Hoi meiden, We zijn - oa via het kdv van onze meid - in aanraking gekomen met antroposofie. Ik voel me er prima bij, maar ik weet eigenlijk niet zo goed wat het nou inhoudt. Iets met dicht bij de natuur staan (top) en ieder mens als individu benaderen (prima). Ze eten daar vega (super) en doen niet moeilijk over buiten spelen (iedere dag, ook als het regent). Maaruh... wat is het nou? Weet iemand er meer van af? Zou je er iets over kunnen vertellen? Ik vind de websites namelijk een beetje vaag, ik kom er moeilijk doorheen.
Het begrip antroposofie is samengesteld uit twee Griekse woorden, 'anthropos' en 'sophia', mens en wijsheid. Antroposofie kan het beste worden omschreven als een weg om door zelfkennis en kennis van de wereld te komen tot bewustwording van je menszijn, in vrijheid en vanuit eigen verantwoordelijkheid.
Rudolf Steiner - Wikipedia Echte die-hard antroposofie vind ik altijd een beetje eng, eerlijk gezegd. Een vriendin van mij zat vroeger ook op zo'n antroposofische Vrije School waarbij ze uitgingen van het eigen lerend vermogen van het individu. Ze heeft wel 6 jaar gezongen en gekleid, maar kon niet fatsoenlijk rekenen of spellen toen ze van school kwam. Maar de meeste antroposofie tegenwoordig is een mengvorm, meer neigend naar de biologische leefwijze. Volgens mij is veganistisch leven niet per se antroposofisch.
Zoek de school op (de methode bepaalt niet de kwaliteit van de verschillende scholen), lees de stukken, vraag deze op desnoods, ga er langs en stel vragen. Als er in de grondslag niets zit wat je echt tegen staat en de school zelf geeft je op alle vlakken een goed gevoel dan zit je wel goed. Maar doe dit ook bij andere scholen, je weet maar nooit. Onze dochter gaat zeer waarschijnlijk naar de Vrije School over 1,5 jaar, maar dat komt ook door deze speciefieke school hier in de stad. Elders had het weer helemaal anders kunnen zjn.
Lees maar eens hier: Antroposofische Vereniging in Nederland Wij zijn niet antroposofisch, maar lopen wel bij een ap cb.
Die vriendin is natuurlijk maar 1 persoon he. Ik heb ook op de Vrije school gezeten en daarna gewoon het Atheneum gedaan. En veganisme is inderdaad niet iets wat er bij hoort, maar gaat er wel eens mee samen. Biologisch dynamisch eten dan weer wel. Qua school gaan ze vooral uit van het individuele kind en niet van wat een kind van zes jaar volgens de boekjes moet kunnen. En er wordt inderdaad erg veel met de natuur gedaan, wat inhoudt dat je rekenen ookkan leren door bv buiten vogels te tellen enz. Ik heb een erg brede algemene ontwikkeling gehad en merkte vroeger dat ik veel meer wist dan leeftijds genootjes van de openbare school. Helaas zit hier geen Vrije school in de buurt, anders zou mijn zoon daar zeker heen gaan. En ik ben absoluut geen geitenwollensokken figuur.
Mijn oppaskindjes zijn naar de Vrije School gegaan en hadden het daar erg naar hun zin. Het kan een beetje "vaag" of "geitenwollensokkerig" overkomen, maar dat hóeft het niet te zijn. Wél was het zo dat deze kinderen aanvankelijk behoorlijk achterliepen met lezen, schrijven en rekenen. Ze zijn daar gewoon wat later mee begonnen op die school. Ze zijn echter alle twee geneeskunde gaan studeren dus dat is ook weer helemaal goedgekomen!
Toen ik nog op een mbo school werkte, hadden wij ook wel erns kinderen die naar de vrije school waren geweest. De meesten hadden antroposofische leerwijzes gehad op zowel de basis als de middelbare school. Deze kinderen liepen inderdaad vaak achter. Het klassikale onderwijs waren ze niet gewend en ze hadden vaak grote moeite met echt leren en verslagen maken.
Volgens mij heb ik niet zo duidelijk opgeschreven wat ik bedoelde. Een klassieke vrije school volgens echt antroposofisch gedachtengoed besttat niet meer in Nld, daar is er nog maar eentje van. Andere vrije scholen gaan uit van de vrije ontwikkeling van een kind, maar volgen daarin wel de kaders door de overheid aangegeven mbt leerplannen etc. Dus ze leren wat ze moeten leren, en verenigen dat met een mildere vorm van het antroposofisch gedachtengoed. Helemaal super en niets op tegen! Ik ken genoeg vriendinnen die hun kinderen ook naar de vrije school doen. Het lijkt zo trouwens meer op een Dalton- Montesori- of Jenaplanschool. Die vriendin van me heeft op een van de laatste echt klassieke vrije scholen gezeten, en dat vind ik dan weer niet kunnen. Die heeft op haar 12e nog een 'tussenjaar' op een ewone basisschool moeten doen omdat ze anders niet eens naar de middelbare school kon.
We hebben hier een gehandicapte instelling die het ook is. Maar dan echt vanuit de grondslag. Ze gaan er vanuit dat elk mens een zaadje is en die moet zich kunnen ontwikkelen op zijn of haar manier. Als er iets met je is ben je een kapot zaadje. En ze vinden bijvoorbeeld ook dat er in de natuur geen hoeken zijn, daarom is alles rond en niets vierkant. Ik word er zelf altijd een beetje kriebelig van. Niets mis met ontwikkeling op eigen tempo maar het hoeft niet al te zweverig.
hahaha, ja, ik zweef ook een beetje tussen 'kriebels' en bewondering, de bewondering wint het vooralsnog, ze gaan heel goed om met onze meis (die best pittig kan zijn). Ik leer ook om mijn go-go-go-instelling even los te laten en bijv iets voor Fay te knutselen. Dus als kdv vind ik deze plek echt perfect. Maar soms, tussen de hippiedansjes door, is er bijv een ontzettend christelijk liedje. huh? (niks mis mee, maar ik verwachtte het niet). Of dat ze bijv uitgaan van verschillende fases, nu vooral "in het lijfje komen". Soms merk ik dat er regeltjes aan deze levenswijze zitten die ik niet allemaal door heb, maar ik kan ze ook niet terugvinden op internet. Zoals bijv dat voetballen minder goed is want dat legt de energie te ver buiten je lichaam??
Ik heb ook op een vrije school gezeten. Er wordt inderdaad veel aandacht besteed aan kunstzinnige vakken zoals tekenen, schilderen, boetseren, zingen, toneelspelen. Deze vakken worden ook gebruikt om te leren lezen en rekenen, dus spelenderwijs leren. En ik kon aan het eind van de basisschool heel goed rekenen, lezen, ontleden en sprak zelf een woordje Engels, Duits en Frans. Het is dat ik hier voor een vrije school naar een andere stad moet, maar anders was mijn zoon ook naar een vrije school gegaan. Ik wil niemand veroordelen, maar ik hoor zo vaak negatieve dingen over de vrije school, terwijl ze niet eens weten wat het precies inhoudt.
Montesori is het tegenovergestelde van een vrije school. Dalton en Jenaplan durf ik niet te zeggen, want weet niet precies hoe dat in elkaar zit. Maar bij de vrije school wordt juist heel klassikaal les gegeven en bij de montersori ben je zelf verantwoordelijkheid dat je binnen een bepaalde tijd werkjes af hebt.
Die christelijke liedjes horen er wel bij inderdaad. Op de vrije school worden alle christelijke/katholieke feesten gevierd en ook uitgelegd waarom het gevierd wordt. Dus het is geen christelijke/katholieke school, maar er wordt wel aandacht besteed, wat ik persoonlijk heel goed vind voor de algemene ontwikkeling.
Oh ja, blèeeeeh! En kleurplaten mogen ook niet, want dan kan het kind zijn creativiteit niet kwijt. En poppen met een gezicht ook niet, want dat is een vastgestelde emotie. Ik krijg echt van heel veel dingen de kriebels! Nog voeden na 9 maanden: zo kan het kind zijn eigen 'ik' niet vormen, doordat het figuurlijk teveel aan de moeder hangt. Ik zeg: heel belangrijk voor een veilige hechting en goede band tussen moeder en kind en die heb ik! En mijn kind is heel erg een eigen 'ik', zo! Aardappels zijn knollen die in het duister leven en dus niet goed voor de vorming van je karakter, nee, neem dan bij voorkeur bloemen of desnoods stengels! Ik zeg: heel gezonde groente boordevol vitamine C (hoezo 'groeit onder de grond'). Heel mild voor de darmen ook. Door te vaccineren beperk je het kind in zijn ontwikkeling. Een nare ziekte doormaken bepaalt de vorming van het karakter van het kind. Als je vaccineert, zal je als ouder heel bewust dat gemis (van die nare, potentieel gevaarlijke dan wel dodelijke ziekte) moeten opvangen en begeleiden. Ik zeg: onzin, absolute onzin! Ik ben redelijk spiritueel, ben creatief, fantasierijk en heb een groot respect voor de natuur. Besteed veel zorg aan bewustzijn, laat mijn kind alles zien in die natuur. Wij hebben respect voor de aarde; eten biologisch (dynamisch als het zo uitkomt) en leven behoorlijk duurzaam. Veel van mijn neven en nichten hebben op de vrije school gezeten, groot gedeelte ook middelbare school. Leuk hoor; 'vrij onderwijs': het merendeel kwam pas rond zijn 20e van school, bleven al 'zitten' in de kleuterklas, want kleuteren is heeeel belangrijk! Ja, maar leren ook! Een neef van mij heeft 10 jaar over de lageren school gedaan (wou alleen maar tekene, nou, dan gá je toch lekker tekenen!) en 8 jaar over het VWO. Het enige dat hij goed kan is tekenen. Hij kan niet functioneren in de maatschappij; hij kan niet tegen regels, vastgezette tijden, bazen. Niks moet, alles mag. Zo was het altijd: studeren mocht hij doen als hij daar zin in had. Anyway: hij werd daar zo depressief van dat hij aan de drugs ging en opgenomen is geweest in een psychiatrische instelling. Nu zit hij thuis en zit vaak onder een boom een jointje te roken. Die gast is 35, reteslim, maar weet gewoon totaal niet wat hij met zijn leven moet en hoe de maatschappij werkt. En nee, hij heeft geen psychische of autistische aandoening.
Antroposofie is ongebonden aan een religie. Hoe een vrije school dat invult, ligt aan de vrije school zelf natuurlijk. Ik weet dat ze vooral aan jaarfeesten doen en veel aandacht besteden aan het wisselen van de seizoenen.
Klopt! Ik heb zelf vrije school bovenbouw gedaan, voor mijzelf was dat een hele goede keuze. In mijn stad zitten 3 vrije scholen onderbouw. Wij zijn wezen kijkenen hoe leuk de school ook is, het zou voor onze zoon niet goed zijn geweest. Ik krijg jeuk van de echte sofen... brrrrrrrrrrrr