Voor mij is dit de meest ideale manier, vooral voor 's nachts: Water koken in de waterkoker, dit doe ik in een kleine thermoscan, voldoende voor ongeveer 4 voedingen. Dit water meng ik met bronwater van Evian. Op een gegeven moment weet je precies hoeveel heet en koud water. Daar doe ik de schepjes voeding bij en roeren met een vork, krijg je minder bubbeltjes. Bij erge haast of buiten dop erop en schudden, maar dan krijg je veel schuim wat niet bepaald fijn is voor de darmpjes.
O, dat heb ik ooit geweten. Wij hebben een huis uit de jaren 70, en idd een boiler. Wat is een combi quoteer? Is dat zoon kraam met kokend water? (even nieuwsgierig voor als we ooit een andere keuken kopen .
Een quooker is inderdaad een kraan met kokend water. Een combi quooker combineert dit met koud water, zodat je het water gelijk op de juiste temperatuur hebt.
Sowieso met kraanwater. Uitgekookt water deed ik bij die 2 flesjes KV die m'n pasgeboren zoon heeft gehad. Daarna ben ik pas weer flesjes KV gaan maken met 6 mnd. Kraanwater is in NL van uitstekende kwaliteit, soms zelfs beter geschikt dan mineraalwater (wat soms meer mineralen bevat dan goed is voor een baby, zoals natrium). Uitzondering voor zeer oude leidingen die nog lood bevatten, dan moet je geen kraanwater gebruiken. Ik gebruikte soms warm water uit de kraan, en soms water uit de waterkoker (als ik net thee had gezet bijvoorbeeld), en soms water dat ik warm maakte in de magnetron. Van alles dus eigenlijk, behalve mineraalwater omdat ik dat onzinnig vond. Wij hebben trouwens stadswarmte, dus warm water komt uit dezelfde leiding als koud water en wordt op het moment van aftappen beneden in de meterkast verwarmd.
En ik Jan me weer niet voorstellen dat een ziekenhuis zo'n gevaarlijk advies geeft om voeding voor 24 uur klaar te maken. Juist preemies zijn extra kwetsbaar en voor normale babies moet kunstvoeding die aangemaakt is al binnen vijf tot acht uur opgemaakt worden. Juist preemies zijn extra gevoelig voor de bacteriën die in 24 uur ook in de koelkast in kunstvoeding kunnen groeien. 7/8 flessen per dag is niet echt veel en voor twee kun je de dubbele hoeveelheid aanmaken en verdelen over twee flessen. Ik zou zo'n risico van 24 uur bewaren never nooit aandurven hoor!
Zo hoort het in de kinderopvangte gebeuren http://www.who.int/foodsafety/publications/micro/PIF_Care_en.pdf En zo thuis: http://www.who.int/foodsafety/publications/micro/PIF_Bottle_en.pdf Bronwater waarvan de verpakking langer dan 24 uur open is moet so wie so gekookt worden i.v.m. Bacterie en schimmelgroei.
Meestal een deel koud water, aanvullen met gekookt water, poeder erbij en klaar. Toen ze nog een nachtvoeding kreeg deden we die met warm water uit de kraan.
ik doe kokend water in het flesje 60 ml dan doe ik daar 120 ml koud kraanwater bij. dan het poeder/jbpm/evt pap erbij en schudden maar!
Hier gebruiken we Evian bronwater, waar ik eerst het poeder indoe...rol de fles en warm ze dan op in de magnetron. Als ze klaar is, dop erop, nog eens rollen en voelen of ze niet te warm is (doe ik nog altijd na 6 maanden) en Jarne kan smullen Trouwens waar onze Jarne lag op de prematurenafdeling hebben ze ons ook sterk afgeraden om de voeding voor heel de dag te maken op voorhand. In het ziekenhuis kunnen ze dit doordat ze betere koelingen hebben speciaal voor de kunstvoeding, maar thuis staan er nog andere bacteriëvolle producten in de koelkast.
Dat is niet de goede volgorde. Als je aangemaakte voeding in de magnetron opwamrt kunnen er hotspots ontstaan, waarin de eiwitten en vetten door de hoge hitte veranderen. En bij niet goed schudden nadien kan kind de mond branden. Daarnaast, poeder lost beter op in heet water, en als poeder opgelost wordt in water van 70 graden of hoger kunnen de bacteriën uit het poeder zich niet vermenigvuldigen. Je kunt half heet water nemen, poeder oplosen en dan koud water erbij doen als het snel klaar moet zijn.
Nu heb ik er even de verpakking van mijn kunstvoeding bijgenomen en er staat duidelijk: Teneinde het aantal levende L Reuteri te behouden, is het belangrijk dat het water niet warmer dan 37° is. Dus heet water en dan poeder oplossen is geen optie!!! EN even het blad met de bereidingswijze van de zuigfles dat ik gekregen heb van kind en gezin erbij genomen, deze zegt: 1. handen wassen 2. Water in de gesteriliseerde fles gieten 3. poeder afmeten 4. Poeder bij het water voegen 5. De zuigfles sluiten 6. de fles rollen of schudden (afhankelijk van het soort melkpoeder) 7. verwarm de fles tot 37° 8. voel aan de binnenkant van de pols of de fles niet te warm is
Wat raar dat dat in strijd met de internationale richtlijnen zo geadviseerd wordt. Ik zou niet graag een kunstvoeding geven waarin levende bacteriën zitten, want niet alleen de reuteri blijven bij deze bereiding leven, maar ook de nare jongens zoals sakazakii.
http://www.unicef.org.uk/Documents/Baby_Friendly/Leaflets/4/guide_to_bottle_feeding.pdf Dit is nog een andere gebruiksaanwijzing (van Unicef). Alle publicaties waarschuwen tegen het opwarmen van aangemaakte voeding in een magnetron. Ik ben trouwens wel benieuwd hoe een fabrikant een gebruiksaanwijzing die zo tegenstrijdig is met wat algemeen geadviseerd wordt eigenlijk rechtvaardigt, om welk merk gaat het?
Wat grappig al die verschillen en al die verschillende aanwijzingen Zowel onze kraamhulp als de kinderarts vertelden dat we het gewoon met warm kraanwater konden aanmaken. Dus dat doen we dan ook.
Onbegrijpelijk dat ze zoiets zeggen... Waterbedrijf Vitens "Mag ik warm kraanwater drinken? Als waterbedrijf raden wij het drinken van warm water uit de kraan af. Het is namelijk mogelijk dat metalen uit de leidingen, of uit de boiler of geiser in het warme water terechtkomen. Dat geldt zowel voor oude als nieuwe leidingen. Ook daar blijft de kans aanwezig dat metalen als koper, lood of cadmium in het warme water oplossen. Wél kunt u warm water uit de kraan drinken dat eerst gekookt is. Een kop thee van gekookt kraanwater, of gekookt water dat is afgekoeld, vormen dus geen enkel probleem." Waterbedrijf Vitens Op veel websites over babys is te lezen dat de flesvoeding aangemaakt moet worden met bronwater of dat het kraanwater eerst gekookt moet worden. Dat is niet nodig. Stromend koud water uit de kraan is vers en veilig voor flesvoeding. Laat wel de kraan eerst even lopen voor je het koude water gebruikt en gebruik geen warm kraanwater. Daarnaast moet je opletten als je loden leidingen in je huis hebt. GezondVGZ - Flesvoeding klaarmaken
Wij deden koud kraan water in de fles, dan in de magnetron, poeder erbij, schudden, temp. controleren. Klaar. Als ik warm water uit de kraan wil gebruiken, dan moet ik sowieso eerst de kraan een tijd laten stromen voor het water warm wordt, ketel staat op zolder. Beetje zonde van dat water. Met de methode die wij toepasten ging het ook heel vlug hoor.
Ahhh daar hebben we de expert en degene die altijd alles het beste weet weer Ik raad je aan om gewoon iedereen in zijn/haar waarde te laten ipv betwetertje te spelen.