Hallo, Mijn zoontje is pas 3 geworden. Hij loopt niet achter, maar is ook geen snelle jelle. Ik heb het idee dat hij er gewoon nog niet klaar voor is om bepaalde dingen te leren, de interesse is er niet. Bijvoorbeeld met tellen en kleuren benoemen. Zodra ik hier op een spelenderwijze manier mee ga oefenen, haakt hij snel af. Of de interesse is er niet, of hij snapt het echt niet en gaat er daarom niet op in. Toch wil ik hem bepaalde dingen leren voordat hij naar school gaat. Ik vroeg me af hoe jullie hier over denken en wat jullie voor spelletjes ed doen die leuk zijn om van te leren. Nogmaals ik push hem niet hoor alles op zijn tijd! Maar misschien toch wat tips en/of herkenbaarheid
ik moet zeggen dat hier de spelletjes op de computer erg favoriet zijn. Onder andere op www.nijntje.nl inmiddels ook op www.zappelin.nl . Verder is het spel Knappe koppen hier ook favoriet geweest. Nu ligt het wat verder in de kast. Mini loco is ook leuk - en verder hebben we hier wat van die boeken/tijdschriften waar leerzame spel/doe dingen in staan. Laatst lagen ze bij de kruidvat, van Elmo, voor 1 euro... Maar onze dochter is wel iemand die rustig kan blijven zitten.
Wij hebben heel veel educatief speelgoed en puzzels. Laatst heb ik letters-puzzel gehaald bij de kruidvat, en inmiddels kunnen ze ong 4 letters herkennen. Verder tellen wij alles, ze kunnen tot ong 16 tellen (qua opdreunen) en echt dingen tellen tot 10. Dat hebben we met een boekje van little people geleerd. Cijfers herkennen gaat ook steeds beter. Verder spelen we veel bambino loco, zingen mee met dora (ook tellen, kleuren ed) Ze zijn hier 2,5jaar.
Hier ging het eigenlijk gewoon heel spelenderwijs. Ze vond/vindt het erg leuk. Buiten ging ze dan autokleuren benoemen en dan speelde ik daarop in, door haar moeilijkere en licht/donkertinten te leren. Tellen had mijn vriend bedacht voor bij het bedritueel. Dan telde hij haar vingertjes en teentjes, nu doet/wil ze dat natuurlijk zelf. Is nog steeds een onderdeel dat we absoluut niet mogen vergeten Een jaar geleden kende ze al een heel scala aan kleuren (niet echt veel meer uitgebreid ondertussen) en ze telt nu t/m 50 ongeveer, herkennen t/m 9, dingen tellen t/m 25 denk ik.
Ik heb haar niet echt voorbereid. Natuurlijk speelde ik wel in op wat ze kon door bijvoorbeeld loco. De kleuren was ze nooit in geinterreseerd en dit heeft ze dus echt pas geleerd op de basisschool. Letters vond ze namelijk veel interresanter.
Ik herken je verhaal wel. Ik denk dat je je vooral zorgen maakt omdat je bang bent dat hij op school niet mee kan komen en hij nu nog zo klein is. Tenminste dat had ik een beetje. Maar hey, hij is net drie en heeft nog een heel jaar. In dat jaar gaat de ontwikkeling echt razend snel. Mijn zoontje wordt begin augustus vier en ik denk dat hij er nu zo langzamerhand wel klaar voor is, ook al raakte ik toen hij drie werd ook lichtelijk in paniek bij het idee dat hij binnen een jaar naar school toe moest Nu heb ik dat niet meer omdat hij zo is gegroeid in zijn ontwikkeling in de afgelopen maanden! Haal inderdaad wat educatieve spellen en boekjes in huis zoals de anderen al hebben aangegeven en kijk waar hij interesse in heeft. En de rest komt wel goed, heb er vertrouwen in!! Succes!!
Oja, tellen is favoriet en zoon kan nu tot 30 lezen. Heeft erg zijn interesse. Ook spelletjes zijn favoriet bijvoorbeeld memory, domino en electro.
Qua kennis komt het denk ik wel helemaal goed met mijn dochter. Ze kent al bijna alle kleuren, tellen tot tien (zelfs al synchroon) waarneming. Daar maak ik me persoonlijk niet zo druk om. Ik ben soms wel eens angstig voor het zindelijk worden. Haha, dat is heel iets anders natuurlijk, maar dat is ergens wel mijn grootste angst. Ze heeft poepprobleempjes en loopt ook in het ziekenhuis en over zindelijk worden mogen we nog niet eens nadenken. Eerst maar eens van haar poepangst af. Maar ze wordt nu wel bijna drie. Haha, ach ze heeft nog wel even! @adi: denk je er aan dat je de lettertjes fonetisch (zoals je ze uitspreekt, de b=bu) aanleert als je besluit om dit te doen, anders kan een juf het later allemaal weer afleren.
Ik ga mijn uk daar te zijner tijd echt niet op voorbereiden. Wel op de overgang natuurlijk naar de basisschool, maar niet door hem extra kennis bij te brengen ofzo. Ik ben eerlijk gezegd nogal wars van die prestatiegerichtheid van tegenwoordig. Een kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en zo lang er geen duidelijke redenen te zijn om te twijfelen aan je kind maak ik me er niet druk om. Daarbij, groep 1 en 2 heette vroeger niet voor niets kleuterschool terwijl groep 3 de eerste klas heette. Misschien ben ik wat raar, want ik hoor heel vaak van ouders dat ze zich ook zo richten op de prestaties. Ik denk dat heel veel mensen bang zijn dat hun kindje 'anders' is of niet mee zal komen. Vertrouwen geven aan je kind is echter ook super belangrijk.Dat wil niet zeggen dat je je kind laat spartelen, maar juist dat je er altijd voor hem of haar bent om te bemoedigen waar nodig zonder daar meteen een prestatie aan te hangen. Groetjes, Josien
Oja, dat fonetisch uitspreken ben ik idd een beetje vergeten Ben ooit begonnen met het alfabet zingen en ze leerde wat letters van haar nijntje laptop. Ben daarop verder gegaan met een alfabet stempeldoos. Ze kent nu bijna alle letters als (de A van appel, de S van slang etc; zo zegt ze dat dus). Nu ze er zo mee bezig is, probeer ik het fonetische er ook wel bij te leren. Maar dan kijkt ze me nog gek aan.. oeps. Ach, het zal wel loslopen. Als ze nu al zoveel letters kennen, zal het echt geen probleem worden om strax ook de fonetische uitspraak bij te leren. Ik heb het zelf ook eerst andersom geleerd en vond dat hele fonetische en geklap maar onzin Je ziet toch wat er staat?! Maar wat betreft de vraag of ik mijn kind voorbereid op de basisschool? Nee, ze gaat toch strax naar school om alles te leren? De dingen die ze nu van ons leert is puur omdat ze het leuk vindt en er in geinteresseerd lijkt. Ik doe het absoluut niet zodat ze t strax makkelijker heeft ofzo.
ik ga gewoon een beetje mee in het ritme van mijn dochter en dat stimuleer ik haar ietsjes verder... maar ga niet verder met stimuleren als ze het niet wilt bijvoorbeeld. kleuren bijv. Dan zeg ik in de auto "o ik moet stoppen want het stoplicht is rood" (met als gevolg dat ze nu bij elk rood stoplicht gilt: "mama je moet stoppen want het is rood!!!" al een km voor het stoplicht" "kijk maar of suzanne (mijn zusje) er al is, ze heeft een groene auto" en met tellen, tel ik gewoon af en toe wat dingen, maar zij vindt het ook leuk om te doen... kwam er vandaag achter dat ze tot 20 kan tellen al... al vindt ze dertien en veertien moeilijk met vingers bijvoorbeeld, dan doen we een spelletje en dan zeg ik met mijn duim "hallo ik ben duimpie... heb jij ook een duimpie?" en dan ligt ze helemaal in een deuk... hele verhalen spelen we daar nu al mee... de duim is de politie-agent en de wijsvinger is de gemene boef die in de gevangenis moet... maar ze heeft nog niet altijd alle vingers goed hoor...
Eva was uit zichzelf snel met praten en met kleuren leren en tellen, maar ik heb het nooit echt met haar geoefend, wel gecorrigeerd waar nodig en natuurlijk wel geoefend als ze aangaf dat te willen. Nu ook met Lisa, die is er niet zo mee bezig als Eva destijds, maar wil wel tot 10 leren tellen (maar ze maakt er een potje van ) en de kleuren leren (vindt ze nog lastig). Maar dat komt allemaal wel, op school leren ze ook de kleuren en in groep 1 moeten ze geloof ik tot 10 kunnen tellen. Ik heb Eva niet echt voorbereid op school, heb het wel een beetje geprobeerd wat betreft haar concentratie, maar ze wilde niet echt, nou dan niet. Ik dacht dat ze dan wel 2,5 jaar zou kleuteren, maar op school gaat het heel goed en het lijkt er nu op dat ze meteen naar groep 2 kan. Ze heeft al zoveel geleerd in die 2,5 maand dat ze nu op school zit. Ze is nu druk bezig met letters en dat vind ik vroeg genoeg, ze gaan er toch pas vanaf groep 2 mee aan de slag, dat zou ik dus echt niet met 2-3 jaar gaan oefenen. Maar sowieso wel fonetisch, want zo moeten ze het straks ook leren. Tellen tot 20 gaat hier trouwens goed, alleen vergeet ze telkens de 16 en wordt dan boos als ik haar corrigeer...
Waarom zou je dat niet vanaf 2-3jr gaan leren als ze t super interessant vinden? Dochter had die letters geleerd op dr laptopje en was helemaal enthousiast als ze bv een A ergens zag en herkende. Overigens herkent ze wel alleen de hoofdletters, dus de kleine letters kunnen we dan nog mooi fonetisch aanleren. Of ze leert t op school. Volgens mij beginnen ze er nu trouwens op school al eerder mee dan vroeger? Want ik kan me niet herinneren dat ik op de kleuterschool letters heb geleerd. Echt pas in groep 3 (iig het schrijven). Op de voorlichtingsrondleiding hier op school zag ik bij de kleuterschool wel al letterwerkjes liggen.
Ik zou het gewoon niet stimuleren als ze het met 2-3 jaar al interessant vinden, tuurlijk kan je wel met je kindje meegaan, maar ik zou het niet teveel doen, omdat het toch ook leuk is om nog wat te leren als ze naar school gaan . Ik dacht dat de eisen voor naar groep 2 best hoog waren, maar dat is echt niet zo, die letters komen nog wel. Eerlijk gezegd ben ik niet zo'n fan van al die knuffels/laptops waarbij de letters niet fonetisch worden uitgesproken, ik snap ook niet zo goed waarom dat op die manier gemaakt wordt, want op die manier letters uitspreken komt pas als ze een beetje kunnen lezen, volgens mij pas vanaf groep 4. Ik vind het wel lastig met geschreven/getypte letters, overal zie je vooral hoofdletters, daar ontkom je gewoon niet aan, Eva herkent dus ook alleen de hoofdletter e en het is best verwarrend voor haar. Volgens mij leren ze in groep 2 al wel letters en aan het einde van groep 2 ook al een beetje lezen (vis enzo).
Tja, mijn dochter is er eentje die zich snel verveelt, snel ontwikkelt en wel wat uitdaging nodig heeft. Dus is eigenlijk redelijk natuurlijk gegaan. Ik heb haar nooit gepushed ofzo. Ook nooit zo bij nagedacht dat ze iets beter niet kan leren..? Dat kun je ook denken bij de kleuren en cijfers, hoeven ze ook pas als kleuter te kunnen. Er blijft nog zoveel over om te leren. Ik vind bijvoorbeeld juist de sociale ontwikkeling nu op de psz en straks bss belangrijk. De mentale ontwikkeling geloof ik wel Wij vinden laptopjes wel leuk, omdat ze dan ook haar eigen heeft. Wij hebben allebei een IT achtergrond. Dus vinden dat het gewoon bij haar opvoeding hoort Voor 2 jarigen vond ik toen alleen die nijntje laptop, daar zitten alleen de klinkers op. Nu heeft ze er een van Vtech en daar zitten wel spelletjes op waarbij de letters fonetisch worden uitgesproken, ook alleen de kleine letters. Eerlijk gezegd niet om die reden aangeschaft, maar ik geloof dat die best pedagogisch verantwoord is. Maar tot nu toe speelt ze alleen cijfer/tel en logische spelletjes.
Wij lopen vaak langs de school waar ze ingeschreven staat als we de hond uitlaten. Dan ziet ze de kindjes daar spelen en wil ze ook meedoen. Ook zijn we al een keertje binnen geweest in het klasje van groep 1 en heeft ze ook de juf al gezien en gesproken. Dit ga ik nog wel een paar keer doen in aanloop naar haar vierde verjaardag. Qua voorbereiding is het denk belangrijker dat ze zich veilig en vertrouwd voelen dan dat ze al letters en cijfers kunnen herkennen. Dat komt allemaal vanzelf wel. Vind het sociale aspect ook erg belangrijk. Ze zit op het KDV in de peutergroep en speelt daar ook met andere kindjes, leert luisteren naar de juf, is gewend dat ik haar wegbreng en weer ophaal etc.