slaapapneu of andere slaapstoornis

Discussie in 'De lounge' gestart door mamabri, 30 mei 2012.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Het is een heel verhaal, zal het proberen zo kort mogelijk uit te leggen. In 2001 heb ik de ziekte van Pfeiffer gekregen dit duurde een aantal maanden voor ze dit constateerden, dus heb ik totaal niet uitgeziekt. Ik ben maanden en maanden zo moe geweest, viel op de bank al voorlezend in slaap etc. Toen ik weer een beetje opgeknapt was, merkte ik dat ik toch vaak erg moe was, mijn energie is nooit meer volledig teruggekomen.

    Maar goed, ik ben dus echt vaak moe en dan bedoel ik echt slaperig. Ik kan op elk moment van de dag in slaap vallen, maar dwing mezelf ertoe wakker te blijven. Ik slaap overigens 7 a 8 uur per nacht

    Iedereen is weleens moe, daarom heb ik het al die jaren op van alles gegooid: Mijn oudste heeft ADHD/autisme, dan had ik een week hard gewerkt, of ik had een baby die 's nachts wakker was. Ik gooide het altijd op de omstandigheden.

    Nou zijn ze dus in het zh aan het uitzoeken ivm onverklaarbare hoofdpijnen waar dit vandaan komt. Ik heb een lijst moeten invullen, waarop ik dus 12 punten scoor. Bij 10 punten is er al een vermoeden op slaapapneu of andere slaapstoornis. Ik heb oa last van restless legs en ik stop een aantal sec met ademen wanneer ik inslaap, daar schrik ik zelf wakker van, daarna slaap ik gewoon in. Ook kun je als ik slaap een heel gesprek met mij houden, of mij telefoneren. Iedereen denkt dat ik wakker ben, dit ben ik dus niet, de volgende ochtend weet ik van niks.
    Wie heeft hier ervaring mee en kan mij er wat meer over vertellen? Ik krijg waarschijnlijk binnenkort een oproep voor een slaaponderzoek ed, en als ik zoiets heb, krijg je dan medicijnen? Wat moet ik me erbij voorstellen? Kunnen mijn hoofdpijnen daar ook vandaan komen?

    Alvast bedankt voor het lezen hopelijk kan iemand mij meer vertellen.
     
  2. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    upje :) niemand die hier ervaring mee heeft? Of iemand kent? Beroepsmatig?
     
  3. Wachtende

    Wachtende Fanatiek lid

    29 nov 2011
    4.414
    0
    0
    Slaapstoornissen en apneu kunnen een hoop ellende veroorzaken.

    De KNO arts zal waarschijnlijk een slaapendoscopie gaan doen.
    Je krijgt dan op de operatiekamer een roesje (slaapmiddel via infuus) en de kno-arts kijkt met een endoscoop in je keel wat er gebeurt. Zo kan hij ook zien wat een eventuele oplossing zal zijn, zoals bijvoorbeeld een CPAP of MRA beugel.
    Ook kan het zijn dat je een longfunctieonderzoek krijgt.
    Ook blijf je vaak een nachtje in het ziekenhuis waarin ze meten of en hoeveel apneu's je hebt.

    Misschien heb je hier wat aan:
    Home - Apneuvereniging

    Heel veel succes !
     
  4. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    oh chips, hoop het toch niet :( Heb ooit een maagonderzoek moeten doen, ook met zo'n slangetje, ze gaven mij een roesje en toen ik die slang zag heb ik vriendelijk, maar resoluut bedankt. Ben zo van de kamer afgelopen, dat ga ik dus echt niet doen. Ze bedenken maar wat anders. Hopelijk kan dat???

    Normaal ben ik niet zo kinderachtig, heb al heel wat onderzoeken gehad ed, maar zo'n slang in mijn keel wil ik echt niet.:(
     
  5. Wachtende

    Wachtende Fanatiek lid

    29 nov 2011
    4.414
    0
    0
    haha niet schrikken meid !!!

    Deze is heel erg dun, niet zo'n grote slang.
    Ze kijken heel oppervlakkig in je keel hoor....je slikt wel grotere dingen door.
    Je merkt er niets van want je moet goed slapen om de ademhaling te kunnen bekijken.

    Die slangetjes gebruiken ze ook wakker om diep in een neus te kijken...krijg ik regelmatig...echt geen drama hoor.

    alternatief is er niet echt...is toch wel iets wat ze willen bekijken.
     
  6. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Oh als ze me onder algehele narcose brengen vind ik het niet erg, (denk ik) die voor het maagonderzoek was zo dik als een gasslang van het fornuis, dat durf ik dus echt niet, in de folder die ik heb meegekregen staan verschillende dingen: slaaponderzoek thuis, een polysomnografie, een slaapscopie, een actigrafieonderzoek een slaap/waakkalender slaapdruk overdag en een EEG. Ik heb mijn papieren voor medisch secretaresse, maar wat ze allemaal inhouden weet ik zo ook niet, jij misschien? Overigens gaan deze onderzoeken niet bij de KNO arts, maar via of in combinatie met de neuroloog/slaapspecialist.
     
  7. Wachtende

    Wachtende Fanatiek lid

    29 nov 2011
    4.414
    0
    0
  8. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Ik krijg de link niet geopend, ga ik morgen even proberen op de computer van mijn zoon, die is beter dan mijn laptop, in elk geval hartstikke bedankt voor al je antwoorden :)
     
  9. Wachtende

    Wachtende Fanatiek lid

    29 nov 2011
    4.414
    0
    0
    Misschien werkt dit

    Het slaaponderzoek
    [​IMG]
    [​IMG]
    Het hart van de diagnose van apneu is het poly(somno)grafisch onderzoek.
    Polysomnografisch onderzoek
    Poly staat voor veel. Somno heeft met slaap te maken. En grafisch betekent dat er iets geregistreerd wordt.
    Er is ook polygrafisch onderzoek. Dit is een vereenvoudigde vorm. Hierbij worden niet de hersenactiviteiten en de diepte van de slaap gemeten. Vaak voldoet dit onderzoek als weinig complicaties worden verwacht.
    De longarts, neuroloog en KNO arts doen ieder hun onderzoek. Als naar hun idee sprake van apneu kan zijn, volgt het poly(somno)grafisch onderzoek. Met dit dure onderzoek kunnen de specialisten vaststellen of er sprake kan zijn van obstructief apneu (osas) of centraal apneu (csas). Het poly(somno) grafisch onderzoek wordt 's nacht afgenomen. U moet hiervoor proberen tenminste 5 uur te slapen. De ene kliniek doet het onderzoek door thuisregistratie en anderen doen het onderzoek intern.
    Thuisregistratie
    De medewerkers plakken in de kliniek een serie draden op uw hoofd en leggen verbindingen. Met een klein registratieapparaat gaat u naar huis en slaapt u in uw eigen bed. De volgende dag worden draden verwijderd in de kliniek. De geregistreerde gegevens worden dan uitgelezen en geanalyseerd en na enige tijd krijgt u de uitslag.
    Registratie in de kliniek
    In het ziekenhuis slaapt u in een aparte kamer. Soms wordt er een videocamera neergezet om uw slaapgedrag vast te leggen. In sommige gevallen is er permanent een zogenaamde ‘saas’-verpleegkundige in de buurt om het onderzoek te volgen.
    Volgens de osas-richtlijn zijn beide methoden effectief zolang de juiste waarden gemeten worden. De thuisregistratie heeft als voordeel dat u in uw vertrouwde omgeving slaapt. In de kliniek kunnen daarentegen meer gegevens worden verzameld. Het poly(somno)grafisch onderzoek is niet belastend. Veel mensen zijn zenuwachtig of bang dat ze net díe nacht goed slapen en dat er dan niets uit het onderzoek komt. Dit komt echter nooit voor. Mensen met slaapapneu slapen iedere nacht onrustig, ook al merken zij het zelf niet altijd. Het onderzoek haalt uw klachten er feilloos uit.
    Klik hier voor een filmpje over het slaaponderzoek
    (bron:St.Lucas Andreas ziekenhuis).


    Meten = weten
    Tijdens de slaaptest worden uw hersengolven, hartritme, ademhalingspatronen, spierspanning, zuurstofgehalte in het bloed en de bewegingen van uw lichaam geregistreerd. Dit gebeurt op de volgende manieren:
    Slaapdiepte
    Om uw slaapdiepte te kunnen bepalen, wordt een serie draden op uw hoofd geplakt. Dit is voor de EEG, het zogenaamde elektro-encefalogram. Hiermee wordt de hersenactiviteit gemeten. Hieruit maken de specialisten op of u slaapt en hoe diep. Dit kan ook gecontroleerd worden door plakkertjes bij de ooghoeken.
    Adem halen
    Met een band rond uw borst en buik wordt gecontroleerd of u pogingen doet om adem te halen. Bij een osas-patiënt gaan de bewegingen in borst en buik door, wanneer er niet via de keel adem wordt gehaald. Bij csas-patiënten geven de hersenen (tijdelijk) geen prikkel tot ademhalen. De beweging in borst en buik stopt dan.
    Adequaatheid van de ademhaling
    Er worden sensoren onder de neus aangebracht om te controleren of u nog wel ademt. Als u niet ademt daalt het zuurstofgehalte in het bloed. Het zuurstofgehalte wordt meestal gecontroleerd met een bandje over de vingertop.
    Houding
    De houding waarin u slaapt kan door een sensor vastgelegd worden. Soms gebeurt dit door een camera of door observaties van de verpleegkundige. Meestal wordt via draden naar de benen ook vastgelegd of u in uw slaap rusteloze beenbewegingen maakt (de zogenaamde restless legs).
    Snurken
    In sommige gevallen wordt ook het snurkgeluid en de intensiteit ervan vastgelegd.

    Overige onderzoeken
    Epsworth Sleepscale
    Met alleen ademstilstanden hebt u nog geen slaapapneu. Voor de diagnose osas en csas telt ook mee of u overdag slaperig bent. De Epworth Slaperigheidschaal laat zien of uw klachten over moeheid overdag normaal zijn of groter dan normaal.
    MSL ofwel Multi Sleep Latency test
    Om de slaperigheid overdag vast te stellen wordt ook wel de MSL test gedaan. U gaat dan in een gecontroleerde situatie (in een aparte kamer in de slaapkliniek) overdag naar bed. Zo wordt vastgesteld hoe en hoe snel u in slaap valt.
    Endoscopie
    De endoscopie is een onderzoek van de kno arts. U wordt in slaap gebracht en met een endoscoop (apparaat met lasercamera) kijkt hij naar de situatie in keel- en neusholte. Endoscopie is vooral nodig als een kno-ingreep overwogen wordt. Hierover leest u meer op de pagina behandeling op deze site.
    Tandheelkundig onderzoek
    Als behandeling met een mra (beugel die de onderkaak naar voren houdt) overwogen wordt, is tandheelkundig onderzoek noodzakelijk. Daarbij wordt door een gespecialiseerd tandarts uw gebitssituatie in kaart gebracht. Er komt door de mra een stevige druk te staan op uw gebit en bekeken moet worden of uw gebit dat wel aankan.
     
  10. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Foei! wat een boel onderzoeken! snurken schijn ik ook te doen volgens manlief (wist ik niet eens, maar moest ik vragen van de neuroloog) en slapen overdag, tja probleem is dat zodra ik lig ben ik weg, het is hier overdag echt vechten tegen de slaap, als het aan mij ligt zou ik tegelijk met de kids naar bed gaan, maar dat doe ik dus niet. Klinkt misschien tegenstrijdig, maar ik weet uit ervaring dat het niet veel uit maakt of ik nou om 20.00 uur of om 00.00 uur naar bed ga, erg vervelend.
     
  11. mammie1982

    mammie1982 Fanatiek lid

    25 aug 2010
    1.459
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik werk beroepsmatig met apneu patienten. je mag me pb sturen
     
  12. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    je hebt pb :)
     
  13. Rozeroos

    Rozeroos Niet meer actief

    Ik heb ook een slaaponderzoek gehad en het viel erg mee. Ik kreeg smorgens allemaal draden op mijn hoofd en lichaam aangesloten en mocht thuis doen wat ik normaal doe. Het slapen met die draden ging wat lastiger maar ze hebben een prima beeld ervan gekregen. Na 24 uur werden de draden op de slaappoli weer verwijderd. Bij mij bleek uit het onderzoek dat ik geen apneu had en werd door gestuurd naar de kno voor verder onderzoek waar snurken vandaan kwam.
    Bij kno hebben ze onder narcose in mijn keel gekeken. Ik heb daar niets van gemerkt. Daar kwamen ze erachter dat mijn keel gewoon ongelukkig gebouwd was en dat ze niets eraan kunnen doen.
    Later begin zwangerschap zijn ze erachter gekomen dat het mijn schildklier is die voor de vermoeidheid zorgt.
     
  14. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Maar had jij ook dat stokken in je slaap waar je wakker van wordt? en die schok die door je lichaam kan gaan? Er is vorige week bloed geprikt en urine /24 uurs urine een 24 uurs bloeddrukmeting en paar weken terug MRI/MRA gedaan. Tot nu toe was alles goed, alleen kalium is ietsjes aan de lage kant, meer niet. En de MRI/MRA lieten zien dat ik in ieder geval hersenen had (aldus de neuroloog :p:D, grappenmaker)

    Ik weet het ook niet, ik wacht de oproep maar af, kan wel even duren denk ik, ik moest nl mijn vakantie doorgeven.
     
  15. Rozeroos

    Rozeroos Niet meer actief

    Ja ik werd ook uit het niets wakker met een rot gevoel. Uit het onderzoek bleek dat ik af en toe wel stopte met ademhaling maar niet lang genoeg. Ik kwam er vooral met de vermoeidheidsklachten (het was echt werken, slapen, eten, slapen, werken enz) , problemen met mijn beweging/ spieren/ stijfheid/ pijn en snurken. Daardoor dachten ze aan apneu, omdat snachts je lichaam dan niet herstelt van de dag daarvoor en daardoor al die klachten kan krijgen.
    Vooral mijn partner viel het op dat ik snachts stopte met ademen tijdens mijn slaap. ik werd wel tussendoor wakker, maar slaap als me hoofd me kussen raakt. Ik viel heel makkelijk in slaap, zelf op de fiets had ik het gevoel dat ik mezelf wakker moest houden.
     
  16. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Klinkt een beetje hetzelfde als bij mij, maar mijn schildklier is geprikt en daar kwam niets uit.....Ben benieuwd dan.
     
  17. Rozeroos

    Rozeroos Niet meer actief

    Bij mijn schildklier was ook niets mis volgens de huisarts. Maar volgens de internist had ik al vanaf 2010 medicatie moeten krijgen. (vanwege normale/ hoog waarde TSH, en alle klachten).

    Maar goed de klachten passen heel duidelijk bij slaap apneu. en ik hoop dat je snel de onderzoeken krijgt en duidelijkheid. Dan kunnen ze er wat aan doen, zodat jij je weer stukke beter gaat voelen. Komt er niets uit het onderzoek, dan verder laten verwijzen en laten onderzoeken. Die vermoeidheid is niet normaal.
     
  18. mamabri

    mamabri Niet meer actief

    Nee dat klop idd, maar net wat ik al in de openingspost schreef is er altijd wel wat. Een wakker kind, of een griepje gehad, weet je wel, je schuift het gewoon op andere dingen, totdat de internist vorige week mij die test liet doen en toen had ik zoiets van okeeee. Hoewel ik eerder me weleens heb afgevraagd of ik geen apneu of narcolepsie heb, maar dan stelde ik me altijd mr Bean in Rat Race voor hihihi en zo heb ik het dan ook weer niet :p
     

Deel Deze Pagina