Onze meid kan qua leeftijd al steeds meer met de pot mee-eten, maar merk dat ik nog vaak voor haar apart kook. Wij zijn niet echt groenten eters en eten dan ook veel rijst en pasta zonder al teveel groenten. Dit vind ik niet geschikt voor mijn kleine en dus kook ik vaak apart. Kan het kwaad om haar niet elke dag groenten te geven. Wij eten bijvoorbeeld wel eens een rijstgerecht met kip en perzikken, of een spaghetti met tomaat, wortelen en kruiden, wat dacht je van een heerlijke pasta carbonara of gebakken bloemkool zonder aardappelen of rijst? Dit zijn dus van die gerechten waarvan ik vind dat ze niet gezond genoeg zijn of te weining voedingstoffen bieden. Kan ik dit ook met een gerust hart geven (niet elke dag uiteraard) of moet ik me dan echt zorgen maken om het feit dat ze niet genoeg gezonde zaken binnen krijgt?
Ik zou er niet aan beginnen elke keer apart koken (hoe leuk ik koken ook vind) maar ik zou zelf ook wat gezonder gaan eten en zorgen dat jullie dochter gewoon lekker mee kan eten veel makkelijker
Ja die reactie had ik uiteraard al verwacht hahaha! Aan gezonder eten denk ik dus gelijk al aan hollandse pot en daar wordt hier in huis niemand echt vrolijk van. Het moet ook niet al te lang duren in de keuken (in het weekend geen probleem hoor) aangezien ik een beetje op tijd wil eten voor die kleine.
Ik eet amper Hollandse pot in de zin van aardappelen, groente en vlees. Toch eten wij heel veel groente, dat is iets heel anders. Je hebt het over gebakken bloemkool. Dan haal je er toch wat roosjes vanaf en stopt ze 5 minuten in een pan koken water, dat is de moeite toch niet? Groente koken is sowieso de moeite niet. Het is nu sperziebonentijd, die vinden de meeste kinderen heerlijk! Ik vind groente eten belangrijk. Mijn zoontje houdt maar van een paar soorten gekookte groente, maar eet wel heel veel rauwkost. Ik vind bijna iedere dag rijst en pasta met amper groente niet zo gezond voor de volwassenen en voor het kind niet zo'n goed voorbeeld! Goed voorbeeld doet goed volgen!
Het lijkt nu over te komen alsof wij ontzettend ongezond eten en ik absoluut niet voor mijn dochter wil koken, maar dat is zeker niet het geval. Ik kook nu elke dag groenten voor haar en wij eten ook echt wel groenten, maar niet iedere dag. Ik vroeg mij nu dus af of ze in het kader van 'vaker met de pot mee-eten', inderdaad iedere dag een bord vol groenten moet hebben of ook een keertje zonder kan.
Nou ja; je zegt het zelf: Ik vind dat een kind van rond de 1 lekker groente moet (leren) eten. Pizza, patat, droge rijst en pasta komt allemaal nog wel; de basis is belangrijk.
Haha nou wij eten ook weinig aard/groente/vlees maar we eten wel gezond Als je zorgt dat er voldoende groente in een gerecht zit en een stukje vlees en iets van aardappels/rijst/pasta/couscous of wat dan ook maakt het toch niet uit?
Mis ik nou wat maar gebakken bloemkool is toch groente? En wortelen en tomaat ook? (nou ja, feitelijk een vrucht maar dat maakt in dit kader toch niet uit). AGV is helemaal niet nodig. Gevarieerd groenten eten wel dus zolang er genoeg wortelen en tomaten, bloemkool inzitten, gewoon doen! Vlees 2 x per week is voldoende (en kan je ook vervangen door bijvoorbeeld peulvruchten) en lekker afwisselen met vis en gevogelte Aardappelen of ander zetmeel of koolhydraatrijk ingrediënt. Is ook niet persé nodig maar wel graag een keer of 4 in de week groenten: ja, het liefste elke dag.
Ons kind krijgt elke dag verse groenten omdat ik die voor haar kook. Verder totaal geen ongezonde dingen als pizza/patat/suikers en andere enge toevoegingen en E-nummers. Omdat mijn man en ik niet elke dag een bord vol groenten eten wil het nog niet zeggen dat wij ongezond eten. Verder ging daar de vraag ook niet over. Maar goed, je hebt je standpunt duidelijk gemaakt
Ik vind het ook apart dat veel mensen gekookte aardappel/groente en een stuk vlees zo los van elkaar als enige gezond eten zien. Alsof alle andere wereldkeukens niet gezond zijn.. Pasta met groente is gewoon gezonde maaltijd (en wortel en tomaat is idd groente/fruit). Lasagne met groente en tomatensaus: hartstikke gezond. Hetzelfde geldt voor zelf gemaakte pizza met lekker veel paprika, champignons, tomaat, stukjes kip, ham of gehakt enz Groente hoeft niet per se gekookt te zijn. Wij hebben ons gezinsmenu aangepast bij ong 7-8mnd, de meeste dingen gewoon blijven maken, maar dan zonder zakjes, sausjes, hele pittige kruiden en zout.
Nou inderdaad alsof de rest van de wereld ongezond eet. TS, wij eten vrijwel nooit AGV want ik gruwel ervan, en mijn dochter eet gewoon mee hoor....Bami met kip en roerbakgroenten - supergezond. Turkse rijst met een stukje vlees en een uitgebreide salade - idem dito. Etc. Ik zorg dat er elke dag groente op tafel komt maar dat hoeft echt niet elke dag gekookte broccoli of bloemkool te zijn als er geen groenten in het gerecht zitten zoals bij bami, maak ik er een salade bij of gooi ik was roerbakgroenten in de wok. Volgens mij kan jullie dochtertje prima grotendeels met de pot mee-eten.
Wij eten max twee keer per week aardappelen/ groenet / fruit. De rest is pasta, rijst, cousous, bulgur etc. Daar doen we dan groenten bij, ipv vlees kikkererwten, velderwten of iets dergelijks. Of soms wel vlees. Dat is toch prima? En we eten ook wel eens een roerbakgerecht met wat minder groenten. Voor een dagje vind ik dat niet erg. Als de rest van de dag er gezond gegeten wordt vind ik dat dat wel kan.
Hier ook niet iedere dag AGV (duurde even voordat ik wist wat deze afkorting was, haha...maar het kwartje is gevallen!).... Je kan zoveel variëren met zowel aardappels, pasta, rijst, couscous, risotto etc. Groenten kun je ook aan deze gerechten toevoegen... Bij pasta eten wij bijv vaak courgette/aubergine/champignons/tomaat. Als we bami of nasi eten doe ik er altijd extra wortel en zo'n groot groentenpakket in. Al met al zijn er genoeg variaties naast die AGV. Zou groenten niet zo snel overslaan, zeker niet op die leeftijd. Er komen de komende maanden misschien nog wel van die fases aan van moeilijk eten. Dan gaat er al minder (groente) in dan je graag zou willen....
wat is apart koken vraag ik me af? een pannetje met kokend water...en stop er whatever in, naast hetgeen dat je voor jullei zelf maakt... mijn zoontje is 22 mnd en eet ook praktisch vanaf 6 mnd mee met de pot..maar ik kook nog wel es een extra groente voor hem naast hetgeen wat wij eten, ik noem maar wat...bijv in bami zit bij ons wel van alles, maar ja tis zo klein en eigenlijk eet je maar weinig groente, vind ik... dus ik kook tegenwoordig wat erwtjes erbij voor hem of brocolli, ik vind het niet echt "apart" koken..en totaal geen moeite...en ja ik wil dat mijn kind elke dag groente aangeboden krijgt ( of hij het eet is weer een ander verhaal)
Ik probeer iedere dag voor minimaal 600 gram aan groente te hebben. Als ik bami of macaroni of chili maak, dan gaat daar dus echt veel groente in (en weinig vlees). Er is nu een fototopic over eten en ik zie daar echt weinig groente. En als ik te weinig warme groente heb, dan compenseer ik dat met rauwkost/salade of fruit toe. Gisteren aten wij chili con carne. Met een grote rode paprika, grote courgette, halve prei, een ui, twee wortels en een heel bakje kastanjechampignons. Komkommer on the side. Zit je wel op 6 ons dacht ik. vandaag snijbiet: 2 pers. 800 gram. sperziebonen: 600 gram (zoon eet er hooguit 10). 1 grote krop andijvie voor andijviestampot. asperges: 2 bosjes graag, vind 5 stuks p.p. te weinig. Ik word gewoon chagrijnig als ik te weinig verse groente eet!
Hier dus net zo! Als ik iets maak wat hij echt niet lust en ik sta toch in de keuken, is een beetje broccoli koken natuurlijk zo gepiept, dat noem ik niet apart koken. Eens in de zoveel tijd halen wij na bedtijd van zoon iets af (Indiaas of Thias ofzo) en dan kook ik dus apart, ga dan echt geen boterham geven.
Ik wil ook dat mijn kind elke dag groenten eet en daarom kook ik dus vaak nog wat apart. En ja dat is zo simpel al een pannetje water met groenten koken. Toch is dat dus niet met de pot mee-eten, maar ben wat haar betreft erg bezig met gezond eten en dus vind ik het niet erg om wat extra's voor haar klaar te maken. Voor ons zelf let ik ook goed op dat we niet teveel suikers en allerlei toevoegingen eten en maak ik niets klaar uit zakjes of pakjes. Alleen de hoeveelheid groenten is niet altijd voldoende voor die kleine meid. Vandaar dus de vraag hoe dat zit met het mee-eten. Volledig met de pot mee-eten gaat hier dus niet gebeuren ivm de groenten. Ach een keertje kan vast geen kwaad, maar voorlopig blijf ik de groenten nog wel apart voor haar klaarmaken! Tot zover al bedankt voor de reacties!
ja wij eten bij gerechten als bami en nasi altijd wel komkommer en tomaat erbij.. als wij iets "bestellen/halen" eet zoon zogenaamd mee, maar dan heb ik altijd een maaltijdje uit de vriezer voor hem ( bijv ingevroren hutspot/boerenkool/pastasaus en kook dan even snel wat verse pasta erbij) En ik dnek als jullie zelf een saus met weinig groente maken, dan zou ik zeggen, schep een btj in een ander pannetje, voeg daar bijv wat courgette en champginon bij, en je kindje heeft wel een groenterijke saus...( en dan bedoel ik omdat het mss wat eentoning wordt als het altijd alleen maar wortel, tomaat en bloemkool is...zodat je kindje dus wel meer soorten krijgt of aan went