Laat ouders zwangerschapsverlof delen

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door SeaShell, 26 mei 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. SeaShell

    SeaShell Niet meer actief

    Samsom: laat ouders zwangerschapsverlof delen
    PvdA-leider Diederik Samsom wil het zwangerschapsverlof dat ouders hebben rond de geboorte van hun kind uitwisselbaar maken.

    Nu hebben vrouwen recht op 16 weken en mannen op 2 dagen. Samsom wil het mogelijk maken dat ze elkaar dagen geven.
    Samsom zei dat zaterdag op een bijeenkomst van de PvdA, waar hij met leden goede ideeën besprak voor het verkiezingsprogramma van de PvdA. Meer dan 1000 ideeën waren door leden geopperd op de site van de partij. ,,Deze stond er gewoon tussen. 1000 ideeën. Pats, een pareltje", zei Samsom.
    Volgens Samsom zijn er zat mannen die wel meer tijd aan hun baby zouden willen besteden en zijn er vrouwen die sneller weer aan het werk willen dan na 16 weken.
     
  2. Berte

    Berte VIP lid

    24 feb 2011
    7.027
    3.840
    113
    Vrouw
    Thuis
    Ik had het geluk dat ik nog een maand vakantie aan mijn zwangerschapsverlof kon plakken, want 16 weken, dat was echt te kort. Toch 'leuk' dat ze daar in Den Haag inmiddels ook al niet meer van af willen blijven :(.
     
  3. Yelice

    Yelice Niet meer actief

    of de mannen gewoon net als in Belgie 10 dagen vaderverlof geven! ( doorbetaald) belachelijk dat je in NL maar 2 dagen krijgt of je vakantie dagen daar voor moet opnemen.
    Alsof het voor een vader niet net zo bijzonder is.
     
  4. Purk

    Purk Niet meer actief

    precies! waarom moet dat van ons verlof af??? dat is om te herstellen en bv borstvoeding te geven en goed op gang te komen. Gewoon 2 weken verlof voor vaders zou echt mooi zijn
     
  5. mel78

    mel78 VIP lid

    12 feb 2008
    8.320
    242
    63
    Ik werd er ook direct een beetje geirriteerd van. Geef ons vrouwen dan 18 weken. Kunnen we dan 2 weken aan onze man schenken. Want oko al wilde ik graag weer aan het werk, ik had de 10 weken na mijn bevalling echt heel hard nodig om een ritme etc te krijgen met de kindjes. Ik vind het dan ook echt geen pareltje.
     
  6. Dippertje

    Dippertje Fanatiek lid

    4 okt 2011
    1.528
    59
    48
    Voor dat mannen meer tijd krijgen
    Tegen dat vrouwen het moeten inleveren

    Ik baal al dat babylief hier pas 12-14 weken is als hij naar de creche moet. Dan zou dat dus nog eerder worden :( dat noem ik geen vooruitgang
     
  7. Emmeken36

    Emmeken36 Bekend lid

    Op zich een sympathiek idee maar ik vrees verzonnen door iemand die zelf nooit van een dergelijk verlof gebruik heeft gemaakt. Ik hoor bijna alleen maar dat 16 weken over het algemeen als te kort wordt ervaren, door mijzelf ook. Ik heb de eerste keer tot 36 weken doorgewerkt en na m'n verlof nog bijna een maand vakantie opgenomen (alles wat ik nog had) Dat was een mooie periode en ik kon weer fris aan het werk en m'n kind had de tijd gehad om haar draai te vinden.
    Nu ga ik het weer zo doen, maar ik moet al met 30 weken stoppen ivm tweeling, dus mijn verlof gaat automatisch met 34 weken in, dus heb erna minder en moet al mijn vakantiedagen en andere verlofuren gaan opnemen om toch een beetje 'lucht' voor mezelf te creeeren en dan vind ik het nog erg krap aangezien we er straks niet 1 maar 2 babies bij hebben (je krijgt dus geen extra bevallingsverlof bij meerlingen). M'n moeder moest na 6 weken weer beginnen en is daar op stukgelopen: na een half jaar een paar weken oververmoeid thuisgezeten. Haar advies aan mij was ook: werk zo lang mogelijk door en neem na de bevalling zo lang mogelijk vrij, dat heb je gewoon nodig. En ze had gelijk.

    Geef dan 20 weken verlof totaal, dan kun je inderdaad wat verdelen, 16 weken delen gaat bijna niet. Of gewoon 2 weken papaverlof,naar eigen inzicht op te nemen. M'n man is alweer al z'n vakantie op aan het sparen zodat hij een paar weken vrij kan zijn na de bevalling. Maar dan heeft hij de rest van het jaar dus zo goed als niks. Ouderschapsverlof opnemen is een leuk idee maar is voor ons beide onbetaald en daardoor financieel echt niet haalbaar.
     
  8. Sila24

    Sila24 Niet meer actief

    wat stom .. waarom geven ze mannen ook geen bevallingsverlof net als in zweden? verlof van 16 weken is al kort en nu nog korter maken???:(
     
  9. mammie1982

    mammie1982 Fanatiek lid

    25 aug 2010
    1.459
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik denk dat het ziekte verzuim na zwangerschapsverlof dan wel wat hoger wordt. ik had die tijd echt wel nodig om een beetje op kracht te komen. En mijn hart brak al toen ze na mijn verlof naar het kdv moest. En ik had er nog 3 weken vakantie aan geplakt. pffff, kunnen ze niet maken dit
     
  10. tulip

    tulip Niet meer actief

    hmm, ik werk dan niet, maar zou toch niet korter dan 16 weken willen hebben.. ik ben er wel voor om mannen gewoon langer verlof te geven.

    Op zich hoeft het verlof van mij niet veel langer dan 16 weken voor vrouwen, want op de 1 of andere manier moet dat toch weer ingehaald worden. Las ooit dat vrouwen in denemarken een jaar verlof hebben, tot ik een deense op vakantie trof en wel uitlegde dat zij daarna allemaal fulltime blijven werken. Dan liever kort verlof en elke week parttime werken.
     
  11. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    34.228
    7.276
    113
    Vrouw
    Brabant
    Nee hoor, kind hoeft niet eerder naar de crèche, want papa heeft dan verlof :)

    Maar ik vind het ook belachelijk, laat de vrouwen gewoon 16 weken hebben (of meer) en de mannen ook gewoon 2 weken. Zij hoeven fysiek niet te herstellen, maar hebben ook een kind gekregen.
     
  12. SeaShell

    SeaShell Niet meer actief

    Geweldig hoe het in Zweden werkt :$

    Zwangerschapsverlof (föräldraledighet) in Zweden is niet te vergelijken met Nederland. In Zweden hebben ouders samen recht op maar liefst 18 maanden zwangerschapsverlof. Ook zijn er verplichte dagen die de man moet opnemen en wordt er gestimuleerd de 18 maanden verlof zoveel mogelijk te verdelen tussen de vader en moeder.

    Hoeveel dagen verlof en wie kunnen deze dagen opnemen?
    In Nederland heeft de vader recht op twee dagen betaald kraamverlof. Dat kunnen ze in Zweden niet geloven. Hoe is het mogelijk dat de vader in Nederland maar recht heeft op twee dagen betaald verlof? In Zweden bestaat zwangerschapsverlof namelijk uit 240 dagen voor de vader en 240 dagen voor de moeder. De vader heeft dus recht op evenveel dagen als de moeder. In totaal hebben de vader en moeder dus 480 verlofdagen per kind. Van deze 480 dagen zijn er zelfs 60 dagen verplicht gereserveerd voor de vader en 60 dagen voor de moeder. De vader moet dus in ieder geval 60 dagen opnemen, anders vervallen deze dagen. De rest van de dagen kunnen worden verdeeld onder de vader en moeder zoals zij zelf willen. Een alleenstaande ouder heeft recht om alle 480 dagen zelf op te nemen en bij tweelingen is er bovendien recht op een extra 180 dagen per kind.

    Wanneer kunnen deze dagen worden opgenomen?
    Verlofdagen kunnen worden opgenomen vanaf 60 dagen voor de uitgerekende datum totdat het kind 8 jaar wordt. Deze verlofdagen kunnen niet geweigerd worden door de werkgever. Zwangerschapsverlof moet minstens twee maanden voordat het verlof gepland is, worden aangevraagd bij de werkgever. Het is mogelijk verlof in zijn geheel op te nemen, in periodes, maar het is ook mogelijk op te nemen in delen, bijvoorbeeld in halve dagen of een paar uur per dag. Het eerste jaar kunnen beide ouders tegelijkertijd 30 verlofdagen opnemen. Dit worden dubbeldagen genoemd. Dertig dubbeldagen zijn dan in totaal 60 verlofdagen. Deze dagen kunnen worden opgenomen van de gemeenschappelijke dagen die verdeeld kunnen worden en niet van de 60 verplichte dagen voor de moeder of voor de vader.

    Vergoeding
    Tijdens de zwangerschapsverlof krijgen de Zweden 'föräldrapenning', wat letterlijk vertaald oudergeld betekent. Dit is een vergoeding die ouders de 480 verlofdagen uitbetaald krijgen. De grootte van de vergoeding hangt af van het laatst verdiende loon. Voor de meeste Zweden is de vergoeding ongeveer 80% van het laatstverdiende loon, met een maximum van 935 kronen per dag (circa 100 Euro, maart 2012). Voor diegenen die helemaal geen of een heel lage inkomsten hebben is de vergoeding maximaal 180 kronen per dag (circa 20 Euro, maart 2012).

    Gelijkheidsbonus
    Om het opnemen van dagen onder vaders te bevorderen, is er zelfs een gelijkheidsbonus in het leven geroepen. Dit houdt in dat ouders die de verlofdagen delen een belastingvrije bonus krijgen van 50 kronen per persoon per dag (circa 5,30 Euro, maart 2012). Deze bonus heeft een maximum van 13.500 kronen per jaar (circa 1447 Euro, maart 2012). Deze bonus geldt niet tijden de verplichte 60 dagen voor de vader en voor de moeder en tijdens de maximaal 30 dagen dat ouders gezamenlijk verlofdagen op kunnen nemen.

    Conclusie
    In Nederland kennen we slechts zestien weken zwangerschapsverlof voor de vrouw en twee dagen betaald kraamverlof voor de man. In Zweden heeft de man, in tegenstelling tot Nederland, dezelfde rechten als de vrouw met betrekking tot het zwangerschapsverlof. Een man heeft recht op hetzelfde aantal dagen als de vrouw en wordt zelfs verplicht minstens 60 dagen op te nemen. Door de gelijkheidsbonus wordt het zelfs gestimuleerd dat vaders hun dagen opnemen. Toch wordt aan de toekomstige ouders zelf de keuze gelaten om het aantal niet-verplichte verlofdagen te verdelen.
     
  13. Sila24

    Sila24 Niet meer actief

    daantje ja he ..ze hebben het erg goed geregeld in zweden. Mijn nicht haar kind is nu 2 en nog steeds heeft ze betaald verlof. Het eerste jaar kreeg ze sowieso en nu nog haar uren enzo jeetje echt super wou dat we hiet hier ook zo hadden. Zelfs haar man had een poosje vrij omdat ze een kind hadden gekregen.
     
  14. MommyA

    MommyA Fanatiek lid

    11 okt 2010
    1.016
    0
    36
    Ik vind dat het verlof van zowel mannen als vrouwen langer moet zijn. Belachelijk hoe dat hier geregeld is. Laat ze maar een voorbeeld aan bepaalde andere landen nemen.
     
  15. Dippertje

    Dippertje Fanatiek lid

    4 okt 2011
    1.528
    59
    48
    Als papa aansluitend verlof neemt, als papa emteen na geboorte 2 weken neemt gaat kind dus 2 weken eerder naar creche (vakantiedagen opnemen even niet meegeteld)
     
  16. marloes80

    marloes80 VIP lid

    6 aug 2006
    22.024
    901
    113
    mijn man had best een weekje van mijn verlof mogen hebben hoor, als dat mogelijk was geweest.
     
  17. cc93

    cc93 Bekend lid

    10 okt 2010
    996
    2
    18
    Vind het niet heel verkeerd idee. Denk dat wellicht vrouwen zijn die genoeg hebben aan 14 weken verlof, dan kan papa ook twee weken krijgen.
    Persoonlijk vond ik de twaalf weken na mijn bevalling precies goed. Was er toen ook weer aan toe om te werken. Dus hier had ik denk ik niks gedeeld;)
    Vind trouwens een regeling als in Zweden persoonlijk veel te veel. Ik ben moeder (het mooiste wat er is in mijn ogen), maar enkele dagen in de week even iets anders doen vind ik ook erg fijn. Ga zeker geen 1 tot 2 jaar na de geboorte thuiszitten. Zou helemaal simpel worden van hele dagen thuis zitten, maar goed is weer een andere discussie ;)
     
  18. In Finland is het ook zo geregeld als in Zweden. Nog even wat heftiger geloof ik. Als papa kan je max een jaar lang thuis blijven. En als mama max 3 jaar (krijg je een toelichting).
    Er zijn zoveel regels die in de EU gelijk gemaakt worden, maar als het om zwangerschapsverlof gaat, dan is het ineens niet belangrijk meer.

    Leuk idee dat zwangerschapsverlof delen, maar waarom kan een papa niet in ieder geval een week verlof krijgen om aan de nieuwe situatie te wennen en zijn vrouw te kunnen steunen, de baby een beetje te leren kennen etc. Of is een vader niet belangrijk in het huishouden? Ik vind het zo ONgeëmancipeerd (geëvrouwcipeerd in dit geval :p).

    Mensen die nooit zijn bevallen denken er soms zo makkelijk over (sommigen ter verduidelijking). Je lichaam levert een hele prestatie en daarna is je lichaam compleet anders, je moet overal van bijkomen maar het blijft druk met een baby. Op mijn werk zei iemand 'het is gewoon bijna 4 maanden vakantie belachelijk' je snapt wel dat ik uit mijn slof schoot :$

    Raar figuur die Samson bah
     
  19. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Welk deel van 'kunnen geven' snap jij niet?

    Als je die 16 weken zelf nodig hebt, dan geef je niks...
     
  20. Dana

    Dana Niet meer actief

    Voor dat mannen langer verlof moeten krijgen maar ik lever geen dagen in, sorry mannen :D.

    Ik vind 10/12 weken al te kort om alles weer op te pakken, je bent dat meestal net de tijd met krampjes uit, dus echt nog niet bijgekomen.
     

Deel Deze Pagina