Op de potjes zelf staat het wel. Zo uit mijn hoofd: de meeste toevoegingen zijn rijstebloem, appelsap, citroenzuur, vit c. Vanaf 8mnd zullen het meer zijn.
Nou, ben ik weer. ik moest toch even diksap halen, dus heb even gespiekt bij de potjes va 4 maanden. Potje wortel-aardappel: 54% wortel, 23% aardappel, 16% water, 7% rijst Potje banaan: 68% banaan, 25% water, 3% appelsap, 3% rijstebloem, 1% citroensap In die eerste potjes vind ik het echt wel meevallen qua ingredienten, vooral omdat de regelgeving enorm streng is tot 1 jaar. Wij hebben deze potjes ook af en toe gegeven (vooral op kdv dagen), wel na 6 maanden overigens.
Bedankt voor het kijken, Adi! Dat valt idd wel mee ja. Wat ik dan wel volksverlakkerij vind, is dat ze reclame maken met de slogan: '100% natuurlijk'. Jep: rijstebloem en citroensap zijn idd natuurlijke ingrediënten, maar als ik zoiets hoor, denk ik aan: '100% bloemkool'. Best erg dat in een potje banaan slechts 2/3 banaan zit en de rest hulpstoffen is.
Ja klopt hoor, en er zit ook stiekem veel water in vaak. En de meeste mensen die banaan pureren (dan krijg je een soort sap toch?) doen daar iets bij om te mengen. Dan zie ik liever rijstebloem dan vekruimelde liga door de banaan bij een baby van 4 mnd .
Banaan pureren lijkt me behanglijm worden (zetmeel). Je kan rijpe banaan het heel fijn prakken met een vork, dat is al een soort mousse. Maar als het dan voor de slechte slikkers dan nog te dik is, zou ik ervoor kiezen om wat melk erdoorheen te doen.
Heb hier een 15 maanden potje staan nog, die heet: Tonijnrisotto met rode paprika en courgette... Hieronder de ingredienten, vooral de rode paprika en tonijn nogal teleurstellend (die tonijn is er langs gezwommen denk ik , maar of het ongezond is, valt mee toch? 40 % groenten (16% courgette, 9 % rode paprika, 9% groene paprika, 4,5% knolselderij, 1,5% ui), 24% water (nodig voor bereiding), 21% rijst, 9% tonijn, 2,5% tarwezetmeel, 1,5% koolzaadolie, 1,5% maiszetmeel, basilicum. Ik geloof trouwens niet dat er bij zelfgemaakt een KWART aan water voor bereiding doorzit...dus in dat opzicht krijgt ze bij mij met 250 gram eten denk ik meer voedingsstoffen binnen dan met 250gram potje...
maar geef toe... hoeveel mensen zullen al deze ingrediënten voor zetten aan hun kind? Nee ik wil de potjes niet goedpraten maar ze zijn ook niet zo slecht.. Beter is om het gewoon lekker zelf te maken maar er wordt in Nederland erg weinig gevarieerd gekookt en ook nog eens vaak kwalitatief slecht dus ik ben dan blij dat een kind af en toe tonijn (al is het maar 9%) binnenkrijgt en knolselderij
Qua fruitpotjes vond ik Olvarit en andere 'glazen potjes' niet lekker. De toegevoegde rijstmeel of tapioca sloeg in mijn beleving de smaak helemaal dood. Dan liever 'frisfruitje' en die andere fruit in kuipjes. Daar zit niets anders in dan fruit en toegevoegde vitamine C. Die vond ik wel echt lekker. En zeker voor dochter waren ze heel handig, die kon in het begin niet goed overweg met stukjes (schrokken en daarna braken), en iedere dag geprakte banaan wordt ook zo saai. En ik blijf het ermee oneens dat alle potjes smaakloos zijn, of allemaal hetzelfde smaken (vraag me af hoeveel soorten degenen die dit zeggen zelf geproefd hebben de laatste jaren). De zgn 4maanden potjes zijn meestal niet lekker en onherkenbaar welke groente het is, maar zodra het maaltijdjes worden vond ik ze niet smaakloos en niet onherkenbaar. Al moet ik erbij zeggen dat het ene merk het andere niet is, sommige vond ik een heel nare substantie hebben. Ik heb beide kinderen zowel potjes als zelfgekookt gegeven. En was met beide vormen van eten tevreden. Zou niet gauw alleen maar potjes geven, maar ook niet alleen maar als noodoplossing.
Ik vermoed dat ik het niet heel anders zou doen, als ik een risotto met tonijn en paprika zou maken. Risotto maak je door rijst heel zachtjes te koken, waarbij de rijst voor 4 personen ongeveer een liter water (bouillon) nodig heeft om gaar te worden. Die liter water zit dan dus ook in je eten. Ik zie er alleen het nut niet van in om tarwezetmeel en maiszetmeel toe te voegen, dat vind ik echt jammer. (en voor grote mensen maak ik 'm met boter en olijfolie, dus deze risotto uit een potje zal wat smeuigheid missen)
'Gemengde groenten met rijst en een snippertje tonijn' was idd een eerlijker titel, maar klinkt niet smakelijker. Ik zal nooit zeggen dat zo'n potje ongezond is, er zitten wel bouwstoffen in. Maar om het gezond te noemen gaat mij ook wat ver: dat komt door mijn definitie van 'gezond'. Gezond eten zit hem voor mij ook in vorm, textuur, structuur, kleur, geur en pure smaken. Dat past niet in een potje. Die zetmelen dienen als bindmiddel. Uiteraard heb je die niet nodig als je een verse maaltijd bereidt en meteen consumeert. Zetmeel zorgt dat de inhoud van het potje een homogene toestand is en blijft, dat ziet er smakelijker uit; hoe iets eruit ziet is van groot belang voor de consument. Olv maakt gebruik van gemodificeerd zetmeel en hun vitamine C is E300 (ascorbinezuur, dat kunstmatig is verkregen door bacteriële fermentatie van glucose gevolgd door chemische oxidatie). De Gezondheidsraad heeft besloten dat E300 niet zo hoeft te heten in voeding die daarmee verrijkt is, het mag dan gewoon vitamine C heten. Vitamine C is namelijk gezond en we eten massaal veel te weinig van de natuurlijke bronnen waar het in zit. Een E-nr klinkt niet gezond, daar kleeft een negatief imago aan (terwijl er zat natuurlijke E-nrs zijn). Olv stopt het ten eerste niet in hun potjes vanwege gezondheidsvoordelen, maar omdat ze een conserveringsmiddel nodig hebben.
Haha, nee, het zou niet best zijn! De speciale risottorijstkorrels absorberen wel meer water dan andere rijstsoorten, maar het merendeel verdampt. Voor kleine mensen maak ik risotto ook met olie en boter. Olv gebruikt kennelijk koolzaadolie voor de smeuigheid.
Ik bedoel ook inderdaad niet dat die hele liter water op je bord komt (niet goed opgeschreven), maar wel dat je er zoveel van gebruikt. Welk deel verdampt, en welk deel in de rijst blijft zitten weet ik niet. Maar aangezien je dit eigenlijk net tegen het kookpunt aan hoort klaar te maken en niet volop kokend en borrelend denk ik dat toch een flink deel wordt opgenomen door de rijst en ik zou niet zo verbaasd zijn als uiteindelijk een 20% van het gewicht water is. Voor mijn kleine mensjes doe ik het ook met olie en boter. Ik weet niet voor hoe oud het betreffende olvaritpotje bedoeld is, maar ik gaf geen boter voor ze (bijna) een jaar oud waren. Sowieso vind ik het met boter erbij veel lekkerder dan met alleen olie.
Ik fruit de ui en knoflook in de olie en op het laatst roer ik er nog een klodder roomboter doorheen. Ik gaf met 6,5 maand roomboter op brood. Ik las dat een risottorijstkorrel 3,5 keer zijn volume aan water opneemt, maar wat is het volume van een rijstkorrel? Ik gebruik ook een liter bouillon voor een portie rijst voor 2 personen en wat muizenhapjes van een peuter.
en nou heb ik zin in risotto.... jammer genoeg niet met tonijn, want dan gaat m'n vriend (letterlijk) over z'n nek. Daarmee maar even wachten tot volgende week, dan is hij 's avonds van huis. hier tellen 2 grote en 2 kleine mensen toch wel als 4 eters, zeker als het risotto is.
Risotto is idd heerlijk! Kleine man denkt daar tegenwoordig anders over, jammergenoeg. Ik eet het meestal ook me tonijn, niet erdoor overigens. Ik eet het niet als eenpansgerecht, maar met groenten en vis of vlees ernaast. Ik doe er wel kastanjechampignons en zwarte olijven doorheen en oregano. Oh, heb er nu ook zin in! Maar wij eten vanavond chili (niet mijn lievelingskostje).
Had het er hier thuis ook nog over, althans, manlief zat mee te lezen met het topic . Hij zei over die 9% tonijn dat het natuurlijk een vis is met een stevige smaak (net als bijv makreel) en dat als je meer zou toevoegen de smaak te veel zou overheersen en het echt niet meer lekker zou zijn... Daar kan ik me eigenlijk ook wel iets bij voorstellen! Hier trouwens ook nog een verloren potje in de kast staan van 15+mnd: Broccolischotel met kalkoen en courgette. Ingrediënten: 40% groenten (22% broccoli, 9% courgette, 6% prei, 3% selderij), 27% water (nodig voor bereiding), 15% aardappel, 8% kalkoen, 5% tarwezetmeel (tarwe), 3% appel, 2% koolzaadolie.
Nee Kristel, die vlieger gaat natuurlijk niet op, want er zit dus kennelijk ook maar 8% kalkoen in die potjes en die heeft geen uitgesproken smaak. De reden is de pijs. Tonijn is juist een vis die door zijn structuur helemaal niet op andere vissen lijkt; hij ruikt ook amper. Hij is niet 'vissig' zeg maar. Wij eten hem vrijwel rauw. Ik vind hem erg veel van biefstuk weghebben. De meeste mensen die niet zulke visteters zijn en sushi gaan eten, durven wel dan wel rauwe tonijn aan.