In andere landen worden medicijnen na inname door een apotheek en/of dokter gewoon weer doorgegeven naar de volgende patiënt, mits de kwaliteit dat toelaat. Met doorsrukstrips valt echt niet te rommelen, en daar zitten nogal wat medicijnen in verpakt tegenwoordig. Daarnaast worden er ook erg gemakkelijk pillen (die vaak nog eens veel te duur zijn) verstrekt in Nederland, vaak tot de dubbele dosis aan toe waar een patiënt vaak veel slechter mee af is dan met een normale dosis. Toen ik een keer voor een dagopname in een ziekenhuis terecht kwam kreeg ik wat pijnstillers mee voor het geval ik slecht in slaap zou komen. Ondanks mijn opmerking dat ik die echt niet wilde hebben (mocht na een bepaalde tijd alles weer hebben, dus een glas whisky leek mij een beter idee om de slaap te kunnen vatten, werkte nog erg goed ook) gaven ze ze toch mee. Ik vraag me af of die 3500 helmpjes per jaar echt nodig zijn. Veel helmpjes zijn gewoon door alertheid van de (consternatie)bureaus en de ouders gewoon te voorkomen. Als die betere oplettendheid er wel was geweest dan zou die discussie over besparen op helmpjes niet eens op gang zijn gekomen.
Ingeleverde medicijnen 'hergebruiken', nee, dat vind ik onbegrijpelijk. Misschien is er niet mee gesjoemeld, maar medicijnen moet je bijvoorbeeld ook koel en droog bewaren. Wie weet hebben ze bij iemand in de vensterbank in de volle zon gelegen. Dat het in andere landen wel gedaan wordt, verbaast me niks. Er zijn genoeg landen die een veel lagere standaard hebben dan hier in Nederland met alle gevolgen van dien.
Misschien eens minder gaan meegeven? Waarom moet je meteen voor maanden ineens meekrijgen? Is bv 3 weken niet ook voldoende? Als er dan iets gestopt wordt heb je minder weg te gooien.
Ja, dat is waar. Dan liever een herhalingsrecept, dat als je meer nodig hebt, je er voor terug kunt geven. Sowieso veel meegeven is riskant, want je hebt altijd mensen die een overdosis nemen (al dan of niet bewust).
Hier bij de apotheek geven ze de 1e keer voor 2 weken mee, daarna voor 1 maand. Overdosis nemen kan altijd, als iemand dat perse wil pakt hij wel een doos paracetamols bij het kruidvat, of ibuprofen wat vrij verkrijgbaar is
5 jaar geleden buikligging? Dat wijkt echt af van de norm hoor! Buikliggingsadvies is in de jaren 90 van de vorige eeuw al afgeschaft vanwege de enorme stijging van wiegendood in de jaren 70 en 80 toen er een buikliggingsadvies was. Het advies in de jaren 90 werd: rugligging, maar de eerste weken afwisselend op de ene en de andere zij. Jaar of 10 geleden werd dat bijgesteld naar: alleen maar rugligging. En hoppa, meer platte achterhoofden... Wat wel altijd geadviseerd wordt is om vanaf de geboorte een kind als het WAKKER is korte tijd (paar minuten) op de buik te leggen. Maar op de buik slapen is al een jaar of 30 taboe!
Hier: Kruispost - Oudezijds 100 zijn ze heel blij met goede niet gebruikte medicijnen. Wat niet goed is leveren ze bij apotheek in voor vernietiging.
klopt en laat die van mij nou heerlijk slapen op zijn buik dit mag hij ook alleen dan overdag. snachts als ik zelf slaap op zijn rug
Apart... onze kraamzorg is dan schijnbaar in de jaren 90 blijven hangen. 2,5 jaar geleden moest onze zoon ook afwisselend links en rechts. Sowieso, want hij gaf veel melk terug. Ook als je na een voeding een half uur met hem op de schouder zat.
Tja, tis me toen toch echt mede gedeeld hoor .. Dus zo'n taboe zal het niet zijn ... en ik had en heb twee echte buikslapers die toendertijd als roosjes op hun buik sliepen dus ja dan ga ik ze niet op de rug leggen, heb het twee nachten geprobeerd en heb niets anders gejank gehoord.
ik moet zeggen dat ik onze kinderen wel op de rug heb gelegd hoor. Zij ligging was niks, ze draaiden allebei in de kraamweek al zelf terug. Ik zou bij een volgende wel minder eng zijn voor de buikligging. maar een volgende zou ik ook bij mij op de kamer willen, of in bed. (en dan manlief op de bank) Ik heb er nog eens over nagedacht.. Ik vind gewoon dat als er na x maanden nog een afplatting is boven de x procent dat een helmpje dan vergoed moet kunnen worden. Immers, het kind kan er niks aan doen... en als ouders het niet willen betalen, of het nut er niet van in zien, zit t kind met de gebakken peren. ook sneu
Kind zit so wie so met de gebakken peren. Een deel van de helpmjes kan voorkomen worden als CB en ouders beter opletten. Als dat nou zou gebeuren, dan kunnen de echte zware gevallen gewoon hun helm blijven houden.
Hier werkte het CB helemaal niet mee. Vonden de afplatting wel meevallen etc. Ook de fysio was geen voorstander van een helmpje. Mijn jongste is met een afplatting geboren, ik zag het zelf niet eens, mijn kraamhulp wees mij erop. En we hebben er toen voor gekozen om hem niet op zijn rug te leggen maar in de zijligging. (wat ik met mijn andere 3 kinderen trouwens ook heb gedaan.) Daarna al vrij snel fysio maar ondanks alles werd de afplatting alleen maar erger. Heb echt moet pushen om naar het ziekenhuis te mogen. Daar aangekomen kreeg ik eindelijk de bevestiging, mijn kind had inderdaad een forse afplatting en helmtherapie was wel degelijk nodig. Als ik op het CB had moeten wachten was het denk ik nog erger geweest. Dus wat mij betreft mag het CB dan in vervolg ook wel beter opletten en ondersteunen. Niet iedereen is zo eigenwijs als ik.
Mijn moeder kreeg bij ons als kinderen (uit 1978, 1980 en 1983) het advies om ons op de buik te laten slapen. Sinds de jaren 80 is het ook bekend dat roken zeer schadelijk is. Ik heb zelf het idee dat meerdere factoren, waaronder het rugslapen, het stoppen met roken rondom een baby en betere kwaliteit matrassen en kennis rondom oververhitting van baby's ervoor hebben gezorgd dat het aantal wiegedoodgevallen zijn gedaald. Dat ligt echt niet aan het buikslapen alleen. Dat is niet meer of minder dan één van de factoren. Ik heb ook een rasechte buikslaper. Was er niet blij mee maar het is nu eenmaal zo. Hij heeft een mooi rond bolletje zonder afplattingen. Toen ik hem in de kraamweek nog wel op zijn rug legde en de weken erna ook, begon er een klein vormverschil te bestaan. Door houdingsveranderingen is dat snel bijgetrokken. Helaas kreeg zoon last van reflux-achtige klachten (opboeren van maagzuur maar geen spugen) en bij toeval kwam ik erachter dat hij veel gelukkiger werd van buikslapen. Geen opboeren, geen gegorgel met maagzuur en voeding en een slapend kind. Wat betreft die vergoedingen omtrent redressietherapie vind ik dat dit wel degelijk tot zekere hoogte vergoed moet worden. Wat hierboven al iemand zei; stel een grens. Uiteindelijk is en blijft het -naar mijn beste weten- vooral een cosmetische zaak. Aan de inhoud en de werking van alles in het hoofdje verandert er niks met een afplatting. Het is wel erg 'poldermodel'; maar een compromis zoals een eigen bijdrage zou ik wel op zijn plaats vinden.
Ik zou met alle liefde willen betalen voor een helmpje mocht mijn volgende kindje het nodig hebben, want het resultaat is het mij meer dan waard. Ik ben namelijk heel blij dat mijn jongste niet met zo´n scheef hoofd door het leven hoeft als dat hij had. Maar ik zou niet weten waar ik zo´n bedrag vandaan moet halen. Collecte in de familie houden ofzo?
Ik snap echt niet waarom ze nu meteen met heel het helmpje overboord springen. Die afwijkingen kunnen toch gemeten worden? Dan kunnen ze toch zeggen vanaf die en die meetstand wordt het gedeeltelijk vergoed en vanaf die en die meetstand helemaal (hoe erger hoe meer vergoed) Dan kunnen ze het cosmetische verhaal de prullenbak in doen en krijgen de baby's die het echt nodig hebben om welke reden dan ook hun helmpje zonder dat de ouders financieel in de problemen komen. En als ze ECHT geld willen bezuinigen dan weet ik nog wel wat mensen waarvan hun wachtgeld nu echt wel stop gezet mag worden en anderen waarvan het ingekort mag worden.... Maarja dan snijden de heren machthebbers zich in de eigen vingers.