Maar dan moet je geen opslag krijgen want je moet daadwerkelijk minder verdienen dan het jaar daarvoor. Ik hoorde van iemand die een dag ouderschapsverlof opnam maar ook opslag kreeg waardoor ze dus net iets meer salaris kreeg voor 4 dagen dan wat ze kreeg voor de 5 dagen. Dan gaat het hele verhaal niet door (maar in haar geval was het ook niet nodig meer natuurlijk ).
Ik snap dat 700,- per maand wel als veel klinkt! Tot voor kort ging onze dochter 2,5 dagen per week naar een kdv. Nu zit ze bij een gastouder. Ik vind dat dat veel voordelen heeft: het is persoonlijker, flexibeler en goedkoper. Voor ons scheelt dat bijna 100,- per maand!
Het verlof niet. Alleen het belastingvoordeel... Dus afhankelijk van je secundaire arbeidsvoorwaarden is het vanaf 2013 een onbetaald verlof.
damn, das zonde zeg. Sorry ts bevuil je topic. Heb nog een vraag: Maar stel je werkt ergens nog geen jaar heb ik dan wel recht op ouderschapsverlof?
je hebt pas recht op ouderschapsverlof als je 1 jaar in dienst bent. dan mag de werkegever het alleen weigeren als het het werk in beding brengt, verder mag de werkgever het niet weigeren
Mbt de vraag van TS over of het loont om minder te gaan werken... laat je werkgever/personeelszaken eens een pro forma berekening maken waarbij je bijv 4 dagen gaat werken of 3 dagen. Tevens zou het misschien een optie zijn om beide 4 dagen te gaan werken, dan zou je drie dagen opvang nodig hebben. Belastingtechnisch kan het voordeliger zijn, omdat je mogelijk in een lagere belastingschijf terecht komt, waardoor je dus minder belasting betaalt en derhalve netto meer over houdt... ondanks dat je minder uren werkt. Daarnaast een goed overzicht hebben van wat je maandelijkse kosten/uitgaven zijn en kijken waar op je evt al kunt gaan minderen/bezuinigen. Ook moet je er rekening mee houden dat bepaalde uitgaven sowieso dalen wanneer je minder werkt, bijv reiskosten/afschrijving maar ook worden er dingen duurder (verzekering, energie etc)
Maar wanneer je het ouderschapsverlof bij je vorige werkgever ook al had, dan neem je het recht gewoon mee en mag het door je nieuwe werkgever niet geweigerd worden. @ ts, via www.loonwijzer.nl kun je met de bruto/nettocheck heel mooi berekenen wat minder werken voor je gaat betekenen. Via Toeslagen kun je dan vervolgens gaan kijken wat die wijziging betekent voor je toeslagen.
@ts: wij werken allebei, zitten wel boven jullie gezamenlijke inkomen en hebben 2 kinderen. Voor 3 dagen in de week betalen we netto 700 euro bij een gastouder. Het leeuwendeel daarvan zijn kosten voor de oudste, het tweede kind is altijd goedkoper. Misschien is het een optie om eens te kijekn om allebei 4 dagen te gaan werken? Dat doen wij ook, zo heb je maar 3 dagen opvang nodig, en het is makkelijker om later van 4 dagen weer naar full-time te gaan dan van 3 dagen. Met 3 dagen werken doe je m.i. namelijk wel een achterstand/ trendbreuk in je wrkervaring en carriere op, je gaat ten opzichte van mensen die full-time werken in slarisverhogingen erop achteruit, en het is moeilijker om weer full-time aan de slag te gaan. Dus voor die paar jaar dat je opvang nodig hebt voor je kinderen is het carrieretechnisch en financieel voordeliger om allebei minder te gaan werken. Dat is: als jij straks weer full-time wilt gaan werken of je werk/carriere belangrijk vindt, anders gaat dat natuurlijk niet op.
Petje af dat je nu al nadenkt over de kosten, wij hebben ook 2x modaal en ik heb daar nooit over nagedacht of we alles wel konden betalen. Mensen met minder kunnen het ook denk ik dan, dus ik moet gewoon niet zeuren over dat ik te weinig geld heb want dat is niet zo. 1100 euro voor kinderopvang sta ik van te stuiteren. Maar wij hebben dan ook een fijne deal gesloten met familie die gastouder zijn en betalen voor 3 dagen 450 euro in de maand, daarvan krijgen we 160 terug.
Kan me niet voorstellen dat als je 2x een modaal inkomen hebt je twijfelt of je de kosten van een kindje wel kunt betalen? Wij verdienen nog minder dan de helft van wat jullie verdienen en komen makkelijk rond elke maand....?
Als je minder verdient krijg je ook een hoop meer terug en niet alleen kinderopvangtoeslag, maar ook allerlei andere toeslagen. En mensen met een hoger inkomen hebben misschien een groter huis, waardoor de hypotheek dus ook duurder is en alles bij elkaar kan dat een hele hoop uitmaken in de maand. Dat kun je dus niet zo makkelijk met elkaar vergelijken. Je moet dan naast elkaar zetten wat er na alle vaste lasten overblijft in de maand, dan kun je vergelijken.
dat zeg je wel maar vaak neem je ook een hypotheek op je maandinkomen en die is soms zo hoog, hoe meer je verdient hoe meer je uitgeef, dure auto's etc. wellicht kun je inderdaad wel besparen. Ik vind het echte en mega salaris die 76000 euro wauw zeg! ik heb het verkeerd gedaan, maar had het ook niet beter kunnen doen en ben er wel heel tevreden over.
Een verzamelinkomen van 76.000 euro. Dat is ruim 6300 per maand. Als ik dat zou verdienen zou ik 1000,- per maand kdv nog makkelijk kunnen betalen.... Dan hou je namelijk nog steeds 5300 euro over per maand voor vaste lasten en boodschappen ed. Daar zouden wij 2,5 tot 3 maanden van kunnen leven.
Ik neem aan dat TS hier het bruto inkomen mee bedoelt. Dan hou je per maand zo'n 3200 euro over denk ik.
zo'n 3200 euro per maand vind ik ook erg veel! Kan me ook daarmee niet voorstellen dat je niet ruim kunt rondkomen. En dan denk ik ook wat vind je belangrijker? Wil je een groot huis, dure vakanties en dure auto of vind je dan een kindje belangrijker?
Zo makkelijk kun je niet oordelen. Het hangt er bijvoorbeeld ook vanaf waar je woont. Wij hebben een hyp van 263000 en wonen in een rijtjeswoning. Hier kun je elders een vrijstaande woning voor krijgen (maar geen of weinig werk). Je vaste lasten zijn niet altijd naar beneden te schroeven. TS woont misschien ook gewoon in een rijtjeswoning, heeft n auto nodig voor t werk en gaat normaal op vakantie. Maar krijgt geen subsidies, zorgtoeslag etc. Xxx Kweenie
Pfff ik kdv zo duur?? Dan zou ik gewoon lekker minder gaan werken en dan 1 dag in de week oma op laten passen ( als ze dat wil ) Ik werk maar 12 uur in de week. Verdien 1000 euro en oma kost niks. Ik zou nooit gaan werken als ik zoveel geld naar het kdv moet brengen.