hallo wie kan mij helpen. Er zullen vast wel meerdere onderwerpen over zijn,maar kon zogauw mijn vragen niet terug vinden. Ik werk 3 dagen van 9 uur in de week. Nu wil ik voor een korte periode na mn zwangerschapsverlof ouderschapsverlof opnemen. In mijn CAO is bepaald dat ik 25% doorbetaald krijg. ik werk namelijk in de kinderopvang. Krijg ik hierbovenop 4,18 van de belasting? ik wil maar voor 1 dag ouderschapsverlof voor een periode van 6 of 8 weken. ik heb ook dingen gehoord dat als je het niet volledig opneemt dat je dan 55% terug krijgt, is dit van de werkgever? Hoeveel krijg ik dus in totaal voor deze dag? Ik snap er niets meer van. Kan iemand mij helpen, desnoods in prive berichten zodat ik wat gegevens kan doorsturen?
Ik snap niet wat je bedoeld met krijg ik hierbovenop 4.18 van de belasting? ik neem binnenkort ook ouderschapsverlof op (betaald) en lever voor die dag 45% van mij salaris in.
Je krijgt 415 uur betaalde en 415 uur onbetaalde ouderschapsverlof..bij ons is het dus zo dat de betaalde ouderschapsverlof 55% vergoed wordt.
Je haalt 2 zaken door elkaar... Het ouderschapsverlof zelf regel je met je werkgever. Hij kan je precies vertellen wat het inhoudt en hoeveel je dan bruto/netto gaat verdienen. De teruggave van belasting regel je uiteraard met de belastingdienst. Het hangt er vanaf hoeveel je achteruit ben gegaan t.o.v. je loon een jaar ervoor hoeveel je terugkrijgt. Kijk eens op de site van de belastingdienst. Bij je jaaropgave vul je uiteindelijk in hoeveel je er in loon op achteruit bent gegaan en de belastingdienst bepaalt dan hoeveel je terugkrijgt.
is dat zo? Ik wist niet dat je dan ook nog wat terugkrijgt van de belastingdienst?? Ik start in september met ouderschapsverlof en zo ver was ik nog niet met uitzoeken haha...ik weet alleen dat ik voor die dag 45% salaris inlever!
Als je een deel doorbetaald wordt is de kans dat je wat van de balastingdienst terug krijgt heel klein. Ik kreeg 50% van 1 dag per werk maar ging in dat jaar ook een periodiek omhoog dus helaas. Ikzou daarom adviseren dit niet maandelijks maar aan het eind Cam het jaar aan te vragen. Het risico dat je het terug moet betalen is nl best groot. Zeker als je maar 6 weken 1dag per week op neemt. Weet je trouwens dat de rest van je ouderschapsverlof kwijt bent als je het na 6 weken stopt?
Rekening houdend met wettelijke en fiscale vereisten kan de werknemer de 66 extra verlofuren: opnemen in de vorm van doorbetaalde vrije tijd; opsparen ten behoeve van opname in vrije tijd en/of verlof. Het naar een volgend kalenderjaar mee te nemen aantal uren is gemaximeerd op 66, tenzij hiervoor tussen werkgever en werknemer een andere afspraak is gemaakt; aanwenden als storting in zijn pensioen- en/of levensloopregeling, zoals ten behoeve van seniorenverlof en/of ouderschapsverlof; laten uitbetalen tegen het op dat moment geldende uursalaris. betekend dit dat ik het gewoon kan opnemen en van mijn uren afgaat zonder dat ik onbetaald/deels betaald word? Sorry ik haal het misschien door de war maar ik vind het zo moeilijk te begrijpen. dit staat erover in mijn cao, wat dus betekend dat ik altijd 25 % krijg of begrijp ik het fout en dus minder terug van de belasting?
wat bedoel je trouwens met terug betalen? en bedoel je ook te zeggendat 6 weken ov miscchien niet zo slim is?
Nee dat klopt niet! Je mag je verlof in 6 delen opnemen! In sommige CAO's is het aantal beperkt tot 3 delen. Je moet dan alleen wel duidelijk in je aanvraag aangeven dat je je verlof van Datum X tot datum Y wilt laten lopen. Alleen wanneer je bijv zegt, ik ga verlof opnemen van 1 dag in de week, zonder dat je een einddatum opgeeft, dan mg je werkgever er van uit gaan dat je alle verlof "ineens" opneemt..... dan ben je het wel kwijt nadat je het verlof eindigt.
Wanneer je maandelijks van de BD terugkrijgt, en je ontvangt teveel... dan moet je terugbetalen. Die 4,18 per uur is een gemaximeerd bedrag! Stel je neemt 100 uur verlof op (= 418 euro korting van de BD) maar je verlies in salaris zou maar 200 euro zijn in totaal, dan krijg je nooit meer dan die 200 euro korting van de BD.
@bambi het lijkt me dat de tekst uit de CAO niet perse over ouderschapsverlof gaat. Het ziet er naar uit dat je per jaar 66 uur verlof mag opnemen of mag sparen (of mag laten uitbetalen). Die kun je dus zo te lezen volledig betaald naast je ouderschapsverlof opnemen. Dan je ouderschapsverlof. Het betaalde deel is een afspraak met je werkgever, zij kunnen je verder helpen met wat je zou krijgen. De belastingdienst geeft een voordeel van max 4,18 per opgenomen uur ouderschapsverlof. Met een maximum van het loonverschil dat er ontstaat tussen het kalenderjaar voor je verlof en het kalenderjaar van je verlof. (let dus goed op, want als je de laatste maanden van een jaar verlof opneemt is die inkomensdaling van dat jaar vaak maar weinig...) Ik vemoed als je nu nog verlof opneemt (voor een paar weken) én een deel betaald krijgt, dat je geen aanspraak kan maken op de teruggave van de belasting. Tweede is idd de periode van je verlof. Maak hele goede afspraken met je werkgever over de periode en wat je met de evt overige verlofuren doet. Bij sommige werkgevers mag je maar één keer per kind verlof opnemen, een aaneengesloten periode. Dan zou het verstandig zijn eens na te denken of je het wel zou doen voor die 6-8 weken of dat je misschien nu of later langer verlof wil. In sommige CAO's worden niet opgenomen betaalde uren ouderschapsverlof gecompenseerd, bij andere niet (de meesten niet hoor). Omdat veel regelingen rondom ouderschapsverlof afspraken zijn met werkgevers, is dit voor iedereen anders. ik weet niet of je lid bent van de vakbond, zij kunnen je voor jouw specifieke situatie helpen. Succes met het zoeken van het bos tussen al die bomen.....
dankjewel voor de informatie. Tis een groot bos nogsteeds wat ik zoek, maar begin het al meer te snappen. mijn vraag over de verlof uren is dan ook,normaal neem ik (en eigelijk al mn collega's) het gewoon op als vakantie. Maar nu vroeg ik me af, als ik het op wil nemen ivm ouderschap en betaald dus, of mijn baas dit kan weigeren? gewoon ouderschap mag hij niet weigeren, maar dit vraag ik me dus af. Ik ben idd lid van de bond, als ik het echt niet meer weet zal ik ze bellen.
Of het nu betaald of onbetaald ouderschapsverlof is, je baas mag het alleen weigeren wanneer het bedrijf er onoverkomelijke problemen door krijgt. En dan moet hij dat ook nog duidelijk en met redenen omkleed doen.
En even aan je werkgever een ouderschapsverlofverklaring vragen met daarin hoeveel uren verlof je opgenomen hebt in dat jaar. Kunnen ze om vragen als bewijs van de belastingdienst. Op de site van de rijksoverheid staat het ook.
ik heb ouderschapsverlof voor een jaar genomen 1 dag in de week werk nu maar 3 dagen nog... bij ons is het zo dat ik 60% van die dag dat ik ouderschapsverlof heb uitbetaald krijg dus zeg dat ik bijvoorbeeld ff makkelijk reken 100 euro perdag krijg daarvan 60% dan krijg ik 60euro voor die dag... maar zoveel verdien ik niet hoor per dag hihihihi.. ik zou ff kijken als ik jou was hoeveel geld je per dag krijg van je werk en dat dele door 100 en dat keer het aantal % dat je krijg dan weet je het zo..
ja maar het is officieel geen ouderschapsverlof, maar ik krijg een verlofbudget boven op mijn vakantie dagen. Denk dat k morgen ga bellen met de vakbond, even horen wat zij te zeggen hebben. k heb alleen een hekel aan bellen
zucht, morgen gaan we over het verloop van mn verlof praten, ze zullen wel zeggen dat ze het er nie mee eens zijn
Ik werk ook in de kinderopvang, maar ouderschapsverlof is tegenwoordig onbetaald. Volgens mij heb je een stuk uit de oude CAO gepakt of niet?