Hallo, Ik werk 40 uur met een dubbele functie, zo zit ik de ene helft achter mijn bureau en de andere helft ben ik druk in de weer met het klaarzetten van vergaderingen en opruimen, waarbij ik dus vaak moet bukken om spullen in de vaatwasser te zetten zeker zo'n 6x achter elkaar. (ik zet de lege bak op het aanrecht vul hem met de vieze vaat en dan zet ik m pas in de vaatwasser). maar ik regel ook al het drinken binnen ons bedrijf dus dan komt er een grote kar met allemaal kratten drinken binnen die in het magazijn gezet moeten worden, deze kratten zijn vrij zwaar en ook hierbij moet ik dus heel veel bukken! tot wanneer kan ik dit werk blijven doen? bij 10 weken zwangerschap heb ik enorm veel pijn in me buik gehad door dit bukken. ondertussen werk in een tandje rustiger en gaat t tot zo ver goed. ik ben nu 15 weken zwanger en alles gaat verder prima, ik ben de enige in ons bedrijf die dit werk doet. en ben niet het type persoon wat snel om hulp vraagt omdat het mezelf niet lukt. ondertussen loop ik nu ook al bij de fysio ivm mijn rug en bekken. zou het toch verstandig zijn om dit werk nu al over te dragen aan een ander? of zijn er mensen met dit soort situaties?
Ik heb dit soort dingen toch eigenlijk wel mn hele zwangerschap getild, maar mss in totaliteit wat minder als wat jij moet. Ik draag dagelijks een 'verkoop'tas . En dat doe ik nu ook weer, nu ik weer zwanger ben (ruim 13 weken). Er zijn allerlei verschillende regels enzo maar ik ben van mening dat je zelf het beste aanvoelt wat je wel en wat je niet aan kunt. In mijn geval is dat gewoon lekker doorgaan en je niet druk maken. Maar ik zit zo in elkaar en dat kan niet iedereen. Zelf relaxed blijven is zo veel belangrijker en beter voor je gemoedstoestand, bloeddruk etc. etc. en zwanger zijn is niet ziek zijn (in gelukkig de meeste gevallen). Misschien moet je daarom niet meer de lade uit de vaatwasser tillen enzo en wat niet gaat, dat gaat niet. Dat voel je zelf het beste.
Volgens mij is de regel ( In de zorg ) max 5 kilo te tillen. De vaatwasser zou ik oplossen door de lege bak in de vaatwasser te vullen zodat je die niet hoeft te tillen. De kratten wellicht in delen leegtillen? Gewoon luisteren naar je lichaam en wellicht kan je dus de ene dag meer als de andere dag.
Het verschilt per persoon. De ene kan prima tot het end zwaar tillen, anderen hebben met 15 weken al last. Iedereen reageert toch anders op de zwangerschap. Je moet vooral naar je eigen lijf luisteren. Als je harde buiken hebt, rugpijn, etc, dan doe je teveel.. En misschien de fysio advies vragen over praktische situaties? Hoe je het best kunt tillen bijv..
Gewoon kijken wat je aan kan. Bij mijn eerste zwangerschap tot het einde toe zware dingen getild (babyboxen, kinderwagens en al dat soort spul) was geen probleem. En nu doe ik dat nog steeds en heb ik thuis een kereltje rond lopen van 13 wat af en toe nog graag gedragen wordt. Nu ben ik zelf wel een beetje een doordouwer en niet zo heel flauw voor me zelf. ommige mensen komen bij ons in de winkel en zijn net zwanger en denken dat ze meteen niks meer mogen en dan kan ik er mee gaan sjouwen dat vind ik dan weer een beetje te gek.
Tot 20 weken zijn er geen echte regels over wat je wel of niet mag tillen. Dan gaat het echt om wat goed voelt. Krijg je er last van, dan moet je het niet doen. Voelt het goed en til je voorzichtig, dan kan het best. Na 20 weken is het beter zware dingen zoveel mogelijk door anderen te laten doen, maar ook dan kun je best af en toe even wat tillen, je komt er toch niet helemaal onderuit vaak
tja weet je wat het is, mijn zoontje was toen ik zwnager was al 10 kg....dus ja...die til ik nog steeds regelmatig...en moet heel vaak bukken of al het rondslingerende speelgoed heel de dag door op te ruimen... maar ik luister wel naar mn lichaam...tis niet anders als je al kleine kids hebt...dus ik zou zeggen, geef toe aan rust als je lichaam dat nodig heeft
Inderdaad, luisteren naar je lichaam, wat je kan lekker blijven doen, wat te zwaar wordt aan iemand anders vragen (overleg met je werkgever om je werkzaamheden anders te verdelen).
luister naar je lijf!!!!!!!! dit is het allerbelangrijkste. Ik had het geluk dat ik nergens last van had en tot het laatste (36weken) alles heb kunnen doen en tillen. Ik ben slager. Terwijl een collega die alleen winkelwerk doet vanaf ongeveer 20 weken maar halve dagen meer kon werken. Zo zie je maar het is voor iedereen anders.
Zou ook idd naar mijn lijf luisteren. Jij bent de enige persoon die kan inschatten of het te zwaar wordt. Ik heb een zware baan in de zorg, werk alleen nachtdiensten, 2 per week, en dan op een woning met 45 meervoudig complex beperkte mensen van zeer laag niveau. Sta alleen snachts. Omdat ik al Hashimoto had, autoimmuunziekte, en de schildklier van padje af ging, mocht ik al snel niet meer snachts werken van de arboarts gezien mijn voorgeschiedenis. Daarbij kreeg ik erge BI al vanaf week 11. Ik zat dus toen al thuis. Kan niet eens meer mijn zoontje tillen. Maar vooral die gemene draaien lukt niet. Zit al vanaf week 11 op bekkentherapie. Vanaf week 20 verplichte rust smiddags ivm harde buiken, sinds week 25 zwangerschapssuiker, 7 keer per dag bloedglucose prikken en evt spuiten insuline. Dat zwanger zijn geen ziekte is, oke, maar je kan er heel veel hinder door ondervinden! Zelf ga ik van gyneacoloog naar internist, naar dieetiste, naar diabetes verpleegkundige, bekkentherapie, bloedafnames ivm hashimoto, en dagelijks 7 keer prikken en evt insuline spuiten...Heb er gewoon een volle agenda door gekregen.
Ow, dit heb ik toevallig gelezen in een tijdschrift wat ik van de verloskundige kreeg. Ik heb het smakelijk lachend tegen mijn baas verteld. Als ik het zo zou doen, kan ik net zo goed niet gaan werken. Officieel is het volgende (zie arbo-wet): Je mag in de laatste 3 maanden maximaal 1 keer per uur bukken, knielen, hurken of staand voetpedalen bedienen. Vanaf de 1e week zwangerschap tot week 20: Maximaal 10 kilo Vanaf week 20 tot week 30: Maximaal 10 keer per dag maximaal 5 kilo Vanaf week 30 tot einde: Maximaal 5 keer per dag maximaal 5 kilo.
Ow, en trouwens! Ik zou zeker wel oppassen als je er last van hebt! Je moet niet alleen om jezelf denken, maar ook om je kindje. De eerste keer dat mijn collega wist dat ik zwanger ben, en er moest iets zwaars opgetild worden, werd ik bijna kwaad dat ze het niet aan mij vroeg maar een andere collega er bij riep. Gelukkig is zij verstandiger dan ik ben... Ik schrok best wel van het verhaal dat in het tijdschrift stond over bukken, tillen ed.