Gisteren vol overtuiging 2 witlofjes gekocht, een pakje beenhamreepjes en een ham/kaassausje. Nu wil ik dus vandaag witlof maken met gegrilde aardappelpartjes en verse worst. MAAR... normaal gesproken doet mijn vriend de witlof in de oven (eerst ff koken, ham erop, sausje erop, geraspte kaas en hup ff de oven in) En ik heb geen zin in die variant. Weet iemand hoe je witlof lekker klaar kan maken? Het liefst heb ik de witlof klein gesneden ipv halveren en dan de oven in.... Iemand? Ik heb dus hamreepjes en een hamkaassausje in huis, verder ook wel standaard dingen als ui, knoflook, etc. (heb geen zin de deur uit te gaan, voel me een beetje ziekjes)
zoja dan, in 1 pan je witlof even koken (klein of geheel wat jij wil) en goed heel goed uit laten lekken andere pan: boter smelten, bloem erbij als dat wat dikker is gelijk melk erbij (bechamell suas heet het geloof ik) daar redelijk wat van maken ham en kaas erbij zorgen dat kaas smelt witlof in schaal saus erover en dan kan je er nog wat kaas over heen doen of gekruimeld beschuitje. en dan in de oven smullen
Wij snijden de witlof op stukjes en koken of stomen deze gaar. Als deze bijna klaar is maken we een kaassausje voor erdoor. Klontje boter smelten, bloem erbij (goed erdoorheen roeren), dan voorzichtig wat melk erbij en wat laten koken tot je een dikke saus hebt. Dan doen de we daar geraspte kaas doorheen en je hebt je kaassaus. De witlof goed uit laten lekken en dan de kaassaus door de witlof roeren. Echt heerlijk! (even nog waarschijnlijk overbodige informatie, maar vergeet niet om het bittere middendeel uit je witlof te snijden)
Koud: in stukjes snijden en vinaigrette of mayo erover eventueel met een tomaat. Witloofsoep: uitje snijden, witloof in stukjes, liter water , bouillonblokjes en laten koken. Met geraspte kaas opdienen
Witlof halveren in reepjes snijden. Bakken in een pan samen met de reepjes en evt een uitje. Sausje maken en die bij servere.
Nog ff een witlofsalade er tegenaan gooien Witlof in reepjes Uitje kleine stukjes Appel kleine stukjes Tomaat in partjes, of zongedroogde Kaas in blokjes Komkommer in halve plakjes Dressing van 2 el yoghurt en 1 el mayo peper en zout Zo lekker!
ui in de witloofsoep is lekker hoor (in het kookboek van de boerinnebond: het kookboek dat alle vlaamse vrouwen hebben staat het er zo in). Kan het witloof ook door venkel vervangen. Koud witloof eten wij ook veel (ventlief lust het alleen maar zo) maar wel opletten het wordt vlug bruin, dus direct azijn of mayo oid opdoen
Maak er een overschotel van. witlof onder met ham (evt gehakt ook erg lekker) en aardappeltjes erboven. Heerlijk korsje maken met kaas en parneer. Wat ik zelf het lekkerste vind is een witlof salade. Rauwe witlof, met blokjes ham en kaas, komkommer, tomaat, mandarijn en perzik. wortel en een slasausje. Maak er een maaltijdsalade van door er aardappelpartjes doorheen te doen.
Eerst wist ik niet wat ik met de witlof moest doen en nu nog steeds niet; kan niet kiezen haha Ff de kerel des huizes straks maar vragen wat hem het lekkerst lijkt (ik denk witlof uit de oven met een krokant laagje....)
Met geitenkaas en honing eroverheen in de oven, lekker!!! Volgens mijn Weight watchers coach die ook kok is: als je de witlof in de lengte doorsnijdt is het niet bitter. Lekker is ook een rauwe witlof salade: In stukjes snijden, eitje, banaantje, mandarijn en appel erdoorheen. Hmmmmm!!!
Ik snap het ook niet, maar van een kok mag je het toch wel aannemen denk ik. Je kunt ook op Home - Allerhande - Albert Heijn recepten opzoeken.
ik maak ook altijd een witlofsalade op deze manier, lekker met fruit erdoor heen en slasaus, dan vindt m'n zoontje het ook nog wel lekker