Ik zit nu bijna een jaar thuis in de ziektewet. We zijn nu zover dat we middels een mediator een ontslagproceduren op gaan starten. Nu ben ik net gebelt voor de intake en ben er niet veel wijzer uit. Volgende week heb ik een gesprek samen met mijn werkgever erbij om de tafel. Om me een beetje voor te bereiden waar heb ik recht op? wat zijn mijn plichten? Ik ben sinds nov. 2005 in dienst. Wie kan mij verder helpen?
ben benieuwd welke rechter het ontslag gaat goedkeuren in dit geval. Rechters staan in dit soort gevallen vaak aan de kant van de werknemer Maar, antwoord op je vraag. De werkgever is 104 weken lang verplicht het loon door te betalen, in sommige gevallen kan er recht zijn op een ziektewet uitkering. Hij moet bij langdurig ziekte van een werknemer een re-integratiedossier hebben; hieruit moet duidelijk op te maken zijn dat hij alles heeft gedaan volgens de wetten en regels die hiervoor gelden EN dat hij alles in zijn macht heeft gedaan, eventueel met hulp van buitenaf, om jou weer aan het werk te krijgen. Zonder dit dossier komt er vaak sws geen ontslag. Mocht je inderdaad ontslag krijgen, dan zou je voor de WW in aanmerking komen. Je voldoet aan de 4 uit 5 eis (4 vd 5 jaren gewerkt en je voldoet aan de 26 uit 36 (in 26 van van de 36 weken voorafgaand aan je werkloosheid hebben gewerkt) Dus dan zou je in aanmerking komen voor een WW gekoppeld aan je arbeidsverleden. Wat betreft je plichten? Je bent alleen verplicht zelf zoveel mogelijk te hebben meegewerkt aan je re-integratie. Thats it
Tenzij je akkoord gaat met ontslag.. Op het moment dat het om ontslag met wederzijdse goedkeuring gaat heb je geen recht op WW.
Ligt er aan hoe de vaststellingsovereenkomst is opgesteld. Is deze duidelijk opgesteld en staat er duidelijk in dat het initiatief om te ontbinden vanuit de werkgever komt, dan is er mogelijk wel recht op WW hoor, ook wanneer je als werknemer dan akkoord bent met het ontslag. Maar in dit geval moet TS wel voorzichtig zijn, aangezien ze ziek is! Je werkgever is wettelijk verplicht je 104 weken door te betalen in geval van ziekte. Dus laat je ajb goed voorlichten door een vakbond, arbeidsjurist, juridisch loket oid mede omdat je dus ziek bent! Enne.... niets toezeggen of ondertekenen!!! Laat het aanbod op papier zetten, neem het mee en geef aan dat je er over na wilt denken.
Weet niet waarvoor je in de ziektewet zit maar om recht te hebben op ww moet je je beter melden. Als je je beter meld en je Kan dus eigenlijk niet werken heb je toch een probleem omdat je namelijk sollicitatieplicht hebt. Ik zou als je een rechtsbijstand hebt die inschakelen en die het laten regelen namens jou. Zit op het moment in hetzelfde schuitje als jou
Dat is idd niet meer zo. Als je werkgevers zich aan een aantal regels houd heb jij gewoon recht op ww
ik heb ook een vaststellingsovereenkomst getekend en heb gewoon ww hoor. als er maar in staat dat het initiatief van je werkgever komt en niet van jou. ik zou het ook door een advokaat van rechtsbijstand of het uwv laten lezen voor je tekend. dat heb ik ook gedaan.
Pas bij 2 jaar ziek mag je werkgever je contract ontbinden. Voor die tijd mag hij je niet ontslaan. Wel is het zo dat je na een jaar ziek er 30% van je salaris gekort gaat worden. Ik zit zelf ruim een jaar in de ziektewet en moet van de zomer een aanvraag voor de WIA gaan doen. Bij mij heeft net het UWV gekeken of mijn werkgever er voldoende aan doet om mij aan het werk te krijgen of passend werk aan biedt en of ik er voldoende aan doe om weer aan het werk te kunnen gaan of voldoende inzet toon om weer beter te worden. Dit is een standaard onderzoek na een jaar ziek zijn en gaat in overleg met de arbo-arts, de werkgever en de werknemer.
Weet je dat heel zeker ?? Als ik google kom ik toch echt deze voorwaarden tegen waaraan je moet voldoen wil je WW krijgen: U heeft recht op een WW-uitkering als u aan de volgende voorwaarden voldoet: U bent jonger dan 65 jaar. U bent werkloos: u verliest minimaal 5 werkuren per week. Als u minder dan 10 uur per week werkte, verliest u minimaal de helft van uw uren. U krijgt de verloren uren niet doorbetaald. U kunt direct aan de slag als u een baan vindt of krijgt aangeboden. U heeft minimaal een half jaar gewerkt: in de 36 weken voor u werkloos werd, heeft u minimaal 26 weken gewerkt. U bent niet verwijtbaar werkloos: u heeft niet zelf ontslag genomen en u bent niet om een dringende reden ontslagen. Een dringende reden voor ontslag is bijvoorbeeld dat de werknemer zich heeft misdragen. U bent verzekerd voor de WW. Verder is het belangrijk dat u zich tijdig heeft ingeschreven als werkzoekende bij het UWV WERKbedrijf.
klopt, en waar staat wederzijds goedvinden bij? Niet.Alleen als je ZELF je ontslag indient heb je er geen recht op. Mijn vorige werkgever heeft mij ontslagen ivm te weinig werkgelegenheid etc en ik ben akkoord gegaan, en ik heb/had tot gisteren toch echt een WW uitkering.
Ik zou me, als ik jou was, eerst goed juridisch laten adviseren door een onafhankelijk arbeidsrechtspecialist, je rechtsbijstand of advocaat. Als je in de ziektewet zit tijdens je ontslag en je kan na je ontslag niet op zoek naar een andere baan door je ziek zijn, krijg je geen ww-uitkering, maar een zw-uitkering. De zw is veel strenger en ziet jouw akkoord gaan met het ontslag, hoogst waarschijnlijk als verwijtbaar werkeloos en dan krijg je geen zw-uitkering.
Ik ben zelf inmiddels"ervaringsexpert" Zolang je zoek bent kan/mag.dit niet. Dus houd daar echt.rekening mee! Ik maakte dit ook mee maar bij mij was dit aan het einde van min reintegratie, dus ik wilde ook beter gemeld worden. Ik werkte er.4jaa en heb een.leuke ontslagvergoeding gekregen, plus onkosten, plus vakantiedagenregeling, tevens heb.ik zwart op wit laten zetten dat hun "schuldig"zin en niet ik. Ik heb.bijna1jaarwwgehad Je hebt bij ww sollicitatieplicht
200%zekerontslag met wederzijds goedvinden wordt door ww geaccepteerd, je moet wel aangeven dat dit niet is wat je wil en initiatief van werkgever komt. Het gaat hierbij.om uitzichtloze situaties en verschil van inzicht. (niet om economische redenen meen ik) de ontslagregeling komt niet.voor de rechter wordt alleen door uwv gekeurd. 1tip voor ts laat je "afkoopsom"niet doorbetalen in maanden, dus niet van je krijgt doorbetaald tot augustus, je krijgt dan ook pas vanaf.dat moment ww, Als ts meer info wil of zou willen weten hoe het zwart opwit staat mag ze me pben
sorry ik had me Melding niet aangezet in de mail. Er word dan inderdaad gekozen voor wederzijdse goedkeuring. Ik kreeg vanmorgen een belletje dat het gesprek met een mediator volgende week plaats vind. Dit is dan alleen het gesprek. De mediator zet alles op papier en daarna horen we meer. Ik wil niet met mijn mond vol komen te staan daar. Ik ben wegens psychische klachten thuis en ben een 3 a 4 weken geleden bij uwv geweest voor een deskundig oordeel. Ik ben niet "afgekeurd" maar ik kan niet op mijn huidige werkplek plaatsnemen. Het beste is om ergens anders een nieuwe start te maken. Er komt dan toch geen rechter aan te pas? @marilouise kan jij mij meer vertellen over die vergoedingen enzo? Ben helaas iemand die snel met haar mond vol tanden staat en mezelf tekort doe.. Wil er echt voorbereid heen voor ik me vanalles laat wijs maken door mijn werkgever.
@ dreamy: ken je iemand die wel mondig is en die met je mee kan naar het gesprek? Het scheelt ook als je van te voren de punten opschrijft zoals jij ze graag wilt hebben.
@Kippiekip Weet het heel zeker. Ben medewerker P&A en dit soort zaken komen helaas vrij vaak voorbij.... En inderdaad wat winniethepoeh zegt, neem iemand mee, zet punten op papier, maak aantekeningen tijdens het gesprek, vraag om de punten die besproken zijn uitgewerkt te krijgen met een handtekening van beide partijen eronder.
Het scheelt ook of het zwangerschapsgerelateerd is of niet. Is het zwangerschapsgerelateerd zit je in de vangnet regeling van her UWV en krijg je 104weken 100% Laat je goed informeren. (Je werkgever kan je namelijk ook laten re_intergreren in het 2e spoor als het 1e spoor niet gaat)