nu op RTL nieuws dat 57% van alle psychiatrische patiënten stopt met de behandeling omdat je vanaf dit jaar 200 aan eigen bijdrage moet betalen BOVENOP de 220 eigen risico voor de zorg en daarom mensen wegblijven en dit grote gevolgen kan hebben. ik vind dit een zeer kwalijke zaak die eigen bijdrage. veel mensen kiezen nu om te stoppen met de zorg en gaan andere gekke dingen doen zoals zelfmoord plegen of de hand aan iemand anders slaan omdat ze stoppen met therapie/hulp en dit eigelijk superhard nodig hebben maar niet kunnen betalen. vaak hebben psychiatrische patiënten al een uitkering en dus minder te besteden dan een ander zonder deze klachten en daarvoor is het dus een smak geld
Ben het helemaal met je eens! Dit is nou een punt waar niet op bezuinigd zou moeten worden. Heel veel mensen hebben de hulp keihard nodig en worden nu benadeeld door de bezuinigingen. Ik studeer zelf psychologie, en kijk er dus ook nog van een ander oogpunt naar. Want deze bezuinig betekent natuurlijk ook minder cliënten wat zal leiden tot minder banen. Als het nou echt niet nodig zou zijn was het een ander verhaal geweest, maar als je hoort, ziet en leest wat er tegenwoordig allemaal gebeurd in de wereld denk ik juist dat er in de toekomst steeds meer psychologen/psychiaters nodig zijn. Maar nogmaals, het ergst vind ik het voor de mensen die zo hard hulp nodig hebben maar die het zich niet kunnen veroorloven. Ik hoop dat ze dit vanuit de regering ook snel gaan inzien.
Inderdaad! En als er dadelijk meer moorden/misbruikzaken/zelfmoorden komen wat superveel verdriet,ellende en mensenlevens kost en méér geld dan wat ze nu kwijt zijn worden de ogen geopend van het rijk Te zot voor woorden die eigen bijdrage op psychiatrie Superveel mensen hebben al een hoge drempel om psychische hulp te gaan zoeken en nu nog meer door die eigen bijdrage Veel mensen stoppen dus met hulp en worden niet geholpen met hun psychische problemen en daardoor weet je bijna zeker dat een deel van die mensen voor de trein gaat staan omdat ze niet geholpen worden bij hun depressie bijv, of mensen die mensen gaan vermoorden omdat ze stemmen in hun hoofd hebben en niet worden geholpen, en meer verkrachtingen etc. Wat voor leed dat wel niet kost!! En idd 9000 banen op de tocht
Las ook dat als je opgenomen word voor psychiatrische aandoeningen er tot maximaal 2000 gerekend kan worden voor eigen bijdrage Want die 200 is volgens mij alleen voor 2e lijns zorg
Is er iemand die mij kan uitleggen waarom we ons nog maandelijk scheel betalen aan zorgverzekeringen?
Haha vraag ik me ook weleens af. Ben benieuwd of iemand het weet Tja ik vindt het ook belachelijk. Mijn ha heeft me zelfs geadviseerd om eerst maatschappelijk werk te proberen ivm de hoge kosten. (als een ha dit zelfs al zegt,zegt genoeg denk ik dan) En idd zoals ts zegt men verhoogt de kansen hierdoor alleen maar meer dat mensen de gekste dingen gaan doen omdat ze geen hulp meer zoeken. Tuurlijk er moet bezuinigd worden. Maar in mijn ogen zijn er genoeg dingen waarop bezuinigd kan worden die niet z'n gevaar voor de mensen zelf,als de mensen erom heen kunnen opleveren.
Eigen bijdrage te hoog voor psychiatrische patiënt Psychiatrische patiënten stoppen massaal met hun behandeling nu ze jaarlijks 200 euro zelf moeten betalen. Veel van hen hebben dat geld niet, zegt GGZ Nederland. De zorgverleners trekken aan de bel, omdat het niet krijgen van psychische hulp voor mensen volgens hen grote gevolgen kan hebben. GGZ Nederland onderzocht onder meer dan 50 instellingen of de eigen bijdrage, die sinds januari van dit jaar geldt, invloed heeft gehad op het aantal psychiatrische patiënten. 57 procent van de instellingen ziet dat patiënten door de eigen bijdrage stoppen met hun behandeling. Bij 59 procent van de klinieken is het aantal nieuwe patiënten afgenomen. Rechtszaak tegen de staat Het landelijk platform GGZ heeft samen met vier patiënten een rechtszaak aangespannen tegen de staat, omdat ze zich gediscrimineerd voelen. Veel mensen met psychische problemen leven van een bijstandsuitkering en kunnen de eigen bijdrage daardoor niet betalen. Ook psychiaters zijn geen voorstander van de eigen bijdrage. Zij waarschuwen dat patiënten door gebrek aan psychische zorg terugvallen in hun oude patroon. Minister ziet verlaging niet zitten Minister Schippers heeft al aangegeven dat verlaging van de eigen bijdrage wat haar betreft niet mogelijk is. GGZ Nederland hoopt dat de nieuwe cijfers haar op andere gedachten brengen.
200 euro is voor tweede lijnszorg(ambulant) klinisch betaal ja na 29 dagen 145 euro per maand! Ik werk in de GGZ en ik heb al een aantal clienten afgesloten omdat ze de bijdrage niet willen en vooral niet kunnen betalen! Deze clienten waren zeker nog niet uitbehandeld.
Voor eerstelijnszorg is de bijdrage toch nog hoger? Ik heb me vorig jaar scheel gezocht naar een verzekering die de eigen bijdrage voor eerstelijnszorg bij psychiatrie zou vergoeden, maar niet gevonden, zodoende ga ik ook niet meer naar de psychiater. Vind het belachelijk voor degenen die het zo hard nodig hebben maar niet kunnen betalen.
En ze willen juist dat mensen meer hulp gaan zoeken in de eerste lijn! Er is hier in de regio op dat gebied een heleboel in ontwikkeling, maar vraag me af welke doelgroep ze willen trekken, het zullen vast de minima niet zijn, want als de eerste lijns nog duurder is dan de tweede vraag ik mij af of al die nieuwe ontwikkelingen een lang leven hebben!
Geldt dat bijv. ook voor anorexia patienten? wat als die jong zijn en de ouders kunnen het niet betalen of ze zijn meerderjarig en ze kunnen het zelf niet betalen? (want vaak werken zieke mensen met ziektem zoals deze niet, en hebben ze weinig inkomen). Ik vind dit vtoch ook schokkend. Dat kan echt heel erg de verkeerde kant op gaan...
@belle: geld niet voor kinderen onder de 18, maar als je anorexia hebt en je word behandeld door een ggz instelling en bent 18+ dan betaal je dus ook een eigen bijdrage Hier alles op n rijtje: Geestelijke gezondheidszorg (ggz) wordt voor een deel vergoed uit het verplichte basispakket van de zorgverzekering. Om de groei van de uitgaven in de zorg af te remmen heeft het kabinet een aantal maatregelen in de vergoeding van ggz genomen die sinds 2012 gelden. Vergoeding eerstelijns ggz Sinds 2012 zijn de eerste 5 sessies bij een eerstelijnspsycholoog gedekt door het basispakket. Vanaf de 6e sessie wordt dit niet meer vergoed. Voor de eerstelijns ggz geldt een eigen bijdrage van 20 per consult. Vergoeding tweedelijns ggz Bij meer complexe psychische problemen worden de behandelingen meestal gegeven door een gezondheidszorgpsycholoog, een klinisch psycholoog, een klinisch neuropsycholoog, een psychotherapeut of een psychiater. Deze behandelingen worden betaald vanuit de basisverzekering. Nieuw is dat sinds 2012 een eigen bijdrage geldt voor iedereen van 18 jaar of ouder. Eigen bijdrage behandelingen tweedelijns ggz De eigen bijdrage voor behandelingen in de tweede lijn is maximaal 200 per jaar. De bijdrage is hoger dan die voor de eerstelijns ggz, zodat cliënten worden gestimuleerd om behandeling te zoeken in de eerste lijn. Geen eigen bijdrage voor tweedelijns ggz De volgende personen hoeven geen eigen bijdrage te betalen: jongeren onder de 18 jaar; cliënten die een crisisbehandeling ontvangen; mensen die onvrijwillig worden opgenomen op basis van de Wet Bijzondere Opname in Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ); personen die zelf niet om hulp vragen en daarom een vorm van bemoeizorg hebben ontvangen, en voor wie vanwege deze bemoeizorg een ggz-behandeling is gestart. Eigen bijdrage bij opname in een ggz-instelling Voor opname in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg geldt voor personen vanaf 18 jaar een eigen bijdrage van 145 per maand. De bijdrage gaat in vanaf de 2e maand van verblijf in de instelling. Ggz in de toekomst Om de ggz toekomstbestendig te maken wil het kabinet onder meer: laagdrempelige psychologische hulp aanbieden door onder andere gebruik van e-health, bijvoorbeeld een online gesprek met een therapeut; behandelingen van de vaak langdurige tweedelijnszorg verplaatsen naar de goedkopere eerstelijnszorg; patiënten in hun eigen omgeving behandelen in plaats van in een instelling.
Het is gewoon niet meer te doen.. vorig jaar heeft mijn (nu) ex een week behandeling gehad in zo'n ''kliniek''.. een week! Rekening van 600 euro Nu zit hij er weer in.. Vind het zo sneu, dat zijn juist de mensen die het zo nodig zijn en dan worden ze zo belemmert..
Ik denk trouwens dat de mensen die in het kabinet zitten nog nooit met een psychiatrische patient te maken heeft gehad.. Wordt tijd dat ze iemand met een psychose eens opzoeken en zien dat ze echt ziek zijn..
Ik word dubbel gepakt, gebruik ook medicijnen en kan dus ook de 250 euro eigen bijdrage betalen van het ziekenfonds en nu ook de eigen bijdrage van de therapie en dan krijg ik alleen een wia uitkering. Het is dat ik moet voor mijn toekomst en die van mijn dochter anders was ik ook gestopt.
Vind het gewoon eng eigenlijk, als het zo door gaat dan is het krijgen van zorg alleen nog voor de rijkere mensen. Er zijn nu al veel patiënten die zich niet laten doorverwijzen naar het ziekenhuis omdat, zodra je die drempel overstapt, vaak al je eigen bijdrage moet betalen. Dus krijg je een paar weken later een rekening van 220 euro. Triest, in en in triest.
Ik kan het wel betalen denk ik maar ik vind het gewoon zonde van mijn geld.. moet ook medicijnen betalen tenslotte en die vind ik belangrijker. En wat doet eerstelijnszorg voor psychiatrische patiënten eigenlijk? Vind het ook zo stom dat je dieetadvisering niet meer vergoed krijgt. @ Amanthis, krijg je wel de vergoeding van de eigen bijdrage voor medicijnen?
Ik ben op doorverwijzing van de gyn naar de klinisch psycholoog geweest , maar heb niets bij moeten betalen.... Vraag me af of hier nog een rekening voor gaat komen dan