Firinda patlican kebabi 300 gram gehakt 1 ui peterselie 1 verkruimelde beschuit / paneermeel zout, peper, paprikapoeder 1 a 2 aubergines 2 tomaten 2 groene pepers 1 eetlepel tomatenpuree 1 suikerklontje Ui en peterselie fijnsijden. Gehakt klaarmaken met ui, peterselie, zout, peper, paprikapoeder en beschuit. Ovenschaal invetten met olie. Aubergines om en om schillen, in dikke plakken snijden (eventueel nog halveren) en in de ovenschaal leggen met het gehakt er tussenin. Driekwart theeglas met warm water mengen met tomatenpuree, zout en 1 suikerklontje en over de kofte gieten. Tomaten en pepers snijden en over de koftes verdelen. 50 minuten in de oven op 170 graden. Serveren met pilav, brood en yoghurt.
Sulu köfte 150 gram rundergehakt 1/2 theeglaasje koftelik bulgur half bosje peterselie bloem 1 ui kikkererwten uit blik of pot (eventueel) aardappels (eventueel) zout peper paprikapoeder tomatenpuree/biber salcasi Peterselie fijnhakken en ui fijnsnijden. Gehakt kneden tot een samenhangend mengsel met peterselie, de helft van de ui, bulgur, zout, peper en paprikapoeder. Vorm met natte handen (kommetje water) hele kleine balletjes van het gehakt. Leg ze niet op elkaar of bedek ze eerst met bloem, want ze plakken erg aan elkaar. Fruit de andere helft van de ui aan in wat zonnebloemolie en voeg 1 eetlepel tomatenpuree en 1 eetlepel biber salcasi toe, even meebakken. Doe nohut, aardappels en kofte in de pan en voeg voldoende water en zout toe. Laat aan de kook komen en gaar. Serveren met yoghurt en pilav.
Piyaz 1 pot witte bonen 1 grote ui 1 grote tomaat half bosje peterselie 1 ei evt. 1 groene peper Bonen afgieten en naspoelen met water. In een vergiet laten uitlekken. Ei in 8 minuten hard koken en laten afkoelen. Vruchtvlees uit tomaat verwijderen en in hele kleine stukjes snijden. De ui doormidden snijden en vervolgens in dunne halve-maanplakjes, die weer uit elkaar halen. Peper snijden in kleine stukjes. Peterselieblaadjes grof hakken. Ei in acht partjes snijden. Bonen omroeren met een dressing van olijfolie, citroensap/azijn en zout en peper. Bonen op en schaal leggen. Tomaat, peper, ui, peterselie en ei er overheen verdelen. Nohut salatasi 1 blikje kikkererwten 1 bosui 1 groene peper bosje peterselie Kikkererwten afspoelen en uit laten lekken. Bosui, groene peper en peterselie fijnsnijden. Mengen met een dressing van olijfolie, zout, citroensap en een klein beetje pul biber.
Patates salatasi 4 aardappels 2 eieren 1 ui 2 groene pepers 2 bosuitjes peterselie Aardappels en eieren (hard) koken. Af laten koelen en in stukjes snijden. Ook de pepers en ui fijnsnijden, peterselie blaadjes fijnhakken. Alles mengen en een dressing van olijfolie, citroen en zout maken. Patlican salatasi 2 aubergines 1 tomaat 2 bosuitjes 1 groene peper half bosje peterselie citroen olijfolie zout De aubergines ontkronen (stukje laten zitten om vast te pakken), op verschillende plaatsen inprikken met een mes en op de gaspit roosteren tot ze zwartgeblakerd zijn en zacht (ongeveer 15 minuten). Af laten koelen, opensnijden en het vruchtvlees met een lepel eruit scheppen, fijnsnijden en meteen citroensap overheen sprenkelen. Tomaat, ui, peper fijnsnijden en mengen met de aubergines. Op smaak brengen met olijfolie, zout en citroensap en fijngesneden peterselie eroverheen strooien.
Revani 1 waterglas meel 1 waterglas suiker 1 waterglas griesmeel 1 waterglas olie 1 waterglas yoghurt 1 zakje bakpoeder 1 zakje vanillesuiker 2 eieren Eieren met suiker luchtig mixen. Olie en yoghurt toevoegen en mixen tot een vloeibaar beslag. Meel, griesmeel, bakpoeder en vanillesuiker gezeefd toevoegen en goed mengen. In bakvorm gieten. De eerste 20 minuten bakken op 175 graden, daarna de temperatuur terugdraaien naar 150 graden en bakken tot de cake goudbruin is en een mespunt er schoon uitkomt (ongeveer nog 20 minuten). Ondertussen de siroop maken van 3 glazen water, 2,5 waterglas suiker en 1 eetlepel citroensap. Cake in ruiten snijden. Siroop en cake laten afkoelen tot ze lauw zijn, dan de siroop over de cake schenken tot het niet meer wordt opgenomen.
Eylem, bedankt voor je lekkere recepten! Kan ik zeker wat mee. Kip moet idd ongeveer 1 a 1,5 uur in de oven. Ik zou graag je borek recepten nog willen als dat kan Maak jij wel eens sarma? mag ik vragen wat je er in doet? Maak het regelmatig, maar iedere keer heb ik het idee dat ik wat mis.
Eylem, ik neem aan dat je deze recepten ergens had staan en je ze hebt gekopieerd... Anders lijkt het me toch behoorlijk wat typwerk om dat allemaal zo te plaatsen. Thx! Maken jullie trouwens ook wel eens borek met loempiavellen? En dan dus niet bakken als loempia, maar met een beslag en in de oven waardoor het zacht wordt.
Ik zal ook nog een kofte receptje plaatsen. Dit is hier wel een favoriet. - Halve grote ui of 1 kleine ui - 1 grote teen knoflook of een 2 kleine - ong. 250 g gehakt. - 4 takjes platte peterselie - 1 dessertlepel peperpuree - 1 dessertlepel tomatenpuree - peper en zout. - 2 sneetjes brood - scheut melk Rasp de ui en de knoflook en snij de peterselie fijn. Doe dit in de kom samen met het gehakt, peperpuree, tomatenpuree, peper en zout. Pak een ander kommetje en haal de korstjes van het brood. Die gebruiken we niet. De rest gaat in de kom met een scheut melk en maak hier een dik papje van. Doe dit bij het gehakt mengsel. Kneed het daarna goed door. Hierna zet ik het zelf altijd nog even in de koelkast. Daarna maak je kleine platte 'hamburgertjes' van. Bak dit in de boter of op de grill. Lekker om te serveren met die grote groene pepers en plakken aubergine even gebakken in de zonnebloemolie. Verder met kisir en brood.
Ben zelf gek op linzensoep! Zal ook nog even uittypen hoe ik die maak. - 1 ui - 1 wortel - 1 aardappel - 1 glas linzen - 5 glazen kokend water - eetlepel boter - theelepel munt - theelepel rode peper - zout snijd de ui fijn en bak deze in pan. Wortel ook fijn snijden en erbij doen. Dan de beker linzen erbij ( wel eerst even wassen). Dan de aardappel grof snijden en erbij doen. Vervolgens koken water erbij. En ongeveer 45 min latten pruttelen. Als dat klaar is pureer ik het altijd door een zeef. Dan boter laten smelten, munt, rode peper en zout erbij doen. En dat bij de soep doen. Goed roeren en dan nog even laten doorkoken.
Wil je me vertellen hoe je het doet? Misschien heb ik niet zo'n goed recept gebruikt, dan ga ik nog 's een poging wagen
Ik had ze inderdaad in een Word document staan, haha! Borek maak ik altijd met yufkavellen, heb geen ervaring met loempiavellen maar kan me voorstellen dat het er wel op lijkt.
Ik zal mijn borek en sarma recepten plaatsen. Alleen mijn sarma wordt nooit zoals ik het wil (zoals die van mijn schoonmoeder ), de vulling is wel lekker maar de bladeren zijn altijd zo groot en hard, bah. Mijn schoonmoeder gebruikt verse bladeren uit de tuin maar ja die heb ik hier niet.
Heb ik ook nog een vraagje; maken jullie weleens sigara borek in de oven? Ik vind het lekker maar zo'n gedoe met frituren. Heb ze 1 keer in de oven gemaakt maar toen werden ze dus niet gaar, alleen het buitenste laagje deeg was krokant, de rest gewoon niet gaar, dus dat was geen succes. Misschien dat dat juist met loempiavellen beter gaat? Islah, heb jij tips over hoe jij het maakt? Of maak je gewone borek met loempiavellen? En welke vullingen gebruiken jullie in borek? Ik maak bijna altijd peynirli en soms patatesli. Kiymali vind ik niet lekker, te zwaar. Maar ik zou graag wat meer afwisselen, we eten het meestal toch wel 1 keer per week, lekker met piyaz, patlican salatasi, nohut salatasi, rus salatasi, kisir, patates salatasi....(niet allemaal tegelijk, haha)
Yaprak sarmasi 1 ui 2 waterglazen rijst 2 eetlepels salca half bosje peterselie dille munt 1 pot druivenbladeren 1 citroen De gesnipperde ui aanbakken in olie. Rijst wassen en toevoegen, meebakken. Na ong. 5 minuten salca toevoegen. Peterselie, mint, dille toevoegen en roeren. Zout, paprikapoeder en zwarte peper toevoegen, weer roeren en vuur uitdoen. Alle druivenbladeren afspoelen en uitvouwen. Sarma maken. Onderin de pan wat olijfolie gieten, daaroverheen een paar bladeren, daarna de sarma tegen elkaar aan in de pan leggen. Bord omgekeerd op de sarma en voldoende water toevoegen. 1 citroen in plakjes snijden en er bovenop leggen of voldoende citroensap aan het kokende water toevoegen (plus 1 eetlepel salca). 60 minuten koken, daarna minimaal een half uur laten afkoelen zonder af te gieten.
Börek (peynirli) 1 pak yufkavellen halve plak borekli peynir platte peterselie 1 ei half Turks theeglas zonnebloemolie 1 Turks theeglas melk of yoghurt Peynir losprakken met fijngehakte peterselie en zwarte peper. Ei, olie en melk/yoghurt samen losroeren. Ovenschaal invetten met zonnebloemolie. 3 lagen yufka in de ovenschaal leggen en telkens wat van het eimengsel tussen de bladeren smeren. Na 3 a 4 lagen de kaas verdelen over de yufka. Afdekken met de overige lagen yufka, telkens weer besmeerd met het mengel. Bovenop de rest van het mengsel gieten, bestrooien met wat sesam- en/of nigellazaadjes en evt. wat klontjes boter verdelen over de bovenkant. In een voorverwarmde over (170 C) ongeveer 40 minuten bakken tot de bovenkant mooi bruin is. Börek (peynirli, andere vulling) halve plak borekli peynir munt, dille, paprikapoeder Peynir prakken met vork en mengen met kruiden. Börek (patatesli) Zelfde recept als hierboven, maar dan voor de vulling: 3 middelgrote aardappels schillen en koken. In een andere pan een fijngesneden ui aanfruiten. Als de aardappels gaar zijn, fijnstampen en mengen met de ui (let op dat het mengsel niet te droog is genoeg olie). Fijngehakte peterselie, munt, paprikapoeder, peper en (voldoende) zout toevoegen.
Sigara börek (peynirli) 1 pak yufkavellen in driehoeksvorm 1 plak peynir half bosje peterselie zwarte peper 1 ei, losgeklopt zonnebloemolie Peynir losprakken met fijngehakte peterselie en zwarte peper. Een yufkavel langs de randen bestrijken met het losgeklopte ei, een klein beetje vulling op de brede kant en oprollen waarbij de zijkanten naar binnen worden gevouwen. Het puntje insmeren met een beetje ei en de borek zo dichtplakken. Alle yufkavellen zo behandelen. Bewaren in de koelkast tot ze gebakken worden. Voor het bakken: in een diepe koekenpan/hapjespan een flinke laag zonnebloemolie verwarmen en de sigara börek per tiental bakken tot ze goudbruin zijn. Uit laten lekken op keukenpapier.
Wij gebruiken altijd geblancheerde groene kool. Oma van mijn man heeft dat in de tuin en daar mogen wel altijd we van meenemen. En soms neem ik ze ook mee bij mijn schoonzus vandaan. Mag je niet wat bij je schoonmoeder mee nemen?