Even een vraag over dat laatste stukje, want ik wil serieus reageren op je post: Je stelt dat het bijspringen van ouders niets afdoet aan de kwaliteit van het onderwijs. En vervolgens stel je dat het onderwijs minder is op scholen waar je mss niets hoeft te doen als ouder. Wat is het nu volgens jou: heeft het bijspringen van ouders nu wel of niet invloed op de kwaliteit van het onderwijs? Waarom zou de kwaliteit van onderwijs minder zijn op scholen waar je niet hoeft bijte springen? (sorry voor event spelfouten, ik zit op mn iPhone te typen)
Dat is per jaar? Als je dat vergelijkt met wat voortgezet onderwijs kost, is het verschil wel erg groot. Ik begrijp dat er gezinnen zijn die niet meer op kunnen brengen. Daar heb ik geen probleem mee. Echter, eerder in dt topic werd mij verteld dat ik maar moest kijken naar particuliere scholen die 15.000 euro per jaar rekenen. Nu zul je het met me eens zijn dat er nogal een groot verschil zit tussen 45 euro en 15.000 euro. Ik heb er persoonlijk geen moeite mee als een school de bijdrage relateert aan het inkomen.
Er word genoeg georganiseerd aan activiteiten voor die 20 euro per jaar . En het is een vrijwillige bijdrage, ik denk dat er net zoals wij ook andere ouders zullen zijn die een hoge bedrag per jaar storten.
Ja, dat stukje zat ik ook al na te lezen en klopt niet helemaal.. Ik bedoel daarmee eigenlijk te zeggen dat de school een prima school is, ookal moet wij af en toe bijspringen. Dan kan ik bijvoorbeeld wel verder zoeken naar een school waar dat niet hoeft (bijvoorbeeld dmv een hoge ouderbijdrage), maar is het onderwijs daar dan net zo goed? Dan liever even bijspringen op een prima school, met goed onderwijs... Pffff, 't is laat, ben een beetje aan het raaskallen geloof ik, maar ik probeer het duidelijk uit te leggen
Ik vind het hartstikke tof dat we deze discussie kunnen hebben, weet jendat! En ik begrijp je standpunt volkomen. Je helpt de school te roeien met de riemen die ze heeft. Je dealt met de situatie zoals die nu is. Maar ik ben het principieel niet eens met die situatie. En ik wil eigenlijk ook geen bijdrage leveren aan het instandhouden hiervan. Ik sta daar zelf ook dubbel in. Natuurlijk wil ik een school best helpen! Maar het gaat structureel geen oplossing bieden voor de problemen die er spelen. Bovendien help ik met mijn inzet maar 1 school.
Afhankelijk van het inkomen van het betreffende gezin. Ik zou 7/800 euro per kind per jaar niet vreemd vinden voor meer dan 2 x modaal of zo. Maar ik zie ook liever zo min mogelijk vrijwilligers op school. Liever professionele medewerkers die een schoolreisje begeleiden (no offence), die helpen met lezen etc. Mensen met didactische kennis die snel kunnen inspelen op situaties. Ik vind het allemaal heel goed bedoeld van ouders, maar het zijn geen geschoolde medewerkers. Ik wil ze kunnen aanspreken op bijv het niet naleven van (ik noem maar wat) een pestprotocol. Sterker nog, ik wil dat ze een bijdrage leveren aan zo'n protocol. En daar wil ik best voor betalen.
Maar volgens mij zie jij de inbreng van vrijwilligers veel te serieus. het gaat om klusjes in en om school, hapjes maken en schoonmaken of een keer voorlezen. Je gaat die kinderen geen dingen leren of voor de klas staan.
En met alle respect haha, uiteindelijk zijn we gewoon mensen van vlees en bloed.tegenwoordig heb je zo'n beetje protocollen voor het smeren van een boterham of heb je certificaten nodig wanneer je een kind zijn neus af wil vegen. Word er altijd een beetje kriegel van, zoveel papierwerk en regels en steeds minder tijd voor zaken die echt spelen.
Volgens mij besef jij geloof ik echt niet hoeveel erg bezuinigd word op scholen. Speciale onderwijs sluiten hun deuren omdat er geen subsidie meer is, andere scholen moet deze kinderen opvangen waardoor de klassen groter worden en de juffen en meesters meer werk krijgen. Ik vind het juist super professioneel als ze de hulp van ouders inschakelen, op deze manier kunnen ze er nog steeds voor zorgen dat alles gedaan word en dan niet alleen schoonmaken maar alles er om heen. In mijn ogen is het juist niet professioneel als een school geen hulp in durft te schakelen en het de juffen en meesters allemaal maar laten doen, dan zit jouw kind straks met overwerkte juffen en dan gaat de lesstof ook nog eens naar beneden, willen we dat ?? En nogmaals, jij kan wel zeggen '' ik betaal wel meer ouderbijdrage '' maar dan ben je er nog niet, hoeveel ouders zullen er dan niet zeggen '' Ja sorry maar dat is echt te veel dat red ik nu niet '' ?? Dan blijf je toch het probleem houden dat ze geen schoonmakers kunnen inhuren ?? Als je op deze manier door de school als ouder zijnde te helpen een beetje hulp kan bieden dan is dat toch juist mooi en goed ??
Ik erger me echt dood aan het feit hoe jij praat over vrijwilligers, zonder deze mensen zouden we in veel hoeken en gaten nergens zijn ... En dan heb ik het niet alleen over de scholen. En als ik een keer een boekje voorlees, aan wat voor protocol zou ik me dan moeten houden, wat kan er nou mis gaan met een boekje voorlezen. Ik vind het juist heel goed dat je als ouder betrokken word bij de school. Maar goed, ik geef het op want jij beseft gewoon niet hoe erg er bezuinigd moet worden op het onderwijs, zonder hulpouders zouden veel scholen niet leuke dingen met ook jouw kinderen kunnen ondernemen, alleen puur om dat mijn kinderen niet te ontnemen help ik met alle liefde de school daar waar ik kan, en nu stop ik echt met jou in een discussie gaan want het is een gebed zonder eind.
Ik heb trouwens afgelopen jaar bij een feest echt tig werkjes getekend en uitgeknipt, gestofzuigd, gedweild, van alles gebakken, dingen opgehangen en kleren uit de poppenhoek gewassen afgelopen week.. Weet niet wat voor 'proffesioneel' iemand je hier voor bedacht had?
Hier hetzelfde. Ben gewoon niet het type moeder ervoor. Als ik naar mijn collega kijk die doet zoveel voor de school van haar kinderen dan denk ik waar je zin in hebt zeg. Nee aan mij zullen ze een verkeerde hebben.
Even een vraagje voor de ouders die niet mee willen helpen. Weet niet zeker of het nog steeds zo is. Maar vroeger was het op veel basis scholen de normaalste zaak dat de kinderen de koffie kopjes van de leraren afwasten. Wat gaan jullie tegen jullie kinderen zeggen als hun dit niet willen doen???
Ik vind het persoonlijk leuk om te helpen, En heb het zelfs gedaan toen ik geen kinderen had. Ook leuk om andere moeders te spreken en er samen wat van te maken. Maar ik snap de mensen die dat niet doen heel goed. kijk in de zorg wordt ook bezuinigd, maar zegt de huisarts ook niet dat hij verwacht dat je de onderzoektafel en wachtkamer komt poetsen omdat je daar zelf ook in zit. Waar in het onderwijs misschien nog wat ruimte zit is in de vakantieuren, Fpu regelingen, deels betaald (!)ouderschapsverlof. Allemaal zaken die veel rianter zijn geregeld dan in andere sectoren. Maar dat is natuurlijk vloeken in de kerk maar daarmee zouden er heel wat fijne en nodige extra krachten ingezet kunnen worden.
Ach ik heb er geen bezwaar tegen om te helpen maar dan moet het wel uitkomen met mijn werk. Afgelopen mei hadden ze op het kdv weer een dagje weg en vragen daar altijd hulp ouders mee om te rijden en op kinderen te passen. Tja vorig jaar ben ik mee geweest maar dit jaar was het op mijn werk dag en ik wist dat ik te laat terug zou zijn. Schoonmaken hoeft niet op het kdv maar als ze eens vragen om hulp daar of iets mee naar huis nemen is dat geen enkel probleem hoor mits het dus uit komt.
Haha, Agter! 'Geschoold personeel' om even te komen helpen met voorlezen, op het schoolplein te staan en mee te gaan op schoolreisjes?! Dat kunnen moeders toch prima doen? Moet je daarvoor over didactische vaardigheden beschikken? En ik weet niet hoeveel keuze jij hebt qua scholen.. Maar ik heb voor mijn dochter graag een school waar ze vriendjes en vriendinnetjes kan krijgen die ook in de buurt wonen en niet op 10km!! De dichtsbijzijnde school is gericht op kindjes met een taalachterstand, daarna komt een vrije school, dan pas een openbare school die geen wachtlijst heeft en prima onderwijs geeft. Qua afstand vind ik dat nog net te doen, dus daar gaat ze heen. Eigenlijk was dat 'dus' ook de enige keuze die ik heb. Als ik dan ook nog eens moet gaan afwegen op het schoonmaak en hulpinzet-beleid...?! Voor velen is schoolkeuze een kwestie van afwegen van voor- en nadelen, wat het beste past bij het kind qua leervorm en wat verder wordt aangeboden (bv geloofsovertuiging etc).
Nu mijn dochter op de basisschool zit krijg ik ook wel eens dit soort verzoeken. Als ik kan doe ik graag mee, vind het ook gezellig. Maar soms heerst er een soort fanatisme onder de moeders-die-al-veel-gedaan-hebben waar ik wel een beetje de kriebels van krijg. Zo was er een moeder die in het begin van het schooljaar een beetje pissig het lokaal inkwam en alle moeders en vaders toesprak over het luizenpluizen. Ik kwam er net een week (!) en voelde me echt wat geintimideerd. Als dat zo moet...dacht ik toen. Later bleek zij gelukkig de enige die op deze manier de anderen aanspreekt, ik krijg meestal een vriendelijke mail. En tja, pepernoten bakken of klas schoonmaken, ik vind het niet erg, maar ik moet er wel echt de tijd voor hebben.