer om een bevalling in een ziekenhuis te laten plaatsvinden, waar je altijd kunt terugvallen op de hulp van collega verloskundigen of een gynaecoloog en een kinderarts met meer expertise.
     
  10. Wat mij betreft een positief verschijnsel. Nu weet ik niet of het in 2004 standaard was om in ieder geval bij een verloskundige te lopen. Het was nl ook niet standaard om begin deze eeuw een echo te krijgen.

    Het valt mij op dat er niet over leeftijd gerept wordt. Over het algemeen is er veel 'commentaar' op de stijgende leeftijd waarop vrouwen nog kinderen krijgen. Ik weet niet zeker hoe het zit, maar wordt je vanwege leeftijd misschien soms ook doorgestuurd naar een gyn? En hoe zit dat trouwens met (ernstige) obesitas? Word je dan ook doorgestuurd?

    Die column in WIJ over bevallen in de bijlmer is soms best bizar trouwens. Ik loop met enige regelmaat in de bijlmer en je komt er natuurlijk van alles tegen qua mensen. Bepaalde allochtone vrouwen hebben toch andere opvattingen over bevallen.

    Misschien heeft het eea ook te maken met betere prenatale onderzoeken en echo's. Ik heb het idee dat men anno 2012 beter op afwijkingen kan onderzoeken dan in 2004 en het is natuurlijk de bedoeling dat je bij een afwijkende SEO vervolgonderzoek krijgt (oa bij een gespecialiseerde gynaecoloog of echoscopiste)
     
  11. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Wat mooi dat je overal 'gemiddeld' bijzet :) Klopt als een bus en het benadrukt inderdaad nog even dat het allemaal niet geldt voor ALLE allochtone vrouwen en ALLE hoger opgeleide vrouwen. ;)
    Goed punt.

    Ik sta er van te kijken dat een vk denkt daar een zeg in te hebben! :$ Andersom kan natuurlijk wel, als er een medische grond is om een ziekenhuisbevalling te adviseren...
    Ik heb de nare eigenschap om dan mijn gelijk te willen halen met een "I told you so". Heb je die vraag nog bij haar neergelegd? Zo ja, wat was haar reactie?
    Goed argument...
     
  12. EdN

    EdN VIP lid

    27 mei 2011
    8.830
    3.627
    113
    Relatief zitten er in Nederland niet meer allochtonen dan in, pak m beet, Engeland, Frankrijk of Duitsland. Dus het lijkt mij onwaarschijnlijk dat dat het grote verschil in babysterfte verklaart.
     
  13. nelta

    nelta VIP lid

    28 apr 2009
    18.625
    9.137
    113
    Vrouw
    Rotterdam
    Ik denk dat het ook meespeelt dat er nu meer prenataal onderzoek is, zoals bijvoorbeeld de 20-weken echo. Tien jaar geleden kreeg je die niet standaard.
     
  14. Dat dacht ik ook. Kijk in de Bijlmer zijn er inderdaad relatief veel allochtone vrouwen, maar veel dorpen brengen dit cijfer algeheel omlaag voor NL. Het is wel zo dat in de grote steden in verhouding met andere landen vrij veel allochtone vrouwen zijn.
     
  15. HooyoShimbir

    HooyoShimbir Fanatiek lid

    20 aug 2009
    4.390
    1.667
    113
    Vrouw
    Randstad

    Nou na...sorry hoor maar dit komt wel over van schuif de schuld in de voeten van de allochtonen zwangere! :s
    Alsof nl vrouwen allemaal zo goed zijn.

    Ik snap je wel dat er beperkingen liggen bij bepaalde sommige groepen in de samenleving zal ik niet ontkennen. Maar vind jou stukje erg kort door de bocht! Jammer.
     
  16. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Ik verzin het niet zelf. En ik geef ook aan dat het niet voor alle allochtone vrouwen gaat. Maar onderzoek heeft aangewezen dat deze groep in elk geval de cijfers omhoog haalt...
     
  17. HooyoShimbir

    HooyoShimbir Fanatiek lid

    20 aug 2009
    4.390
    1.667
    113
    Vrouw
    Randstad
    Ik begrijp je punt ook wel en zal dat ook niet ontkennen.
    Vind alleen niet dat het opndeze groep afgeschroven kan worden ook omdat deze groep er ook niet altijd alles aan kan doen. (dat s een hele andere discussie :) )
     
  18. EdN

    EdN VIP lid

    27 mei 2011
    8.830
    3.627
    113
    Maar niet in verhouding tot de landen die ik net noemde, en waarmee NL qua ontwikkelingsniveau toch wel vergeleken mag worden. Het aantal allochtonen in steden als Londen of Parijs is ook heel hoog, dus dat verklaart het verschil mijns inziens niet. Waar wel een verschil in zit is prenatale zorg en massaal thuis bevallen. NL is het enige 'beschaafde' land waar dit gebeurt, en de 20-weken echo was hier een dikke 10 jaar geleden nog een pret-echo, terwijl die tot zo'n beetje in Namibie al gewoon vergoed werd. En niets ten nadele van verloskundigen, ik had een hele fijne en ze zullen hun werk prima doen, maar medische professionals zijn het natuurlijk niet. Ik vind het gewoon raar dat in NL bevallen maar met alle geweld een niet-medisch iets moet blijven. Allemaal leuk en aardig, als wij zo gezellig naast de open haard willen bevallen, maar dan moeten we ook met zn allen accepteren dat hier meer baby's dood gaan. En niet blijven beweren dat dit los van elkaar staat. Ik vind t dus echt goed om te zien dat hier verandering aan t komen is.
     
  19. Umm85

    Umm85 VIP lid

    17 jun 2007
    26.310
    248
    63
    Vrouw
    huismama, doktersassistente
    Turkije
    Ik weet ook niet hoe het zit qua financien in de andere landen en organisatie.. denk dat dat het grootste punt is wat hier in NL verkeerd gaat. Idd het idee dat bevallen en een zwangerschap vooral maar allemaal maar zo puur natuur en zo geiten wollen sokkerig mogelijk moet zijn. Ik heb na mijn eerste zwangerschap en tijdens mijn tweede zwangerschap echt serieuse discussies gehad met mijn vk´s (zat bij een groeppraktijk van 4 vk's) waar ik compleet van over mijn toeren kon zijn, laat staan als je ook nog eens niet goed Nederlands spreekt etc (en ja, dan is het makkelijk om die vrouwen dan maar 'de schuld' te geven).
     
  20. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Ik ben helemaal niet geitenwollensokkerig ;) en wilde bij de eerste eigenlijk ook in het ziekenhuis bevallen. Uiteindelijk ben ik ook ingeleid (was 40+13d).

    Ja, het is fijn om meer en betere medische expertise er bij te hebben, en apparatuur en pijnstillers (die ik niet kreeg... grrr), maar ik vond het verder echt niet leuk.

    - Toen de weeën begonnen, werd ik niet serieus genomen door het personeel
    - Ik kon me geen houding geven tijdens de weeën, omdat ik continu aan de CTG lag
    - Toen ik een weeënstorm had, werd ik niet serieus genomen (kreeg geen pijnstilling, met allerlei flauwe smoesjes)
    - De nacht in het ziekenhuis was verschrikkelijk (lag op een kamer met een tweeling, die de HELE nacht huilden! Ik heb geen oog dichtgedaan, omdat ik bang was dat mijn kleine schatje er wakker van zou worden)
    - Er was niemand die me ook maar iets vertelde over borstvoeding en uiteindelijk heb ik de kleine dus de hele nacht niet gevoed. Geen idee of dat ze er stiekem zelf kv ingestopt hebben of zo...

    Bovenstaande zaken zijn voor mij reden om lekker thuis te willen blijven. En ja, ik onderken dat daar risico's aan zitten. Want ALS er iets mis gaat, dan moet ik ineens toch nog naar het ziekenhuis en dat is zo'n 20 minuten rijden.
     

Deel Deze Pagina