Combitest kunnen ze je zeker niet verplicht hoor, eigen keuze! Zeker omdat dat eigenlijk alleen zin heeft als je ook wat wilt met een (eventuele) slechte kansberekening. Tot je 36ste wordt het zowiezo niet vergoed, erna wel. Ikzelf heb er altijd wel voor gekozen, gewoon omdat we het zelf willen! Bloedonderzoek ed. is ook in het belang van je ongeboren kindje, dus zie geen reden om dat te weigeren. Ook met 20 weken echo kunnen ze veel zien en mocht het nodig zijn, direct na bevalling ingrijpen. Ik vind de prenatale onderzoeken erg nuttig en zou ze persoonlijk nooit weigeren....maar je bent helemaal niets verplicht. Zeker niet op het gebied van echo's.
Is dat ook niet omdat het zowat standaard is hier in BE om al die testen en echo's te ondergaan? (ik weet niet of je Belgische bent?) Ik vond het in ieder geval erg frappant dat er in NL zo zwaarwichtig over de nekplooimeting gedaan wordt - is hier gewoon een onderdeel van de opvolging, net als een echo bij elk bezoekje bij de gyn. (langs de andere kant: 150 is gewoon belachelijk duur ook!). Had eens geinformeerd bij mijn gyn en ze had nog nooit iemand gehad die de npm weigerde. Dus misschien was jouw gyn niet gewoon om deze geweigerd te zien. Wat natuurlijk nog altijd zijn reactie niet goedpraat
Hier kost de nekplooimeting heus geen 150 euro hoor, weet niet of de combitest achteraf iets kost of niet, maar de nekplooimeting wordt gewoon standaard gedaan op 20 weken. En er zijn er niet veel die hem weigeren denk ik, maar als ik wil zou ik best kunnen denk ik. De extra test achteraf kan je nog steeds weigeren he. Maar inderdaad, hier ook België. Prijzen en standaard testen zullen enorm verschillen zeker?
Wil Syrse graag tegenspreken. De combinatietest kost wel degelijk 150 euro (ongeveer 90 euro voor de bloedtesten en de rest voor de echo). In Nederand in ieder geval. Maar als je 36 of ouder bent is hij gratis, dan wordt hij vergoed. En een nekplooi kan NIET gemeten worden bij de 20weken echo. De nekplooi zoals ze die meten voor Down (vochtlaagje in de nek) is dan namelijk al verdwenen.
Ik zie trouwens nu net dat je nog een vraag had geplaatst naar aanleiding van een eerdere reactie van mij. Voor een keizersnede moet er idd bloed geprikt. Dit moet voor elke operatie. Een bloedgroepbepaling mag voor een operatie niet ouder zijn dan enkele dagen. Niet omdat je bloedgroep zou kunnen veranderen (zoals iemand opmerkte), maar omdat je in de tussentijd irregulaire antistoffen (das een lang medisch verhaal) kunt hebben gemaakt. Een HIV-bepaling wordt nooit standaard gedaan voor een operatie. Hij is echt niet verplicht. Elke arts of chirurg moet een patient behandelen als 'potentieel besmet', dus zorgen voor goede eigen bescherming. Daar komt bij, HIV is niet zo besmettelijk. Dit is een opmerking die misschien raar overkomt voor een leek, maar heb nu geen tijd om het uit te leggen (ik moet nu weg) Mocht je interesse hebben, dan kom ik hier later op terug...
Excuus, de nekplooi wordt bij mij gemeten op 12 weken, heb ik dat ergens verkeerd getypt? En ik ken geen Nederlandse prijzen, had het over België daarmee dat ik zei 'hier'. Bedankt voor de bloedtest uitleg!
Yep Ben uit Belgie, en idd elke maand ga ik op controle en er wordt een echo gemaakt (raar want in het boekje van de cm staat dat er maar 3 terugbetaald worden). En de nekplooi wordt ook gewoon standaard gedaan, mss idd daarom dat de gyn vond dat wij fanatieke radicalen (gnif) waren
En om die redeis he in mijn ogen volslagen onzin om dit bloedonderzoek te doen in de eerste maanden van de zwangerschap. Echt weggegooid geld. Ik vind het ook raar dat er voor een zwangerschap ineens bloed geprikt moet worden om je hb te bepalen. Bij de bloedbank doen ze dit met één prikje inn de vinger, zonder dure labkosten. Ik zet ook vraagtekens bij het standaard onderzoek op suiker. Volgens mij zegt zo'n getal alleen iets als je weet wanneer de patiënt voor het laatst gegeten heeft (en wat). Natuurlijk zijn er extreme waarden waarbij gelijk alarmbellen moeten gaan rinkelen. Maar wat zegt "4,3 mmol/l" nu eigenlijk als je de rest van het verhaal niet weet? Maar goed, misschien ben ik soms wel te kritisch. Bij mijn eerste zwangerschap heb ik er allemaal braaf aan meegedaan. Maar als ik dan vervolgens zie hoeveel het allemaal kost om dingen te onderzoeken die als bekend zijn of weinig toegevoegde waarde hebben... Tja. Ik zal alles doen voor de veiligheid van mijn kind. Maar je moet niet overdrijven.
@Caroline 2008, Ik kan enkel voor mezelf spreken, maar een nekplooimeting kan je natuurlijk wieigeren, of je kan beslissen om met het resultaat niets te doen. Hiermee test je of het kindje een grotere kans heeft op down (ik zeg KANS omdat het geen 100% uitsluitsel geeft). Vraag is wat jij wil doen, wil je geen downkindje, of wel, of kijk je wat er gaat van komen (deze test is dus een grotere kans, geen def beslissing). deze vragen moet je je afvragen voor dat jijzelf een keuze kan maken.
@Caroline: Iedereen moet dat voor zichzelf beslissen. Ik kan alleen maar vertellen waarom wij het niet hebben gedaan. De combinatietest (waar de nekplooimeting bij hoort) kan niet zeggen OF je een kindje met down krijgt. Het vertelt alleen wat de kans is. Stel dat je te horen krijgt dat de kans 1 op 80 is. Dan schrik je waarschijnlijk, want dat is een behoorlijk verhoogde kans. (Hoewel de kans dat je een kindje zonder down krijgt nog altijd vele malen groter is.) Als je zeker wilt weten of je kindje down heeft, zul je een ander onderzoek moeten doen. Maar die vervolgonderzoeken zijn helaas niet helemaal zonder risico voor je kind. Mijn man en ik waren niet bereid om dat risico te nemen. Wij hadden voor onszelf sowieso al het besluit genomen dat ook een kind met Down bij ons welkom zou zijn. Wij zouden dus met de uitslag van het combinatieonderzoek niks gedaan hebben. Dus voor ons had het geen zin. Als je het wel wilt weten (en misschien zelfs de zwangerschap zou willen afbreken als je een down-kind verwacht) dan is de combinatietest op zich wel zinvol. Het is een veilig onderzoek voor moeder en kind. En na dat onderzoek heb je een idee of het verstandig is om vervolgonderzoek te doen of dat je er redelijkerwijs vanuit mag gaan dat het wel goed zit.
Ik zou niet weten waarom dat niet goed zou zijn. Het is een persoonlijke keuze om het te doen of niet. Er zit geen goed of fout aan. Met alleen een nekplooimeting weet je alleen of er een verdikte nekplooi is of niet. Als die er wel is weet je nog niet of dat van een evt.verhoogde kans op een chromosoomafwijking is of een eventuele kans op een andere mogelijke afwijking zoals bijv. een hartafwijking.
Ik heb de combinatietest ook geweigerd toendertijd. Vooral omdat het een kansberekening is, het zegt nog niets over wat er daadwerkerlijk aan de hand is. En aangezien ik toch geen vruchtwaterpunctie zou laten doen in verband met het risico op een miskraam, leek het me overbodig om dan wel de combinatietest te laten doen. 20 weken echo heb ik wel laten doen, evenals bloedonderzoek enzo.
@nense, nu je dat zo zegt... misschien heeft mijn gyne de nekplooi wel gewoon ingepland omdat er inderdaad hartafwijkingen bij ons in de familie zitten, en we dat extra in de gaten gingen houden. Gewoon niet bij stilgestaan, ik hoor nekplooi en ik ga uit van 'Down', beetje dom van mij
Kan het me wel voorstellen hoor, dat je daar even niet aan dacht. Je zou voor de echo ook nog kunnen vragen waarom ze de nekplooimeting heeft ingepland. Dan weet je of dat het is of niet en kun je altijd nog zeggen of je het wel of niet wilt of dat je het alleen wilt dat ze het doen om een evt hartafwijking in de gaten te houden.
Hier niks verplicht geloof ik. Bloedprikken was eigenlijk een grote vanzelfsprekendheid. Heb het ook gewoon toegestaan (alle drie de keren) De nekplooimeting wilde ik niet (mijn partner ook niet). Omdat het voor ons geen enkel verschil maakt of het kindje down heeft of niet niet (Ik weet dat er meer bij komt kijken), maar er zijn ook veel dingen die op een echo niet te zien zijn. Verstandelijke beperking, autisme, schizofrenie, manisch depressief, border line. Ook allemaal zaken waar je je als ouder ontzettend veel zorgen om kunt maken (ook als je kind al volwassen is). Dus nee, hier zag ik geen heil in. Plus dat het een kansbereking is en dus niet zegt of het werkelijk zo is. Ook wanneer de uitslag gunstig is, is de kans nog steeds aanwezig dat het kindje down heeft. 20 weken echo hebben we wel gedaan. Dit om te weten of de kleine verder op de goede weg is qua groei en alles. En ook om te kijken of er geen grove afwijkingen zijn in hart, nieren enz.