In een cracotte zitten 25 calorieen. Hartstikke goed voor tussendoor maar als vervanging van de boterhammen bij de lunch zou ik ze echt te mager vinden...
Eens! Het afgelopen half jaar heb ik mijzelf een verantwoord eetpatroon aangeleerd met als resultaat dat ik 13 kilo ben afgevallen. Ik ontbijt trouwens met 2 bruine boterhammen en als lunch eet ik 3 bruine boterhammen. Ik eet dus 5 boterhammen op een dag, wat een hoop mensen als veel zien. Brood wordt op de een of andere manier als dikmaker gezien, maar het zit hem vooral in het beleg.
(Volkoren)brood is heel gezond en heeft je lichaam ook gewoon nodig: Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Wie gezond eet haalt tussen de 40 en 70% van de energie uit koolhydraten. In voedingsmiddelen zitten verteerbare koolhydraten en niet-verteerbare koolhydraten. Verteerbare koolhydraten zijn zetmeel en suikers die je lichaam kan opnemen en gebruiken als glucose. Niet-verteerbare koolhydraten zijn voedingsvezels. Voedingsvezels zijn nodig voor een goede darmwerking. Koolhydraten zittenvooral in graanproducten zoals brood en pasta, maar ook in aardappelen, rijst en peulvruchten. Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen dieveel voedingsvezels bevatten zoals volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Als je te veel koolhydraten eet, kan dat betekenen dat je te weinig eiwitten of vetten eet. Te veel koolhydraten wil zeggen dat meer dan 70% van de calorieën uit koolhydraten komt. Dat is niet goed voor de gezondheid. Als je te weinig koolhydraten eet kan dat betekenen dat je niet genoeg van alle gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels binnenkrijgt. Koolhydraten zijn voedingsstoffen, net als bijvoorbeeld eiwitten en vetten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Wie gezond eet, haalt tussen de 40 en 70% van de energie uit koolhydraten. Koolhydraten geven het lichaam energie. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk. De hersenen kunnen zelfs niet zonder glucose. Volgens de Gezondheidsraad hebben we minimaal een hoeveelheid koolhydraten nodig die voorkomt dat spiereiwit wordt afgebroken als energiebron. Deze hoeveelheden koolhydraten in grammen kunnen worden omgerekend naar hoeveelheden energie. In dat geval moet tussen de 40 en 70% van alle calorieën uit koolhydraten komen. Bij ouderen en zwangere vrouwen is geen onderzoek gedaan naar de benodige hoeveelheden koolhydraten. Voor zwangere vrouwen geldtdezelfde hoeveelheid alsvoor niet-zwangere vrouwen. Verteerbare koolhydraten kunnen in de dunne darm worden afgebroken tot glucose. Alle koolhydraten die het lichaam kan omzetten in glucose vallen onder de verteerbare koolhydraten. Onverteerbare koolhydraten worden in de dikke darm afgebroken door de darmbacteriën. Zeworden gerekend tot de voedingsvezels. Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen dieveel voedingsvezels bevatten zoals volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Daarnaast zitten er in deze voedingsmiddelenB- vitamines en belangrijke mineralen, zoals ijzer, magnesium, chroom en zink. Na de vertering komen de koolhydratenvoornamelijk als glucose in het bloed. Glucose wordt vervolgens snel opgenomen door de weefsels die het kunnen verbranden. Hierbij ontstaat energie die nodig is voor bepaalde lichaamsfuncties. Glucose kan ook tijdelijk als glycogeen in de weefsels worden opgeslagen, bijvoorbeeld in de spieren. Zo wordt een voorraad glucose opgebouwd. Die kan van pas komen als je snel energie nodig hebt, bijvoorbeeld bij een grote inspanning. Het lichaam kanmaar weinig glucoseopgeslaan. Daarom worden de koolhydraten uit het eten en drinken vooral verbrand. Als je veel koolhydraten eet en als je daarnaast meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, haalt het lichaam vooral energie uit koolhydraten en slaat het lichaam vooral het vet uit de voeding op. Iemand met normale eetgewoontes krijgt net zoveelcalorieënbinnenals hijverbruikt. Dit heet een stabiele energiebalans. Een heel klein deel van de glucose wordt niet verbrand of opgeslagen, maar omgezet in vet (triglyceriden). Bij gezonde personen is dit ongeveer 1-3%. Hoe gezond zijn koolhydraten?In elk geval is het niet goed als je helemaal geen koolhydraten binnenkrijgt. Dan moet het lichaam namelijk spierweefsel gaan gebruiken om aan voldoende glucose te komen. Als je te veel koolhydraten eet, kan dat betekenen dat je te weinig eiwitten of vetten eet. Te veel koolhydraten wil zeggen dat meer dan 70% van de calorieën in je voeding uit koolhydraten komt. Of veel koolhydraten wel of juist geen overgewicht veroorzaken, is al lange tijd onderwerp van discussie. Er zijn tegenstrijdige onderzoeksresultaten bekend. Dat geldt ook voor het verband tussen de soort koolhydraten (mono- en disachariden versus polysachariden) en overgewicht. De Gezondheidsraad en de World Health Organization zeggen dat geen bewijs is voor een verband tussen de hoeveelheid koolhydraten in de voeding en de kans op overgewicht. Het is wel belangrijk dat het aantal calorieën dat je binnenkrijgt, hetzelfde isals het aantal dat je verbruikt. Een gram koolhydraten levert 4 kilocalorieën: dat is minder dan vet (9 kilocalorieën) en evenveel als eiwit. Wel zitten in producten met toegevoegde suikers vaak veel calorieën, terwijl ze meestal weinig vitamines en mineralen leveren. Verder bestaan sterke aanwijzingen dat dranken met veel (toegevoegde) suiker, zoals frisdrank, de kans op overgewicht vergroten. Deze dranken zorgen voor een minder vol gevoel dan vast voedsel. Zonder het te merken kun je daardoor veel calorieën binnenkrijgen. In de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad (2006) zegt de Gezondheidsraad dat mensen zo min mogelijk producten met toegevoegde suikers moeten gebruiken om overgewicht te vermijden. Het is belangrijk voeding met koolhydraten te kiezen die veel voedingsstoffen en veel voedingsvezel bevat. Het is verder aan te raden om te kiezen voor water, koffie en thee zonder suiker, of voor light frisdrank of light limonade om overgewicht te voorkomen. Het is het gezondst als per dag tussen de 40 en 70% van alle calorieën in je voeding uit koolhydraten komen. De rest van de calorieën komt dan uit vetten en eiwitten. Als meer dan 70% van alle calorieën uit koolhydraten komt, kan dat duiden opeen tekort aan vetten en eiwitten. Dat is niet goed voor de gezondheid, want vetten en eiwitten zijn nodig: voor energie, de lichaamscellen en spieren. Hoewel vetten en eiwitten ook energie leveren is het niet goed te weinig koolhydraten te eten, omdat dan de spieren, ofwel spiereiwitten, moeten worden afgebroken om aan glucose te komen. Een voeding met weinig koolhydraten is vaak erg populair, zoals het Dr. Frankdieet. Maar het nadeel van zon voeding is dat er niet genoeg van alle gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels in zit. Bron: Voedingscentrum
Hèhè, eindelijk iemand die het met me eens is! Ik eet er zes per dag en zit op -17 kilo. Voedingscwntrum adviseert ook gewoon brood.
Ik probeer het al de hele tijd te zeggen Ik eet ook al jaren 4 boterhammen bij de lunch en ik kom geen gram aan!
Ik eet ook gewoon brood hoor! Ik eet vaak 5-6 boterhammen per dag, wanneer ik verder ook het lijstje van het voedingscentrum voor aanbevolen hoeveelheden volg val ik zo een halve kilo per week af!
Wat in mijn ogen het beste helpt is ontdekken "wat je nodig hebt". Dus goed en gezond eten, rustig eten, en vooral stoppen voordat je je verzadigd voelt. Dat duurt nl even. En steeds voldoende drinken. Als je het dan met enkel een "kleiner" tussendoortje zoals fruit en een volkoren koek of cracker, bakje yoghurt oid en voldoende drinken niet redt tot de volgende maaltijd ga je weer iets meer eten, bijv een halve boterham meer, de volgende dag. Zo leer je weer beter voelen wat je nodig hebt in mijn ervaring. Als ik te zwaar wordt eet ik gewoonweg meer dan nodig of eerder dan ik weer trek heb. Ik ben wel eens rigoureus minder gaan eten, omdat ik me er niet goed bij voelde, en bleek bij sommige maaltijden wel met de helft toe te kunnen zonder echte honger! Ik viel niet enorm af, maar zat wel een stuk "lichter" in mijn vel daarna Zin in zoet direct na een maaltijd is voor mij ook een teken dat ik teveel heb gegeten: je bloedsuiker daalt dan nl in afwachting van het straks verteerde voedsel.
Ik heb tot nu toe gehad vandaag: Ontbijt: 2 volkoren boterhammen Tussendoor: Evergreen appelsmaak Banaan Lunch: 4 volkoren boterhammen Tussendoor: Appel En het is nu 15.00 uur 's middags. Best netjes toch?
Vorig jaar 18 kilo afgevallen en 's ochtends ontbeet ik vaak met yoghurt met cruesli en in de middag at ik 2-3 boterhammen. Tussendoor at ik een koek of een paar crackers met licht beleg en 's avonds gewoon avondeten, alleen niet te veel.
Vanmidd kon ik het dus niet volhouden op alleen een appel. Na mijn lunch van 4 boterhammen heb ik tot het avondeten nog gegeten: Appel Rijstwafel 1 liga evergreen En dat is voor een dieet best veelof niet?
Wel als je 2x een liga evergreen neemt! Is weight watchers dan niks voor je? Dan krijg je echt een goed beeld van wat je eet allemaal. Daarbij kan je voor jezelf ook bij houden waar je een verzadigd gevoel van krijgt en waarbij niet. Ik ga nu mijn 2de week in en ben nu 2.2 kilo kwijt, puur alleen door mijn voeding aan te passen, want ik mag best veel eten. Vandaag heb ik het volgende gehad: Ontbijt: 3 bruine boterhammen met halverine en 20+ smeerkaas. Koffie Tussendoor: Water en een bakje druiven Lunch: 2 bruine boterhammen met halverine, kipfilet, 30+kaas, advocado en tomaat. Zout en peper. 125 gr yohurt met kersen, 0% vet. Tussendoor: Druiven en wat radijsjes. Water en 1 cola light Diner: 120 gr. aardappels, 100 gram gebakken kipfilet met kruiden en 200 gram brocoli met 2 eetlepels basilicumsaus. Als toetje hebben we meloen gehad. Voor vanavond mag ik ook nog wat "ongezonds" tussendoor eten. Ik moet zelfs nog eten om mijn punten op te maken. Heb dus eigenlijk te weinig gehad.
Als ik dit zo lees dan zou ik het echt niet kunnen volhouden op alleen druiven tussendoor. Dan word ik gewoon echt misselijk van de honger en begin te shaken. Wel grappig trouwens dat je bij dit dieet gewoon mag snoepen als je punten nog niet op zijn.
Dan zou je dus een steviger ontbijt kunnen nemen! Je kan inderdaad wel snoepen. Dit is ook niet echt een dieet, omdat je zelf bepaald wat je eet, als je je maar aan je punten houdt. Ik had bijvoorbeeld nog 5 punten over. Die kan ik zelf invullen. Vaak kies ik dan voor een extra plakje kaas 30+, extra gerijpt. Lekker voor de smaak. Heb ik nog trek, dan neem ik een bakje yoghurt. Maar...vanavond een handje m&m's Daarom is dit ook wel vol te houden, het is alleen wat bewuster met je voeding om gaan. Als ik elke avond een handje m&m's eet, dan val ik natuurlijk niet af Dus bij het menu van vandaag, zou tussen ontbijt en lunch wel een evergreen passen
Druiven zijn toch ook net snoepjes? Ze bevatten trouwens meer kcal en suikers dan een evergreen (trosje druiven vs evergreen = 100kcal vs 75kal). Je hoeft niet altijd granen/koolhydraten te eten. Gewoon afwisselen met noten, fruit (geen banaan), magere zuivel, rauwkost etc.
100 gram druiven = 66 kcal. Evergreen (appel) = 80 kcal, maar dan wel 1 koekje. in een pakje zitten er 2. Die eet je toch al snel op, dus heb je er meteen 160 op. druiven 100 gr. 66 kcal 0.5 eiwit 16.0 koolh 0.0 vet Evergreen 1 stuk 80 kcal 1.5 eiwit 15.0 koolh 1.6 vet
Gek; ik kom op heel andere waardes uit: Druiven 100 gram 78 kcal 0 vet EverGreen, appel 1 stuks 73 kcal 2 vet Zelfde geldt voor druiven; je eet er gauw meer dan 100 gram.
Dit zijn waardes van het voedingscentrum. Afijn; ik neem de ene keer fruit, de andere keer een rijstwafel, weer een andere keer een hand nootjes. Evergreen sowieso nooit.