ben het met je eens! Vooral op Hyves en facebook lees ik vaak opschepperige verhalen over de kinderen en ook moeders die " te snel willen" mbt hun kinderen... en dan denk ik ook van: waarom? ik heb besloten nooit weer iets over mijn kind in de WWW van hyves te zetten en in de statusupdate van facebook doe ik nu al een tijdje zo trouwens omdat ik het opscheppen zat ben. ook ik ben gewoon trots op mijn kind, slim of niet slim, zolang hij gelukkig is ben ik ook gelukkig
Oei, ik ben zo'n 'opschepperige ouder op facebook' Mijn zoon is 2,5 en zat laatst ineens heel overtuigd zijn 10 poppetjes te tellen, zonder fout. Dat vond ik zo knap en was ik zo van onder de indruk; ja, dat knal ik op FB, gewoon omdat dat me dan bezighoudt. Ik heb geen idee of mijn zoon 'slim' is. Het is een bijdehand kereltje, maar niet meer dan andere kinderen, denk ik. Ik houd me er ook niet mee bezig. Ik ben gewoon altijd trots als hij wat nieuws kan, ongeacht wat dat dan is. Bij het CB kijken ze altijd wel of zijn ontwikkeling niet achterblijft en dat vind ik goed; ze vertellen me echter nooit of hij iets kan dat voor zijn leeftijd nog bijzonder is ofzo. Vind ik ook nog helemaal niet belangrijk. Ik heb net zo lief een leuk kind dat gemiddeld is Overigens is het ook vaak je omgeving die je kind bombardeert tot 'slimmer' of 'beter'. Mijn schoonmoeder vergelijkt nogal, dus ik hoor eigenlijk bij elk bezoek daar dat Sil echt veeeeel beter praat dan de kleinzoon van de buurvrouw etc. Heel lief, hoor, maar wat maakt het uit, denk ik dan.
ik moest heel hard lachen..tja, cb weet dat natuurlijk ook. maar hoe je het zegt...en je maakt me nieuwsgierig nu, waarom dan? heb je slechte ervaringe met cb soms.
Ouders komen er in de loop van de schoolperiode vanzelf achter of hun kind echt zo slim is of toch redelijk gemiddeld Je hoort juist ouders van kinderen rond de 2 en 3 jaar dat hun kind wel opvallend slim is.. Kinderen hebben in deze leeftijd nog echt van die ontwikkelingssprongen die opvallen en daardoor snel als 'uitzonderlijk' gezien worden. Elk kind is sterk in iets, het is alleen maar net wat opvalt. Als een kind heel erg gericht is op sociaal vlak, dan valt dat veel minder op als wanneer een kind vlot kan tellen/kleuren herkennen etc.
Maar mag je je trots dan niet uiten? Of laat ik het anders zeggen: Hoe kun je je trots uiten, zonder op te scheppen? Ik ben ook apetrots op wat m'n dochter op zwemgebied al kan. En ja dan hoort ze 'bij de betere' . Motorisch gezien was ze als baby vrij traag en dat is prima, het is helemaal goed gekomen, alles op z'n tijd. Maar ik vind het ook gewoon weleens érg leuk om te 'pronken' met m'n dochter. Om de hele wereld te laten weten dat ze geweldig is, omdat IK dat vind . Net zoals iedere andere moeder dat vind. Prima toch om te uiten? even reagerend op het eerste bericht: Ik sluit me aan bij: Dat hoort ook een beetje bij die enorme trots die je als ouder voelt en bij: trouwens is het ook helemaal normaal dat de ouders onder de indruk zijn van hun kids bevorderingen rond leeftijd 2.omdat je nu ineens de resultaten ziet van je kinds maanden lange oefeningen(ze namen alles op vanaf d geboorte, maar nu kunnen ze echt wat laten zien)en je eigen inspaningen tot nu toe.
10%?! Dat vind ik best veel! Maar wat is de ´definitie' oid dan van hoogbegaafd? Ik kan me herinneren dat een leraar ooit vertelde dat 15% van de leerlingen VWO doet. Is het dan zo dat het overgrote deel hiervan hoogbegaafd is (er vanuit gaande dat het grootste? deel van de hoogbegaafden toch vwo gaat doen), of ligt dat totaal anders?
het is 2,5% intelligent als hoogbegaafd.maar hoogbegaafd iemand heeft er ook andere specifiekaties bij. dus zeldzamer.
@belize: daar zijn de geleerden het dus niet geheel over eens En 2,5% heeft een iq hoger dan 130. Wat bij kleine kinderen moeilijk te meten is omdat hun ontwikkeling in sprongen gaat. Zo scoren ze de ene keer bovengemiddeld en de andere keer eronder. Dat kan. Dus noemen ze het een ontwikkelingsvoorsprong. En die kan dus in de loop der tijd verdwijnen. Omdat een kind zich aanpast of gewoon toen bepaalde interesses had en later niet. Maar je kunt al met een veel lager iq dan 130 problemen krijgen op school. Dus dan zit je alsnog met een kind dat slimmer is dan de rest (maar niet hoogbegaafd) dat toch zich doodverveeld op school. Vandaar die 10%. Die was niet verzonnen ofzo
Oh, ok. Ik snap het. De juffen op de psz hebben me laatst een paar keer gezegd dat ze onze dochter wel erg slim vinden. Ze was toen bijna 3, maar ze vonden haar vaak al als bijna 4 overkomen. Nu zijn we ons er zelf ook heus wel van bewust dat ze cognitief redelijk snel is, al vond ik 'bijna 4' wel erg heftig. Ik vind niet dat ze uitzonderlijk is, zeg maar. Vooral op sociaal en creatief gebied loopt ze bijv ook echt niet voor. Nu maak ik me er (nog) niet heel druk om hoor. Ik was zelf een snelle leerling en mijn vriend is vroeger ook getest en zou dan 'hoogbegaafd' zijn. Mijn vader trouwens ook. Zelf heb ik eigenlijk nooit problemen gehad (kreeg extra werkjes), ook niet qua aansluiting, vond school altijd leuk. Mijn vriend wel een beetje, had snel mot met leraren, verveelde zich wel, maar ging ook wel beter met extra werk. Maar goed, we zullen wel zien Zelf vind ik de sociale ontwikkeling juist erg belangrijk nu.
Over facebook enzo. Ik ben daar zelf ook voorzichtig in. Natuurlijk ben ik trots als ze iets nieuws kan. Maar ik beperk me meestal meer tot leuke uitspraken. Dat vind ik zelf ook veel leuker om bij anderen te lezen. Bij ons op het CB geven ze verder ook geen commentaar over of iets boven of ondergemiddeld is qua ontwikkeling, hoor wel eens dat andere CBs dat wel doen. Ze checken gewoon en goed is goed. Vind ik een goede, neutrale houding! Ben sowieso best wel tevreden over t CB hier. Ze geven ook niet snel ongevraagd advies.
@arivenol: mja je mag natuurlijk niet generaliseren... En uit de hoogte doen en opscheppen natuurlijk... Maar ik kan me voorstellen dat als je hele slimme ouders hebt je dus ook net iets verder ontwikkeld aan school begint. En dat is niet lullig bedoelt voor de rest van de wereld maar hoop dingen pikken kinderen op omdat de ouders het doen. En natuurlijk hoogbegaafdheid "pik" je niet op. Dat ben je of dat ben je niet. Maar algemene ontwikkeling wel. Zo vinden wij het niet gek dat mijn dochter nu woordjes leest... Wij zitten zelf bijna dagelijks met een boek op schoot en ze heeft inmiddels wel door dat daar geen plaatjes in staan. En de rode bloedlichaampjes waar ze zo gek van is.. Kent ze ook gewoon van de tv. Buiten dat het dus ons niet heel vreemd aan doet.. Is het toch iets waar klasgenootjes niet zo veel mee hebben. Die kennen automerken, alle auto's in cars en kunnen goed klimmen of hard rennen... Ieder z'n ding
Helemaal mee eens, goed omschreven. De eerste jaren kopieren de kinderen vaak het gedrag van de ouders. Hier zijn ze helemaal in de ban van letters en cijfers. Maar ze kennen idd geen 1 automerk en vinden 'voetballen' niks aan omdat papa daar niet zoveel mee heeft.
Een leerrijke omgeving is idd basis voor een goede ontwikkeling. Maar je kunt niet door een kind z'n plafond heen. Hij zal alleen leren waar het geïnteresseerd in is, wat het zelf wil en kan leren. Ik merk dat de algemene opvatting 'Iedereen vindt z'n eigen kind slimmer dan gemiddeld' wel in de hand werkt dat je nauwelijks serieus wordt genomen als je je afvraagt of je kind écht een voorsprong heeft. Er valt met andere ouders nauwelijks een gesprek over te voeren, omdat iedereen blijkbaar onzeker is en we bij ons eigen kind gewoon niet altijd meer objectief kunnen kijken. En als je zegt dat het je echt niet uitmaakt of ze straks daadwerkelijk hoogintelligent blijkt of niet, word je meestal niet gelooft. Je bent in de ogen van de meeste ouders gewoon een opschepper, of denkt op z'n minst een beetje te goed over je eigen kind. Maar, ik ga júist niet ophouden met over mijn kind te praten. Het is knap wat zij doet, of het nu eigenlijk langzaam, gemiddeld of snel is! Ik ben toch wel trots op haar!
haha, natuurlijk heb je het niet verzonnen meid. je hebt t uitgelegd.ik bedoelde dus niet bovengemiddeld intelligent.
Die overschatting is niet voorbehouden aan ouders van jonge kinderen. Ik herinner mij nog een enquete uit mijn studententijd. Daaruit bleek dat ruim de helft van de studenten dacht dat zij tot de top-10% van hun jaar hoorden Waarschijnlijk blinkt ieder kind wel ergens in uit. Leuk toch, om juist daar aandacht aan te geven, en niet aan alles waar je kind gemiddeld of beneden-gemiddeld in is?
ergste is dat de wereld toch het makkelijkst is als je gemiddeld/net boven gemiddeld bent niet als je er met kop en schouders bovenuit steekt (of onderuit steekt natuurlijk) goede vriend van mij is nogal hoogbegaafd, lid van de mensa en alles erop en er aan.. maar vrienden heeft hij nauwelijks.. want zijn humor is raar in hun ogen.. (nee, zij zijn gewoon trager dan hij) en hun humor vindt hij saai.. want hij is in gedachten alweer 3 sprongen verder net als praten over gevoelens.. dat werkt bij hem net anders dan bij de rest. per saldo is hij heel slim en erg goed in zn vak.. maar verder vooral heel eenzaam.
ik snap wel de reacties van de ouders met wie je een gesprek wil voeren. want er is altijd iets dubbels in je uitspraken. je komt bijvoorbeeld zeggen, hier boven, dat je je afvraagt of je kind echt een voorsprong heeft, terwijl ik zeker wel weet dat je daaraan juist geen seconde twijfelt. je wilt van de andere ouders horen misschien, dat je kind een voorsprong heeft, na een vergelijkend gesprek over de ontwikkeling van hun kindjes?maar ja, kun je je niet voorstellen dat de andere ouders niet echt geinterreseerd zijn in je dochters voorsprong?
@belize: het punt van het vragen is.. juist dat je bevestigd wil zien dat het zo is niet dat de ander perse slechter is.. daar denk je op zo'n moment niet aan maar als je continu denkt "hmm mijn kind lijkt wel slimmer dan de rest" wil je ook graag van andere ouders horen dat dat zo is omdat je diep van binnen heel goed weet dat je je eigen kind altijd het geweldigst vind maar ook omdat je heus wel snapt dat een 2,5jarige normaal neit schrijft... maar is het wel echt uitzonderlijk? eigenlijk wil je gewoon horen dat er meer kinderen zijn die het doen.. OF gesterkt worden in je eigen idee... want niemand denkt dat zijn kind hoogbegaafd is en in de praktijk.. de mensen die dat idee beginnen te krijgen zitten er eigenlijk helemaal niet op te wachten omdat het (zeker als de voorsprong echt groot is) de kans groot is dat je continu problemen op je bord krijgt. nadeel van echt hoogbegaafd is dat je kind net zo hard uitvalt in het onderwijs als iemand die zwakbegaafd is maar omdat je kind slim is.. zijn er veel minder regelingen/potjes waar jij of de school hulp bij kunt vragen. onderwijs is gewoon voor gemiddelden en evt. net daar buiten
heel veel ouders zijn op deze leeftijd met hele andere zaken bezig zoals; eet ze goed, slaapt ze goed, nee fase etc. je zult zien als de kids 8-9 jaar oud zijn,een gesprek over intelligentie etc wel weer zou gaan met de andere ouders.
kijk, ik ben een buitenlandse hier.ik ben hier niet naar school gegaan. jullie maken mij altijd zo bang over onderwijs hier in NL, dat je als hoogbegaafde extra problemen in onderwijs kunt krijgen etc. papa hier weet daar wat van, de intelligentie is niet echt de oorzak van uitval op welk nivo dan ook in onderwijs, als ik zelf naar de cijfers kijk van school uitval zie je totaal andere zaken uitblinken. ik zeg het nog een keer:hoogbegaafdheid of bovengemiddelde intelligentie zijn geen slechte eigenschappen die je kunt hebben.