Ik zit momenteel op m'n werk en ik heb het blad niet bij de hand, maar sinds het lezen daar van ben ik helemaal in de war! Dat was ik al een beetje, maar nu weet ik het echt niet meer. Ik heb altijd gelezen dat volle producten goed zijn voor kinderen (zonder overgewicht dan). Goed voor de groei, hersenen etc. Dat lees ik hier ook veel op het forum en ik vind het aannemelijk klinken. Een paar maanden geleden kregen we van het CB een voedingsschema mee en daar stond juist het tegenover gestelde op. Halfvolle melk, 20+ smeerkaas, 30+ kaas, magere yoghurt... Over een week of twee moeten we er weer heen en ik wilde ze toch eens vragen waar dit advies vandaan komt. Dochter is niet te dik en heeft natuurlijk goede vetten nodig. Waar haalt ze die anders vandaan? Tot ik gisteren in de Wij vluchtig een artikel las over voeding en de vetten daarin. Dat zoveel procent van de moeders weet dat je kind goede vetten nodig heeft (o.a. uit bepaalde soorten vis) en dat zoveel procent daar van denkt dat die goede vetten ook in volle melkproducten en roomboter zitten, terwijl dat dus juist niet zo blijkt te zijn? Tja... sorry, maar bij mij ging het licht uit en nu weet ik het niet meer Ik ben met altijd alles van de gulden middenweg, dus ga ik ook een balans in gaan zoeken en vinden, maar dan nog wil ik wel graag het hoe&waarom weten. Wat kunnen jullie me vertellen/laten lezen?
Ik wil er wel op reageren, maar wil dan eerst het artikel lezen. Ik heb de laatste twee nummers digitaal doorgebladerd, maar kon het net vinden. Laat je even maandnummer en pagina weten?
We eten al eeuwenlang de vetten uit zuivel en uit vis. Zoals met alles, het gaat om de balans...niet alleen maar mager, niet alleen maar zuivelvet. Maar op zich, volle zuivel is prima om je kind een deel van de vetbehoefte te geven. Als je maar meer geeft (en dan niet van die veel aangeprezen chemische producten zoals vloeibare margarine enzo, nee gewoon, pure dingen, roomboter,olijfolie, noten etc.)
He, vreemd! Het artikel staat niet op wij.nl terwijl ik 'm hier toch echt voor m'n neus heb. Hij staat dus in het april nummer, maar ik weet niet of ik hier zo wat mag citeren. Overigens gaat het niet specifiek over voeding, maar over of babyvet nou wel of niet schattig is en hoe je ze een gezonde en verantwoorde basis mee geeft. Er staat in elk geval onder andere "dat 33% van de moeders denkt dat gezonde vetten in kaas, volle melk en roomboter zitten terwijl dit niet zo is..."
Ik zou me niet al te gek laten maken. Zoals dirksmama zegt eten wij (mensen) al eeuwen zuivel. Melkvetten zijn goed voor de hersenontwikkeling van kinderen. In principe is dat moedermelk natuurlijk, maar als je dat niet geeft dan andere zuivel. En totdat mens bedacht hoe ze vetten UIT de melk kunnen halen, was alle zuivel 'vol'. Ik ken geen koeien die halfvolle of magere melk geven . Met die bewerking halen ze vetten en voedingsstoffen uit natuurlijke zuivel. En 20+ producten, daar zit werkelijk niks in. En het zijn echte dieetproducten. Ik snap nog steeds niet waarom kleine kinderen in groei, zonder ernstig overgewicht, van CB op dieet moeten.
Het menu van een kind tot 4/5 jaar moet voor 60% uit vet bestaan. Heel veel kinderen komen daar niet aan. Vetten zijn belangrijk voor de groei, de celstofwisseling, energiehuishouding en vooral de hersenontwikkeling. Het klopt dat volle zuivelprodukten gedeeltelijk uit verzadig vet bestaan. Vet uit zuivel is voor ongeveer 2/3 deel verzadigd en voor 1/3 deel onverzadigd. Onverzadigde vetten staan ook wel bekend als de goede vetten, verzadigde als de slechte. Toch is het vet uit melk niet zo slecht als men denkt. Binnen de verzadigde vetten is namelijk ook nog een indeling te maken in goede en minder goede vetten. Melk bevat namelijk gunstige verzadigde korte keten-vetten, die geen negatieve invloed hebben op het risico van hart- en vaatziekten. Een te hoog cholesterolgehalte komt bij gezonde kinderen namelijk niet voor. In volle zuivel zit ook vitamine A en D. De laatste daarvan krijgen kinderen in Nederland steeds minder op natuurlijke manier binnen, omdat de zon zelfs in de zomermaanden amper schijnt en kinderen te veel binnen achter de pc en tv zitten. En als de zon wel schijnt, smeren we de tere kinderhuidjes van top tot teen in, want we willen natuurlijk geen risico lopen op huidkanker. Zolang je je aan normale porties houdt is er niks mis met volle zuivel!
Bedankt dirksmama, adi en zogelukkig! Ik had al het idee dat het wat verder ging dan dat het CB met dat schemaatje op het eerste gezicht laat zien. Overigens heb ik ook her en der al gehoord dat ze dan adviseren om een lepel jus over de aardappelen doen om zo aan die vetten te komen. Nu eten wij vrijwel nooit gekookte aardappelen en dus nóg minder jus, maar los daar van vraag ik me af of dat dan wel de manier is om aan de goede vetten te komen? Ik ga eens even zoeken naar artikelen waarin ik er meer over kan lezen. Hebben jullie nog suggesties?
Vleesvet bevat meer verzadigd vet dan melkvet. Als je goede vetten aan je kind wilt geven, moet je denken aan plantaardige olieen en vis.
Ties had altijd diarree. Omdat ik op dieet ben kreeg hij magere produten. Ik ben een maand gekeden volle melk, volle boter ed voor hem gaan gebruiken en sindsdien is zijn diarree weg. Vriendin van mij die dietiste is zegt ook dat volle producten beter zijn.
Klopt. Heel veel mensen denken dat volle producten voor diarree zorgen. Dat is dus niet zo. Het gaat om de juiste verhouding koolhydraten, eiwitten, vetten. Als je veel sapjes en veel fruit geeft en magere zuivel, dan krijgt een kind peuterdiarree.
Ik heb er geen wetenschappelijke onderbouwing voor maar mijn gevoel zegt dat juist die magere (=meer bewerkte) producten minder geschikt zijn voor ons. Een hele tijd geleden vond ik mezelf te dik en ging ik magere dingen eten zoals de hype voorschrijft, en ik kreeg steeds meer honger en vooral vreetbuien. Daarna ben ik gaan nadenken en ben ik 'gewone' producten gaan gebruiken en voila, honger en vreetbuien over (grotendeels dan hè ). En dan kan zo'n troela van het cb met een lijstje producten aankomen, die mag ze dan van me houden.
Ik heb hetzelfde artikel met net zoveel verbazing gelezen, dacht ook al dat ik bij die groep moeders hoorde die de verkeerde vetten gaf Msaar ze krijgt hier 1 of 2 keer per week zalm en ik gebruik olijfolie, zijn dat dan die overzadigde vetten? en wat voor onverzadigde vetten kan je nog meer ana een kind van 10 maand geven? gerookte vis enzo mag zeker nog niet of wel die van de visboer? Maar we geven hier soms turkse en soms griekse yogurt en die laatste heeft 10% vet nou daar vond osn CB wat van Ze zei wel dat in ieder geval tot 1 jaar volle melk gedaviseerd wordt en daarna halfvolle ook kan als wij dat zelf drinken maar karnemelk was ook goed (dat vond ik dan were raar want daar zit geen vet in ) maar we wisselen het nu wat af
Dochter krijgt meestal geen jus. Gooi er olijfolie en wat margarine doorheen. Hier krijgt ze geen zuivel momenteel en vis wil ze thuis niet eten, bij de oppas soms wel Probeer dus dagelijks wat door haar eten te doen.
dat denk ik dus ook. mijn schoonzus is dieetiste en geeft magere yoghurt als toetje aan haar dochter. en zelf lekker chocolademousse met aardbeien eten.... is wel vreemd in mijn ogen. maar goed haar kind. mijn aappie heeft lekker oma's zelfgemaakte appelmoes op!
Raar CB, punt 1 dat ze vragen welke yoghurt je geeft en er wat van vinden, punt 2 dacht dat kinderen tot een jaar liever geen koemelk krigen, dat zegt het CB hier tenminste. Ik geef trouwens zoveel mogelijk naturel produkten, dus volle yoghurt en roomboter. En uiteraard, normale porties. Overigens gebruiken we zelf ook geen dieetprodukten behalve dieetmargarine, maar dat is ook een kwestie van smaak, als ik een toetje wil eten doe ik dat om de smaak, niet omdat het goed is voor de lijn want dan eet ik het gewoon niet of een beetje yoghurt.