@napoleon: nee, ik werk op een "normale" school . Maar daar wordt het ook ontwikkelingsmateriaal genoemd. Mijn moeder hoeft in het vo niet zelf schoon te maken, maar daar zal wel verschil in zitten per school? Maar zij zit 's avonds en in de weekenden tentamens te maken. En moet ook af en toe in de weekenden terugkomen voor open dagen etc.
Een eerlijke vraag: vind je het normaal dat een docent voor zijn leskwaliteit afhankelijk is van vrijwilligers? Ik niet namelijk.
nee het is niet normaal maar zo is de realiteit wel en als ik dan moet kiezen tussen of even gezellig helpen en dus meer tijd voor goed onderwijs of niet helpen en de juf opzadelen met schoonmaken, zal ik dus gaan helpen schoonmaken!
@tupp: ik zit nu al een paar weekjes thuis door teveel harde pijnlijke buiken. Echt verschrikkelijk, want ik mis mijn kindjes echt. Bij ons op school ben je in principe je plekje kwijt als je met verlof gaat (je wordt niet overgenomen tot je terug bent). Ik werk op een grote school met een jong team (veel zwangeren, haha), dus als ik terug ga moet ik kijken waar ik terecht kom. Niet in mijn oude lokaal, want daar is dan al iemand anders. Ik zal of de instroomgroep gaan draaien of iemand weer overnemen (die dan met verlof gaat). Ik heb nog wel alles mooi kunnen afronden qua administratie dit schooljaar. Maar de schoonmaak niet meer, want toen zat ik al thuis.
Ik weet niet waar de link vandaan komt tussen vrijwilligers / kwaliteit onderwijs, Agter. (Maar misschien heb ik ergens een reactie gemist.) de kwaliteit van mijn onderwijs is niet afhankelijk van de hygiëne van het lokaal. (Voor kinderen met allergieën of astma zal trouwens wel gelden dat mijn uitstekende onderwijs wat minder effect heeft in een stoffig lokaal.) Die ouders die we vragen om te poetsen heeft dus niks te maken met de kwaliteit van onderwijs, maar met de kwaliteit van het binnenmilieu. En dus de gezondheid van de kinderen. Triest dat we daarvoor vrijwilligers nodig hebben. Ik zou zeggen: schrijf een brief naar de minister. Maar niet iedereen zal je de belastingverhoging in dank afnemen, vrees ik.
We verdoezelen de problemen niet, we proberen de problemen als ouders zijnde voor voorlopig op te lossen tot dat er hopelijk ooit weer meer geldt vrij komt voor het onderwijs en er niet meer bezuinigd hoeft te worden. Wie weet hoeven ouders dan ook wel niet meer 2x per jaar mee te helpen met een grote schoonmaak. Spijt me zeer agter, maar ik lees in veel topics reacties van jou...weet niet onder welke steen jij woont. Maar er bestaat ook een ECHT leven met ECHTE problemen. Er is helaas enorm bezuinigd in het onderwijs en momenteel heeft niet iedereen het even breed om een enorm grote VRIJWILLIGE ouderbijdrage te betalen. Bij mijn zoon is de vrijwillige bijdrage 20 euro per jaar, wij maken zelf meer over. Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen dit kan.
Je praat wel heel makkelijk over het onderwijs... massaal protesteren leraren en docenten tegen de werkdruk. 10% van het onderwijspersoneel zit in meer of mindere mate in een burn-out of anders er niet ver vanaf. Er wordt voortdurend aangegeven dat de werkdruk te hoog is. Maar scholen zitten vast, er is gewoon simpelweg geen geld voor kleinere klassen, schoonmakers, onderwijs- en klassenassistenten. Het takenpakket is uitgebreider geworden, naast de uren voor de klas staan er nu vaste vergadermiddagen, scholing (heel goed) enz op het programma. Als je klas naar huis is ben jij nog niet klaar. Ik werk normaal 60% maar in de praktijk komt het op 80-90% uit. Of laat ik het zo zeggen: ik word betaald voor 60% maar ik werk er veel meer. Het onderwijs is werken in pieken, de werkdruk neemt naar de vakanties toe alleen maar toe. Veel dingen afronden, verslagen maken, vergaderingen houden, oudergesprekken enz. Laat staan dat je dan tijd hebt om uitgebreid je lokaal te poetsen...
En dus houd je het probleem in stand. Gevolg is dat er nog minder aanmeldingen zijn voor de pabo. Het moet haast wel een roeping zijn om leraar te willen worden.
Dotty, ik ga je pb-en. Ik realiseer me net dat ik vreselijk offtopic ga. (Sorry prinses, de juf gaat weg en ik vergeet ineens alle regels. 't Is net een echte school hier. Haha)
@agter: mijn lesgevende kwaliteiten zijn niet ineens verminderd als ik geen hulpouders heb. Goed onderwijs bieden in een veilig pedagogisch klimaat staat voor mij op 1. En daarnaast vind ik goede oudercontacten erg belangrijk en moet ik erg veel registreren en vergaderen. Wel heb ik hulpouders nodig voor dingen zoals de schoonmaak en de sportdag, maar dat heeft niks te maken met mijn kwaliteiten als leerkracht.
natuurlijk is het een roeping om leraar te willen worden! ik werk zelf in gehadicaptenzorg en dan met jongens met zwaar probleemgedrag en ja, het is een roeping om met deze jongens te willen werken! je gaat geen leraar worden of in de zorg werken omdat het zo geweldig betaald hoor!
Nou, de vloer en tafeltjes afnemen worden door een schoonmaker gedaan maar het lesmateriaal, kaarten, kasten, plantjes, enz moeten we zelf doen. Het ligt er uiteraard ook aan welk vak je geeft en of je een whiteboard of een krijtbord hebt Mijn (mannelijke) collega's zijn niet zo opruimerig ik ben dat ook niet maar vind wel dat het lokaal er een beetje netjes bij hoort te liggen
Er wordt gesteld dat als de juf (waarom altijd vrouwen? Topic titel zegt ook al genoeg) moet gaan schoonmaken, ze die tijd niet aan goed onderwijs kan besteden. Vandaar de link, denk ik. Zelf vind ik dat een leerkracht zich idd bezig moet houden met lesgeven, en niet met schoonmaken. Voor mij zou de keus heel helder zijn. Maar persoonlijk vind ik ook wel dat de kwaliteit en de uitstraling van het lesmateriaal er toe doet.
Ik laat me niet gek maken hoor. Maar ik zorg er wel voor dat mijn kinderen het fijn hebben op school en niet de dupe worden van alle bezuinigingen. En denk maar niet dat er opeens meer geld naar het onderwijs gaat, als alle ouders subiet stoppen met helpen. De geldnood in dit land is schijnbaar zo groot, dat ze onze kinderen rustig laten stikken.. Dus ja, ik sta gewoon netjes klaar voor onze kinderen, schijnbaar zullen anderen dat over een tijdje ook voor jou kinderen doen. Want hoe hard je ook zoekt naar een geschikte school, een basisschool die compleet draait zònder vrijwilligers zul je tegenwoordig met een vergrootglas moeten zoeken.. En als ik jou reacties zo lees, zul jij ook niet klaarstaan om je kinderen nèt even dat stukje comfort extra te geven. Je laat ze liever kluiven op een stuk speelgoed wat al door ruim 356 kinderen is onder gekwijld.. Lekker fris ook... Overigens zitten mijn kinderen op een prima Jenaplan school. Het schoonmaakbedrijf dat er nu inzit doet prima werk. Dat wij af en toe even moeten bij springen, doet totaal niets af aan de kwaliteit van het onderwijs.. Ik steek liever m'n handen zo nu en dan uit de mouwen, dan dat ik me eigen rotzoek naar school waar ìk dan misschien niets hoef te doen, maar het onderwijs in verhouding minder is. Want tja, je kunt niet àlles hebben..
@napoleon: haha, ik vind hier ook vaak de lokalen van de juffen wat gezelliger en netter dan de lokalen van de meesters. Pff, die krijtborden geven zo'n stof. Ben blij dat we die niet meer hebben.
Een ouderbijdrage van 20 euro is toch niet reeel? Wat kun je daarvoor nou organiseren voor kinderen qua activiteiten? Ik wil je niet aanvallen, en ik begrijp dat we kennelijk een andere umwelt hebben. De jouwe is echter even reeel voor jou en de jou-en, als de mijne voor mij en de mijnen is. Wat ik wel wil zeggen is dit: Zelfs ideele organisaties zoals de kerk, of muziekles (ik noem maar wat), geven in hun schrijven vaak duidelijk aan welke vrijwillige bijdrage ze verwachten bij welk inkomen. Mss niet zo'n raar idee voor een school die 'maar' 20 euro vraagt?
Oh, overigens is onze "vrijwillige" bijdrage 45,= per kind En ook daar moet om gebedeld worden door school, want dan heb je dus weer een hele groep ouders die vinden dat school zijn eigen boontjes maar moet doppen