verantwoord bbq-en...

Discussion in 'De lounge' started by anniek, Mar 22, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. anniek

    anniek VIP lid

    Feb 5, 2006
    8,512
    0
    36
    begeleiding
    nl
    Het onderwerp zegt het al...
    hoe bbq ik een beetje verantwoord :(

    Ik ben echt wel een vleeseter maja das natuurlijk niet heel gunstig als je aan het lijnen bent. Toch vinden we het gezellig om de bbq aan te steken....

    *zelf gemaakt knoflook-stokbrood
    *kipfilet
    *verse fruitsalade

    *spiesjes met champignons maar hoe? als ik ze marineer met olijfolie is het ook veel calorieën....
    *macaroni salade is wel lekker maar ook een caloriebom

    heluuppppp :D






    voor de liefhebbers recept van knoflook-stokbrood
    *1 {evt oud} stokbrood/ciabatta
    *olijf olie
    *3 teentjes knoflook
    *peterseli en evt oregano
    *bakpapier

    stokbrood 1 keer in de lengte doorsnijden en dan in stukjes snijden maar niet doorsnijden, dus het moet wel uit 1 geheel blijven een soort van inkepingen maken.
    Flink olfij olie erover heen
    Teentjes knoflook uitpersen zonder te schillen, peterseli {en evt oregano} snijden en mengen met de knoflook en olijfolie. Dit verdelen over het stokbrood en goed in de inkepingen smeren.
    Een stuk bakpapier onder de kraan natmaken/frommelen en dit om het stokbrood binden. Dan in de oven op 185 graden ongeveer zo'n 15 minuten.
     
  2. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Beter een entrecote dan brood hoor!
    Visje.
    Gegrilde groente als paprika, maïs.
    Aardappel in folie. Lekker met een klodder crème fraiche, neem jij een klein kloddertje.
    Griekse salade met extra veel olijven, zonder feta.
    Tonijnsalade zonder mayo uiteraard.
    Etc.
     
  3. syrae

    syrae Fanatiek lid

    May 14, 2011
    2,685
    1
    0
    professioneel oppasser (ben activiteitenbegeleidst
    Haarlem
    spiesjes met groenten doe ik gewoon rauw de groenten aan de spies en dan roosteren op de bbq zonder olie ofzo. Hier is dat idd champignons, met paprika en tomaat. Ook doe ik wel eens gegrilde groenten vanuit zo'n aluminium schaal, ook champignons, paprika tomaat en dan daarbij linten courgette ( met de kaasschaaf maken) erbij 2 eetlepels olijf olie en flink wat italiaanse kruiden en wat zout en peper, is errug lekker en verantwoord en lang niet zo vet als braadworsten ;)

    Braadworsten e.d. worden hier trouwens lek geprikt zodat een groot deel van het vet eruit kan (ieuw!!!)

    biefstuk is erg mager vlees, hamburgers kan je zelf maken van mager rundergehakt en varkensfiletlapjes vall ook nog relatief mee als je kijkt naar de hoeveelheid vet. Verder heb je natuurlijk ook nog lams en kalfsbiefstuk, zit ook niet veel vet aan.

    Salade kan je ook maken met gewone sla, lekker met tomaat en paprika en komkommer, klein beetje goeie lekkere slasaus erbij (ik ben gek op of honign mosterd of balsamico dressing) en misschien wat pijnboompitjes/croutons/kaas/spekjes (niet allemaal natuurlijk, tenzij je weer een cal. bom wilt) en het smaakt heerlijk, beter iig dan macaroni salade.

    Als je stokbrood bij je bbq serveert hoeft er trouwens niet perse nog een koolhydraat bron bij voor een volledige maaltijd. Ik zou het zelf zowiezo bij 1 soort koolhydraat houden als je wilt afvallen.

    Rode sausen zijn magerder dan witte sausen! en die sausjes en boters maken een bbq meestal pas echt ongezond dus als je daar zo veel mogelijk van af blijft valt het vaak mee!
     
  4. anniek

    anniek VIP lid

    Feb 5, 2006
    8,512
    0
    36
    begeleiding
    nl
    tnx voor het meedenken
    paprika's lust ik niet zo. Althans ik ga het weer proberen :)

    wbt entreco vs stokbrood daar ben ik het niet mee eens.

    Ik vind kalfs enzo echt iek! hahaha
    griekse salade en zeker olijven iek!
    net als aardappels op de bbq lijkt mij ook iek...
    Handig man dat ik zo'n makkelijke eter ben!

    Ik heb nu:
    *stokbrood'
    *gegrildegroenté; paprika, champignons, courgette met olie en kruiden
    *verse fruitsalade
    *kipfilet
    *biefstuk
    *tomaten salade
    *


    kwa sauzen vind ik het wel veel moeilijker want lust eigenlijk alleen mayo en knoflook aioli
    volgens mij is wiskey saus ook minder vet... of misschien een mostermayo eens bekijken....
     
  5. bosi333

    bosi333 VIP lid

    Aug 1, 2006
    37,272
    6,801
    113
    Vlees en vis zijn beter dan brood

    Ik zou geen brood eten maar lekker vis en kip. En een flinke salade erbij ( maak er gewoon 3 verschillende)
     
  6. anniek

    anniek VIP lid

    Feb 5, 2006
    8,512
    0
    36
    begeleiding
    nl
    oooo tuurlijk! ztatziki maken mmmmmmmmmmmmmmm
     
  7. L0nneke

    L0nneke Fanatiek lid

    Dec 21, 2009
    4,971
    432
    83
    Nederland
    Mager rundvlees, bv. een runderburgertje?

    Als je aan het lijnen bent zou ik de sausjes weglaten, zijn juist de caloriebommetjes, als ook het brood met kruidenboter of dergelijke.

    Ga lekker voor salades, zoals hier al meer te lezen is
    Ook lekker is eikenbladsla met cherrytomaatjes, rode ui, zoete puntpaprika, aanmaken met balsamicoazijn en wat olijfolie.
     
  8. Dani11

    Dani11 Niet meer actief

    Idd beter vlees eten met sla dan een stokbrood erbij...
     
  9. Cryptonism

    Cryptonism Fanatiek lid

    Feb 6, 2012
    4,310
    0
    0
    NULL
    NULL
    Lieve ZG, dat kan toch helemaal niet. Je kan toch niet een Griekse salade zonder feta nemen :D.

    Als je gewoon mager vlees neemt moet je toch redelijk verantwoord kunnen bbq'en? Bedenk dat je bij de bbq totaal geen vet gebruikt om te bakken dus dat scheelt ook al weer.
     
  10. mv3hartendiefjes

    mv3hartendiefjes Niet meer actief

    heerlijk je brengt ons nog op ideeen haha
    gambas zijn ook erg lekker bij ztatziki
    heerlijk gewoon hihi:)
     
  11. anniek

    anniek VIP lid

    Feb 5, 2006
    8,512
    0
    36
    begeleiding
    nl
    mmm oké
    helemaal zonder stokbrood red ik het toch niet hahaha maar dan maar 3 stukjes oid.

    Ik lust ook geen ui :)

    lekker komkommer/worteltjes/tomaatjes in ztatziki is ook goed denk ik.
     
  12. Cryptonism

    Cryptonism Fanatiek lid

    Feb 6, 2012
    4,310
    0
    0
    NULL
    NULL
    Wat ook lekker is, weet niet of het al genoemd is. Lekkere authentieke tzatziki maken! Heerlijk en gezond.
     
  13. Karen79

    Karen79 Actief lid

    Feb 21, 2011
    287
    0
    0
    Grote champignons kopen (portobello), steel eruit halen en fijn snijden met een sjalotje. Even bakken en erin scheppen. Pijnboompitjee roosteren en daar bovenop. Mozarella of geitenkaas erover.
    En dan aluminiumfolie pakken, beetje olijfolie erop, portobello erop, dichtvouwen, en zo op de bbq.

    Echt heerlijk!
     
  14. anniek

    anniek VIP lid

    Feb 5, 2006
    8,512
    0
    36
    begeleiding
    nl
    'mama manuela mmm gamba's! mmmm
     
  15. anniek

    anniek VIP lid

    Feb 5, 2006
    8,512
    0
    36
    begeleiding
    nl
    karen
    ik lust geen uien
    pijnboompitjes, mozzarella, boter dan word het nog flink wat calorieen :(
     
  16. brabbel1988

    brabbel1988 VIP lid

    Jul 8, 2009
    7,504
    139
    63
    Lekker een keer zondigen mag toch ook wel?
    Kies dan de minst slechte uit, dan denk je toch nog aan de lijn, EN je kan lekker bbq-en.....
    Hmmm, zit te kwijlen achter de laptop...:)
     
  17. anniek

    anniek VIP lid

    Feb 5, 2006
    8,512
    0
    36
    begeleiding
    nl
    brabbel idd... daarom wil ik wel een beetje verantwoord.
    Helaas kan ik niet helemaal geen stokbrood eten en aan 1 stukje vlees kan ik ook geen genoeg hebben met bbqen...

    is het nog geen weekend?
     
  18. Ingeltje

    Ingeltje VIP lid

    Nov 16, 2007
    20,510
    2,427
    113
    Female
    Pedagogisch medewerker
    Noord-Brabant
    Hahaha ik moet wel lachen.. iedereen komt hier met heeeerlijke receptjes aanzetten, maar eigenlijk vind je het bijna allemaal niet lekker of te vet! (snap ik goed hoor, niet iedereen vindt alles lekker! dus geen aanval, vond het gewoon grappig)

    Ik denk dat je gewoon zo mager mogelijk moet doen en proberen overal niet te veel van te pakken. Ik ben ook aan het lijnen en dan is het vaak moeilijk om je niet gelijk helemaal te laten gaan met een BBQ..
    Ik denk ook dat als het heel af en toe eens gebeurt, die ene avond BBQ niet gelijk je lijnen naar de knoppen helpt, dan neem je de volgende dag gewoon weer een strengere dag en is het zo gelijk weer recht getrokken.

    Hmmmmmmm en nu heb ik OOK zin in BBQ grrrrrrr
     
  19. Mams136

    Mams136 VIP lid

    Jun 26, 2007
    22,837
    0
    0
    achterhoek
    Je kent vast pangasiusfilet wel??
    Je kunt gewoon de lapjes kruiden en in aluminiumfolie wikkelen en op de BBQ doen.
    Er zijn ook spiesjes van met verschillende marinades of naturel.
    Op een BBQ schaaltje op de BBQ leggen.
    Lekker hoor.

    Hier prikken we ook de braadworstjes lek om het vet eruit te laten.

    En ik heb altijd een salade erbij met groenten/fruit
     
  20. Mams136

    Mams136 VIP lid

    Jun 26, 2007
    22,837
    0
    0
    achterhoek
    Overigens is volgens mij vlees bereiden op de BBQ sowieso al verantwoorder dan in de pan om het niet in vet ligt en het vet wat erin zit eruit komt en verdampt.
     

Share This Page