'Zonder diploma tot 23 jaar naar school' Jongeren verplichten om naar school te gaan tot ze een diploma hebben of tot ze 23 jaar zijn. Dat zijn opties die minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs laat onderzoeken om schooluitval tegen te gaan. Nu is het zo dat jongeren verplicht tot hun 18de op school moeten zitten of ten minste een havo-, vwo-, of mbo-diploma niveau 2 moeten hebben. De gemeente Rotterdam had de minister gevraagd of met de leeftijdsverhoging geëxperimenteerd mocht worden in Rotterdam-Zuid. Met de proef wil de stad schooluitval van jongeren tussen de 18 en 23 jaar voorkomen. Dat kan nog niet, omdat de minister eerst het onderzoek wil laten doen. Ingrijpende maatregel goed bekijken Volgens de minister is het een ingrijpende maatregel die gedegen moet worden onderzocht. Ze wil kijken naar de juridische haken en ogen, de kosten en het nut van de leeftijdsverhoging. De minister verwacht de resultaten van het onderzoek in het najaar. Veel minder dropouts In de afgelopen jaren is het aantal voortijdig schoolverlaters fors teruggedrongen. Ging het in 2002 nog om 71.000 leerlingen, in het schooljaar 2010-2011 waren dat er 38.600. Van Bijsterveldt hoopt dat er in 2016 niet meer dan 25.000 leerlingen uitvallen per jaar. Toch verlaten nog relatief veel jongeren tussen de 18 en 23 jaar hun school. Daarom zijn extra maatregelen nodig, vindt Van Bijsterveldt. Dat vraagt creativiteit en goede samenwerking tussen overheid, scholen, ouders en leerlingen, aldus de minister.
Ik las het ook net.. ik vind het net te ver gaan Je mag er dus niet voor kiezen om fulltime moeder te worden, dan moet je eerst een diploma hebben gehaald
Ik snap dat ze goede bedoelingen hebben maar vind het wel erg ver gaan. Met 18 ben je volwassen en vind dat men dan maar zelf de eigen boontjes moet doppen, anders krijg je allemaal figuren die dan maar een korte opleiding kiezen waar ze niet eens wat mee willen.
Ik vind het helemaal zo gek nog niet. Zo raar is het toch niet dat er van je verwacht wordt dat je minstens 1 diploma haalt? Ik vraag me wel af of de opleidingseisen voor iedereen haalbaar zijn, ben er een beetje uit dus ik weet niet precies wat mbo 2 is Ze willen hier natuurlijk ook mee stimuleren dat meer mensen een baan kunnen vinden. Als je zonder een dergelijk diploma van school gaat dan kan het later in je leven (als je kinderen groot zijn bijvoorbeeld...) wel eens heel moeilijk worden om uberhaupt aan de slag te komen. Plus dat het voor allerlei vervolgopleidingen ook een eis is. Op zich is fulltime moederschap mooi, maar ook dan kun je zorgen dat je een diploma haalt voor die tijd. Ik vind het persoonlijk ook wel een goed voorbeeld voor je kinderen.
Ik ben het er wel mee eens. Zo komen meer mensen aan het werk en komen er minder mensen in de bijstand terecht. Wat ook weer voordelig werkt op de economie.
En een afgeronde schoolperiode helpt je later natuurlijk ook om je kinderen later weer te helpen als zij op school zitten. Misschien is 23 wat te oud. Maar ik zou een verhoging van 18 naar bijvoorbeeld 20 of 21 niet gek vinden. Als 18 jarige ben je misschien wel volwassen, maar ook een tiener. Op je 21e zijn je hersenen al een stuk verder volgroeid.
Als de overheid dan ook de kosten van die opleiding betaalt, dan vind ik het een goed idee. Maar laten ze dan eerst het collegegeld afschaffen enzo. En zorg dat er goede voorzieningen en regelingen zijn voor ouders tot 23 jaar. Er zullen toch nooit meer mensen aan werk komen dan er banen zijn. Maar dit zorgt er wel voor dat er meer banen overschieten voor mensen boven de 23, omdat iedereen onder de 23 niet meer werkt, maar op school zit. En ik heb zo'n idee dat dat niet voor iedereen goed zal zijn.
Nou ik weet niet onder welke steen jij leeft hoor Maar dr zijn anders zat mensen met een diploma ( in wat voor vorm dan ook ) Die ook geen baan hebben. Dus een diploma is echt geen baan garantie hoor.
Ik vind het ook ver gaan Mijn man heeft ook geen diploma, maar is met 16 gestopt met school en werkt al fulltime vanaf z'n 16 tot nu (26) en heeft nu op z'n werk een opleiding gekregen.Wat is daar mis mee? Zijn ouders wilden geen mbo opleiding betalen, en vmbo was hij gezakt. Je zal dan iets moeten. Oke, als ze van school droppen en een uitkering aanvragen dáár heb ik moeite mee, die mensen moeten ze WEL verplichten tot opleiding of werk vind ik Maar als je lekker wil stoppen met school om fulltime te gaan werken (bijv vuilnisman of fabriekswerk heb je geen opleiding nodig) of fulltime moeder te zijn en GEEN uitkering wil trekken of mensen beroven omdat je als hangjeugd rondhangt, daar heb ik geen moeite mee.
Ze bedoeld dat een havo of vwo opleiding vrijwel niks kost, en dat ook geld als diploma en dat je dan niet verplicht word tot je 23e naar school te gaan als je je havo of vwo diploma haalt
Tot 21 jaar vind ik zelf eigenlijk helemaal niet zo'n gek idee. Tot die leeftijd zijn je ouders ook financieel verantwoordelijk voor je, dus waarom niet zorgen dat ze dan ook een diploma hebben, of iig geschoold zijn? 23 Jaar vind ik ver gaan, omdat er zoals eerder gezegd ook vrouwen zijn die bewust thuis willen blijven voor kinderen en het huishouden. Die keuze moeten ze ook hebben. Tegelijkertijd hebben ze dan wel een diploma die ze later nog eens kunnen gebruiken als ze toch weer aan het werk willen doordat de kinderen groter zijn of wat dan ook. Eerst maar eens zien wat er uit die ellenlange onderzoeken komt. Hierna willen ze het nog naar 26 verhogen, omdat er dan in die leeftijdsgroep nog veel ongediplomeerde mensen zitten. Zo kun je door blijven gaan. Ik ben er wel voor dat een diploma halen gestimuleerd moet worden, dat is ook gewoon belangrijk.
Zonder diploma's kom je ook gewoon aan het werk dus die vlieger gaat niet op. En met een diploma hoef je ook niet altijd een baan te vinden.
Op mijn 21ste had ik een fulltime baan ZONDER diploma, ik zou dus mijn baan op moeten hebben zeggen omdat ik dan door moest gaan voor een diploma ? Belachelijk. Inmiddels zijn we 6 jaar verder en kan ik nog steeds in dezelfde branche werken zonder een diploma, tegenwoordig hebben ze liever iemand met errvaring dan met een diploma. oftewel zo'n papiertje zeg helemaal niets. gewoon houden bij 18 jaar
Precies dat bedoel ik. Als je dan geen geld hebt voor een mbo opleiding kun je altijd nog havo doen. Of natuurlijk een opleiding bbl op mbo niveau..
Ben toch blij dat dat 6 jaar terug niet opging zeg. Ben vlak voor mijn eindexamen gestopt met mijn vwo opleiding. Stom? Ja, natuurlijk. Maar was gewoon geen optie meer voor mij om al die stof te gaan herhalen.. Natuurlijk nog stommer, want had fluitend en met allemaal zeer ruime voldoendes mijn examens kunnen halen, maargoed. Ben gaan werken en niet veel later ongepland zwanger geraakt en toen fulltime gaan moederen. Thuisstudie via de open universiteit erbij omdat ik het leuk vindt. Lijkt me onbegonnen werk jongeren tot hun 23e te verplichten naar school te gaan, of totdat ze de startkwalificatie binnen hebben. Leuk bedacht, maar lijkt me niet echt goed uitvoerbaar. Daarnaast biedt het hebben van een diploma helemaal geen garanties voor het vinden van een baan en zijn er al heel wat werkloze, laten we er nog een zootje bij doen met keuze uit 100'n mbo opleidingen in de meest krankzinnige richtingen (met vrij weinig uitzicht op een toekomstige baan). Laat mensen als ze willen werken op jongere leeftijd, 18+ dus, dat lekker zelf bepalen. Zolang ze geen uitkering of iets aanvragen lijkt het me allemaal niet zo'n punt. Doet iemand dat wel en dan verplichten scholing te volgen dat lijkt me dan weer niet verkeerd. Maar een ieder die eerder stopt met school verplichten door te gaan gaat denk ik echt niet werken. Ga dan eerst het schoolsysteem verbeteren met beter onderwijs, geen ophok uren, onderwijs dat meer aansluit bij vervolgopleidingen, vervolgopleidingen verbeteren met beter onderwijs en meer gericht op de toekomstige baan, betaalbaar blijvend onderwijs etc. ect. Lijkt me heel wat meer te verbeteren als nog meer mensen langer aan school te zetten.l
Inderdaad, ik ben ook gaan werken (vanaf 18 dan) fulltime toen en werk is branchediploma's gaan betalen. Ik kon wel havo gaan doen, maar stond mijn hoofd echt niet naar. Ik haatte school! Nu heb ik ook wel ervaring met 'probleemjongeren' ik heb er veel gezien in de opvang toen ik 17 was, zij waren dan jonger, en het was al een probleem om ze tot 16 naar school te laten gaan (dat was toen de wet). Misschien daarom mijn twijfels ook of dit zal werken.