Momenteel geef ik de kleine nog potjes eten (fruit maak ik vaak wel zelf). Nu wil ik over gaan stappen op vers en zelf dus een voorraad maken voor in de diepvries. Toen de kleine nog alleen groente kreeg (dus geen vlees en rijst etc.) heb ik dit regematig zelf gemaakt. Toen er vlees etc. bij ging komen vond ik dit wat lastiger dus ben ik potjes gaan gebruiken. Nu wil ik dus graag weten hoe jullie dat doen zelf de hapjes maken. Hoe zorg je voor goede verhoudingen tussen vlees/vis, groente en aardappelen/rijst/pasta? En hoe zorg ik dan toch dat de kleine voldoende variatie krijgt? Potjes zijn er in zoveel smaken, lijkt me om een voorraad te maken niet echt makkelijk. En hoe fijn moet ik het maken aangezien de potjes steeds grover worden? En hoe pureer ik dat? Want hier is het vaak meteen heel erg fijn met de staafmixer. Ik kan ons eten vaak niet pureren en ook aan de kleine geven. Wij eten bijna altijd in de pan gebakken aardappelen (gekookt vinden we beide niet lekker) en ook vaak makkelijk te maken maaltijden, zoals een salade of een stoommaaltijd vd ah.
De enigste tip die ik kan geven, is zelf gezonder gaan eten en je kindje leren geprakt eten te eten. Je kan tenslotte zelf niet het goede voorbeeld geven met jullie eetpatroon!
@Suusjeuh, misschien hebben we een andere mening, maar wij eten gewoon gezond hoor, alleen geen gekookte aardappelen. In plaats van koken bakken we ze in de olijfolie. En een salade en een stoommaaltijd (gewoon groente met pasta en vis of vlees) zijn ook gezond, alleen niet te pureren voor de kleine. We doen dit als gezond en makkelijk alternatief voor koken als wij beide tot laat moeten werken. En als wij pasta eten lijken me de verhoudingen saus en kruiden ook niet juist voor de kleine.
Je zegt zelf dat potjes steeds grover worden, dat klopt en het heeft een reden. Je kindje hoeft geen gladgepureerd eten te hebben meer. Met een betje prakken en in stukjes geven kom je een heel eind. Maar waarom ben je niet bereid om 'de pot' tijdelijk even aan te passen zodat je kind gewoon mee kan eten met het gezin? Ik vond het juist heel belangrijk om kinderen te leren dat een maaltijd een gezinsgebeuren is en dat we allemaal dezelfde eten. En babys kunnen prima gestoomd eten, why not? Ook een gebakken aardappeltje hoor, zolang het gezonde vetten zijn. Zolang je geen zout gebruikt kun je hem meestal gewoon mee laten eten hoor. Bij een salade vis je wat groente uit de kom voor hem, je kookt 1 aardappeltje erbij en bent klaar.
Hi yossie. Leuk dat je weer zelf aan de slag gaat! Ken je het boek "opperdepop"? Staan leuke recepten in..... Allereerst: de potjes die zijn nogal glad / ver door gepureerd, dat kan echt al veel grover. Zo leert je kindje goed kauwen, oefent het de mondspieren. Dat is belangrijk voor het leren praten. Kindjes mogen zelfs al hele stukken, bijvoorbeeld een broodkorst of een stukje fruit of groente! betreft vlees, vis of andere dierlijke producten is het denk ik goed om te weten dat je kindje al voldoende eiwitten haalt uit de flesvoeding. In de potjes zit ook maar heel weinig vlees etc. Tja, dat is relatief duur, Dus kunnen ze er minder winst op maken als ze het er veel in stoppen....! Is maar goed ook misschien, denk ik (ik denk aan de plofkip die erin zit....)... Dus: niet te veel vlees of vis toevoegen, in de opperdepop staat: 1-2 keer in de week vlees. Ik heb het even opgezocht: per portie 20-25 gram. Dat is dus ongeveer 10-15%. Het merendeel van de maaltijden moet uit groente bestaan, denk aan 60-70%. Je kunt ook twee groenten combineren, bijv. Sperziebonen met erwtjes of broccoli met bloemkool. Nitraatrijke groentes kun je maar één portie tegelijkertijd van maken omdat je die niet mag invriezen hè? En die mag je maximaal twee keer per week geven. Als je voor jezelf kookt en zout weglaat (pas later toevoegen) kun je inderdaad je kindje hetzelfde geven als dat je zelf eet. Kruiden mogen ze best hebben, maar in die kant en klaar maaltijden zit standaard te veel zout, zou ik mijn kindje nooit geven... Baby's mogen ook twee theelepels olie door het eten heen. Ik heb het ook vaak te druk of geen zin om utgebreid te koken! Daarom kook ik altijd voor meerdere dagen en vries dus ook voor mezelf maaltijden in... Is veel gezonder en goedkoper dan kant en klaar. Tips: Een pan rijst, broccoli, diepvrieserwten en diepvriesboontjes opzetten en vervolgens in porties invriezen (grote ijsklontjesvormen). Het koken ben je hooguit een kwartier mee bezig, invriezen in porties duurt wat langer omdat dat in etappes moet. Maar dat kan wel makkelijk tussendoor natuurlijk...! Als je twee dagen later een pan aardappelen, courgette, bloemkool en bruine bonen kookt, heb je al een aardige voorraad! De groente: je kunt een deel pureren en een deel niet, vervolgens mengen. Prakken (bijv. met een aardappelstamper) kan ook prima. Succes!
Bedankt voor jullie tips! Onze eetgewoontes tijdelijk aanpassen zou idd makkelijk kunnen, maar idd we hebben dan gewoon tijd gebrek, iig op dagen dat mijn man en ik beide werken, we komen dan pas om 6 uur thuis als we dan nog moeten koken etc. krijgt de kleine veel te laat zijn eten... Wij eten dan nl pas rond na 19u en dat red de kleine niet. Maar dat vooraf koken en invriezen is idd een idee! @mmiiiir, hoe vries jij eten voor jezelf makkelijk in? Want dat doe ik wel eens bij pasta en lasagne, maar bij gewoon aardappels/rijst vlees en groente niet. Heb je daar nog een tip voor? Voor de kleine kan ik natuurlijk alles prakken/pureren. Vandaag begin ik, wij eten zelf rode kool uit een potje, dus volgens mij ook niet heel geschikt voor de kleine. Maar ik had gister al extra wortels gekookt voor de kleine, ik wilde nl. kijken of hij stukjes wortel wel accepteerd (omdat potjes met stukjes niet gaan). Dus voor hem bijna hetzelfde als voor ons, rijst, wortels en kip. De rijst en kip pureer ik glad, de wortels prak ik met vork!
Stamppotjes voor jezelf kun je goed invriezen... Rijst met saus erdoor ook. Pasta wordt vaak wel zacht, maar als je bijv. de saus (met groente en bijv. gehakt erdoor) invriest.... pasta kook je echt in een handomdraai: 10 minuutjes en de pasta uit de koeling (de verse) heeft zelfs maar 3-5 minuten nodig....! Eet smakelijk!
Je moet er even 'handigheid' in krijgen, maar het is inderdaad erg gemakkelijk om desnoods bij jullie groenten even 1 aardappeltje te koken voor jullie kleintje... Dacht eerst ook altijd te moeilijk, maar op een gegeven moment gewoon gedaan en toen ging het eigenlijk erg gemakkelijk! Zorg inderdaad gewoon voor een extra portie groenten in de diepvries of zo, voor als jullie iets eten wat niet geschikt is voor die kleine. Of inderdaad een portie van de dag ervoor.... Aardappels/ rijst/ pasta is snel gekookt! Het boek opperdepop heeft veel lekkere 'recepten' en ideeën, voor kinderen tot 4 jaar of zo!(en kan daarna natuurlijk ook nog gewoon) Verder is prakken met de vork goed genoeg op deze leeftijd hoor! Succes... even je draai erin vinden...
Thanx allemaal. Even een update over de 1e verse complete maaltijd. Missie: MISLUKT! Hij spuwde het zelfs uit, en dat doet hij eigenlijk nooit, meestal eet hij het gewoon op maar houd vervolgens zijn mond dicht (bij brood en potjes met stukjes). Fijner maken mocht niet baten (omdat hij potjes met stukjes en brood ook niet echt eet = mond dicht houden). Potje at hij wel gewoon, wel wat gemixt met het verse. Iemand een idee waar dit aan ligt? Want stukjes verse groente lust hij wel, stukjes rode kool, wortel, tomaat eet hij gewoon. Ik vond zelf het hapje ook niet echt smakelijk, het was nogal droog, zelfs nadat ik wat olijfolie toegevoegd had. Nog tips? Hij is trouwens al een paar weken niet in zijn hum (heel veel krijsen), straks ga ik naar de HA. Dus wellicht dat ik maar weer een paar weken wacht totdat hij weer een beetje zichzelf is.
De smaken van vers zijn natuurlijk heel anders dan die van een potje... Het kan best een keer of 10 proberen duren voordat ze aan de smaak gewend zijn! Zou het gewoon proberen vol te houden en anders desnoods wat mengen inderdaad en dan steeds meer vers...
Haoi Yossie, Hier iemand met dezelfde eetgewoontes als jullie Wij zijn ook erg van het makkelijk, maar ik zie eigenlijk niet echt moeite om haar mee te laten eten. Ca 2x/3x per week eet ze met de pot mee en dat is als we gewone gebakken aardappels eten ( dus geen bistro of bbq krieltjes oid met veel zout), rijst of pasta. Vlees eet ze niet dagelijks, hoeft op deze leeftijd ook niet. Als ik eens gehakt, kip of rundvlees eet (ongekruid/ gezouten) dan haal ik een stukje eraf voor haar. Wel zijn we meer gekookte groenten gaan eten, uit de vriezer, niet uit pot (hier zit ook teveel zout in). we aten ook veel salades maar las laatst dat daar ook veel nitriet in zit, dus ben er zelf ook mee gestopt. Vlees en de meeste groenten doe ik nog met de staafmixer. Met groenten kun je veel varieren hoor! ik gebruik: spinazie, sperziebonen, tomaat, courgette, broccoli, bloemkool, pompoen, snijbonen, wortel, erwtjes, mais... ik vergeet vast nog wel wat. Ik kook voor haar ca 2 keer per week wat aardappels en die prak ik dan door de groenten. Mais, bloemkool, courgette, pompoen, spinazie kan je ook goed prakken. Groenten met aardappel en vlees vries ik ook vaak in porties in. de aardappels komen er wat waterig uit, maar hierdoor prakt het wel weer makkelijker Zo heb ik altijd wel wat in de vriezer voor als we wat ongezonder eten of iets wat te gekruid of te gezouten is. pasta eet ze ook graag, daar kan je ook goed mee varieren. ik ben wel gezondere sauzen gaan eten ( zelfgemaakt ipv uit pot.) zodat ze gewoon mee kan eten. macaroni elleboogjes kan ze gewoon mee eten. Penne wel uit de hand maar dit duurt een eeuw, dus meestal gaat dat ook door de staafmixer . Rijst eet ze ook goed mee! Wat betreft de verhoudingen: ik pak meestal 1,5 aardappel, een volwassen portie groenten en 2x per week een kwart stukje volwassen portie vlees, ca 25-50 gram. Jammer dat je eerste ervaring niet echt succesvol was... Misschien moet hij wennen aan de smaak, zit ook veel meer smaak aan als een potje! Blijven proberen! en desnoods eerst glad en steeds iets groffer aanbieden?
Druif: goede tips! Spinazie kun je niet invriezen omdat er nitraat in zit, he? Ik pak daar vaak eenpersoonsporties uit de vriezer voor, gewoon het meeste zelf eten een een beetje voor mijn meissie... Maar je kunt er dus geen kant-en-klare maaltijd in een potje van maken om in te vriezen... Wel evt. in combi met al wat aardappelpuree dat je al eerder ingevroren hebt (zo doe ik het: heb aardappelpuree ingevroren in een ijsblokjesbakje en vervolgens los in een diepvriesbewaarbak gedaan). Yossie: haha jammer, doe je zo je best, eet hij het niet... Daar zit je dan met je goede voornemens... Wat had je eigenlijk gemaakt? Ik zou het nog niet opgeven hoor... Om een hapje smakelijker te maken kun je er een beetje diksap doorheen doen. Wat ook kan: een beetje opvolgmelk om het smeuïger te maken... Verder vraag ik me wel af, Druif en Yossie: als je kindje nu nog niet met jullie mee-eet, wanneer willen jullie daar dan mee beginnen? En neem je dan ook een kant-en-klaar stoommaaltijd voor je kind? Gewoon nieuwsgierig, geen oordeel hoor! Heb zelf ook wel van die kant-en-klaar maaltijden gegeten... Alleen sinds Fee er is niet meer, en eerlijk gezegd hoop ik dat ik dat kan doorzetten: is ook voor mij gezonder immers! En goedkoper, ook nog eens... Ter inspiratie: Donderdag is mijn vrije dag. Tijdens het middagdutje heb ik een pan diepvrieserwten, een pan broccoli en twee eieren gekookt. Ik had in de vriezer nog potjes van Avent staan (die ik eerste gebruikte voor het invriezen van borstvoeding) waar ofwel rijst, ofwel aardappelpuree in zat van mijn kookdag van vorige week. Deze aangevuld met ofwel erwt, ofwel broccoli (beide half gepureerd). In een aantal heb ik wat ei toegevoegd (1/3 ei per potje). Nu dus weer 8 potjes op voorraad die ik kan afwisselen met wat ik nog had staan (oa. courgette). Je moet het dan dus wel nog even goed doorroeren voordat je het geeft, ander zit die aardappel / rijst nog onderin hihi! Verder heb ik 's avonds een stamppotje gemaakt van biet, aardappel en appel. Smeuig gemaakt met wat boter en (voor Fee) opvolgmelk. Voor mezelf wat zout toegevoegd op het bord en een biologische entrecot erbij gebakken.... Oh ja, in het kader van "luie mama" geef ik op de twee dagen per week dat Fee naar het kinderdagverblijf gaat, een potje mee dat ze haar daar kunnen geven... Scheelt een hoop tijd en op die dagen haal ik weleens een pizza of eet ik iets dat niet geschikt is voor baby's...! Wat eten jullie vanavond? Ik heb nog geen ideeën...
Bedankt wederom voor de tips! Gister at de kleine wortels, rijst en een beetje kip. Uit een potje lust hij dat wel. Ik geef idd nog niet op, zo dadelijk geef ik hem wat stukjes verse tomaat bij het eten, dan ga ik gewoon langzaam opbouwen. Voordat ik een hoop werk doe met het maken van volledige maaltijden. Maar alleen groentes geprakt eet hij prima, iig in het verleden, en dus ook stukjes dus of het echt aan de andere smaak ligt weet ik niet. Ik was zelf altijd in de veronderstelling dat die stoommaaltijden gewoon gezond zijn (alleen wat meer zout, maar dat zit in bijna alles wat verpakt is). Maar idd dat geef ik de kleine later ook niet, geen idee wat ik dan doe, maar meestal doen we dat op de KDV dag, en tot 1 jaar krijgt hij daar zijn avondeten, en dat mag niet vers zijn dat schijnen ze niet te mogen aanbieden van het GGD omdat ze dan niet zeker weten dat het goed is.
Voor de spinazie gebruik ik van doe deelblokjes die ik nog bevroren bij een bakje doe met aardappel op pasta. Dit doe ik dan terug in de vriezer zodat het niet eerst ontdooit. Ik zou geen diksap doen voor de smaak hoor, dit is gewoon een beetje voor de gek houden, zo wennen ze nooit aan pure smaken! Wat opvolgmelk erbij kan nog wel voor een stamppotje ofzo, maar dit doe ik voor mijzelf ook met een scheutje melk Mee laten eten probeer ik zoveel mogelijk te doen dus. Maar vanaf 1 jaar helemaal. We eten sowieso al matig met zout, wel vaak kant en klaar sauzen uit zakjes of potjes, maar niet nog eens extra bij de aardappels en het vlees, maar bij mn zoontje ben ik destijds vanaf 1 jaar ook minder "voorzichtig" geworden met het aanbieden van kant en klaar sauzen en zout/ gekruid eten. Zoals jij het doet met je porties maken, zo doe ik dat ook. Ik probeer het 1 keer per week, soms moet het vaker. maar dan ook ik ook wat aardappesl, en groenten en vries ik het in porties in. Kost een uur, maar dan heb je wel een voorraadje voor een week. Wat ik er niet mee red kan ik meestal wel aanvullen met het mee eten met de pot-dagen. En voor noodgevallen wordt het een olvaritpotje (als we in het weekend eens patatdag hebben ofzo )
Meen je dat echt van het kdv? Nog nooit gehoord! Ik zou dat echt niet pikken als ouder, ze kunnen je toch niet verplichten op potjes te geven??
Ow ja, wij eten pasta vanavond... Maar wanneer kan de kleine wel die kant en klare saus eten? Vers maken lijkt me best veel werk... En omdat de kleine overdag niet altijd even veel slaapt, en de laatste tijd vooral bezig gehouden moet worden (zucht, lastige fase...) Heb ik daar niet al te veel tijd voor, vooral ook omdat mijn man op zaterdag meestal gewoon werkt. En wanneer mogen ze frietjes en dat soort zaken? Ik was gewoon van plan hem dan iets anders te eten te gevan dan wat wij eten, maar nu ik erover na denk is dat idd niet zo handig. Even boodschappen doen, ik zal er meteen rekening mee houden!
Vanaf 1 jaar kijkt het minder nauw en mogen ze ip "alles" eten. Maar ja, dingen als zout en suiker zijn voor jezelf ook niet al te gezond Hier vanavond ook pasta. En mn dochter at met de pot mee We hadden volkoren penne, rundergehakt (ongekruid), broccoli en champignons. Daarbij tomatensaus uit zo'n kartonnen pakje zonder suiker, kruiden, zout enz. zelf gekruid met wat italiaanse kruiden. Portie apart gedaan voor mn dochter, staafmixer erop. In onze portie nog wat sambal er door gedaan, et voila. Ca 15 minuten werk
Nog een hele leuke site waar je recepten vandaan kunt halen voor verse maaltijden: Zelf babyvoeding maken, van groentehap tot fruithap | Smikkels.nl Hier kun je op maaltijd, soort eten (bijvoorbeeld broccoli, peer etc) en leeftijd selecteren. Dan krijg je een overzicht met allemaal lekkere recepten, inclusief hoeveelheden om een voorraad te maken. Veel succes gewenst.
@Druif, Saus uit een kartonne pakje ken ik niet hoor! @Adi, idd op het KDV alleen potjes. Is dat echt vreemd dan. Mij is verteld dat dit ivm de richtlijn van het GGD is, dus zou bij ieder KDV dan hetzelfde moeten zijn. Hier voor alsnog geen succes met vers. Ik ga nu zondagavond koken voor maandag en dinsdag, als het even lukt (De kleine heeft de laatste dagen in de avond geen ook dicht gedaan, alleen maar krijsen, 3 kwartier slapen en weer krijsen). Volgens mij hoef ik het dan ook niet in te vriezen kan ik het gewoon in de koelkast bewaren. Toch. @Miiiirrr, stamppot etc. is echt niet aan mij besteed. Ik heb gekookte aardappelen altijd al niet te eten gevonden, zo lust ik ook geen dikke friet etc, smaakt te veel naar aardappel. Gebakken is ook niet echt favo maar dan vind ik het nog te eten. Maar goed voor de kleine kan ik het natuurlijk gewoon maken, en ook een poging wagen te eten. Hier dus voorals nog geen succes, maar die hoop ik binnenkort te behalen. Ga wel eerst het vers ultra fijn en smeuig maken, die brokjes wordt dan mijn volgende uitdaging. Eerst maar eens zorgen dat ik mijn tevreden mannetje weer terug krijg, want ik wordt momenteel stapel gek van zijn gekrijs en slechte geslaap....