Laatst zaten met vrienden te praten over hoeveel kindjes wij en hun zouden willen. Nu zijn hun zwanger van de tweede en de man dacht nog misschien wel aan een derde maar omdat ze toch erg graag de opleidingen van hun kids wilden kunnen betalen houden ze het bij 2 kids. Nu is mijn vraag...hoe denken jullie hierover? Dat je de middelbare opleiding betaalt lijkt me logisch. Maar ook het mbo of hbo onderwijs? En wat als ze dokter willen worden? Dat is een studie van 10 jaar ofzo? Is er een bepaalde leeftijdsgrens tot waar je de opleiding wilt betalen van je kinderen? Dus geef je mening hierover......... Mijn mening: Als mijn kinderen een mbo/hbo opleiding gaan doen betaal ik die zeker! Maar willen ze hierna weer iets anders gaan doen...tja dan moeten ze het maar zelf gaan betalen.
Als je kind goed kan leren gaat het geen mbo/hbo doen maar direct de lange studie zoals bv medicijnen. Gaan je die dan niet betalen? Wij willen proberen de kinderen in ieder geval zo goed mogelijk bij te kunnen staan gedurende hun studie, los van of dit mbo, hbo of wo is. Maar dit betekent niet dat we alles zullen betalen, wij betalen nu zelf ook nog steeds voor onze studieschuld en als je na je studie een goede baan vindt is dat natuurlijk ook geen probleem.
Hmmm... Lastig. Als ze hier de lijn van hun ouders volgen, dan maken ze of hun opleiding niet af (manlief heeft alleen MAVO en 2 of 3 afgebroken opleidingen, die hij overigens zelf betaald heeft) of ze kappen er na een jaar mee, gaan iets anders doen en gaan op hun 25ste toch die eerste opleiding afmaken. (net als mama) Mijn ouders hebben altijd gezegd: Je mag kiezen wat je wil, maar je maakt het wel af. Als je dat niet doet, prima, maar een volgende opleiding betaal je dan zelf. En zo geschiedde... De MDGO-VZ heb ik maar een jaar gedaan, was echt niks voor mij. Daarna MBO verkoopmedewerker en verkoopspecialist (beide BBL) gedaan en zelf betaald. (ok, moeders heeft het voorgeschoten, want het was de eerste keer wel erg veel geld en ik was pas net gaan werken) Uiteindelijk ben ik op mijn 25ste toch weer de zorg ingegaan en ben ik verzorgende IG gaan doen.
Middelbare school wordt door ons betaald en een eventuele vervolgopleiding ook. Maar als ze blijven switchen dan gaat de geldkraan dicht. Het geld groeit ons ook niet op de rug en het kost enorm veel geld. Dat is een reden waarom wij daar nu al voor aan het sparen zijn.
Ja idd wij sparen nu ook al.... Ik zou dan ook de eerste opleiding betalen...net zoals dat bij mij is gebeurt. Ik heb nog een andere opleiding gedaan maar woonde toen ook al niet meer thuis en kreeg best een hoge studiefinanciering omdat ik geen vader meer heb.
Vind wel dat kinderen vanaf hun 16e een baantje erbij moeten gaan zoeken. Anders zou ik de geldkraan ook heel snel dicht draaien. Naar school gaan/studeren is de meeste relaxte tijd in je leven daar kun je best een baantje naast hebben om in je onderhoud te voorzien.
oh ja zeker een baantje erbij !! Ik heb gewerkt vanaf mijn 15de.....alleen moest ik alles zelf betalen....kreeg gelukkig wel te eten thuis hihi. Nu vindt ik dat ze best een bijbaantje moeten hebben maar niet zo doen als mijn moeder....echt alles zelf laten betalen ook als je gewoon geld hebt om je kinderen kleren te kopen.
mja hier wilden mijn ouders best mijn studie betalen ik was de eerste in een vrije lange lijn die niet alleen kon studeren maar het ook wilde mijn ouders zijn beiden van de tijd dat studeren iets was voor andere mensen geloof ik uiteindelijk werd dat een echtscheiding en dientengevolge 2 ouders met niet enorm veel geld.. en ik heb dus zelf mijn hbo betaald. wat er niet is.. kun je niet uitgeven. Voor mijn dochter.. zien we wel wat we precies betalen en wt niet hangt van de studie en de situatie op dat moment af natuurlijk word er nu al voor gespaard.. maar ik kan nu echt nog niet voorzien wat onze situatie is tegen die tijd... en wat ze uberhaupt wil gaan doen. Komt tijd, komt raad.
Toen ik ging studeren was de stufi nog aardig uitgebreid. Ik kreeg een basisbeurs, een stukje aanvullende beurs en een lening (met heel lage rente). Mijn moeder betaalde wel wat mee, maar had niet veel. En ik kreeg een wezenpensioen omdat mijn vader was overleden voordat ik 18 was. Ik heb dus gestudeerd zonder dat het mijn moeder veel geld heeft gekost. Maar de voorzieningen zijn nu wel anders dan 'in mijn tijd'. Bovendien verdienen wij allebei goed en zullen dus sowieso veel moeten bijdragen aan de studies van onze kinderen. Zolang zij serieus bezig zijn met hun opleiding, zullen wij bijdragen wat nodig en mogelijk is. En ik vind er echt niks op tegen om geld te lenen voor je studie. Je plukt er zelf nog de meeste vruchten van, dus mag je er ook zelf in investeren. Maakt een student misschien iets bewuster van de waarde van zijn/haar opleiding.
Wij hebben een spaarrekening speciaal bedoeld voor de studie van de kleine man. Hopelijk komt hij daar tegen die tijd een heel eind mee, maar hij zal zeker ook zelf aan de slag moeten. Enerzijds om evt. extra kosten te betalen, anderzijds omdat ik het belangrijk vindt dat hij leert om verantwoordelijk te zijn voor zijn eigen leven.
Wij sparen voor onze kinderen zodat ze eventueel zelf hun studie zouden kunnen betalen. Maar we sparen ook op een andere rekening en hopelijk kunnen we daaruit hun studie betalen.
Ik heb ook het meeste zelf moeten betalen dus mijn kind zal ook lang niet alles cadeau krijgen. Ik betaal inderdaad ook nog mijn eigen studieschuld af nu. Maar hetzelfde geldt voor rijbewijs e.d. Er zijn mensen die menen dat zij dat ook moeten betalen voor hun kind. Ik haalde op eigen kosten mijn rijbewijs (en kocht van eigen geld mijn auto) op mijn 26e. Wel wat later dan 18 maar ja.. ben er echt niet slechter van geworden. Zag eindelijk de waarde van geld eens. Ben daardoor ook zuiniger op mijn auto. En was ook trots dat ik alles zelf betaald had.
Middelbare school zullen we sowieso helemaal betalen, net als de boeken daarvoor. Vervolgstudie betalen we een groot deel mee (daarvoor sparen we ook), maar ik vind dat Thijmen dan ook gewoon een bijbaan kan nemen om mee te betalen. Eventuele specialisatie voor bijvoorbeeld medicijnen oid vind ik in principe voor eigen rekening. Meestal is dat ook een combi met werken, dus dan is dat ook geen probleem. Qua stoppen en starten met opleidingen... tja dat zal een beetje aan de situatie liggen denk ik.
Ik heb ook het eea aan studies gedaan en geswitcht. Sommige opleidingen waren 'intern' betaald. Mijn ouders hebben wel enigszins meebetaald, later mijn vriend ook nog. We woonden samen, en ik studeerde, dus hij zorgde voor t inkomen (en ik heb ook nog wel wat erbij gewerkt). Dus ben redelijk verwend geweest wat dat betreft. We hebben hier ook echt nog geen afspraken over voor onze dochter. Ook geen spaarplan ofzo.. Natuurlijk gaan we haar wel stimuleren om ook zelf te leren met geld om te gaan en er voor te werken. Maar we zien t in de toekomst wel, hoe ver we er in gaan om haar te kunnen laten studeren (als ze dat wil). Ligt ook aan onze eigen financiele situatie. Nu is die heel rooskleurig, maar je kan natuurlijk niet met zekerheid 20 jaar vooruit kijken
MIjn rijbewijs heb ik ook zelf betaald.....maar als we later gewoon het geld ervoor hebben betalen wij die hoor....zeker moet je je kids leren wat de waarde is van alles....maar als je het goed hebt vindt ik dat je best het rijbewijs kan betalen.. Gaat mijn dochter een studie doen van meerdere jaren na de middelbare school zal ik niet alles gaan betalen... Wat vinden jullie dan van kleren kopen ... make-up enz...als ze een bijbaan hebben... moeten ze dat zelf betalen van jullie? En dan heb ik het natuurlijk over een leeftijd van ongeveer 14 jaar en ouder....
Nou, zal even een toevoeging geven op mijn verhaal. Mijn ouders hadden ook voldoende geld bij mijn broers en die kregen dus allerlei zaken wel betaald. Toen ik groter werd is de situatie veranderd en konden ze mij niet geven wat mijn broers hebben gehad. Het is volgens mij geen toeval dat ik tot op de dag van vandaag de enige van ons ben die geen schulden heeft buiten een zeer minimale studieschuld, die geen geld leent als de nood niet heel hoog is, de enige die nog nooit een verkeersboete heeft gehad (want tja.. toch erg zonde van het geld!!) en de enige die kan rondkomen van een minimum (zij hoeven dat niet, maar snappen ook niet hoe ik dat doe). En als ik het zo eens bekijk ben ik van ons 3 ook nog het meest snel tevreden met wat ik heb. Toen ik op mezelf ging wonen en mijn house-warming gaf snapte men niet dat ik mijn huis zo mooi had kunnen inrichten omdat ze altijd hoorde dat ik het financieel zo slecht had. Ik was juist heel erg trots dat ik met die paar centen die ik had het zelfs nog zo had kunnen klaar krijgen dat ik dat op eigen kracht had kunnen sparen. Zo trots was ik niet geweest als ik had moeten zeggen dat ik dat allemaal van paps en mams had gekregen. Ik ben blij met de manier waarop ik met geld omga en zou daarom ook bij mijn kinderen niet klakkeloos alles maar betalen. Echter gaat het me te ver om te zeggen dat al het bovenstaande enkel komt omdat ik alles zelf moest betalen. Dat kan ik niet met zekerheid stellen. Mensen die wel veel gekregen hebben hoeven uiteraard niet per definitie wel verkeersboetes te hebben. Haha Maar ik ben blij met de ervaringen die ik op heb gedaan, zodat ik nu de zekerheid heb dat ik mezelf prima kan redden op eigen houtje. Op een leeftijd van 14 make up zelf betalen: jazeker! Dat zijn luxe artikelen en dat vind ik nog anders dan dingen die je nodig hebt. Ook niet te vergelijken met studiegeld denk ik.
Wij gaan hier gewoon sparen voor de kleine, maar omstandigheden kunnen veranderen. Door de scheiding van mijn ouders heb ik mijn studie zelf betaald, er was geen geld meer. Heb dus ook moeten lenen. Later zal er dus een potje beschikbaar zijn, als alles blijft gaan volgens plan. Is het potje op, dan zal ons kind zelf moeten werken/lenen om de studie te betalen. En als je telkens wisselt van studie, dan komt de bodem van zo'n potje sneller in zicht. Maar zodra hij/zij 18 is ben ik eigenlijk niet van plan om nog maandelijks extra geld te geven. Je kind moet op een gegeven moment ook op eigen benen kunnen staan. Ik ben er zelf ook niet slechter van geworden. Ook met zakgeld, gewoon een vast bedrag voor kleding en wat leuke dingen, en zodra het op is, is het op. Hebben ze alles uitgegeven aan make-up of onzin, dan zullen ze langer met bepaalde kledingstukken moeten doen. Vanaf 14 jaar kunnen ze best dat soort beslissingen maken.