Willen is een uitzondering omdat ( dacht ik hoor) het originele werkwoord wille is ipv willen. Het is dan ook hij wil, Lotte wil enz
Willen (mogen en kunnen) zijn uitzonderingswerkwoorden. Bij hij is het daarom hij wil ,hij mag en hij kan (je zegt ook niet, hij kant of hij magt).
Het is HIJ WIL. Wil is een uitzondering in de Nederlandse taal. Dat heeft te maken met het feit dat het werkwoord 'willen' vroeger vooral werd gebruikt in de aanvoegende wijs. Je kunt dit nu nog terug vinden in bijv. zij leve hoog. Hij wil wordt gezien als standaardtaal. Alle andere vormen zijn fout.
Jaaah , dan mag het hè? Geloof dat er elke twee maanden wel zo'n topic geopend wordt, verloopt ook altijd hetzelfde.
Ik stoor me vaak wel aan spelfouten, maar dat komt omdat ik het belangrijk vind om correct Nederlands te schrijven, dat zit er gewoon in bij mij. Ik zal iemand niet snel verbeteren, maar heb vaak wel de neiging . En dat is niet omdat ik me beter voel dan een ander, maar omdat ik het gewoon wel belangrijk vind. Iemand mag me best corrigeren trouwens, graag zelfs! Sinds mijn eerste zwangerschap heb ik vaak wel wat meer moeite met taal en dat vind ik echt heel irritant!
Ik vind het op een forum niet belangrijk nee. Wel in brieven en sollicitatie brieven en op je werk. Maar hier nee maak me er echt niet druk om!
Kijk, heb ik toch weer wat geleerd vandaag.... Thanx! Maar ik vind deze dan ook eigenlijk niet echt thuishoren in het rijtje:me moeder, ik vindt,enz....
@gewoonlinda: nee, dat ben ik met je eens. Dit is wel echt een uitzondering en als iemand hier een fout in maakt, vind ik dat niet zo raar.
Ik vind niet dat ik iets mag zeggen over jij belangrijk vindt. Wat ik bedoel is dat je soms iets terecht opmerkt en dan gewoon ´lekker belangrijk!´ om je oren gesmeten krijgt. Ik vind dat een zwaktebod, zeg dan gewoon waarom, geef me gerust je mening, maar veeg niet alles van tafel omdat je het gesprek niet aan wilt gaan... (en met 'je' bedoel ik niet jou persoonlijk, tenzij je natuurlijk ooit 'lekker belangrijk' naar me hebt geroepen )
Eerlijk gezegd: Zo raar vind ik het ook niet. Maar niet omdat het een uitzondering is, maar omdat zoveel mensen het fout doen en dan met name fout zeggen. Dus als je opgroeit in een omgeving waarin je continu hij wilt hoort, dan moet je wel van heel goede huize komen om toch vol te houden wat je ooit op school heb geleerd.
Ohh maar bedoelde het ook eigenlijk niet op jou post hoor Gewoon in t algemeen. Ik geef eerlijk toe ik ben echt heel slecht in d's dt's en t's. En het is me al meerdere malen uitgelegd zowel door m'n man als door dames van ZP maar 't blijft gewoon niet hangen. En tegen de tijd dat ik denk ohhja hoe zat het ook alweer ben ik het alweer kwijt
Dat is eerlijk van je. En het lijkt me echt balen als het gewoon niet blijft hangen. Ik heb geen moeite met grammatica of met spelling, maar je moet me niet de weg naar mijn achtertuin vragen, ik moet serieus nadenken... (ok, iets overdreven).
En ik zal iets opbiechten: ik vind de d's en t's zooo makkelijk dat ik wel geneigd ben om het anderen uit te leggen. Gewoon omdat ik denk: dan wordt het voor jou ook makkelijk! Maar ik snap ook heel goed dat het zo niet werkt en dat het arrogant en betweterig over kan komen. (Dat zou ik namelijk ook vinden als iemand mij voor de miljoenste keer iets wil uitleggen wat er bij mij gewoon niet in gaat).
Ja en daar ben ik juist weer heel goed in Gek eigenlijk he? Dat ik dat wel onthoud maar de regeltjes omtrent taal etc niet. Heb toevallig vorige week maandag een IQ test af moeten leggen en daar kwam dat ook uit. En dat vond ik heel geinig om te horen. Dat ik dingen zie en onthoud die anderen niet zo snel zien en onthouden maar dat taal heel slecht is hahaha..
Ja, daar heb je gelijk in. Ik vind het altijd zo vervelend als mensen "enigste" zeggen, dan moet ik mij altijd inhouden om niet te verbeteren, maar er zijn zoveel mensen die dit verkeerd gebruiken. Zeggen dat hij "enigst" kind is, terwijl de bedoeling is om te zeggen dat hij "enig" kind is.